ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nde güvenlik önemleri artırıldı

Büyükelçiliğe giden yollara beton bloklar yerleştirilmesi, özellikle protesto eylemlerinin devam ettiği bir süreçte Irak’taki yabancı misyonların hedef alınacağı endişesine neden oldu

Yeşil Bölge’deki ABD Büyükelçilik binası / Fotoğraf: Şafak News Ajansı

ABD, Irak’taki mevcut kriz nedeniyle ülkenin bazı kentlerindeki çalışanları geri çektiğini ilan etmesinin ardından başkent Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bulunan Büyükelçilik binası çevresinde güvenlik önlemlerini artırdı. Iraklı taraflar bu kararın ardında Washington’ı terörü ülkeye geri getirmeye çalışmakla suçladı.

Yeşil Bölge’deki ABD Büyükelçiliği binası çevresinde son günlerde alarm durumu yaşanıyor. ABD son olarak Bağdat ve Erbil’de zorunlu olmayan görevlilerin Irak dışına çıkması talimatı vermişti. Görgü tanıkları da dün Yeşil Bölge’deki ABD Büyükelçiliği binasında siren denemesi yapıldığını aktardı.

Büyükelçiliğe giden yollara beton bloklar yerleştirilmesi, özellikle protesto eylemlerinin devam ettiği bir süreçte Irak’taki yabancı misyonların hedef alınacağı endişesine neden oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, bu ayın başında Irak’taki diplomat sayısının azaltılması planını Kongre’ye göndermişti. Basında yer alan haberlere göre ABD, Irak’taki büyükelçiliği ve Erbil’deki konsolosluğunda görev yapan çalışanların sayısını Mayıs 2020’ye kadar 486’dan 349’a düşürmeyi planlıyor.

IŞİD'in geri dönüşü

Irak sınır koruma birliklerinin IŞİD'e yönelik operasyonları devam ederken Haşdi Şabi, ABD’nin çekilme planından sonra örgüte yeniden alan açması konusunda uyardı. Haşdi Şabi, Suriye’deki IŞİD unsurlarının yeniden Irak topraklarına getirilebileceği ihtimalini dile getirdi.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın da geçtiğimiz günlerde ABD’nin Haseke kentindeki El-Hol Kampı’ndaki IŞİD'li 200 aileyi Irak’a taşıdığı yönündeki haberi, söz konusu suçlamaları güçlendiriyor.

‘IŞİD'li aileler’ meselesi Irak içinde tartışılan konuların başında yer alıyor. Zira bazı siyasi taraflar, lojistik, güvenlik ve ekonomik endişelerle hükümetin artık bu aileleri teslim almaması gerektiğini belirtiyor. Zira bu konuda 2013’te IŞİD'lilerin hükümet güçlerine karşı örgütlenme senaryosunun tekrarlanması yönünde bir endişe hâkim.

Irak basınında bugün ABD askerlerinin uçakların gözetiminde Razzaza Gölü çevresinde incelemelerde bulunduğu yönünde haberler çıktı. Bu adımın gerekçesine dair herhangi bir açıklama ise yapılmadı.

Bazı kaynaklar, ABD askerlerinin Hit ilçesine bağlı Bağdadi nahiyesinde havadan paraşütle inerek Haşd el-Anbar örgütünün yöneticilerinden Nasir el-Ubeydi’yi tutukladığını aktardı. Ancak kaynaklar, operasyonun sebebine ilişkin açıklamada bulunmadı.

Irak’taki ABD güçleri uzun zamandır hava destekli kara operasyonları yürütmüyordu.

İran’ı izlemek

ABD merkezli News Max isimli site bugün yayınladığı raporda, Irak hükümet güçlerinin İran’ı izleme ve İran’a tehdit oluşturması sebebiyle ABD birliklerine güvenmediğini yazdı.

Raporda Irak’ta 4 bin 575 ABD askerinin öldüğü, 32 bin 327 askerin de yaralandığı belirtildi.

Raporda ayrıca Irak’ta halihazırda yaklaşık 5 bin ABD askeri bulunduğu ve Irak’taki askeri operasyonların toplam maliyetinin 822 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

"Açıkça görülüyor ki ABD, Irak'a girmesinin temel nedeni olan kitlesel imha silahlarını bulma hedefine ulaşamadı. Ancak ABD başka hedeflere ulaşmış gibi görünüyor. Nitekim ABD, Irak’ta, Afganistan’ın aksine etkili ve yarı demokratik bir hükümet geliştirmiş gibi görünüyor. Tamamen ABD kuvvetlerine bağlı değil ama Irak'ta ABD güçlerinin durumu İran'ı izlemek ve tehdit etmektir. Ancak ABD güçlerinin sadece demokrasinin geliştirilmesi için Irak’ta olduğu söylenemez. Nitekim bu güçler orada İran’ı gözlüyor ve İran’a tehdit oluşturuyor. ABD’nin Suriye, Irak ve Afganistan’daki askeri operasyonları büyük ulusal çıkarlara hizmet ediyor. ABD, Irak’taki birçok öncelikli hedefine ulaştı"

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

independentarabia.com/node/80051

DAHA FAZLA HABER OKU