Elon Musk ilk ticari karayolunu 2020'de hizmete sunacağını açıkladı

"Eğer yeni bir şey denemezsek sonsuza kadar trafik cehenneminin içinde yaşayacağız"

18 Aralık 2018'de Hawthorne, Kaliforniya'da Boring Şirketi'nin Hawthorne tünelinin açılış etkinliğinden önce modifiye edilmiş bir Tesla Model X elektrikli aracı tünele giriyor (Rex Features)

Elon Musk, Boring Şirketi (Boring Company) tarafından kazılmış ilk ticari karayolu tünelinin gelecek yıl Las Vegas'ta açılacağını açıkladı.

Tünel kazma girişimi Las Vegas Kongre Merkezi'ni Strip'e bağlayan bir yeraltı yolu inşa ederek şehirdeki trafiği hafifletmeyi amaçlıyor. Musk tünelin “2020'de tamamen faaliyete geçeceğini umduğunu" ve bunun gelecekte şehirlerin altından geçecek tünel ağlarının ilki olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk pazar günü “Dünya genelindeki büyük şehirlerin nesnel gerçeği şu ki trafiği çözme çabaları hiçbirinde iyi sonuç vermedi" tweet atmıştı.

Eğer yeni bir şey denemezsek sonsuza kadar trafik cehenneminin içinde yaşayacağız.

Şirket tünel kazmak için gereken zamanı ve maliyeti önemli ölçüde azaltarak mevcut ulaşım altyapısına müdahale etmeyen yeni ve radikal bir seçenek sunduğunu iddia ediyor. Asansörler aracılığıyla yüzeye geri çıkmadan önce otomobiller ve yolcu kapsülleri tünellerde elektrikli kızaklar boyunca saatte neredeyse 250 km hıza çıkarak hareket edebilecek.

Şirketin internet sitesinde “Bu işi yapmanın kilit noktası tünel açma hızını artırmak ve maliyeti en az 10 katı oranında azaltmak. Boring şirketinin amacı budur" yazıyor.

Seri girişimci, Boring şirketini 2016'da yaşadığı Los Angeles'taki "ruh emici trafikten" bunalınca kurmuştu. 

Aralık 2017'de Musk "trafik beni deli ediyor" diye tweet atmıştı.

Bir tünel açma makinesi yapacağım ve kazmaya başlayacağım.

Bir yıl sonra şirket Los Angeles'ın altından geçen yaklaşık iki kilometre uzunluğunda bir deneme tüneli açmıştı. Tünelde elektrikli kızakların üzerine yerleştirilmiş bir otomobil saatte yaklaşık 60 km hızla yolcu taşımıştı. 
 


Boring Şirketi tünel bölümünü kazmanın maliyetinin sadece 10 milyon dolar (yaklaşık 60 milyon TL) olduğunu söyledi. Bu diğer şirketlerin yaklaşık 2 kilometre başına 1 milyar dolar (yaklaşık 6 milyar TL) maliyete çıkan mevcut projelerine kıyasla önemli bir gelişme.
 

boring-company-tunnel-digger-elon-musk.jpg
Los Angeles'ta Boring şirketi tarafından üretilmiş bir tünel kazıcı (The Boring Company)


Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın da CEO'su olan Musk, tünellerin zehirli dumana boğulmasını önlemek için sadece elektrikli araçların tünellere erişimine izin verileceğini dile getirdi.

“Bunlar sadece sıfır emisyonlu araçlar için karayolu tünelleri olacak. Anahtar zehirli dumanlara geçit vermemek" diye tweet attı.

Gerçekten, sadece bir yeraltı yolu, ama (bütün otomobil şirketlerinden) elektrikli araçlara mahsus. Bu, hafif raylı sistem gibi başka çözümlere bir alternatif değil, onları destekleyici niteliktedir.

Boring şirketi sözcüsü yorum yapmak için hemen müsait olamadı ama CNN'e açıklama yapan Las Vegas Kongre ve Ziyaretçi Kurumu, tünelin ocak ayında gerçekleşecek 2021 Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) için hazır olacağını söyledi.

Sözcü “Kasım ayının ortalarında kazıya başladık ve 2021 CES'i için tamamlanmasını öngörüyoruz" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU