İran’daki gösterilerde en az 700 kişi öldürüldü

Akaryakıt zamlarına yönelik protestoların birinci ayında İran'da en az 700 kişi hayatını kaybederken, 7 bin kişi gözaltına alındı

İran makamları, ölü sayısı hakkında bilgi vermekten kaçınıyor / Fotoğraf: AFP

İran’da akaryakıt zammı nedeniyle meydana gelen olaylarda en az 700 gösterici güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

Independent Türkçe'nin güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre, gösteriler sırasında 7 bin kişi gözaltına alındı.

Aradan 1 ay geçmesine rağmen İran yönetiminin açıklamaktan kaçındığı ölü, yaralı ve tutuklu sayısı birçok tartışmaya neden oldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Meclisi'ndeki reformist parlamenterlerden Mahmut Sadıki, ay başında sosyal medya hesabından hükümet, güvenlik güçleri ve yargıya çağrıda bulunarak ölü sayısını açıklamalarını istedi.

Sadıki, "Siz açıklamazsanız biz Meclis’e gelen sayıları kamuoyu ile paylaşırız" dedi.

Muhafazakar kanadın önemli isimlerinden ve İran Meclisi'ndeki Ulusal Güvenlik Komisyonun Sözcüsü Hüseyin Nakavi Hüseyni de olaylarda 7 bin kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Ancak Hüseyni, konuya dair daha fazla bilgi paylaşmadı.

Uluslararası Af Örgütü'nün verdiği rakamları sürekli olarak yalanlayan İran yönetimi şu ana kadar konuya dair konuşmadı.

Af Örgütü ise, tek tek eyalet ve ilçe adlarını vererek nerede kaç kişinin öldüğünü tanıkların açıklamasına dayandırarak veriyor.

Diğer yandan İranlı devlet yetkilileri, hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye ziyaretine gitse de, ölü sayısı hakkında rakam vermekten kaçınıyor.

Seçim maratonuna giren milletvekilleri ise adaylıklarının Anayasa Koruyucular Konseyi tarafından veto edilmesinden endişelendikleri için konuşamıyorlar. 

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’den milletvekillerine bu konuda açıklama yapılmaması ve benzin zammına itiraz edilmemesi yönünde talimat gönderildiği belirtiliyor.

Independent Türkçe’nin ulaştığı resmi makamlar ve yerel kaynaklar, ölü sayısının özellikle Arapların yaşadığı Huzistan eyaletinin Mahşehr ve güneydeki Buşehr eyaletinin Aseluye ilçelerinde yüksek olduğunu aktardı.

Kaynaklar, Kürdistan eyaletinin merkezi Senendeç ve Merivan, Kermanşah merkezi ve Tahran’ın batı bölgelerinde onlarca kişinin öldürüldüğünü belirtiyor.

Muhalif kanalların paylaştığı videolarda da Şiraz ve İsfahan gibi kentlerde tankların caddelere çıktığı ve polisin devreden çıkmasının ardından Devrim Muhafızlarının halka müdahale ettiği görülüyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU