Dünyanın en klostrofobik sinema etkinliği: Aniara filmini tabutta izlemek

40. yılını kutlayacak Göteborg Film Festivali ürkütücü bir ilke sahne olmaya hazırlanıyor. "Aniara"nın gösteriminde seyircilerin filmi tabuttan izleyerek uzayda yalnız kalma hissini tecrübe etmeleri planlanıyor 

"Aniara" filmini tabutta izlemek isteyenlerin elini çabuk tutması gerekiyor

27 Ocak-3 Şubat tarihlerinde İsveç'in Göteborg kentinde düzenlenecek festivalde "birkaç kişilik şanslı grup", “Aniara” adlı bilim kurgu filmini tabuttan seyredecek. Böylelikle seyirciler uzayda geçen filmi daha gerçekçi bir ortamda deneyimleme şansı bulacak.

Filmin tanıtımı “Dünyanın en klostrofobik sineması” başlığıyla yayınlandı. (klostforobi: Kapalı alan korkusu)
 

 

Videoda bir kadının karanlık koridorlardan geçerek bir mezarın başına geldiği ve mezara dokunduğu görülüyor. Bir sonraki görüntüde ise kadının mezarın içinde olduğu ve dışardakilere sesini duyurup tabuttan çıkmaya çalıştığı farkediliyor.

Tanıtım videosunun sonunda ise “Kısıtlı yer bulunuyor, şimdiden goteborgfilmfestival.se adresinden yerinizi ayırtınız” deniliyor.

Tanıtımın yayınlanmasıyla videodaki oyuncunun Meghan Markle’a benzediği yorumları yapıldı.
 


Mars'ta tek başına

"Aniara" adlı filmde dünya nüfusunun Mars'a taşınması konu ediliyor. Aniara isimli uzay gemisi bir astreoitle çarpışarak yolunu kaybediyor. Filmi tabuttan izleyerek, Mars'ta yalnız kalma hissini tatmanız hedefleniyor. Göteborg Film Festivali yetkilileri, “Olağandışı koşullarda film izlediğinizde neler olduğunu keşfetmek istiyoruz” şeklinde konuşuyor.

Özel havalandırma ve panik butonu

106 dakika süren film boyunca bir görevli tabutların başında bekleyecek. Özel ses ve havalandırma sisteminin yer alacağı tabutta acil durumlar için panik butonu da bulunacak. Ayrıca özel ekran ve ses sistemi de yer alacak. Bu “fırsat”tan yararlanmak isteyenler, E-Mail göndererek bilet kazanma imkanına sahip olabilecek.

Festival direktörü Jonas Holmberg, “Yeni yerler, yeni koşullar oluşturmayı seviyoruz. Biz festivalimizde film izleme tecrübesi için yeni yerler sunuyoruz. Ancak seyircinin tabutta film izleme konusuna nasıl tepki vereceği hakkında fikrimiz yok” diyor.
 

 
İsveç yazar Harry Martinson’un 1956’da yayımlanan aynı adlı romanından uyarlanan filmin festivaldeki gösterim tarihleri 27 ve 31 Ocak.

1970'dan beri düzenlenen festival, her yıl 160 binden fazla izleyiciyi çekiyor. Göteborg Film Festivali, dünyanın en önemli sinema etkinliklerinden biri olarak görülüyor.

Sosyal medyada da Aniara'ya ilişkin paylaşımlar bulunuyor:
 

 


Aniara

Yapım yılı: 2018 
Yönetmenler:
Pella Kagerman, Hugo Lilja 
Senaristler: Pella Kagerman, Hugo Lilja 
Başrol oyuncuları: Emelie Jonsson, Bianca Cruzeiro, Arvin Kananian 

Harry Martinson kimdir?

1904 doğumlu İsveçli yazar Harry Martinson, 1974'te Nobel ödülünü kazandı. Yazarın 1956'da kaleme aldığı epik bilim kurgu türündeki şiir kitabı Aniara bestelenerek ilk uzay operası niteliği kazandı. 

DAHA FAZLA HABER OKU