Donald Trump azledilecek mi ve bu ne zaman gerçekleşecek?

Andrew Buncombe azil sürecine dair yaşananları ve bundan sonrasına dair muhtemel senaryoları değerlendirdi

Bu hafta ABD Kongresi'nde üst düzey yetkililer azil soruşturması kapsamında ciddi yansımaları olan ifadeler verdi (AP)

Donald Trump’ın azil soruşturması hakkında herkes başka bir fikre sahip.

Yetkililer ABD Kongresi'nde ifade verirken, sunulan bilgilerin başkanın iki yüzlülüğü ve dürüst olmamasından daha fazlasını gösterdiği öne sürülüyor. 

Demokratlar Trump'ı azletmek için oy vermek dışında neler yapabilir?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan başkanın kendi savunusunu benimseyenler, azil soruşturmasının Trump'ın 2016'da sürpriz biçimde Hillary Clinton'ı alt etmesinden bu yana devam eden Demokratların cadı avının bir parçası olduğunu düşünüyor.

Bir takım ikincil bilgilere ve rivayetlere dayanarak herhangi biri başkanı nasıl azledebilir diye soruyorlar.

Demokratların elinde güçlü bir koz var

ABD Temsilciler Meclisi başkanı Nancy Pelosi, meselenin ne kadar ayrıştırıcı olabileceğini bildiğinden aylardır azil soruşturmasını zorlamak konusunda isteksizdi. Aslında, Trump'ın 25 Temmuz'da Ukrayna devlet başkanıyla gerçekleştirdiği telefon görüşmesi hakkındaki ifşacı şikayeti ortaya çıkmasaydı, muhtemelen resmi bir soruşturma hiç başlatılmayacaktı. Kanıtın ağırlığı ve partisinin baskısı göz önüne alındığında, Pelosi'nin kararlı olmak dışında az bir seçeneği vardı. Pelosi ve ABD Temsilciler Meclisi'nin İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff, kendi çabalarını parti yanlısı olmayan biçimde sunmayı denedi ancak tüm azil süreçleri politiktir. Başka türlü olamazlar.

Cumhuriyetçiler güçlü bir savunmaya sahip değil

Bu kısmen Trump'ın kendisinin ve Mick Mulvaney gibi üst düzey yardımcılarının başkana yöneltilen suçlamaların büyük kısmını kabul etmesinden kaynaklanıyor. Trump Ukrayna'dan askeri yardım ve resmi ziyaret karşılığında Joe Biden'a karşı bir yolsuzluk soruşturması başlatmasını istemişti. Bu Cumhuriyetçilere mücadele edebilecekleri küçük bir alan bıraktı. Cumhuriyetçiler, Trump'ın eylemlerini savunmayı denemek yerine, geçen ayı sürecin kendisini tartışmaya ve komplo teorileriyle halkın dikkatini dağıtmaya çalışarak geçirdi.

Azil çok yüksek ihtimalle Temsilciler Meclisi'nde gerçekleşecek

Nihayetinde olay sayılara döküldüğünde, Demokratların eli daha kuvvetli. Azil iddianamesi büyük ihtimalle, Demokratların oy açısından çoğunluğa sahip olduğu Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi'nin önüne getirilecek. Ardından tüm Temsilciler Meclisi'nin oylamasına sunulacak. Trump'ın resmi olarak kınanması için yalnızca salt çoğunluk yeterli bir ölçüt. Strateji uzmanı Pelosi, yeterli oya sahip olduğundan emin olana kadar bu oylamaya izin vermeyecektir.

 

 

Zamanlama çok önemli

Demokratlar tüm bunların olabildiğince kısa sürede tamamlanmasını istiyor, böylece 2020 seçimlerine tekrar  odaklanabilecekler. Cumhuriyetçilerse, Demokratları önceliği olan seçimlere yoğunlaşmalarını engelleyeceği için azil soruşturmasının devam etmesinden memnun olacaklardır. Eğer süreci geciktirmek için John Bolton gibi isimlerin ifadelerini dinlemeyi talep etmeye karar vermezlerse, Temsilciler Meclisi'ndeki oylama muhtemelen aralığın son iki haftasında gerçekleşecek. Kısacası, başkan çok büyük ihtimalle bu yılın sonuna kadar Temsilciler Meclisi tarafından azledilecek.

Peki sonra ne olacak?

İşte büyük soru bu. Trump'ı mahkum etmek ve başkanlık koltuğundan indirmek için Senato'nun üçte ikisinin oyu gerektiği göz önüne alınırsa, Trump Senato'daki Cumhuriyetçi çoğunluk lideri Mitch McConnell'ın sadakatine ve kararlı oylama disiplinine güveniyor. Eğer Senato'da oylar parti dağılımına göre gerçekleşirse, Trump kurtulacak ve Beyaz Saray'a dönerek yeniden seçilmenin yolunu arayacak. Çok sayıda haber Senato'daki Cumhuriyetçilerin bahsi geçen Demokrat önceliğini bozmak için soruşturmayı 2020 boyunca sürüncemede bırakmayı tercih edeceğini öne sürüyor.

Ancak bu gerçekleşmeyebilir. Cumhuriyetçiler, kısmen Trump'ın üstlerine gelmesinden korktukları ve kısmen de bulundukları bölgelerde parti adaylarını belirleyen en coşkulu destekçilerinden çekindikleri için başkana karşı şimdiye kadar sadakatlerini sürdürdü.

Tıpkı yıllar önce Richard Nixon için rüzgar yön değiştirmeye başladığında yaşananlar gibi, eğer Cumhuriyetçiler seçmen tabanının artık Trump'ı desteklemediğini düşünürse bu çok hızlı bir biçimde değişebilir. Böyle bir durumda, düşük ihtimalle de olsa Trump belki kenara çekilmeye razı olabilir ya da Cumhuriyetçiler onu indirmek için oy kullanabilir ve Mike Pence'i başkan yapabilir.

Eğer memnuniyetsiz Cumhuriyetçi senatörler kendilerinin ve diğerlerinin isimlerini saklamak için gizli oylama isterse bunun gerçekleşme olasılığı yükselecektir. Cumhuriyetçi danışman Juleanna Glover bu hafta Politico'da şunları kaleme aldı:

Gizli bir azil oylaması kulağa çılgınca gelebilir ancak aslında hayli muhtemel. Esasında, bu olasılık için sadece üç senatörün onay vermesi yeterli.

Trump'ın gitmesi ve Pence'nin Oval Ofis'e oturması, hepsi mümkün. 2020 seçimleri yaklaşırken yeni başkan, parti teşkilatına ve evanjelist Hristiyanların desteğine güvenebilir ancak özellikle Pence'nin Washington müesses nizamından bir isim olduğu düşünülürse, aksi yöndeki söylemlerine karşın Trump'ın fanatik taraftarlarının bu konuda istekli olması zor görünüyor.

Pence kendisini partinin yaz kongresinde, John Kasich ya da eski BM temsilcisi Nikki Haley gibi başka bir Cumhuriyetçiyle yarışırken bulabilir. Haley, Affınıza Sığınarak (With All Due Respect) isimli kitabın tanıtımını yapıyor. Bu belki de onun "buraya dikkat edin" demesinin diplomatik bir yoludur.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/infact

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU