Birleşik Krallık hükümeti mikroçipsiz kedileri sahiplerinden almayı tartışıyor

Hükümet 2020 için teklifleri değerlendiriyor

(Pikrepo)

Kedilerine mikroçip taktırmayan kişiler, evcil hayvanlarından ayrılmak zorunda kalabilir.

Kedilere kanunen çip takılıp takılmaması gerektiğine dair 12 haftalık verilerin değerlendirilmesinin ardından Birleşik Krallık hükümeti konuyla ilgili müzakeresini 4 Ocak Cumartesi günü tamamlayacak.

Planlamalar hayata geçirilirse köpekler için uygulanan kurallar kediler için de geçerli olacak. 2016'da getirilen bu kurallara uymayan köpek sahiplerinin kovuşturulması veya 500 pound ödemesi öngörülüyor.

Sekiz haftayı dolduran köpeklere çip takılması gerekiyor.

Değerlendirilen yeni bir teklif, kedileri alması ve mikroçiplerin yerleştirilmesinin ardından 25 poundluk tahmini bir fiyatla sahiplerine geri vermesi için yerel meclislerin yetkilendirilmesini öneriyor.
Bu fiyatın hayvanlara mikroçip yerleştirme işleminin maliyetini karşılayacağı düşünülüyor. 

Derinin altına yerleştirilen pirinç tanesi boyutundaki mikroçipler, hayvanın sahibine dair detayların takip edilmesini sağlayan farklı seri numaralarına sahip. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mikroçipler şu anda yalnızca Evcil Hayvan Seyahat Planı doğrultusunda yolculuk eden kediler için gerekli.

Öte yandan 2018'de İngiltere'deki sahiplendirme merkezlerine götürülen kedilerin yüzde 80'ine çip takılmamıştı. Bu durum, onları sahiplerine kavuşturmayı zorlaştırıyor.
Dogs Trust adlı sivil toplum kuruluşuna göre, çiplerin köpekler için zorunlu olması sayesinde, (köpek sahiplerinin yüzde 92'sinin kurala uyduğu düşünülüyor) yerel makamların bakımındaki köpek sayısı yüzde 15 azaldı.

Hayvan refahı bakanı Zac Goldsmith, “Mikroçipler çoğu zaman, kayıp evcil hayvanları sahipleriyle yeniden bir araya getirmek için tek umut. Bu yüzden 2020'de tüylü arkadaşınızı korumak için alabileceğiniz en iyi Yeni Yıl kararı, mikroçip taktırmak" dedi: 

Kedi sahiplerini kedilerine mikroçip taktırmaya ve köpek sahiplerini de çipteki detayların güncelliğinden emin olmaya çağırıyorum.

Kedileri Koruma derneğinden Jacqui Cuff, “Kedi sahiplerinin hayvanlarına mikroçip taktırması çok önemli çünkü bu güvenli ve kalıcı bir kimlik biçimi" diye konuştu:

Kediler keşfetmeyi sever ve aynı zamanda büyük kaçış ustalarıdır; bu nedenle mikroçip taktırmak evde yaşayan kediler için bile önemlidir. (...) Mikroçipler, kayıp kedilerin en kısa sürede eve dönmesini, yaralanması ve veterinere götürülmesi durumunda da sahiplerinin bilgilendirilmesini sağlar.

Hayvan refahı dernekleri, köpek sahiplerini de mikroçipteki iletişim bilgilerini güncel tutmaya çağırıyor. Çünkü mikroçiple yakalanan köpeklerin yüzde 69'u yanlış bilgiler yüzünden sahipleriyle yeniden bir araya gelmek için hala mücadele ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU