Amerikalıların çoğunluğu İran olayından sonra Trump yönetiminde kendilerini daha az güvende hissediyor

Amerikalıların çoğu, Ortadoğu'da bir başka topyekün savaşa dair ya çok ya da biraz endişeli olduğunu söylüyor

Trump, yakın zamanda Süleymani'nin 4 büyükelçiliğe yönelik saldırı planladığını öne sürmüştü (AFP)

Yeni bir ankete göre, Amerikalıların çoğu Donald Trump'ın İranlı Komutan Kasım Süleymani'nin ölümüne neden olan Irak'taki hava saldırısının ABD'yi daha az güvenli hale getirdiğini söyledi.

ABC News/Ipsos'un pazar günü yayımlanan anketi, Amerikalıların çoğunluğunun ABD Başkanı'nın İran'la olan mevcut durumu yönetme şeklini onaylamadığını da gösterdi. Ankete katılanların yüzde 56'sı Trump'ın eylemlerini onaylamadığını söylerken, onayladığını söyleyenlerin oranı yüzde 43'te kaldı.

Hafta sonu yapılan ankette alınan tutumlar, partiden partiye keskin biçimde farklılık gösterdi. Ankete katılanların yüzde 52'si hava saldırısının ABD'yi daha az güvenli hale getirdiğini söylerken, Cumhuriyetçilerin çoğunluğu (yüzde 54) saldırıdan sonra kendilerini daha güvende hissettiklerini söyledi.

Sarsıcı biçimde Demokratların yüzde 90'ı Trump'ın İran ihtilafını yönetme şeklini onaylamadığını belirtirken, Cumhuriyetçilerin yüzde 87'si Trump'ın eylemlerini onaylıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yine de Demokratların yüzde 94'ü ve Cumhuriyetçilerin yüzde 52'si olmak üzere gerek Demokratların gerekse Cumhuriyetçilerin çoğunluğu, Ortadoğu'da bir başka “topyekün savaş” olasılığına dair ya çok endişeli ya da biraz endişeli olduğunu söyledi.

İran Devrim Muhafızları'nın seçkin birliği Kudüs Gücü'nün lideri Süleymani, ABD'nin onu bir hafta öncesinde Bağdat'taki büyükelçiliğine yönelik saldırıyla ilişkilendirmesinin ardından 2 Ocak'ta düzenlenen hava saldırısında öldürülmüştü. ABD Savunma Bakanlığı, Süleymani'nin öldürülmesiyle ilgili açıklamasında İranlı komutanın "bilfiil Irak'taki ve bölgedeki Amerikalı diplomatlara ve istihbarat elemanlarına yönelik saldırı planları hazırladığını" belirtti ama iddia edilen planlara dair bir kanıt paylaşmadı.

Yaklaşık bir hafta sonra, Irak'taki ABD güçleri İran'ın gerçekleştirdiği balistik füze saldırısına hedef oldu. Saldırı, ABD ve koalisyon birliklerinin bulunduğu iki Irak üssüne zarar vermişti.

 

 

Saldırıda herhangi bir kayıp bildirilmedi ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, hamlenin amacının çatışmayı topyekün savaşa çekmek olmadığını söyledi.

Zarif, Twitter'da yaptığı paylaşımda, "İran, vatandaşlarımıza ve üst düzey yetkililerimize yönelik korkakça silahlı saldırı düzenlenen üssü hedef alarak, BM Sözleşmesi'nin 51. Maddesi uyarınca öz savunmada orantılı tedbirler aldı ve sonuçlandırdı" ifadelerini kullandı.

Savaşı tırmandırmak istemiyoruz ama kendimizi herhangi bir saldırıya karşı savunacağız.

Aynı anket, Beyaz Saray'ı rahatsız eden azil meselesi söz konusu olduğunda da partiler arasındaki derin bölünmeleri ortaya koydu.

ABC News'un haberine göre, Temsilciler Meclisi Başkanı'nın azil maddelerini alıkoyması hakkındaki soruya Demokratların çoğunluğu başkanın "anayasanın ona verdiği Senato'da tam ve dikkatli bir yargılama sağlama görevine riayet ettiğini" söyleyerek cevap verdi.

Cumhuriyetçilerin yüzde 81'iyse, azil maddelerini Senato'ya göndermeyerek Pelosi ve Demokrat Parti'nin "sadece partizanca siyaset güttüğü" cevabında mutabık oldu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU