Rusya'da çevik kuvvetin protestocuları bastırma eğitimi verdiği çocuklar yaralanınca ebeveynler ateş püskürdü

Çocuklardan biri, "Beni sertçe yere fırlatıp yüzüstü çevirdiler ve başımı kara bastırdılar" dedi

Tataristan içlerinde yer alan Novotroitskoye köyünün nüfusu sadece 2 bin olsa da, yetkililerin muhalif protestoların baş göstermesi ihtimaline karşı işlerini şansa bırakmadığı anlaşılıyor.

Yerel polis, ortaokul çocuklarını protesto kontrol malzemesi olarak kullanarak muhtemel gösterileri kırabilecek taktik tatbikatlar geliştirdi.

Cuma günü yapılan tatbikata ait görüntülerde, çevik kuvvet üniformalı polislerin kalkanlarıyla 15 yaşındaki çocukları iteklediği görülüyor. Muhalif basında yer alan haberlere göre tatbikat sonucunda okul çağındaki çocukların birkaçı yaralandı.

Çocuklardan birinin, "Beni sertçe yere fırlatıp yüz üstü çevirdiler ve başımı kara bastırdılar" dediği aktarıldı.

Ne ebeveynlere ne de öğrencilere tatbikatlar hakkında herhangi bir uyarı yapıldı.

Görüntüleri ilk kez paylaşan, kendisi de eski bir öğrenci olan  velilerden biri tarafından haberdar edilen öğretmen ve yerel sendika başkanı Rauşan Valiullin'di.

The Independent'a konuşan Valiullin, tatbikatların bölgenin eğitim bakanlığının mutabakatı olmaksızın sürdürülmesini "akıl almaz" bulduğunu belirtti.

 

 

Valiullin, Rus okullarının böylesine "vahşi bir suistimale" uğradığına ilk kez rastladığını söylüyor. Ama bu daha önce olmadığı anlamına gelmiyor.

Sendika başkanı, "Muhtemelen bunu denedikleri tek okul burası değil" diye ekliyor.

Buradaki fark, bunun cep telefonuyla kaydedilmiş olması. Bunu hesaba katmamışlar.

Olay daha sonra Rus muhalefetinin en önde gelen siyasetçisi Alexei Navalny tarafından gündeme getirildi. Navalny'nin, Kremlin'i okul çağındaki kendi çocuklarından korkmakla suçlayan açıklamaları, polis yetkililerini paniğe sevk etti.

Neredeyse hemen sonrasında, Rusya Ulusal Muhafızları olayla herhangi bir ilişkisi olduğunu reddetti.

Bir parlamenter, yerel gazete Veçerny Kazan'a yaptığı yorumda basını "vatandaşları kasıtlı biçimde bir kez daha yanlış yönlendirmek ve Rusya Muhafızlarının faaliyetlerine gölge düşürmek" amacıyla "bilgi yaymakla" suçladı.

Ama sonuçta yetkililer olayı itiraf etmek zorunda kaldı. Okul çağındaki çocuklarla tatbikat yapılmıştı ama çocuklar "ekstra" olarak getirilmiş ve "hepsi öğretmenlerin kontrolünde arka planda beklemişti". Bu açıklama görüntülerle tutarlı görünmüyordu.

Bölgenin içişleri bakanlığı konuyu daha derinlemesine inceleyeceğini belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU