Trump’tan 11 milyon göçmene sınır dışı tehdidi

Donald Trump, duvar inşası için ortaya koyduğu son anlaşma teklifinin de reddedilmesinin ardından bir dizi tweet ile tepkisini dile getirdi

Donald Trump - ABD Başkanı

Chris Baynes / Andrew Buncombe - The Independent

ABD Başkanı Donald Trump, hayalindeki sınır duvarının inşası için 5.6 milyar dolarlık fonun onaylanmaması durumunda milyonlarca yasadışı göçmenin sınır dışı edilebileceğini ima etti.

Trump’ın fonun onayı için Demokratlarla anlaşmaya varamaması nedeniyle yaşanan kısmi hükümet kapanması 30. gününe girmiş durumda. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Senato Azınlık Lideri Demokrat Chuck Schumer’in sorunun çözümü için Trump’ın sunduğu önerileri reddetmesinin ardından ABD Başkanı Trump, Nancy Pelosi’yi "Dikkatli ol" diyerek uyardı.

Donald Trump, cumartesi günü televizyondan canlı yayınlanan konuşmasında, sınır duvarı için istenen fonun onaylanması karşılığında bazı belgesiz göçmenler için korunma süresinin uzatılmasını önermişti.  

Demokratlar önerileri “umutsuz bir girişim” olarak nitelendirdi ve reddetti. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, “Daha önce reddedilmiş birkaç girişimin derlemesi, her biri kabul edilemez” yorumunda bulundu.   

Önerilerinin reddedilmesiyle ilgili olarak pazar günü attığı tweet’ler ile tepkisini dile getiren Trump, sözleriyle Pelosi’yi de hedef aldı. Demokratların sınır duvarı konusunu 2020 Başkanlık Seçimleri için politik bir malzeme olarak kullandığını vurgulayan Trump, 11 milyondan fazla yasadışı göçmenin sınır dışı edilmeyeceğini belirtti ve ekledi; “Ama dikkatli ol Nancy!”.

Trump bir başka tweet’i ile önerisini “af” olarak yorumlayan muhafazakarlara da karşı çıktı. Önerisinin ülkeye yasadışı yollarla giren insanlar için bir “af” niteliği taşımadığına dikkat çeken ABD Başkanı, sadece bu kişilerin korunma sürelerinde üç yıllık bir uzatma öngörüldüğünü ifade etti.

Öte yandan Trump’ın tweet’lerinin ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’den yanıt gecikmedi. Pelosi, “800 bin Amerikalı maaşsız çalışıyor. Hükümeti yeniden aç, çalışanların maaşlarını almalarına izin ver, sonra sınırı korumak için nasıl bir araya gelebileceğimizi tartışırız” ifadelerini kullandı.

Donald Trump’ın reddedilen önerisi ABD’ye aileleriyle birlikte yasadışı yollarla henüz çocuk yaşta gelen göçmenler ile ülkeye sığınmacı olarak gelenlerin korunmasının üç yıl uzatılmasını kapsıyor.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU