İstanbul'da Silivri açıklarında saat 11:00 sıralarında deprem meydana geldi.
Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre merkez üssü Marmara Denizi olan depremin derinliği 9,8 kilometre, büyüklüğü 4,7.
#DEPREM
— Kandilli Rasathanesi (@Kandilli_info) September 24, 2019
SILIVRI ACIKLARI-ISTANBUL (MARMARA DENIZI) https://t.co/WGQxqpdhkK
24.09.2019, 11:00:21 TSİ
Büyüklük: 4.7
Derinlik: 9.8 km#Kandilli
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) göre ise deprem 4,6 büyüklüğünde ve 5, 36 kilometre derinliğinde.
Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (CSEM EMSC) depremin büyüklüğünü 4,7 olarak açıkladı.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Haber Global’e yaptığı açıklamada merkezde ya da köylerde mal ve can kaybı olmadığını aktardı.
“Silivri fayında meydana gelen rutin bir deprem” diyen Volkan Yılmaz “Bu vesileyle bütün İstanbul’un deprem gerçeğiyle yüzleşmesi lazım” ifadelerini kullandı.
İstanbul Valiliği, "Deprem sonrasında ilimizdeki AFAD, AKOM, 112, 155, 156 ihbar hatlarına şu ana kadar herhangi bir hasar ihbarı yapılmamıştır" açıklaması yapıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kandilli’ye göre saat 10.30’da yine Silivri açıklarında büyüklüğü 3.1, derinliği 19.2 km olan başka bir deprem daha meydana gelmişti.
UDİM Müdürü Kalafat: Aynı bölgede yılda bine yakın deprem oluyor
Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:
Biz bildiğiniz gibi 1999 depremi sonrasında, Körfez Depremi sonrasında Marmara Denizi’nde büyük bir deprem bekliyoruz. Bu depremin ne zaman olacağını söylememiz söz konusu değil.
Bu depremden çıkaracağımız netice, bu coğrafyada yaşayan bütün toplumlar ve yerleşim yerleri depreme hazırlıklı oldun. Deprem, afet bilinci yüksek bir toplum hâline gelin. Deprem ânı, öncesi ve sonrası neler yapılması gerektiği konusunda bilgili olun.
Bu deprem er ya da geç olacaktır. Jeolojik zaman olarak baktığımızda bir nokta kadar kısa bir zaman. 10’arlı yıllar diyebiliriz.
Bu coğrafyada yedi il ve birçok yerleşim birimi var. Buralarda oturan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı konutlarda oturması gerekmektedir.
Bu bölgede her yıl yaklaşık bine yakın deprem oluyor. Dolayısıyla bu da nadir de olsa yılda birkaç tane olabilecek depremden biridir.
"Kuzey ve Batı Anadolu fayı, Marmara'da çakışıyor"
Kuzey Anadolu fayının Marmara Bölgesi’nin batısına geldiğinde iki kola ayrıldığını hatırlatan Kalafat, bu kolları şöyle açıkladı:
Biri İzmit Körfezi’nden geçiyor, Yalova ve Silivri açıklarından Saros’a bağlanıyor. Bu ana koldan bir tanesi. Diğer kol ise İznik Gölü’nün güneyinden geçip Gemlik Körfezi’ne bağlanıp güneye doğru uzanıyor. İki ana kolda da büyük bir deprem olabilir.
Marmara’nın şu özelliği var: Kuzey Anadolu fayı sağ-yanal atımlı bir fay. Yani hareket, iki elinizin yan yana sürtünmesi gibi oluyor.
Bir de Marmara Denizi içerisinde, Batı Anadolu diye tabir ettiğimiz büyük grabenlerin, büyük açılma havzalarının, çöküntü havzalarının olduğu alan var. Burada da hareket düşey.
Marmara Denizi’nde iki önemli sistem bir şekilde çarpışıyor. Dolayısıyla hangisinin daha güçlü olacağını söylemek gerekirse, burada ağırlıklı olarak Kuzey Anadolu fayının daha tehlikeli olduğu ve daha büyük deprem üreteceğidir.
Marmara’da beklediğimiz depremler 6 ila 7 civarındaki depremlerdir. Depremin olacağı segment dediğimiz parçanın özelliğine bağlı olarak değişecektir.
"Marmara Denizi’nin 15-17 kilometre altında bir fil, ayaklarını kırmış yatıyor"
Silivri yakınlarındaki depremin sığ bir mesafede olduğunu söyleyen Kalafat, küçük depremlerin asla büyük depremlerin enerjisini almayacağını, büyük depremin muhakkak olacağını aktardı:
Marmara Denizi’nin 15-17 kilometre altında bir fil, ayaklarını kırmış yatıyor. Siz 3’lük depremle filin üç tane tüyünü kopartıyorsunuz. Fakat fili ayağa kaldırmak için gerekli olan kuvveti veremezseniz.
Ufak depremler bize bu coğrafyada, bu fayın hazırlık safhasında olduğunu, aktif olduğunu, büyük deprem üretme potansiyelinin çok yüksek olduğunu bize işaret ediyor.
Kuzey Anadolu fayı, 1999 depremi öncesinde aynı şekilde, aynı özellikleri taşıyordu. Kuzey Anadolu fayı, büyük deprem üretmeden önce 10’lu yıllar içerisinde önemli derecede deprem aktivitesine sahiptir.
Yaklaşık 7 civarında bekliyoruz ancak bu asla 17 Ağustos veya Erzincan depremi gibi olmayacaktır. Ancak Marmara Bölgesi için yıkıcı ve tahripkâr bir deprem olacaktır.
Independent Türkçe