Suriye Dışişleri Bakanı: Türk tarafıyla görüştük ama faydası olmadı

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, değişken politikaları nedeniyle Suriye Demokratik Güçleri ile görüşmelerin sonuçsuz kaldığını söyledi

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim / Fotoğraf: Reuters

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türkiye'den yetkililerle daha önce görüşmeler yapıldığını, ancak bu görüşmelerden netice alınamadığını söyledi.

Russia Today'e demeç veren Muallim, muhabirin "Türkiye ile diyalog konsunda adım atıldı mı?" sorusuna verdiği yanıtta, "Daha önce (Türk tarafıyla) toplantılarımız oldu, ancak yararı olmadı" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki toprakları işgal ettiğini belirten Muallim, "Şunu düşünmemiz gerekiyor, ikili görüşmeler Türkiye'nin Suriye'yi işgaline son verecek mi? Yoksa sadece bir görüşmeden ibaret mi olacak. Eğer böyleyse biz diyalogla ilgilenmeyiz" şeklinde konuştu.

Kürt güçlerin değişken politikaları nedeniyle Şam ile çatı Yapısını Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) temsilcileri arasında yapılan görüşmelerin son turunun başarısızlıkla sonuçlandığını ve diyaloğun durdurulduğunu kaydetti.

RT’ye demeç veren Muallim, Suriye Ulusal Güvenlik Ofisi Başkanı Ali Memlük'ün kısa süre önce Kamışlı’yı ziyaret ettiğini ve bölgedeki güvenlik önlemleri ve askeri hazırlıklar hakkında bilgi aldığına dair haberleri doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“ABD ile Kürtler arasında yaşanan dalgalanma görüşmeleri etkiledi”

SDG’nin istikrarlı bir politikasının olmadığını savunan Muallim, “Ancak Kürt kardeşlerimizle yapılan görüşmeler, ABD'yle Kürtler arasındaki ilişkilerde yaşanan dalgalanmalar nedeniyle istenen siyasi seviyeye ulaşmadı. Zira, ABD'liler bir gün Kürt güçlerden kurtulacaklarını, bir başka gün kurtulmayacaklarını söylüyorlar. Bu nedenle Kürt güçlerle diyalog durduruldu" ifadelerini kullandı.

“Türkiye, Rusya ile vardığı anlaşmaya uymadı”

Muallim, İdlib’de yürütülen operasyonların Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ‘ülkedeki her karış toprağın özgürleştirilmesi’ politikasının bir parçası olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Rusya ile vardığı anlaşmalara uymadığını söyleyen Muallim, gerginliği azaltma bölgesinde askeri müdahale seçeneğini kullanmak zorunda olduklarını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den güçlerini çekeceklerini açıklamasının ardından Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (Rojava) ile Şam rejimi arasında görüşmeler başlamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU