Doğuştan vatansız çocuklar... Irak'ta 45 bin çocuğun kimlik belgesi yok 

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre Irak'ta çoğu okula bile gidememiş 45 bin çocuk kimliksiz hayatlarına devam ediyor

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler, Irak'taki çocukların durumuyla ilgili bir rapor yayımladı. 

Rapor ülkede 45 binden fazla çocuğun yerlerinden edildiğini ve bu çocukların kimlik belgelerinin olmadığını ortaya koyuyor. 

Irak'a yönelik BM Yardım Misyonu (UNAMI) ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin raporuna göre yerlerinden edilen çocuklar kamplarda yaşıyor. 

Her beş aileden birinin kamplarda kimlik belgelerinden yoksun yaşadığını vurgulayan rapor, bu çocukların IŞİD hakimiyetinin olduğu bölgelerde ya da o bölgelerden aileleri ile birlikte kaçarken dünyaya geldiklerini ifade ediyor. 

Çocukların eğitim ve sağlık hizmetlerinden yoksun bırakıldığı biliniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak'ta yaklaşık 6 milyon ailenin evlerini terk etme zorunda kaldığı, çoğunun evine ya da yaşadıkları kente döndüğü ancak 250 bine yakın insanın hala hayatlarını kamplarda sürdürdüğü belirtiliyor. 

Norveç Mülteci Konseyi geçen yıl yaptığı açıklamada Irak'ın kalkınma ve yapılanması için söz konusu çocuklara vatandaşlık verilmesinin hayati olduğuna dikkat çekmişti. 

Temmuz 2017'de dönemin Irak Başbakanı Haydar El İbadi, 6 günde kaybedilen ülkenin ikinci büyük kenti Musul'un IŞİD'den geri alındığını duyurmuştu. 

Musul IŞİD tarafından 2014 yılının haziran ayında 6 günde ele geçirilmişti. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU