FBI, Neo-Nazileri artık IŞİD kadar tehlikeli görüyor

FBI Başkanı Christopher Wray, aşırı sağcı ve ırkçı terör saldırılarının "birincil ulusal tehdit" olduğunu söyledi

FBI Başkanı Christopher Wray, Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi'ne ABD'de aşırı sağcı şiddetin “birincil ulusal tehdit” seviyesine yükseldiğini söyledi (Reuters)

Amerika'nın en büyük iç terör tehdidi, ırk ve etnisite konusunda aşırılık yanlılarından kaynaklanıyor. Nefret saldırılarındaki rekor sayı ve neo-Nazi ve beyaz üstünlükçüsü şiddetteki artış artık FBI tarafından resmen yurtdışındaki terör grupları kadar ABD'ye ciddi bir tehdit olarak tanınıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FBI Başkanı Christopher Wray çarşamba Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi'ne, ABD için "sürekli şiddet ve ekonomik zarar tehdidi" oluşturan aşırı sağcı yurtiçi şiddet tehdidinin 2020 için "birincil ulusal tehdit" seviyesine yükseltildiğini söyledi. Bununla birlikte, aşırı sağcı şiddet tehdidinin "hükümet veya kolluk kuvvetleri aşımı algıları, sosyo-politik koşullar, ırkçılık, anti-Semitizm, İslamofobi ve yasama eylemlerine tepkiler" de dahil olmak üzere itici güçleri devam ediyor.

Wray, FBI'ın, yurtiçi terör olaylarında en çok "baskın ölümcül tarz işlevi gören" "tekil suçlu saldırılarından endişe duyduğunu" söyledi.

FBI 2019'da uluslararası terörizm tutuklamalarının sayısına paralel olarak 107 yurtiçi terörizm tutuklaması gerçekleştirdi. Irkçılık ve nefret güdümlü ideolojiler, 2018 ve 2019'da ABD'de ideolojik nedenli cinayetlerin ve şiddetin çoğunun arkasındaki itici güçlerdi ve son 20 yıldaki tüm yurtiçi aşırılık hareketlerinin en ölümcül olanıydı.

Wray şöyle konuştu:

2019'da gördüğümüz saldırı silsilesi, şiddetli aşırılık yanlılarının ve nefret suçlarının faillerinin oluşturduğu tehdidin altını çiziyor. Bu tür suçlar Amerika Birleşik Devletleri'yle sınırlı değil ve internette benzer fikirdeki nefret gruplarının yardımıyla sınırlar aşabilir.

Artan saldırılara cevaben FBI, 2019'da Yurtiçi Terörizm-Nefret Suçları Karma Hücresi'nin başlatıldığını duyurdu ve bu da FBI'ın yurtiçi terörle mücadele etmek için de terörle bağlantılı diğer gruplarla mücadele açısından ayırdığı kadar kaynak ayırmasına olanak tanıyor.

Artık FBI, beyaz üstünlükçüsü şiddetle IŞİD ve El Kaide gibi örgütler tarafından harekete geçirilen yerel aşırılıkçıları benzer örgütlü tehditler olarak görüyor. Her ikisi de radikalleştirme için interneti ve şiddet eylemleri için dükkanlardan ibadethanelere, kamusal alanlardaki "yumuşak hedefleri" kullanıyor.

 

 

Wray, "Herhangi bir ideolojiden bağımsız olarak FBI, federal yasayı ihlal eden, tamamen veya kısmen kuvvet, baskı veya şiddet içeren ve siyasi veya sosyal bir amaca dayanan faaliyetlerin tümünün yurtiçi terör soruşturması kapsamında değerlendirilmesini gerektiriyor" dedi.

FBI'ın son yönergesi, ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın beyaz milliyetçiliği önemli bir iç tehdit olarak tanıyan yakın zamandaki terörle mücadele çabalarını izliyor.

2019'un başlarında dönemin İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen, El Kaide ve IŞİD gibi radikal dinci militanların ülkenin "birincil terör tehdidi" olarak kalmasında ısrar etmişti.

Kitlesel silahlı saldırıları ve diğer nefret saldırılarını takiben, Amerikalılar hükümete beyaz üstünlükçülüğü ve aşırı sağ şiddete karşı mücadele etmesi için baskı yapıyor ve Donald Trump yönetimini beyaz milliyetçiliği kışkırtmak,yurtdışında terör gruplarıyla savaşırken ABD içindeki ideolojik şiddete göz yummakla suçluyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU