ABD’nin tek yerli papağan türünün soyunu insanlar tüketmiş

Araştırmada “Sonuçlarımız, (Karolina papağanının) neslinin tükenmesinin ani bir süreç olduğunu gösteriyor; yani muhtemelen sadece insan aktiviteleriyle ilişkili" ifadeleri yer aldı.

Karolina papağanı, ABD'deki tek yerli neotropikal papağandı (TV3 Alacarta)

Araştırmacılar, ABD’deki tek yerli neotropikal papağan olan Karolina papağanının neslinin insan müdahalesiyle tükendiği sonucuna ulaştı.

Bir grup bilim insanı, özel bir koleksiyonda muhafaza edilen numuneden papağanın genomunu diziledi ve Güney Amerika'da (hala) yaşayan akrabası güneş papağanının genomuyla eşleştirdi.

Araştırmacılar ilk önce aynı soydan çiftleşmenin izlerini araştırdı. Bu davranış, türün popülasyonundaki yavaş bir düşüşün göstergesi.

Araştırmacılara göre Karolina papağanı genomu, günümüzde yaşayan birçok kuş türüne kıyasla genetik açıdan daha fazla çeşitlilik gösterdi.

Araştırmanın yazarlarından ve Pompeu Fabra Üniversitesi Evrimsel Biyoloji Enstitüsü'nden Carles Lalueza-Fox, konuyla ilgili National Geographic'e konuştu. Lalueza-Fox'a göre bu, kuşların “ani bir yok olma süreci yaşadığını ve sürecin papağan genomunda hiçbir iz bırakmadığını” gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lalueza-Fox ayrıca, türün yok oluşundaki ana etkenin bir hastalık olduğu fikrini bulgularla çürüttüklerini söyledi. Çünkü araştırmacılar, genetik analizde böyle bir hastalığa dair kanıt bulamadı.

Araştırmada “Sonuçlarımız, (Karolina papağanının) neslinin tükenmesinin ani bir süreç olduğunu gösteriyor; yani muhtemelen sadece insan aktiviteleriyle ilişkili" ifadeleri yer aldı.

Papağanın genetik dizilimi, popülasyonun iyi durumda olduğunu ve doğuda New England’dan batıda Colorado’ya kadar “büyük ve gürültülü sürülerde” bulunabileceğini gösterdi.

Avrupalı yerleşimcilerin bölgelerini genişletmeye ve ormanlık alanları tahrip etmeye, avlanma ve tuzaklama faaliyetleri yürütmeye başlamasıyla papağan popülasyonu aniden düştü.

Araştırmada şu ifadelere yer verildi:

Türün artık son derece nadir görüldüğü anlaşılınca, koleksiyoncular ve avcılar onun nihai yok oluşunu muhtemelen hızlandırdı.

Kafesteki son papağan, son göçmen güvercininin 1914'te öldüğü aynı kafeste, Cincinatti Hayvanat Bahçesi'nde 21 Şubat 1918'de ölmüştü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU