ABD-İran krizi sonrası altı yılın en yüksek seviyesini gören altını da geçen maden

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesiyle başlayan jeopolitik risk, altını altı yılın en yüksek seviyesine, petrolü 70 doların üzerine, petrolü ise tarihi rekoruna çekti

Altının ons fiyatı, Nisan 2013'ten bu yana en yüksek seviyede/ Fotoğraf: Reuters

ABD’nin Irak’ta düzenlenen bir operasyonla İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından petrol ve altın piyasalarındaki çalkantı devam ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen haftayı 69 dolar seviyesinde kapatan Brent tipi petrolün varil fiyatı, yeni haftayla birlikte 71 dolara dayandı. 

Uzmanlar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) en büyük ikinci üreticisi İran’ın ABD’ye misilleme yapması durumunda bu fiyatın 80 dolar seviyesine kadar çıkabileceğini söylüyor. 

“Riski düşük” olması nedeniyle kriz anlarında yatırımcıların başvurduğu “güvenli liman” altının fiyatı Nisan 2013’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 

Geçen yıl yüzde 18 değerlenen ve cuma günü bin 550 dolar üzerini gören altının ons fiyatı, yüzde 2,3’lük sıçramayla bin 588 doları gördü. 

Goldman Sachs’tan bugün paylaşılan notta altının mevcut seviyelerin de üzerine çıkabileceği ifade edildi. 

Altın fiyatlarıyla birlikte altın madenciliği yapan şirketlerin hisseleri de yükseldi. Avustralya’nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining, yüzde 4 değer kazanırken, Evolution Mining hisselerinin yükselişi yüzde 7,5’i buldu. 

Paladyum tarihin en yüksek seviyesinde 

Altının yanı sıra rekor seviyeye ulaşan diğer bir maden ise paladyum. 

paladyum
Fotoğraf: Reuters

 

Otomobillerin hidrojen emisyonu olmak üzere, cerrahi aletlerde, mücevher yapımında ve elektrik aksamlarında kullanılan paladyum, tarihinde ilk kez 2 bin 19 dolar seviyesine kadar ulaştı. 

2018 verilerine göre dünyanın en büyük otomobil üreticisi Çin ile uzun süredir ticaret ve gümrük savaşları içerisindeki ABD, rakibinin birinci sırada yer aldığı listede altıncı sırada. Ancak General Motors ve Ford gibi Amerikan otomotiv devleri hâlâ en fazla araç ihraç eden beş şirket arasında. 

Yer kürede son derece nadir bulunan paladyumun yüzde 85’i zehirli gazları daha az zararlı karbondioksit ve su buharına çeviren egzoz sistemlerinde kullanılıyor. 

Bu madenin en fazla çıkarıldığı yer Güney Afrika ve Rusya. Talep artışı devam ederken, paladyuma arzı 2012’den bu yana açık veriyor. 

Volkswagen ve Audi dizel araçlarında, emisyon oranlarını düşük gösteren hileli cihazların kullanıldığının ortaya çıkmasının ardından Avrupa’da emisyon işlemlerinde platinyum kullanan dizel araçlar yerine, paladyum kullanan benzinli araçlar ile elektrikli araçlar daha çok tercih edilmeye başlandı. Paladyumun hibrid araçlarda kullanılması da talebin artışının önemli unsurlarından. 

Ne olmuştu?

ABD’nin 3 Ocak Cuma günü Irak Uluslararası Bağdat Havalimanı'ndaki Haşdi Şabi konvoyuna düzenlediği saldırıda Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Örgütü Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi El Mühendis hayatını kaybetmişti. 

Pentagon’dan yapılan açıklamada Süleymani’nin Irak ve bölgedeki Amerikan diplomat ve askerlerine yönelik saldırı planladığı belirtilmişti. 

Operasyona ilk tepki olarak Twitter hesabında Amerika Birleşik Devletleri bayrağı paylaşan Başkan Donald Trump, 5 Ocak’ta yaptığı açıklamada İran'ın ABD unsurlarına saldırması durumunda İran’a ait 52 hedefin vurulmak üzere tespit edildiğini söyledi. 

İran’ın dini lideri Hamaney, “manevi oğlu” Süleymani’nin ardından intikam çağrısı yapmıştı.  

Tarihinde ilk kez kırmızı savaş bayrağını Cemrekan Camisi’ne çeken İran, son olarak, Obama döneminde imzalanan uranyum zenginleştirilmesini sınırlamayı öngören nükleer anlaşmasında hiçbir taahhüde uymayacağını duyurdu. 

 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU