Kadavradan nakil yapılan üç hastadan ikisi öldü, biri yoğun bakımda

İzmir'de eşinden gördüğü şiddet nedeniyle hayatını kaybeden Filiz Tekin'in organlarının nakledildiği 2 kişi öldü, 1 kişi de yoğun bakımda. Ölenlerin yakınları, nakil işlemlerinde ihmal olduğunu iddia ederek şikayetçi oldu, üniversite soruşturma başlattı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı / Fotoğraf: AA

İzmir'de eşinin darp etmesi sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Filiz Tekin'in bağışlanan organların nakledildiği iki kişi hayatını kaybetti, bir kişi ise yoğun bakımda hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Hasta yakınları, Tekin'in menenjit geçirdiğini ve hastalığın nakille geçtiğini öne sürdü

Acı çekmemek için otopsi istemedik

Karaciğer naklinden sonra hayatını kaybeden Denizlili Arife Aykut'un kızı Songül Aykut, annesinin ölümüyle ilgili büyük üzüntü duyduklarını ve sadece sorumlularının bulunması için gereken yerlere şikayette bulunduklarını söyledi.

Aykut, karaciğer yetmezliği bulunan annesine 20 gün önce organ nakli için başvuruda bulunduklarını anlattı. Ege Üniversitesi Hastanesi’ne kan örnekleri verdiklerini belirten Aykut şöyle konuştu:

Biz başvurumuzu yaptıktan 15 gün sonra organ bağışı gerçekleştirildi. Daha sonra annem fenalaştı ve kendisini kaybettik. Annem yok artık. Bomboş kaldık. Çok fazla acı çekmemek için otopsi istemedik. Ama sorumluların bulunması için şikayette bulunduk. 

3 yıldır organ bekliyordu

Böbrek nakli olduktan sonra hayatını kaybeden Münire İnanç'ın oğlu Yusuf İnanç ise ameliyatın ardından ilk 15 gün her şeyin çok güzel geçtiğinisöyledi. Birkaç gün sonra annesinde bacak ağrısı, yüksek ateş ve tansiyon düşüklüğü şikayetlerinin başladığını dile getiren İnanç, şunları söyledi:  

Annem 3 yıldır organ bekliyordu. Biz hem Ege hem de Akdeniz Üniversitelerine başvuruda bulunmuştuk. Organ çıkınca çok sevindik. Canımız çok yanıyor. Gereken şikayeti yaptım. Sonuna kadar annemin hakkını arayacağım.

Böbrek nakili yapılan hastalardan Ali Uslu ise 28 Aralık'ta fenalaşarak, yoğun bakım ünitesine kaldırıldı. Uslu'nun da hayati tehlikesi olduğu belirtiliyor.


Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel ise yaptığı açıklamada, konuyla ilgili incelemenin devam ettiğini belirtti. Göksel yazılı açıklamasında ölümlere neden olduğu iddia edilen nakillerle ilgili şu ifadeleri kullandı:

Ege Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1988 yılından bu yana başarılı organ nakilleriyle yüzlerce hastanın yaşama tutunmasını sağlamıştır. Uzman kadrosu ve donanımlı alt yapısıyla bugün ülkemizin öncü organ nakil merkezleri arasında yer alırken dünyada da başarılarıyla anılmaktadır.

Ülkemizdeki diğer organ nakil merkezlerinde olduğu gibi merkezimizde de organ nakli, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen koşulların sağlanması durumunda yapılabilmektedir. Gerekli prosedürlerin yerine getirilmesinin ardından yapılan nakil sonrası hastaların gözlemleri yine bu doğrultuda devam etmektedir. 

Organ nakilleri arasında en zor olanı kuşkusuz kadavradan yapılan nakillerdir. Organ nakli sonrasında, nakil yapılan hastanın vücudunun organı kabul etmesi de zorlu bir süreçtir. Tüm bu süreçlerde Ege Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi birçok başarıya imza atmıştır. Bazı basın kuruluşları tarafından gündeme getirilen iddialarla ilgili kurumumuz tarafından başlatılan inceleme sürmektedir.

Yapılan ilk incelemelerde; nakil öncesi, nakil aşaması ve nakil sonrasında izlenen tüm yolların Sağlık Bakanlığı prosedürlerine uygun ve bakanlıkla koordineli bir şekilde yürütüldüğü saptanmıştır. İddialarla ilgili incelemelerimiz devam etmektedir.

AW901219_01.jpg
Eşinden şiddet gören Filiz Tekin'in organları yakınları tarafından bağışlandı / Fotoğraf: İHA

 

Eşi darp etti

İzmir'in Ödemiş ilçesinde eşi tarafından darp edildiği öne sürülen 38 yaşındaki Filiz Tekin, 15 Aralık'ta Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki 5 günlük yaşam mücadelesini kaybetmiş, kadının organları bağışlanmıştı. Olayın ardından gözaltına alınan koca İ.T. ise sevk edildiği Ödemiş Adliyesinde tutuklanmıştı.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU