Arap ülkelerindeki kayıp Yahudi mal varlığının 150 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor

Arap ülkelerine ve İran’a sürülen veya kaçan Yahudilerin geride bıraktığı varlığın miktarını belirlemek amacıyla oluşturulan projeye dair bakan, “Tarihsel bir hatayı düzeltebiliriz” ifadelerini kullandı

1951'de Ma'abara geçici konaklama kampına gitmek için Lod havalimanından ayrılan Iraklı Yahudiler (İsrail Hükümeti Basın Bürosu)

İsrail hükümetinin yürüttüğü değerlendirmeye göre 1940’lı ve 1950’li yıllarda Arap ülkelerine ve İran’a sürülen veya kaçan Yahudilerin geride bıraktığı mal varlığının 150 milyar dolar (yaklaşık 886 milyar TL) olduğu tahmin edildi. 

Körfez Haberi'nin Israel Hayom gazetesinden aktardığına göre, iki yıl süren çalışmanın yazarları rakamların mevcut enflasyon oranlarının hesaba katılmadığını söyledi.

2002’de başlayan projenin İsrail Sosyal Eşitlik Bakanı Gila Gamliel’in üslenmesiyle 2017’den itibaren hız kazandığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporu hazırlamak için kullanılan yöntemlerin gizli tutulduğu aktarılsa da rakamlar kabataslak oluşturuldu. İran’daki kayıp mal varlığının 31,3 milyar dolar (yaklaşık 185 milyar TL) olduğu belirtilirken Libya’daki sabit varlıkların değeriyse 6,7 milyar dolar (yaklaşık 40 milyar TL). Ayrıca Suriye’de de 1,4 milyar dolar (yaklaşık 8 milyar TL) mal varlığı olduğu tahmin ediliyor.

Raporun sonuçlarının önümüzdeki haftalarda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya sunması beklenen bakan Gamliel’in konuyla ilgili, “Tarihsel bir hatayı düzeltmeye başlayabiliriz” dedi.

Daha önce hükümet Arap ülkelerindeki mal varlığı kayıplarına dair tazminatla ilgili 2010’da bir yasa çıkarmıştı ve hükümet 2014’te 30 Kasım’ı Oratadoğu Yahudilerinin zorunlu göçlerini anma günü olarak ilan etmişti. Bu tarihte Libya, Irak, İran, Tunus gibi ülkelerden ayrılmak zorunda bırakılan yaklaşık 1 milyon Yahudi anılıyor. Sembolik tarih, Birleşmiş Milletler Filistin Taksim Raporu’nun kabul edildiği ve ardından pek çok Yahudi’nin ülkelerinden ayrıldığı 29 Kasım 1947’yle ilişkili olarak seçilmişti.

DAHA FAZLA HABER OKU