Halep Havalimanı 8 yıl sonra ilk sivil uçağı ağırladı

Rejim güçlerinin kentin birçok bölgesini ele geçirmesinin ardından Şam-Halep havayolu trafiğe açıldı

Suriye’de başkent Şam’dan Halep kentindeki uluslararası havalimanına sekiz yıl sonra ilk sivil uçuş gerçekleştirildi.

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya açıklama yapan Halep Havalimanı Genel Müdürü Muhammed Masri, 35 dakika süren uçuşlara yeniden başlanmasının "ordunun terörizme karşı" zaferi olarak yorumladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümete bağlı ajans, haberi "terörist faaliyetler nedeniyle 8 yıl boyunca durdurulan uçuşlar 19 Şubat’ta tekrar başladı" şeklinde duyurdu.

Masri, havalimanındaki bakım çalışmalarının dün tamamlandığını aktardı.

Uçaktaki yolculardan biri olan Suriye Ulaştırma Bakanı Ali Hammud, gazetecilere yaptığı açıklamada iç ve dış hatların açılmasının Suriye'nin zaferi açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.

Bakan, havalimanının kapatılmadan önce yıllık 2 milyon yolcu kapasitesine sahip olduğunu hatırlatarak, bu hedefe tekrar ulaşmak istediklerini belirtti.

halep-havalimanı-2-SANA.jpg
Uçağı karşılama törenine birçok Suriyeli de katıldı / Fotoğraf: SANA

 

Suriye’de Esad güçlerinin Halep’e yönelik operasyonlarında kuzey ve batı kırsallarında birçok köy ve kasaba ele geçirilmişti.

Halep ile İdlib arasında yer alan bölgenin ele geçirilmesiyle Suriye ordusu Halep’i, Nubl’u ve Türkiye sınırına yakın Tel Rıfat’a bağlayan 214 numaralı yolun kontrolünü de eline aldı.

uçak sana.jpg
Uçakta sivillerin yanı sıra bazı hükümet yetkilileri de yer aldı / Fotoğraf: SANA

 

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Halep’in Suriye ordusu tarafından geri alınmasının ardından zafer konuşması yapmış ve operasyonların devam edeceği sinyalini vermişti.

Esad, "Halep kırsalı ve İdlib’in kurtarılması muharebesi kuzeyden gelen bazı boş ses baloncuklarına rağmen devam edecek aynı tüm Suriye toprağının kurtarılması muharebesi gibi, terörün kökünün kazınması ve istikrarın sağlanması anlamına geldiği gibi" açıklamasında bulunmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU