Çinli öğrencileri "İngilizce konuşun" diye uyaran profesör istifa etti

Öğrencileri aksi takdirde “istenmeyen sonuçlar” olabilir diye tehdit eden profesöre sosyal medyadan büyük tepki geldi

Dünyanın önde gelen üniversitelerinden ABD’deki Duke Üniversitesi Bio İstatistik programı Direktörü Megan Neely, tıp fakültesinde Yüksek Lisans ve Doktora öğrenimi gören Çinli öğrencilere attığı email’de kampüste yüzde yüz İngilizce konuşma çağrısında bulundu.  

Öğrenciler tarafından “ırkçılıkla” suçlanan profesör, sosyal medyadaki tepkiler sonrası istifa etti.    

 

 

Neely,  emailinde, 2 öğretim üyesinin kendisine, kütüphane ve lobide “çok yüksek sesle” Çince konuşan bir grup olduğunu söylediklerini belirtti.  

Öğretim üyelerinin “bu öğrencilerin isimlerini” not aldıklarını söyleyen Neely, ileride öğrencilerin öğretim üyelerinden tez danışmanlığı veya röportaj talepleri olduğunda, isimlerinin hatırlanacağını da sözlerine ekledi.  

Neely, şunları kaydetti:

“LÜTFEN LÜTFEN LÜTFEN, fakülte içerisinde Çince konuşacağınız zaman, bu istenmeyen sonuçları aklınızın bir kenarında tutun … Bunları söyleyerek, sizleri Hock (üniversitenin ofis binası) veya diğer profesyonel alanlarda yüzde yüz İngilizce konuşmaya davet ediyorum.”

Emailin ekran görüntüsünü alan öğrencilerin bunu sosyal medyada paylaşması ise uzun sürmedi. Profesörü ırkçılık ve ayrımcılık ile suçlayan binlerce kullanıcı, ‘Duke Üniversitesi Çince konuşulmasını yasaklıyor” hashtagiyle paylaşım yaptı.

 

 

Paylaşımlar Çin’in twitter’ı sayılan Weibo üzerinden yapıldı.

Öğrenciler imza toplayarak, olayın soruşturulmasını da talep ettiler.  

Cumartesi akşamı Dekanlık tarafından istifaya çağrılan Neely ise, öğrencilerden özür dileyerek, istifa ettiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Post’a göre, profesör daha önceleri de Çinli öğrencilere, İngilizcelerini geliştirmek için çaba göstermedikleri iddiasıyla uyarılarda bulunmuştu.  

Bu olayın, üniversitenin itibarını özellikle Çinli öğrenciler arasında düşürebileceği ihtimaller arasında. ABD’deki en fazla uluslararası öğrencinin Çinli öğrenciler olduğu ve üniversitenin geçen yıl Çin’de bir kampüs açması gözönünde bulundurulursa, üniversitenin ekonomik açıdan etkilenmesi bekleniyor.

ABD Öğrenciler ve Değişim Ziyaretçileri Bilgi Sistemi (SEVIS)’e göre, 2016-2017 yılında ABD genelindeki Çinli üniversite öğrenci sayısı 350 bin 755. ABD'deki 1 milyon uluslararası öğrencinin yüzde 32.5’ini Çinli öğrencilerin oluşturduğu kaydedildi.

DAHA FAZLA HABER OKU