Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 'proje okul' kapsamında bulunan okullarda görev yapan öğretmenlerin görev yerlerinin değiştirilmesi sonrası kamuoyunda oluşan tepkiler ve lise öğrencilerinin gerçekleştirdiği protesto gösterilerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yusuf Tekin, görev yeri değişimleri kapsamında 38 bin öğretmenin görev süresinin dolduğunu ve bunların yüzde 80'ininin görev süresinin uzatıldığını; 6 bin öğretmenin ise görevlerinin uzatılmadığını belirtti. Öğretmenlerin 'sürgün' edildiği iddialarına dair de konuşan Tekin, "Bu ülkedeki her yer bizim toprağımız değil mi? Ne demek sürgün. İddialar doğru değil. Öyle bir şey yok" şeklinde konuştu.
Tekin sözlerini şöyle sürdürdü:
Çalıştıkları proje okullarda görev süresi bittikten sonra arkadaşlarımız herhangi bir sıkıntı yaşamamaları için yer değiştirme takvimini erken başlattık. Okuldaki görev süresi biten arkadaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için yapıldı. Yer değişikliği yapsınlar diye yaptık. Ezbere cehalet dolu ifadeler var. Böyle saçmalık olmaz. 38 bin arkadaşımızın görev süresi doldu. Yüzde 80'inin görev süresi doldu. 6 bin arkadaşımızın görev süresi uzatılmadı. Ne demek sürgüne gönderildi.
Bir siyasi partinin genel başkanı ve şürekası okulları direnişe çağırmasına rağmen 20 okulda olay oldu. Geneli mezunlar derneği tarafından yapıldı bu olayların. Saçma sapan çağrılara kulak vermedikleri için müdürlerimize teşekkür ederim.
Süresi uzatılmayan öğretmenler arasında 40 yıldır aynı okulda çalışan var. Diğer öğretmen arkadaşlarımızın da bu okulda çalışmaya hakkı yok mu? Eğitimi sekteye uğratacak bir eylemin içinde asla olmayız. Bu protestoların manipülasyon çabası olarak görüyorum. Özgür Özel, enteresan bir manipülasyonun içinde. En azından geçtiğimiz hafta yaptığım uyarılar sonrası bilmediği konulara girmiyor. Türkiye'deki darbeler tarihine vs. girmiyor. Nerde oynuyor topunu, bildiği iftira sürecinde. Yalancılıkla suçluyor bizleri. Cumhurbaşkanımız sürekli bize şu telkinde bulunuyor: Hukuk çerçevesinde cevap vereceğiz.
İstanbul Valiliği de açıklama yapmıştı
İstanbul valiliği, son günlerde sosyal medya mecralarında ve çeşitli medya organlarında İstanbul’daki bazı okullardaki öğretmenlerin görev yerlerinde yapılan değişikliklerle ilgili bir açıklama yaptı.
"Öğretmenler açığa alındı, kadrolu öğretmenler okullarından kovuldu, mağdur edildiler, siyasi sebeplerle yerlerine başka öğretmenler atandı” gibi ifadelerin asılsız olduğunun belirtildiği uaçıklamada şu ifadelere yer verildi:
İstanbul’da tek bir öğretmen açığa alınmamıştır. Yaşanan süreç, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Okullarda görev süreleri dolan öğretmenlerimizin bir kısmının yeniden tayin edilme ve atama sürecidir. Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına 'Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği' 2020 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten önce ilgili okullarda görev yapan öğretmenlerin görev süreleri sıfırlanarak yeniden başlamıştır. 2020 yılından itibaren 4 yıllığına görevlendirilen öğretmenlerin görev süreleri 2024 yılında Bakanlığımızca 1 yıl daha uzatılmıştır.
Millî Eğitim Bakanlığımızca yayınlanan 'Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinde' yer alan hüküm gereğince proje okullarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin görev sürelerinin en az 4, en fazla 8 yıl olduğu belirtilmiştir. Bu kapsamda görev süresi dolan öğretmenlerimiz, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz tarafından 6-10 Şubat 2025 tarihinde belirlenerek ilan edilmiştir. 12 - 19 Şubat 2025 tarihlerinde de görev süresi dolan tüm öğretmen ve yöneticilere Bakanlığımızca 10 okul tercih etme hakkı verilmiştir. 8 Nisan 2025 tarihinde ise yerleştirme sonuçları açıklanmıştır.
Bu yerleştirme sonuçlarına göre; 8380 öğretmen Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına atanmıştır. Herhangi bir tercihine yerleştirilemeyen 1471 öğretmenimiz bulunmaktadır. Bu öğretmenlerimize Nisan 2025 norm fazlası yer değiştirme takvimine göre tercihleri de dikkate alınarak yer değişikliği hakkı tanınmıştır. İlimizde ikinci 4 yıl için görevlendirilmeyen 1471 öğretmenin görevlendirilmeme sebepleri ise; bazı eğitim kurumlarındaki öğretmen normlarının daralması, öğretmenlerin tercihlerine bağlı olarak atamalarının gerçekleşmemesi nedenlerine dayanmaktadır.
İlgili öğretmenlerin yeni okullarına, il ve ilçe içerisinde tercihleri doğrultusunda branşlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına hizmet puanı üstünlüğüne göre yerleştirileceğinin belirtildiği açıklama şöyle devam etti:
Bu idari tasarruf nedeniyle öğretmenlerin özlük hakları ve kariyer basamakları ile ilgili herhangi bir mağduriyetleri söz konusu değildir. Yukarıdaki nedenlerle yer değişikliğine tabi öğretmen kadrosu, İstanbul’daki mevcut toplam öğretmen kadrosunun yaklaşık %1’i, Özel Proje ve Program Uygulayan Okullarımızdaki öğretmen kadrosunun ise % 10’u kadardır. Bahse konu öğretmenlerimiz, önümüzdeki yıl tercih döneminde tekrar başvuru hakkını kullanabilecektir.
Bu okullarda bahse konu öğretmenlerin görev süreleri ortalama 15 yılın üzerindeyken, 2020 yılında yürürlüğe giren mevcut yönetmelikle 4+4 olmak üzere toplamda 8 yıl ile sınırlandırılmıştır. Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler;
- Ulusal ve uluslararası proje uygulayan, bilimsel, kültürel ve teknolojik proje, etkinlik ve yarışmalara danışman öğretmen olarak öğrenci hazırlama,
- Destekleme yetiştirme kurslarında öğrencileri yetiştirme,
- Pansiyonlu okullar için belletici öğretmen olarak görev alma
vb. hususlarda da görev yapmaktadır. Yukarıda sayılan hususlar, bu okulların kuruluş amaçları arasındadır. Öğretmenlerin tercihleri doğrultusunda seçilmeleri, ilgili yönetmeliğin bu amacına uygun olarak yapılmıştır.
Öğrenciler protesto etti
Kadıköy Anadolu Lisesi’nde öğrenciler, öğretmen sürgünlerine karşı düzenledikleri eylemde “Maarif susar mı sandın!” yazılı pankart açtı. Okul yönetimi ve polis, pankartın açılmasını engellemeye çalıştı. Bunun üzerine öğrenciler “Polisin lisede ne işi var!” sloganlarıyla tepki gösterdi. Eyleme katılan öğrenciler ve mezunlar hep bir ağızdan “Maarif bizimdir, bizim kalacak!” sloganını attı.
Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi’nde yaklaşık 20 öğretmenin kadro dışı bırakılması üzerine öğrenciler okul bahçesinde oturma eylemi gerçekleştirdi. Öğrenciler, öğretmenlerinin sürgün edilmesini protesto ederek tepkilerini dile getirdi.
İstanbul’daki Kartal Anadolu Lisesi ve Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi öğrencileri de benzer şekilde okulda oturma eylemine başladı. Öğrenciler, öğretmen sürgünlerine karşı dayanışma göstererek protestoya katıldı.
Eyüpsultan Anadolu Lisesi’nde ise protestolar sırasında okul yönetimi okula giriş ve çıkışları kapattı. Eyleme destek veren bir öğretmenin darp edilerek gözaltına alındığı bildirildi.
Elazığ’daki Mehmet Koloğlu Anadolu Lisesi öğrencileri de öğretmen sürgünlerine karşı ses yükseltti. Öğrenciler “Hocamı geri ver!” diyerek öğretmenlerinin görevlerine iade edilmesini istedi.
Vefa Lisesi öğrencileri de bugün, gerekçe gösterilmeden görev yeri değiştirilen öğretmenleri için okul bahçesinde oturma eylemi yaptı.
Ülke genelinde pek çok Anadolu ve fen lisesinin mezun dernekleri ise yayımladıkları bildirilerle öğretmenlerin tasfiye edilmeye çalışılmasına tepki gösterdi. Mezun dernekleri, eğitimdeki bu müdahalelere karşı ortak dayanışma çağrısı yaptı.
Neye dayanıyor?
Milli Eğitim Bakanlığı 2015 yılında ‘özel proje okul uygulaması’na başladı ve İstanbul Erkek, Kabataş, Kadıköy Anadolu gibi Türkiye’nin en başarı okulları bu kapsama alındı. Uygulama başladığında sayısı 150 olan ‘özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarının sayısı 2024’e geldiğinde 2300’ü buldu. Bu kurumlarda 4 yılını tamamlayan öğretmen ve yöneticiler bakanlığa başvuruda bulunarak ya okulda devam etme ya da başka okula geçme talebinde bulunuyordu. Uygulamaya rağmen bazı öğretmenler taleplerinin dışında tayin ediliyor ve bu da tepkilere neden oluyordu. Ancak bu yıl yapılan uygulamada geçen yıllara göre çok daha fazla öğretmenin ve yöneticinin tayin edilmeyi bırakın norm fazlası statüsüne getirildiği iddia edildi.
İstanbul Valiliği 1471 öğretmenin atamasının yapılmadığını açıkladı, liseliler eylemde
— Independent Turkish (@TurkishIndy) April 14, 2025
Son olarak bugün Vefa Lisesi öğrencileri görev yeri değiştirilen öğretmenleri için okul bahçesinde oturma eylemi yaptıhttps://t.co/o5srpIeOer pic.twitter.com/wdZZIA2t8E
ANKA, Independent Türkçe