ABD'nin tutuklu konsolosluk tercümanı Hamza Uluçay tahliye edildi

Uluçay'a verilen dört yıl altı ay hapis cezası tutuklu bulunduğu süre gözönünde bulundurularak ertelendi, yurt dışı yasağı konularak tahliyesine karar verildi

ABD'nin Adana Konsolosluğunda politik işler danışmanı ve tercüman olarak görev yapan Hamza Uluçay, yargılandığı davada, "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alan mahkeme, Uluçay'ın yurt dışı çıkış yasağı tedbiri ile tahliyesine karar verdi.

Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, Uluçay, tutuklu bulunduğu Silifke M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Aynı dosyada tutuksuz yargılanan Mardin Barosuna kayıtlı avukat Hüseyin Cangir ise duruşmada hazır bulundu.

Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasını tekrarlayarak sanıklardan Uluçay'ın cezalandırılması, diğer sanık Cangir'in ise beraati yönünde görüş bildirdi.

Uluçay, ve Cangir ise beraat talebinde bulundu.

Uluçay "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alan mahkeme, yurt dışı çıkış yasağı tedbiri ile Uluçay'ın tahliyesine, tutuksuz sanık Cangir'in de beraatine karar verdi.

Davayı ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier, ABD Adana Konsolosu Alejandro Hoot Baez ve bazı yetkililer de takip etti.

Davanın geçmişi

Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, 23 Şubat 2017'de Uluçay'ın adresine operasyon düzenledi, şüpheli, görev yaptığı konsolosluk binasından çıktığı sırada gözaltına alındı. 

Konsoloslukta tercüman olan Uluçay'ın, PKK'lı bir yöneticinin Mardin'de etkisiz hale getirilmesinin ardından, bölgeye giderek halkı kışkırtmaya yönelik provokatif girişimlerde bulunduğu iddia edildi. Evinde yapılan aramada 21 adet "B, C, D, F, G, K, L" serisi 1 dolar ele geçirildi. 

Savcılıktaki sorgusunun ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Uluçay, adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Ancak savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alınarak tutuklandı.

DAHA FAZLA HABER OKU