Google, iklim değişikliği inkarcılarına "önemli" miktarda para aktarıyor

İklim kriziyle mücadele etmeye yönelik verilen sözlere rağmen teknoloji devi iklim anlaşmalarına karşı kampanya düzenleyen kuruluşları destekliyor

Google, ikisi de iklim krizini reddeden CEO ve Cato Enstitüsü gibi gruplara finansal destek sağladı (Reuters)

Yeni ortaya çıkaran belgelere göre Google, iklim değişikliğini reddeden 10'dan fazla kuruluşa bağış yapıyor.

Google'ın şeffaflık belgesi, Rekabetçi İşletme Enstitüsü (CEI) ve Amerikan Muhafazakar Birliği gibi oluşumların teknoloji devinden “önemli” bağışlar aldığını açığa çıkardı.

Google’ın topluma yönelik iklim krizine karşı acilen harekete geçme sözleriyle keskin bir karşıtlık gösteren bu kurumlar iklim mevzuatına karşı etkin kampanyalar yürütüyor.

Google’ın internet sitesinin şeffaflık bölümündeki beyanda, Google'ın birlikte çalıştığı ya da finansal destek sağladığı şirketlerin yol haritalarıyla kendisi arasına bir mesafe konuyor.

Beyanda şu ifadeler yer alıyor:

Google’ın sponsorluğu ya üçüncü bir kuruluşla işbirliği; bu kuruluşların tüm yol haritalarını, etkinliklerini veya liderlerinin ya da üyelerinin ne savundukları konumu ne de görüşlerini desteklediğimiz anlamına gelmez.

Google'ın eski yönetim kurulu başkanı Eric Schmidt, 2014'te iklim değişikliğini reddeden bir siyasi baskı grubunu desteklediği sorulduğunda bunun "bir tür hata" olduğu yanıtını vermişti.

Kendisine bu konuda sorular yönelten bir radyo programcısına Google’ın “bu tür insanlarla aynı doğrultuda bulunmaması gerektiğini” ve bunun bir daha yaşanmayacağını dile getirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak şirketin tartışmalı gruplara finansal destek sağlamaya devam etmesi nedeniyle The Guardian'a konuşan bir temsilci, “İklim politikaları konusunda güçlü bir fikir ayrılığı bulunmasına karşın bu kuruluşlara destek veren şirketler arasında sadece biz bulunmuyoruz" dedi.

Eylülde Google çalışanları diğer teknoloji şirketlerinin çalışanlarıyla birlikte Küresel İklim Grevi'ni desteklemek için yürüyen kitleye katılmıştı.

O dönemde yayımlanan bir blog gönderisinde İklim Eylemi için Google Çalışanları grubu, şirketin iklim değişikliğiyle ilgili toplumsal duruşuyla çelişen işlere imza atan bazı şirketlerle anlaşmasına ve fon sağlamasına dikkat çekmişti.

Gönderide, "Google Cloud, fosil yakıt şirketlerine sunduğu lisans altyapısı, makine öğrenmesi ve mühendislik yetenekleriyle onlara yakıt rezervlerini daha hızlı çıkarmada yardım etmeyi vadederek ciddi bir kazanç sağlıyor" ifadeleri yer aldı.

Google aynı zamanda ölümcül nitelikteki mevcut duruma para aktarıyor. 2018'de şirket, iklim yasa tekliflerinin en az yüzde 90'nına ret oyu kullanan 111 kongre üyesine finansal destek verdi.

İşçi grevi öncesinde Google, portföyündeki rüzgar ve güneş enerjisi anlaşmalarının oranını yüzde 40'a yükseltecek 18 yeni enerji anlaşmasını içeren “tarihin en büyük kurumsal yenilenebilir enerji alımını” duyurmuştu.

Çalışanların oluşturduğu grup, Google'ın daha ileri bir adım atarak fosil yakıt şirketleriyle tüm anlaşmalarını sonlandırmasını ve iklim inkarcısı lobicilerle politikacılara yönelik tüm fonlamaları durdurmasını umuyor.

Grup açıklamasında, “Birey olarak iklim değişikliğiyle yüzleşmek konusunda kendimizi yalnız hissedebiliriz" demişti.

Fakat şimdi birlikte hareket edersek, daha iyi bir gelecek inşa edebiliriz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU