Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Berlin’deki hedefler teyit edildi

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Münih'te düzenlenen Libya Uluslararası İzleme Komitesi toplantısında tüm tarafların Berlin Konferansı'ndaki hedefleri tekrar teyit ettiğini söyledi. Maas silah ambargosu konusunun da gündeme geldiğini aktardı

Fotoğraf: AA

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Münih'te düzenlenen Libya Uluslararası İzleme Komitesi toplantısının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'nin yardımcısı Stephanie Williams ile basın mensuplarının karşısına çıktı.

Toplantıda "takip komitesi" kurulduğunu, böylece Berlin'deki Libya Konferansı'nın kararlarından birinin uygulamaya konulduğunu belirten Maas, komitenin, Libya içindeki süreci takip edeceğini söyledi.

Maas, komitenin başkanlığının dönüşümlü olacağını, bir sonraki başkanlığın İtalya'ya geçeceğini ve toplantının da martta Roma'da düzenleneceğini belirtti.

Berlin'deki Libya Konferansı'nda yer alan tüm katılımcıların bugünkü toplantıya iştirak ettiğini aktaran Maas, "Burada tüm taraflar Berlin Konferansı'ndaki hedefleri tekrar teyit etti" dedi.

Toplantıda Libya'da silah ambargosuna ilişkin ihlallerin de ele alındığını aktaran Maas, katılımcıların bunun sebeplerine ilişkin çeşitli görüşleri dile getirdiklerini kaydetti. 

Doğru adım: Çatışanları destekçilerinden ayırmak

Maas, tüm katılımcıların, çatışmanın taraflarını, destekçilerinden ayırmaya ilişkin izlenilen yolun Libya'daki iç savaşı bitirmek için doğru bir adım olduğu hususunda mutabık kaldığını vurguladı. 

Berlin'deki Libya Konferansı'nda alınan kararların BM Güvenlik Konseyi’nden de geçmesinin önemli olduğunun altını çizen Maas, böylelikle bu kararların Berlin'deki konferansa katılmayanlar için de geçerli olduğunu dile getirdi. 

Maas, Libya'da çatışmanın tarafları üzerindeki baskının sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Silah ambargosu Brüksel'de görüşülecek

Afrika Birliği’ne sürece katkılarından dolayı teşekkür eden Maas, Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin dışişleri bakanlarının da yarın Brüksel'de düzenlenecek aylık rutin toplantıda bir araya geleceğini ve silah ambargosunu görüşeceğini dile getirdi.

İzlenilen yolun zor olduğunu ve hedeflere bugünden yarına ulaşılmayacağını belirten Maas, bu yolun Libya'daki iç savaşı bitirecek bir yol olduğuna inandığını da kaydetti.

'Uluslararası toplum Libya'yı ortada bırakmadı'

BM temsilcisi Williams da Berlin'deki toplantıdan sonra Libya'ya ilişkin üç farklı sürecin başladığını belirterek ekonomi ve askeri konu başlıklarıyla Cenevre ve Kahire'de yapıcı toplantılar gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Siyaset alanındaki toplantının 10 gün sonra Cenevre'de yapılmasının beklendiğini ifade eden Williams, BM Güvenlik Konseyi’nin Libya'ya ilişkin 2510 sayılı kararını kabul etmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti.

Williams, bu kararın kabulünün uluslararası toplumun Libya'yı "ortada bırakmadığının" önemli bir kanıtı olduğunu dile getirerek, "Oradaki durum yüksek oranda endişe vericidir. Ateşkes pamuk ipliğine bağlıdır. En fazla Libya halkı acı çekiyor. Ekonomik durum daha da kötüleşiyor" dedi.

DAHA FAZLA HABER OKU