Irak vatandaşı Mehdi el Mühendis’in cenazesi de Süleymani ile birlikte İran’a götürüldü

İran’ın Irak’taki en etkili isimlerinden biri olan Mehdi Mühendis, Süleymani’nin öldürüldüğü operasyonla hayatını kaybetti. Mühendis’in cenazesi de İran’a götürüldü

Süleymani ve Mühendis'in cenazeleri aynı uçakla İran'a götürüldü / Fotoğraf: Farsnews

ABD hava operasyonuyla Kasım Süleymani ile birlikte Irak’ın başkenti Bağdat’ta öldürülen Hizbullah Tugayları Komutanı ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Mehdi el Mühendis’in cenazesi de İran’a götürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran'ın milis ağının yöneticisiydi

1980 yılında dönemin Irak diktatörü Saddam Hüseyin’den kaçarak İran’a yerleşen Mühendis, burada İran Devrim Muhafızları ile ilişki kurmuştu.

“Kasım Süleymani’nin Irak’taki gölgesi” olarak nitelendirilen Mühendis, Süleymani’nin başında olduğu Kudüs Gücü’nün yabancı milis ağını yöneten isimlerden biriydi. 

Mühendis, Süleymani’nin emriyle hem Irak’ta milis örgütlerin kuruluşuna hizmet etti hem de bu milisleri Suriye’deki savaş alanına taşıdı. 

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın birçok bölgeyi silahlı muhaliflerden geri almasının önünü açan Mühendis’in Lübnan Hizbullahı ile de derin ilişkisi bulunuyordu.

Her şeyi onun örgütü başlattı

Uzun süre İran’da yaşayan Mühendis ülkesine döndükten sonra Irak parlamentosuna da seçildi.

 

Süleymani suikastına giden yol, ABD'nin Bağdat'taki büyükelçiliğinin Mühendis'in başında olduğu Hizbullah Tugayları tarafından işgal edilmesiyle açılmıştı.

Vasiyeti İran'a gömülmekti

Mühendis, bir belgeselde İran’a gömülmek istendiğini söylemişti. 

Bu vasiyet üzerine Mühendis’in cenazesi Süleymani’nin de cansız bedenini taşıyan uçakla İran’a götürüldü. 

İki cenaze uçakta arka arkaya koltuklara konuldu.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU