DNA şirketi gen bilgilerini FBI'ya verdiğini kabul etti

2000 yılından bu yana gen araştırmaları üzerine çalışan FamilyTreeDNA, FBI'ın suç dosyaları kapsamında sistemlerindeki gen bilgilerine ulaşmasını kabul ettiklerini açıkladı. Kamuoyunda mahremiyetin ihlali tartışmaları sürüyor

Fotoğraf: Pixabay/Pete Linforth

Merkezi Teksas’ta yer alan gen araştırmaları şirketi FamilyTreeDNA, ABD’nin iç istihbarat gücü Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) 2 milyon genetik profile sahip veritabanına ulaşmasına izin verdiğini açıkladı. 

Bloomberg’te yer alan habere göre FamilyTreeDNA’nın bu açıklaması özel hayatı ihlal endişelerinin ötesinde. Çünkü bir kişinin genetik bilgisine ulaşmak demek, yakın akrabası olabilecek kişilere de ulaşabilmek anlamına geliyor. 

Şirketin kurucu CEO’su Bennett Greenspan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada FBI’nın veritabanlarında serbestçe gezemeyeceğini vurgulayarak “Özel hayatın gizliliği bizim her zaman önceliğimizdir” diye konuştu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

 

“Güvenlik güçleri sistemimizde hesap açan müşterilerimiz gibi hesap açabilir. Bu, özel hayatın ihlali kapsamına girmiyor. FBI’ın ek bilgilendirme istemesi durumunda ise mahkeme kararı çıkartması gerekiyor. Şiddet suçlarının ya da kurbanların tespiti için güvenlik güçlerinin DNA örneklerine erişimi, müşterilerimizin özel bilgilerini üçüncü kişilere asla satmayacağımız politikamızı değiştirmez.”

 

Mahremiyetin Geleceği Forumu (Future of Privacy Forum) Başkan Yardımcısı John Verdi ise Bloomberg’e verdiği açıklamada FBI ile FamilyTreeDNA arasındaki anlaşmanın kusurlu olduğunu söyleyerek “Karar, endüstrinin kriterlerine ve tüketicinin beklentilerine uygun değil” ifadelerini kullandı. 

Gen araştırmalarının özel şirketlerden alınıp devlet eline verilmesinin daha güvenli olabileceği de kamuoyunda tartışılan konular arasında. 

DNA testi yaptırmak ABD’de giderek büyüyen bir iş ortamına dönüşmüş durumda. Ancestry.com ve 23andMe Inc. gibi şirketler, geçen yıl 15 milyon DNA kiti sattı. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU