Milletvekilleri Arabuluculuk Sınavı’nı geçemedi

Adalet Bakanlığı'nın yaptığı Arabuluculuk Sınavı’na giren milletvekillerinin hiçbirisi sınavı kazanamadı. 90 puan alan AK Parti’li Ramazan Can en başarılı milletvekili oldu. Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar da sınavda yeterli puanı alamadı

/ Fotoğraf: AA

Adalet Bakanlığı’nın 24 Kasım'da yaptığı Arabuluculuk Sınavı’na aralarında siyasetçi, yargı mensubu ve akademisyenlerin de olduğu 27 bin 537 hukuk fakültesi mezunu katıldı. Geçen yıl başarı barajı 70 olarak uygulanan sınavda bu yıl değerlendirme değişikliğine gidildi. Sınavda, en yüksek puanlı 6 bin 271 adaya arabuluculuk yapma yetkisi verildi. Kazananlar arasında en düşük puan ise 91 oldu.

Milletvekilleri sınıfta kaldı

Genç hukukçuların daha başarılı olduğu belirtilen sınavda, birçok ünlü isim ise döküldü.

Türkiye gazetesinin haberine göre, sınava katılan 200’e yakın milletvekilinin hiçbirisi sınavı kazanamadı.  Ara buluculuk sınavında en fazla puanı alan milletvekili AK Parti’li Ramazan Can oldu, ancak Can da 90 puan almasına rağmen, barajı geçemedi. AK Parti milletvekillerinden Orhan Kırcalı 89, Yılmaz Tunç 88, Recep Özel 88, Ahmet Aydın 69 puan aldı. CHP’li Mahmut Tanal 74 puan alırken, AK Parti Seçim İşleri Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz da 74 puan alarak ‘başarısız’ isimler arasında yer aldı.

Hakan Öztatar.jpg
Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar / Fotoğraf: AA

 

Arabuluculuk Daire Başkanı da başarılı olamadı

Sınav sonuçları sosyal medyada da çok konuşuldu. Bazı ünlü isimlerin sınav sonuçları paylaşıldı. Dikkat çeken isimlerin başında ise Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar yer aldı.  88 puan alan Özatar sınavı kazanamadı. Sınavda 9 bin 557'nci olan Öztatar'ın, kişisel veri sayılan TC kimlik numarasının çalındığını iddia ederek bilgilerini sosyal medyadan paylaşanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağı belirtildi.

Bekir Bozdağ kazanamadı iddiası

Cumhuriyet gazetesi ise eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da sınavda başaralı olmadığını ileri sürdü. Sınavdan 72 puan aldığı iddia edilen Bozdağ’ın Bilal Çetin’in, “Bekir Bey arabulucu sınavına kesinlikle girmedi” dediği, aktarılan haberde, ‘Ancak sınav sonuç belgesini paylaştığımız Çetin, daha sonra telefonlarımıza yanıt vermedi” ifadesi kullanıldı. 

Sınavdan 100 tam puan aldığı iddia edilen eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek de sınava girmediğini açıkladı.

Sistem değişti puanımız yetmedi

Sınavdan 90 puan almasına rağmen barajı geçemeyen AK Parti’li Ramazan Can, sınavda daha çok arabuluculuk mevzuatı ile ilgili sorular sorulduğunu hatırlatarak “Bu yıl, geçen seferki gibi 70 puanı geçen herkes ara bulucu olabileceğine dair sistem uygulanmadı. Bu defa, en yüksek alandan, aşağı doğru sıralama yapıldı. Sistem değişikliği nedeniyle puanımız yetmedi. Bu sonuçlar aslında milletvekillerine ayrıcalık yapıldığı iddialarına da bir cevap oldu” diye konuştu.

Arabulucu sayısı 20 bini geçti

Türkiye arabuluculuk sistemi ile 2013 yılında tanıştı. 2018 yılında iş uyuşmazlıklarında, 2019 yılında da ticari uyuşmazlıklarda mahkemeden önce arabulucuya gitme zorunluğu getirildi.

Arabuluculuk yetkisi ise konunun eğitimini alan ve uygulanan sınavda başarılı olan hukuk fakültesi mezunlarına tanındı. Türkiye’de son sınavla birlikte arabuluculuk yetkisine sahip hukukçu sayısı 20 binin üzerine çıktı.

thumbs_b_c_b31a9109c2c512982a7c90bfa8cdee85.jpg
/ Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

Ücretlendirme saat başı

Aralarında sorun olan taraflar mahkemeden önce Türkiye genelinde 73 adliyedeki arabuluculuk bürolarına başvurmak zorundalar. Arabuluculuk bürolarında bir araya gelen taraflar anlaşamazsa arabuluculara herhangi bir ücret ödenmiyor.

Aile hukuku, işçi-işveren ve tüketici uyuşmazlıklarında ara bulucu taraflardan ilk 3 saate kadar 170’şer lira alıyor. Takip eden her saat için 120 lira kazanıyor.

Ticari uyuşmazlıklarda arabulucuya taraflar ilk 3 saate kadar 330’ar lira, takip eden her saat için 255’er lira ödüyor.

Tarife, diğer tür uyuşmazlıklarda ise ilk 3 saate kadar 205 lira, takip eden her saat için 155 lira olarak uygulanıyor.

Yüzde 50’nin üzerinde anlaşma sağlandı

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, yılbaşından bu yana arabulucuya giden 119 bin 787 ticari uyuşmazlık dosyasının 57 bin 525’in de anlaşma sağlandı. Anlaşma oranının yüzde 57 olduğu belirtildi.

Arabulucular 2 Ocak 2018 ile 24 Ekim 2019 tarihleri arasında önlerine gelen iş uyuşmazlıklarında ise yüzde 65 başarı sağladı.  682 bin 139 dosyadan 423 bin 612’sinde taraflar arasında anlaşma sağlandı.

Arabulucular en yüksek anlaşma oranına ise ihtiyari uyuşmazlıklarda ulaştı. 2013 yılından bugüne kadar 209 bin 449 anlaşmazlık dosyasından 190 bin 406’sında masadan anlaşmayla kalkıldı. Başarı oranı ise yüzde 96 oldu.

 

Independent Türkçe

  

DAHA FAZLA HABER OKU