İran dini lideri Hamaney'in, protestoların bastırılamamasına sinirlenerek "İsyancılar yok edilmeli" emri verdiği iddia edildi

İran’da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği protestolar sırasında, Hamaney’in gösterileri bastırmak için çevresine “İsyancıların yok edilmesi gerek” dediği iddia edildi

Ayetullah Ali Hamaney / Fotoğraf: Khamenei.ir

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in, 17 Kasım’da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve üst düzey hükümet yetkililerin de hazır bulunduğu Tahran’daki toplantıda, protestolarla baş edilemediği konusunda eleştirilerde bulunduğu belirtildi.

Protestolar sırasında İran İslam Cumhuriyeti’nin kurucusu Ruhullah Humeyni’nin fotoğrafının yakılması ve bir heykelin yıkılmasına öfkelenen Hamaney’in "Göstericilerin yok edilmesi gerek" dediği iddia edildi.

Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, söz konusu toplantıda Hamaney’in böyle bir emir verip vermediği konusunda yorumda bulunmayı reddetti.

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) heyeti de aynı şekilde herhangi bir açıklama yapmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamaney, 17 Kasım akşamı, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve hükümet üyeleri dahil olmak üzere üst düzey yetkililerle Tahran'ın merkezindeki güvenlikli resmi bir konutunda bir araya gelmişti.

Reuters’a konuşan kaynaklar, Hamaney’in toplantıda sesini yükselttiğini ve protestolarla baş edilememesini eleştirdiğini öne sürdü.

Hamaney’in, protestolar sırasında İran İslam Cumhuriyeti kurucusu Humeyni’nin fotoğrafının yakılmasına çok sinirlendiği ve "İran Cumhuriyeti tehlikede. Bu duruma bir son vermek için gerekeni yapın. Bu bir emirdir" dediği aktarıldı. Aynı zamanda protestolar durdurulmadığı takdirde sonuçlarından toplantıya katılan yetkilileri sorumlu tutacağını vurguladı. Bu yetkililerin görüşleri de protestocuların rejimi devirmeyi hedefledikleri konusunda birdi.

Hamaney’in protestoların güçlü bir tepki gerektirdiğini açıkça belirttiğini aktaran bir kaynak "Oldukça kararlıydı. İsyancıların yok edilmesi gerektiğini söyledi" dedi.

Başkent Tahran yakınlarındaki Kerec şehrinden yerel bir yetkili ise, toplantıda alınan talimatlarla ilgili "Emirler Tahran'dan geldi. Üstlerine ateş açmanız gerekse bile onları evlerine yollayın" ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, İranlı göstericilerin Hamaney'in bulunduğu bir afişi ateşe verdiği görülüyor

"Protestoları sone erdirme emri aldık, artık merhamet yok"

Devrim Muhafızları’nın Kirmanşah şehrindeki kıdemli bir üyesi, şehir yönetiminin 18 Kasım’da gerçekleştirilen olağanüstü toplantıda talimatlar aldığını doğruladı.

Yetkili, Kirmanşah Valisi’nin "Tahran'daki üst düzey yetkililerden protestoları sona erdirme emri aldık. Artık merhamet yok. Hedefleri İran Cumhuriyeti'ni devirmek ama onları yok edeceğiz" dediğini aktardı.

Valilik ise bu konuda yorum yapmaktan kaçındı.

Reuters’a konuşan İranlı kaynaklar, İran’da 15 Kasım’da başlayan protestolarda iki haftadan az bir süre içinde bin 500 kişinin öldüğünü aktardı. Edinilen bilgiye göre ölenler arasında 17 genç, 400 kadın ve bazı güvenlik güçleri bulunuyor.

Kaynaklar, söz konusu verilerin morglar, hastaneler ve adli ofislerden alınan bilgilere dayandığını kaydetti.

Uluslararası Af Örgütü tarafından 16 Aralık’ta yayınlanan raporda benzin zamlarına karşı başlayan protestolarda en az 304 kişinin öldüğü belirtilmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU