Suudi Arabistan, hacı adayları ve umreciler için sigorta sistemini devreye soktu

Hac ve umre ibadeti için kutsal topraklara giden adaylardan 290 lira sigorta ücreti alınacak. Kaza veya vefat durumunda 500 milyon liraya kadar tazminat ödenecek

2018 verilerine göre yılda 6,5 milyon kişi, hac ve umre için yurt dışından Suudi Arabistan'a geliyor / Fotoğraf: AFP

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, hac ve umre ibadeti için yurt dışından gelen adaylara yönelik sigorta sistemini devreye soktu.

Sigorta anlaşması, Hac ve Umre Bakanı Muhammed Salih bin Tahir Benten ile sigorta firması Teavuniye Başkanı Süleyman al Humeyd’in katıldığı törenle imzalandı.

Suudi Bakan Benten, uygulamadaki amacın hacı adayları ve umrecilere sağlık hizmetlerini sunmak, tüm hizmetlerden faydalanmasını sağlamak, kutsal topraklara gelip buradan ayrılana kadar gerekli hizmeti sunmak olduğunu ifade etti.

Yeni uygulamayla birlikte ülkesinin 2030 vizyonu hedeflerinden birini gerçekleştirdiğini söyleyen Suudi bakan, şöyle devam etti:

 Bu uygulamayla birlikte, haccın gerekliliklerinin yerine getirilmesi konusunda kolaylık sağlanacak, sağlık hizmetleri ve diğer sorunlar için hızlı çözümler üretilecek ve hacılarımız ülkelerine sağlıklı, selametle dönecek

Bununla birlikte sigorta yaptıran hacı adayları, hac ve umreye özel olarak kurulan acil çağrı merkezine 24 saat ulaşabilecek. Çağrı merkezinde birçok dilde hizmet verilecek.

Sadece sağlık hizmeti değil, hacıların mescide ulaşımı, kayıp durumlarında acil destek, özel durumda olanlara yardım, şikayetlerin kabulü gibi faktörler de bulunuyor.

Sigorta ücreti 290 TL, tazminat 500 milyon liraya kadar çıkıyor

Hac ve Umre Bakanlığı Medya Sorumlusu Eymen El Arfac’a göre, sigorta ücreti her bir kişi için 50 dolar (yaklaşık 290 TL) olacak. 

Sigorta ücretleri sigorta şirketine ödenecek. Sigorta süresi ise 30 gün olacak.

Sigorta bedeli 150 bin TL

Kutsal topraklara iner inmez sigorta yaptırmak zorunlu olacak. Sigorta bedeli yaklaşık 150 bin lira olarak belirlenirken, kaza veya vefat durumunda ise 500 milyon liraya kadar tazminat ödenecek.

Suudi Arabistan İstatistik Kurumu GASTAT’ın verilerine göre, 2018 yılında dünyanın dört bir yanından 6,5 milyon kişi hac ve umre ibadeti için Suudi Arabistan’a geldi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU