Nükleer acil durum mesajı milyonlarca Kanadalıya panik yaşattı

Rutin bir tatbikatın parçası olduğu ve yanlışlıkla servis edildiği ortaya çıkan mesajla ilgili soruşturma açıldı

Pickering Nükleer Üretim Tesisi'yle ilgili halka gönderilen mesaj bölge sakinlerini korkuttu (Reuters)

Kanada’nın Ontario eyaletindeki Pickering Nükleer Üretim Tesisi’nde bir kaza yaşandığına dair milyonlarca kişiye gönderilen “acil durum” mesajı paniğe yol açtı. Mesajın yanlışlıkla gönderildiği ortaya çıkınca yönetim soruşturma açtı.

Başsavcı Sylvia Jones yaptığı yazılı açıklamada, halkı ayağa kaldıran mesajın Eyalet Acil Harekat Merkezi’nin (PEOC) rutin olarak gerçekleştirdiği bir eğitim tatbikatı sırasında kazara yayımlandığını bildirdi.

Kanada basınında yer alan haberlere göre Jones, yurttaşlara ya da çevreye karşı herhangi bir tehlikenin bulunmadığını da vurguladı.

PEOC’un denetiminden sorumlu Jones, tatbikatların acil durum yönetiminin en önemli unsurlarından biri olduğunu ve “düzenli olarak” gerçekleştirildiğini belirtti.

Halkta korkuya yol açan hatadan dolayı özür dileyen eyalet yönetimiyse, tam olarak nelerin yaşandığını tespit etmek ve bu tür hadiselerin tekrarlamamasını sağlamak adına soruşturma başlattı.

Acil durum alarmı pazar günü erken saatlerde verildi ve Kanadalılara gönderilen mesajda Toronto’nun doğusundaki Pickering Nükleer Üretim Tesisi’nde bir kaza yaşandığı uyarısı yapıldı. Tesisin 10 kilometre yakınlarındaki bölge sakinlerine yönlendirilen mesajda, olay sırasında radyoaktif madde yayılması gibi anormal bir durum gözlenmediği belirtildi.

İki saat sonra yayımlanan bir diğer mesajdaysa ortada acil durum gerektiren bir vaka olmadığı ve ilk uyarının kazara gönderildiği ifade edildi.

 

Reuters mesaj.JPG
Ontario halkına önce "acil durum", ardından da "düzeltme" mesajı gönderildi (Reuters)

 

Eyalet yönetiminin hatayla ilgili özür dilemesi böyle bir mesajın nasıl olup da kazara yayımlanabildiğine dair akıllardaki soru işaretlerini gidermeye yetmezken, Pickering ve Toronto belediyelerinin her ikisi de olayla ilgili kapsamlı soruşturma açıklarını duyurdu.

Pickering Belediye Başkanı Dave Ryan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, acil bir durum olmamasının kendisini rahatlattığını belirtirken, “Böyle bir hatanın meydana gelmesinden ötürü üzgünüm” dedi.

Soruşturmanın sonuçlarını sabırsızlıkla beklediğini kaydeden Toronto Belediye Başkanı John Tory de “Bu hatanın nasıl gerçekleştiğini ve bir daha yaşanmamasını sağlamak için hangi adımların atılması gerektiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük nükleer tesislerinden biri olan Pickering Nükleer Üretim Tesisi, 1970’lerden bu yana faaliyet yürütüyor.

Tesisin açılmasından bu yana az sayıda güvenlik hadisesi yaşandığı ifade edilirken, 1994’te meydana gelen bir olayda boru hattında görülen bir kırılmanın soğutma sıvısında ciddi kayba yol açtığı ve 185 ton ağır hidrojenli suyun etrafa saçılmasına neden olduğu belirtiliyor.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU