Yahudilerle alay eden Belçika'daki "ırkçı" karnaval Dünya Mirası Listesi'nden çıkarıldı

UNESCO'nun adımı, Ortodoks Yahudileri gaga burunlu ve altın dolu torbaların üzerinde otururken tasvir eden geçit töreninin Belçika'nın 40 bin kişilik Yahudi toplumunu öfkelendirmesinin ardından geldi

Aalst Belediye Başkanı, kasabanın "alaycılığın ve hicvin başkenti" olduğunu savunarak ırkçı veya antisemitizm suçlamalarını reddetti (İsrail'in Belçikalı Dostları / YouTube)

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), Belçika'da Yahudilerle alay eden karnavalı ısrarlı ırkçılık suçlamalarının ardından Dünya Miras Listesi'nden çıkardı.

Birleşmiş Milletler'in somut olmayan kültürel mirası korumaya yönelik oluşturduğu hükümetlerarası komite, Belçika'nın Aalst kentinde her yıl gerçekleşen karnavalın “ırkçı ve antisemitik tasvirlerin tekrarlanması üzerine” listeden çıkarıldığını belirtti.

Karnaval, UNESCO'nun insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine 2010'da eklenmişti ancak karnavalda Ortodoks Yahudileri gaga burunlu ve altın dolu torbalara otururken tasvir eden geçit töreni ülkedeki 40 bin kişilik Yahudi toplumunun öfkelenmesine neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UNESCO’nun pazar günkü toplantıda vereceği kararı önceden sezen Aalst Belediye Başkanı Christoph D'Haese, kentin henüz çıkarılmadığı listede yer almasını istemediğini belirtti ve karnavalı savundu.

Irkçılık veya antisemitizm suçlamalarını reddeden D'Haese, Aalst'ın "alaycılığın ve hicvin başkenti" olduğunu söyledi.

Belga haber ajansına göre, TV Oost Nieuws kuruluşuna gönderdiği basın açıklamasında D'Haese, şu ifadeleri kullandı:

Aalst vatandaşları bir süredir gülünç suçlamalara maruz kalıyor. Biz ne antisemitik ne de ırkçıyız. Bunu dillendiren herkes kötü niyetli davranıyor.

Brüksel merkezli Avrupa Yahudi Birliği Başkanı yaptığı açıklamada Aalst kenti yetkililerinin "itilmeden önce listeden çıktılarını" kaydetti.

Avrupa Yahudi Birliği Başkanı Haham Menachem Margolin, şunları söyledi:

Geniş çaplı eleştirilere, bariz kaba antisemitik görüntülere ve en azından yanlış yapıldığı ve incinmeye sebebiyet verildiğini bildirme fırsatına rağmen, Aalst Belediye Başkanı meydan okumaya ve alay etmeye devam etti.

UNESCO yaptığı açıklamada, “kuruluş ilkeleri olan halklar arasında olgunluk, eşitlik ve karşılıklı saygı prensiplerine sadık” olduğunu ve “her türlü ırkçılığı, antisemitizmi ve yabancı düşmanlığını kınadığını” belirtti.

UNESCO'nun adımı, etkinliğin söz konusu miras listesinden çıkarılması çağrısında bulunan dilekçenin 22 bin 500'den fazla imza toplamasının ardından geldi. Dilekçede, "tekrarlanan antisemitik suçların", "bu ayrıcalığın kaldırılma zamanın geldiğine" işaret ettiği ileri sürülmüştü.

Dilekçede ayrıca şu ifadeler yer alıyor:

Bu, etkinliği düzenleyenleri, birçok kişiyi hayli inciten ve yasadışı sayılabilecek antisemitik ve ırkçı görüntülerin, Aalst sokaklarında bir daha görünmemesini sağlamaya yöneltebilir. Bu toplumun kaynaşmasına, demokratik değerlere ve insan onuruna eşsiz bir fayda olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU