Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

ABD: Hamas'ın ateşkesle ilgili yanıtını değerlendiriyoruz

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby telekonferansla düzenlediği basın brifinginde, Hamas'ın ateşkes konusundaki yanıtına ilişkin soruları yanıtladı.

Hamas'tan ateşkes konusunda Katar ve Mısır üzerinden cevap aldıklarını ve bundan memnuniyet duyduklarını kaydeden Kirby, "Bir dönüş almayı bekliyorduk. Tabii ki bu dönüş önemli. Şu anda bunu değerlendiriyoruz, (Hamas'ın yanıtını) henüz yeni aldık" ifadesini kullandı.  Hamas'ın yanıtının tam olarak ne anlama geldiğini henüz söyleyemeyeceğini, tamamen değerlendirilmesinin ardından bu konuda daha net konuşabileceğini dile getiren Kirby, bu sürecin sonucunda ateşkese ulaşılmasını umduklarını belirtti.

Hamas yönetiminin, ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki ateşkes önerisine ilişkin cevabını Mısır ve Katar'a ilettiği belirtilmişti. Hamas yönetimi daha önce, Biden'ın açıkladığı ateşkes önerisine olumlu baktıklarını duyurmuştu.


Hamas, Gazze için ateşkes planına ilişkin cevabını arabuluculara ilettiğini duyurdu

Hamas ile İslami Cihad Hareketi'nden yapılan ortak yazılı açıklamada, ateşkes teklifi hakkındaki yanıtın "Filistin halkının çıkarlarını, Gazze'ye yönelik devam eden saldırının tamamen durdurulmasını ve (İsrail'in) Gazze Şeridi'nin tamamından çekilmesini" öncelediği bildirildi. Açıklamada, "Filistin heyeti, ulusal sorumluluk bilinciyle, halkımıza karşı açılan bu savaşı sona erdirecek anlaşmaya olumlu yaklaşım göstermektedir" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Mısır ve Katar da Gazze Şeridi'nde ateşkese ilişkin ABD tarafından sunulan teklife Hamas Hareketi ile diğer Filistinli grupların cevabını teslim aldıklarını duyurdu. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ile Katar Dışişleri Bakanlığı, X hesaplarından yaptıkları ortak açıklamada, "Mısır ile Katar, Hamas ve Filistinli grupların ateşkes teklifine ilişkin cevabını teslim aldığını duyurmaktadır" ifadelerini kullandı. Paylaşımda, ABD ile bir anlaşmaya ulaşmak üzere devam eden çabaların devam ettiği belirtilirken aracı ülkelerin cevabının inceleneceği ve bundan sonra atılacak adımlara ilişkin ilgili taraflarla koordinasyon halinde olunacağı aktarıldı.


Güney Kıbrıs’ta yangın: 5 köy boşaltıldı

Bayrak Radyo Televizyon Kurumunun (BRT) haberine göre, GKRY kontrolündeki Baf kazasında 5 köy yangın nedeniyle boşaltılırken, yangına karadan ve havadan müdahale sürüyor.

GKRY, yangının söndürülmesi için Ürdün, İsrail, Yunanistan ve Avrupa Birliği (AB) bünyesinde RescEU'dan (AB Sivil Koruma Mekanizması) yardım istedi. Bu kapsamda Yunanistan, yangın söndürme çalışmalarına katılması için iki Canadair uçağını GKRY'ye gönderecek.


İsrail’in Gazzeli 50 esiri serbest bıraktığı iddia edildi

İsrail’in, 7 Ekim 2023’ten bu yana şiddetli saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde gözaltına aldığı 50 Filistinliyi serbest bıraktığı ileri sürüldü. İsminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze ve Kuzey eyaletlerinden yaklaşık 50 esiri serbest bıraktığını belirtti.

AA’ya konuşan sağlık kaynakları da bugün serbest bırakılan esirlerden 33’ünün maruz bırakıldıkları zorlu sağlık şartları nedeniyle tedavi olmak amacıyla Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesine geldiklerini bildirdi. İsmini vermeyen hastane kaynakları, "serbest bırakıldıktan sonra hastaneye gelen bazı Filistinlilerin vücutlarında işkence izleri görüldüğünü" ifade etti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş'i kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş'i kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabul, basına kapalı gerçekleşti. Kabulde, Ateş'in kızları Bengisu ve Banuçiçek de yer aldı.

AA-20240611-34845147-34845146-CUMHURBASKANI_RECEP_TAYYIP_ERDOGAN.jpg
Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından MYK üyeleriyle bir araya geldi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleriyle bir araya geldi.

Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin ardından parti genel merkezinde partisinin kurmaylarıyla görüşüyor.

Genel Başkan Özel'in, Erdoğan ile yaptığı görüşmeye ilişkin MYK üyelerine bilgi vermesi bekleniyor.


Milli Savunma Bakanı Güler, Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı El Bayari ile bir araya geldi

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid Bin Hüseyin El Bayari'yi kabul etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kabulde, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekci'nin de hazır bulunduğu bildirildi.

AA-20240611-34844072-34844070-MILLI_SAVUNMA_BAKANI_GULER_SUUDI_ARABISTAN_SAVUNMA_BAKAN_YARDIMCISI_EL_BAYARIYI_KABUL_ETTI.jpg
Fotoğraf: AA

Blinken, Filistinlilere 400 milyon dolardan fazla insani yardım yapılacağını açıkladı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistinlilere 400 milyon dolardan fazla büyüklükte insani yardım yapılacağını açıklarken, diğer bağışçıları da bu konuda adım atmaya çağırdı.

Ürdün'de düzenlenen bir konferansta konuşan Blinken, İsrail'in Gazze'ye yardım ulaştırılmasının önündeki engelleri kaldırmak amacıyla daha fazla geçiş noktası açmak için bazı önemli adımlar attığını fakat daha fazlasını yapabileceğini ve yapmasının gerektiğini belirtti. Blinken ayrıca sivil can kayıplarını azaltma konusunda İsrail'in daha fazla adım atmasını istedi.


İstanbul için yüksek sıcaklık uyarısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), 35 derecenin üzerine çıkması beklenen sıcaklıklara ve orman yangını riskine karşı vatandaşları uyardı.

AKOM'dan yapılan açıklamada, İstanbul ve yurdun batısı ile güney bölgelerinin, Afrika ve Basra kökenli hava dalgalarının etkisi altına girdiği belirtildi.

Bugünden itibaren sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıkmasının beklendiği bildirilen açıklamada, bunaltıcı havanın hafta boyunca süreceği tahmin edildiğinden, özellikle sıcaklığın en etkili olduğu 11.00-16.00 saatlerinde yaşlı, hasta, hamile ve çocukların güneş altında uzun süre kalmaması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, sıcak ve kuru havaya işaret edilerek, orman yangını riskinin de arttığı uyarısı yapıldı.


Gazze'de can kaybı 37 bin 164'e çıktı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 40 artarak 37 bin 164'e yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 249 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 3 "katliam" gerçekleştirdiği, söz konusu saldırılarda 40 Filistinlinin daha yaşamını yitirdiği, 120 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 37 bin 164'e, yaralı sayısının 84 bin 832'ye yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


Uluslararası Göç Örgütü: Yemen açıklarında göçmen teknesinin alabora olması sonucu en az 49 göçmen hayatını kaybetti, 140 kişi kayıp

Uluslararası Göç Örgütü, Yemen açıklarında bir göçmen teknesinin alabora olması sonucu en az 49 göçmenin hayatını kaybettiğini ve 140 göçmenin de kayıp olduğunu açıkladı. Uluslararası Göç Örgütü, Somali'den yola çıkan teknenin Somalili ve Etiyopyalı yolcular taşıdığını belirtti. Hayatını kaybedenler arasında 31 kadın ve altı çocuğun da bulunduğu ifade edildi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk Kızılay, zor durumda olanların geleceğe umutla bakmaları için var gücüyle çalışmakta

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Kızılayın, zor durumda olanların geleceğe umutla bakmalarını sağlamak için var gücüyle çalıştığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Erdoğan, Türk Kızılayın 156. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Erdoğan, mesajında yardımseverlik, merhamet, şefkat ve dayanışmanın sembolü haline gelen Türk Kızılayın özverili şekilde yürüttüğü hizmetleriyle bu alanda dünyanın önde gelen saygın kuruluşları arasında olduğunu vurguladı.

"İyiliğin gücüyle insanın ve toplumun onurunu korumayı, direncini arttırmayı ve ızdırabını dindirmeyi görev edinen" Türk Kızılayın, son olarak asrın felaketi 6 Şubat depreminde olduğu gibi ihtiyaç duyulan her zamanda ilk müdahaleyi gerçekleştirip şefkat elini uzattığını kaydeden Erdoğan, mesajında şu ifadeleri kullandı:

Uluslararası yardımlardan sosyal faaliyetlere, göç çalışmalarından ilk yardıma, afet örgütlenmesinden kan bağışına kadar birçok alanda insanların zor zamanlarında yanında olan Türk Kızılayın tüm gönüllülerinin fedakarlıklarını takdir ediyoruz. Türk Kızılay, zor durumda olanların geleceğe umutla bakmalarını sağlamak için var gücüyle çalışmaktadır. Bu anlamlı günde dokunduğu hayatları iyileştirmeyi ve insanlığa hizmette ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeyi sürdüreceğine inandığım Türk Kızılayın tüm mensuplarını ve gönüllülerini en kalbi duygularımla selamlıyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.


Yeşilçam'ın usta oyuncusu Murat Soydan hayatını kaybetti

Yeşilçam sanatçılarından Murat Soydan, 84 yaşında hayatını kaybetti. Oyuncunun ölüm haberini kızı Mehveş Soydan duyurdu.

Murat soydan kimdir?

Türk sinema ve dizi oyuncusu Murat Soydan, 2 Ekim 1940'ta sabasının memuriyeti dolayısıyla bulunduğu Kırklareli’in Lüleburgaz ilçesinde doğdu. Gerçek adı Rüçhan Tercan olan oyuncu ilk ve ortaokulu Lüleburgaz’da, liseyi Edirne’de okudu. Sinema hayatına 1966 yılında Nejat Saydam'ın çektiği Kolsuz Kahraman adlı filmle başladı. Filmin kadrosunda Cüneyt Arkın, Fatma Girik ve Suzan Avcı gibi isimler de yer aldı. 1970'li yılların 'jönlerinden' kabul edilen Soydan, birçok filmde Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit'le başrolü paylaştı. 221 filmde oynayan Murat Soydan, bir dönem Sinema Oyuncuları Derneği başkanlığı yaptı. 1972 yılında 9. Antalya Altın Portakal Film Festivalinde Zulüm filmindeki rolü ile En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü kazandı.


Kremlin: Putin bugün Dışişleri Bakanı Fidan ile görüşecek

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu akşam Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşeceğini açıkladı. Fidan, Rusya'nın Nizhny Novgorod kentinde yapılacak olan BRICS Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında düzenlenecek BRICS+ oturumuna katılacak.


Hamas yetkilisi: BM'nin ateşkes kararını kabul ediyoruz, ayrıntılar üzerinde müzakereye hazırız

Hamas yetkilisi Sami Abu Zuhri, Birleşmiş Milletler'in (BM) ateşkes kararını kabul ettiklerini ve detaylara yönelik müzakerelere hazır olduklarını belirtti.

BM Güvenlik Konseyi, ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta açıkladığı Gazze için ateşkes planına destek veren ve ABD tarafından hazırlanan 

Güvenlik Konseyi ayrıca Hamas'a sekiz aydır devam eden savaşı sonlandırmaya yönelik ateşkes planını kabul etme çağrısı yapmıştı.


Rusya ve Belarus nükleer tatbikatın ikinci aşamasını başlattı

Rusya Savunma Bakanlığı Rusya'nın ve Belarus'un birlikleri Rusya'daki nükleer tatbikatın ikinci aşamasına başladıklarını açıkladı.

Bakanlık, tatbikatın iki ülke askerlerinin toprak bütünlüğünü korumaya hazır olmalarını sağlamak için gerçekleştirildiğini belirtti.

Bakanlığın açıklamasında, "Tatbikat sırasında Rusya Federasyonu ve Belarus silahlı kuvvetler birimleri stratejik olmayan nükleer silahların savaşta kullanımına yönelik eğitim üzerinde çalışacak" denildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen ay Fransa, İngiltere ve ABD'den tehdit geldiğini söyleyerek Rus ordusuna taktik nükleer silahların konuşlandırılması konusunda tatbikat düzenleme talimatı vermişti.


İsrail ordusu, Gazze'de 4 askerinin daha öldüğünü duyurdu

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 4 askerinin daha öldüğünü, 5'inin de ağır yaralandığını duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Givati Tugayı'ndan Givat Binbaşı Tal Pshebilski Shaulov (24), Çavuş Eitan Karlsbrun (20), Çavuş Almog Shalom (19) ve Çavuş Yair Levin'in (19) Gazze Şeridi'nin güneyindeki çatışmalarda öldüğü belirtildi.

Açıklamada, İsrail askerlerinin öldüğü olayda Givati Tugayı'ndan 1 subay ve eğitim gören 4 askerin ağır yaralandığı aktarıldı. Times of Israel'in İsrail ordusunun raporuna dayandırdığı haberinde, İsrail askerlerinin Refah kentinde girdikleri bir evin patlaması sonucu öldüğü belirtildi.


"Sibergöz-44" operasyonlarında 107 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 14 ilde düzenlenen "Sibergöz-44" operasyonlarında 107 şüphelinin yakalandığını duyurdu.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul ve Kocaeli merkezli 14 ilde 45 farklı paravan şirket kuran ve hesaplarında 3 milyar lira para hareketliliği belirlenen şüphelilere yönelik "Sibergöz-44" operasyonları düzenlendiğini belirtti.

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde çalışma yürütüldüğünü aktaran Yerlikaya, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile il emniyet müdürlükleri siber suçlarla mücadele şube müdürlüklerince, İstanbul ve Kocaeli merkezli Ankara, Aydın, Gaziantep, Düzce, İzmir, Hatay, Diyarbakır, Kayseri, Trabzon, Ağrı, Balıkesir ve Eskişehir'de gerçekleştirilen operasyonlarda 107 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırıcılık yapanların enselerinde olduklarını vurgulayan Yerlikaya, "Siber devriyelerimiz 7/24 görevinin başında. Siber suçlar ve suçlularla mücadelemiz kararlılıkla devam edecek." ifadelerini kullandı. Yerlikaya, operasyonlarda 4 ruhsatsız tabanca, çok miktarda döviz ve Türk lirası ile çok sayıda dijital materyale el konulduğunu kaydederek, polis ekiplerini tebrik etti.


Hatay Valiliği’nden ülkelerine dönen Suriyeliler ile ilgili iddialara yanıt

Hatay Valiliği, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan ülkelerine dönen Suriyeliler ile ilgili sosyal medyada yer alan iddialara ilişkin açıklama yaptı.

Valiliğin açıklamasında, "Bazı sosyal medya hesaplarında 'bayramlaşmaya giden yabancıların dönüş garantili olarak çıkış yaptıkları' iddiasında bulunulmuştur. Paylaşımlardaki fotoğraf, Cilvegözü Kara Hudut Kapısı'ndan 'güvenli, onurlu, gönüllü geri dönüş' kapsamında çıkış yapmak için bekleyen Suriyelilere aittir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Bahse konu sınır kapısından 10 Haziran'da 49 yabancı, gönüllü geri dönüş işlemi yaparak çıkış yapmış olup halihazırda 45 yabancı ise gönüllü geri dönüş işlemlerinin tamamlanması için sıra beklemekteyken bahsi geçen görüntü çekilmiştir. Görüntülerin bayram tatili izniyle ilgisi bulunmamaktadır.


Rusya Tarım Bakanlığı: Türkiye'nin buğday ithalatını yasaklama kararı, Rusya'nın ihracatını etkilemeyecek

Rusya Tarım Bakanlığı Türkiye'nin buğday ithalatını yasaklama kararının Rusya'nın ihracatını etkilemeyeceğini açıkladı.

Bakanlık, Rus ihracatçıların Orta Doğu, Kuzey Afrika, Çin ve Hindistan'a tahıl tedarikine odaklanacağını belirtti. Türkiye Tarım Bakanlığı'nın 6 Haziran gecesi yaptığı açıklamaya göre, yerli üreticileri korumak için buğday ithalatı 21 Haziran ile 15 Ekim arasında durduruldu. Açıklamada hasat döneminde artan arzın fiyatta yarattığı düşüşleri önlemek ve ihracatın yurt içi üretimden karşılanması için bazı dış ticaret tedbirlerinin alındığı da belirtilmişti.


Hamas: BMGK'nin kararında yer alan maddelerin uygulanması konusunda aracılarla işbirliğine hazırız

Hamas'tan yapılan açıklamada, "BMGK kararında yer alan kalıcı ateşkes, Gazze'den tamamen çekilme, esir takası, Gazze Şeridi'nin yeniden inşası ve yerinden edilenlerin geri dönüşü maddelerinin memnuniyetle karşılandığı" kaydedildi. Açıklamada, Hamas'ın, Filistin halkı ve direnişinin talepleriyle uyumlu bu ilkelerin uygulanmasına ilişkin dolaylı müzakerelere girmek üzere aracılarla işbirliğine hazır olduğu bildirildi.

Açıklamada ayrıca, Hamas'ın, başta İsrail'in yenilgiye uğratılması, Filistinlilerin yurtlarına geri dönüşü ve kendi kaderini tayin hakkı olan tam egemenlik ile başkenti Kudüs olan tam bağımsız Filistin devletinin kurulması dahil, ulusal haklarını elde etmek için halkın tümüyle birlikte verdiği mücadeleye devam edeceği vurgulandı. BMGK'de ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı ve ilk aşamasında Gazze’de hemen ateşkes öngören 3 aşamalı teklife destek talep edilen karar tasarısı kabul edildi.

Rusya'nın çekimser oy kullandığı oylamada 15 üyeli BMGK'de ABD'nin sunduğu karar tasarısı 14 evet oyu aldı. İsrail'in, Biden'ın teklifini kabul ettiği belirtilen kararda, Hamas'a da teklifi kabul etme ve uygulama çağrısı yapıldı. Kararda, 3 aşamalı teklif uyarınca; ilk aşamada hemen ateşkes, kadın, yaşlı ve yaralı esirlerin serbest bırakılması, Filistinli esirlerin takas edilmesi, İsrail güçlerinin Gazze'de nüfus bulunan yerlerden çekilmesi, insani yardımın artması, temel hizmetlerin yeniden inşası, Filistinli sivillerin Gazze'nin kuzeyi dahil tüm şerit genelinde evlerine dönmesinin ve uluslararası toplumun gerekli konut katkısı yapmasının sağlanacağı kaydedildi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU