Fikret Orman: Başkanlığı bırakma sebebim ekonomik değil "Paralar nerede" diye bağırmaları

Beşiktaş'ın eski başkanı Fikret Orman, TRT Spor canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Orman, başkanlığı bırakmasıyla ilgili, "Benim bırakma sebebim de ekonomik durum değil. Bırakmanın asıl nedeni 'Paralar nerede' diye bağırmaları" dedi

Fikret Orman / Fotoğraf: AA

Beşiktaş Kulübü'nde 2012-2019 yılları arasında başkanlık yapan Fikret Orman, uzun süren sessizliğine son verdi. TRT Spor canlı yayınında Ersin Düzen'in sorularını yanıtlayan Orman, "Beşiktaş geleneklerinde, eski yönetimi kötülemek gibi bir şey yoktur. Başkan seçildikten sonra Ahmet Nur Çebi'yi aradım. Açmadı. Sonra mesaj attım hayırlı olsun diye. Sempatik bir mesaj attım. Cevap vermedi. Bu dakikadan sonra da bir araya gelmem ben" dedi

Siyah-beyazlı kulübün eski başkanı, görevi neden bıraktığıyla ilgili soruyu şöyle yanıtladı: 

Beşiktaş'a geldiğimde stat yok, ortada takım yok, sponsorluklar yoktu. Gelirler temlikteydi. Gelirlerin temlikte olması yeni bir şey gibi aktarılıyor. Zaten bütün her şey temlik edilerek devam edildi. Ben Türkiye’nin en önemli başkanıyken ne ara ‘Paralar nerede başkan’ sorularına döndü. Benim bırakma sebebim de ekonomik durum değil. Bırakmanın asıl nedeni 'Paralar nerede' diye bağırmaları. Stadyumda insanlar bana düşmanca bakıyordu. Eğer o stadyumda geziyorlarsa benim sayemde.

Fikret Orman, Ziraat Türkiye Kupası'nda Beşiktaş'ın TFF 1. Lig ekiplerinden Erzurumspor'a yenilerek elenmesiyle ilgili olarak, "İbra konuları gündem olunca, ligde başladı. Tatsız bir süreç oldu. Dün kupa maçının sonlarına doğru bakabildim. Skoru da görünce moralim bozulmasın diye bakmadım. Beşiktaş hiçbir zaman kupayı önemsemez. Başkan olduğum dönemde Türkiye Kupası’nı çok önemsemezdim. Beşiktaş’ın esas hedefi şampiyonluktur. Havlu atacak dönemde değiliz. Her şey çok çabuk değişir. Beşiktaş en iyisini yapmaya çalışacak" ifadelerini kullandı.

"Abdullah Avcı kaliteli bir futbol adamı"

Sezon başında Medipol Başakşehir'den ayrılan teknik direktör Abdullah Avcı'yı göreve getiren Orman, deneyimli teknik adamla ilgili şunları söyledi:

7 buçuk sene Beşiktaş Kulübü'nde başkanlık yaptım. Şenol Hoca ile 4 sene, Abdullah Hoca ile de çalışmak nasip oldu. Hoca takımın parçası ama tek parçası değil. Her şeyden evvel başkan ve yönetimin organizasyonun üzerine gitmesi lazım. Pozitiflik üzerine güven vermeniz lazım. Oyuncular insan, bir araba değil. Bizim oyuncularımızda bu ruhu sağlayacak önemli oyuncularımız var. Hocayı kamuoyunun önünde tartışmak negatife döndürür işi. Abdullah Avcı kaliteli bir futbol adamı. Futbolda güneşli günler yoktur, arada bir yağmurlar gelir, kar yağar. Güneşli günler gelir. Abdullah Avcı’ya sahip çıkmamız lazım. Her seferinde bir hoca değiştirme ile başarı elde edilmez. 

"Takımın sahada aldıkları sonuçlar, takımı değerli ya da değersiz kılar" diyen Orman, Süper Lig'de lider durumda olan Demir Grup Sivasspor örneğini vererek, "Sivas’ın buraya gelmesini kimse sene başında tahmin etmezdi. Beşiktaş’ta altı maç üst üste kazandı. Biz Fenerbahçe ve Sivasspor’u içeride kazanmış olsaydık... Beşiktaş Kulübü’nün oyuncu kadrosu çok iyi. Burak, Gökhan, Caner önemli oyuncularımız mevcut. Oğuzhan, Oğuzhan gibi oynamış olsa müthiş bir oyuncu. Sezon başında negatifle başladık. İkinci maçımız Rize maçı, kaptanımıza laflar, ve yönetim istifa… Negatifle başladık. O negatifle devam edemeyeceğimizi biliyordum. Artık şikayetler homurdanmalar artmaya başlamıştı. Beşiktaş’ın kadrosu iyi. İstikrar ve güç birliği yapılabilir ise bu sene iyi bir sonuçla bitirebilir. Burada istikrardan gitmek lazım. Her değişiklik yeni umutlarla birlikte ihtiyaçlar ve tekrar bir takım yaratmaya dönecektir. Hem kadromuz hem de teknik kadromuz yeterli, sahip çıkmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

"Beşiktaş’a başkan olduğum andan şimdiye kadar her şey temlik yoluyla yapıldı"

2012 yılında göreve geldiğinde Beşiktaş'ın kayyuma gidecek pozisyonda olduğunu, o günden bugüne kadar kulüpte her şeyin temlik yoluyla yapıldığını söyleyen Orman, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Ahmet Nur Çebi, finansmandan sorumluydu. Ben en zor gününde Beşiktaş’a girdim. Stadı yok, ruhu yok takımı yok. Eylül ayında kongre yaptıktan sonra, gelip pankartlar asılmalar, sosyal medya…. 3. şampiyonluğu biz kaybedince. Ahmet Bey geri çekilmeye başlamıştı. Ben Serdar Adalı’ya bırakmak istediğimi söyledim. Seçimi kazandıktan sonra radikal kararlar aldık, Beşiktaş TV’yi kapattım. Amatör sporlarda daralmaya gittik. Beşiktaş’a geldiğimizde 330 milyon dolar borç vardı, her şey temlikliydi. Şampiyon olduğumuzda bile geçmiş sezonların borçlarını ödemek zorunda kaldık.

"Dönemimde yaptığımız Boyko transferi başarısızdı"

Orman, kendilerinin oyuncu satarak kulübü yaşattığını, Beşiktaş'ın en büyük sponsor anlaşmasını ve tarihin en önemli forma satışını yaptıklarını dile getirerek, kulübün gelirlerini arttırmalarına rağmen geçmiş dönemden kalan borçları ödediklerini iddia etti. 

"Yüzde itibari ile baktığınız zaman yüzde 70-80 doğru transfer, yüzde 20’si başarısız transferdir" diyen Orman, kendi döneminde yapılan Boyko transferinin başarısız olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Hasic çok önemli bir yetenek, bu transferleri hocanın da onayıyla yapıldı. Beşiktaş, kamuoyuna cevap veren başkandır. Biz çok önemli işler yaptık. Her hareket eden şey hata yapar. Geçmişe döndüğümüz zaman bir çok hatalarım var. Hiç art niyetli, kötü niyetli kimseye bir hareket yapmadım. Ben çalışmak istemediklerimle ayrıldım. Yöneticiler de kimseyle çalışmak istemeyen vardı. İki profesyonel arkadaş vardı. Gitmek istediklerini söyledi. ‘Peki’ dedim. Arkadaşlar ayrıldı. Sekreterlerim vardı benim. Onlar da çalışmak istemediler. Onun haricinde şu andaki mevcut yönetim bir çok arkadaşla çalışmak istemedi. 20 kişiye yakın personel çıkarmışlar. 2 tane personel bizde hakkı vardı. Onlar geri geldiler. Arkadaşlar tekrar bir anlaşma yapmışlar. Onlara daha bir lira ödenmemiş. Görevi bıraktıktan sonra hiç kimseye ayrılın talimatı vermedim. Sosyal medyadan kimseyi tanımıyorum. Kimseyle de iş yapmadım.

 

Independent Türkçe, TRT Spor

DAHA FAZLA HABER OKU