Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Hamas: Olumlu bakıyoruz

Hamas, yaptığı açıklamada, "Biden’ın (Gazze’de) kalıcı ateşkes, işgal güçlerinin çekilmesi, yeniden inşa ve esirlerin değişimini içeren önerilerine olumlu bakıyoruz" ifadelerini kullandı.


İsrailli yetkili: Biden'ın Gazze için açıkladığı ateşkes önerisi Hamas için bir zafer

İsrailli bir yetkili, ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı Gazze Şeridi’nde ateşkes taslağının "Hamas için zafer" anlamına geldiğini savundu. İsrail'in Kanal 12 televizyonuna açıklamalarda bulunan ve adı verilmeyen İsrailli bir yetkili, Biden'ın "çatışmanın gerçekliğini anlamadığını" ileri sürdü. Biden'ın Gazze'deki son duruma ve ateşkes müzakereleriyle ilgili yaptığı konuşmayı "zayıf" bulduğunu ifade eden İsrailli yetkili, ateşkes önerisini "Hamas için bir zafer" olarak nitelendirdi. ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Gazze'deki ateşkes ve esirlerle ilgili yeni bir öneride bulunduğunu duyurdu. Biden, İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu ve ilk aşamada 6 haftalık ateşkes sürecinde İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmeyi ve tarafların elindeki esirlerin bir bölümünün serbest bırakılmasını öngördüğünü bildirdi.


Netanyahu: Tüm hedeflere ulaşıncaya kadar savaşın sürdürülmesinde ısrarlıyız

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nde tüm hedefleri gerçekleşinceye kadar savaşın devam etmesinde ısrarcı olduğunu belirtti. İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada, Netanyahu'nun, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar ve esirlerin durumuna ilişkin değenlendirmelerine yer verildi. Netanyahu'nun, “tüm hedeflere ulaşılıncaya kadar Gazze Şeridi'ndeki savaşın sürdürülmesinde ısrarcı olacağı" ifade edildi. Açıklamada, Netanyahu'nun, Gazze’deki esirlerin en kısa sürede geri getirilmesi için müzakere heyetine genel hatların sunulması talimatı verdiğine dikkat çekilerek, şöyle devam edildi:

Başbakan, müzakere heyetine Gazze'deki esirlerin mümkün olan en kısa sürede geri dönüşüne ilişkin genel hatları sunması talimatını verirken, tüm esirlerin geri dönüşü ve Hamas'ın askeri ve idari açıdan ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere savaşın tüm hedeflerine ulaşılıncaya kadar sona ermeyeceği konusunda ısrar ediyor.

Açıklamada, hükümetin esirlerin bir an önce geri getirilmesi konusunda tam birlik içinde olduğu ve bu hedefe ulaşmak için çalıştığına işaret edilerek, “İsrail'in önerdiği kesin hatlar, ilkelerimizi koruyacak şekilde bir aşamadan diğerine koşullu geçişe izin veriyor.” ifadeleri kullanıldı. 


Dışişleri Bakanı Fidan ABD'li mevkidaşı Blinken ile telefonda görüştü: Gündem İsrail'in Hamas'a son teklifi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile telefon görüşmesi yaptı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan ile Blinken görüşmede, Hamas ve İsrail arasındaki müzakerelerde gündeme getirilen son teklifi ele aldı. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in 3 aşamalı yeni bir ateşkes taslağı sunduğunu, taslağın 6 haftalık ilk aşamasında Gazze'deki yerleşimlerden çekilmeyi ve bazı rehinelerin bırakılmasını öngördüğünü açıklamıştı. Tüm taraflara ateşkes önerisine sahip çıkma çağrısında bulunan Biden, kalıcı ateşkes konusunda anlaşılması durumunda 3. aşamada Gazze'nin yeniden inşa sürecinin gündemde olacağını belirtmişti.


Hizbullah lideri Nasrallah: Gazze'de süren savaşın bir parçası olabilecek herkes olmalıdır

Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Filistinli grupların Gazze Şeridi'nde İsrail'e karşı mücadelesinin hem Filistin hem de Lübnan'ın geleceğini ilgilendirdiğini belirtti. Nasrallah'ın televizyon kanalında yayımlanan görüntülü açıklamasında, "Gazze Şeridi'nde Filistinli grupların İsrail'e karşı yürüttüğü Aksa Tufanı'nın bir varoluş ve kaderini tayin etme çatışması" olduğunu vurguladı. Bu mücadelede, İsrail'in başarılı olmasının tüm bölge halkları üzerinde çok ciddi etkileri olacağını, yenilgisinin de bölge ve halkları üzerinde çok büyük etkiler yaratacağını kaydeden Nasrallah, "Bu çatışma herkesi ilgilendiriyor, bu çatışmanın bir parçası olabilecek olan olmalıdır. Bu mücadele, Filistin'i ilgilendirdiği gibi Lübnan'ın geleceğini, su ve petrol kaynaklarını da ilgilendiriyor." dedi.

Nasrallah, Lübnan'ın güneyindeki duruma dikkat çekerek, güney cephesinin Filistin, Lübnan ve bölgenin kaderini şekillendirecek savaşın bir parçası olduğunu ifade etti. Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların hala devam ettiğini söyleyen Nasrallah, dünyanın ABD'nin vetosu nedeniyle aciz durumda olduğunu aktardı. Nasrallah, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve onun "çılgınları"nın, ülkelerin ve liderlerinin sessizliği gölgesinde Gazze ve Filistin'de soykırım savaşını sürdürdüğünü belirterek, neyse ki işlenen bu suçların dünyayı uyandırdığınu sözlerine ekledi.


İzmir'de 26 bölgedeki ormanlık alanlara giriş 31 Ekim'e kadar yasaklandı

İzmir Valiliği Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu, kent genelinde 26 bölgedeki ormanlık alanlara girilmesini yangın riski nedeniyle 1 Haziran ile 31 Ekim tarihleri arasında yasakladı. Valilikten yapılan açıklamada Komisyon tarafından alınan kararlar sıralandı. Buna göre, Çiçekli, Atatürk, Karacadağ, Kavaklıdere, Dikmendağı, Çatalkaya, Başpınar, Uzunkuyu, Parsa, Fındıklıdere, Kırkgeçit, Karadere, Mehmetler, Korucuk, Nif Dağı, Doğanbey, Armutlu, Kurudere, Kartal, Pınarcık, Aliağa, Pınarcık, Yamanlar, Meryemana, Sarnıç ve Oğlananası orman sahalarına yetkililerden başkasının girmesinin yasaklandığı bildirildi. Bu ormanların çevresinde ve içinden geçen yollarda, orman kenarında mola vermenin ve piknik yapmanın da yasak kapsamında yer aldığı belirtildi. Açıklamada, "Vatandaşlar, yalnızca kendilerine ayrılan piknik alanlarından gerekli önlemleri alarak yararlanabileceklerdir. Bu piknik alanlarında yakılan ateşler tamamen söndürüldükten ve kullanılan alan temizlendikten sonra piknik yeri terk edilecektir." ifadeleri yer aldı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe'yi kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'yi kabulünde, iki ülkenin Doğu Akdeniz'deki ortak çıkarlarının korunması için yakın temas içinde bulunması gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabulüne ilişkin açıklama yapıldı. Görüşmede Türkiye ile Libya ilişkileri, Libya'daki son gelişmeler, İsrail'in Filistin topraklarındaki saldırıları bölgesel ve küresel konuların ele alındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye ile Libya ilişkilerinin tüm alanlarda gelişmeye devam ettiğini, Libya Milli Birlik Hükümeti'nin meşruiyetinin korunarak Libya'da birlik ve beraberliği sağlamak amacıyla bir diyalog süreci başlatmanın faydalı olacağını, Türkiye'nin bu konuda elinden gelen desteği vermeye hazır olduğunu ifade etti. Türkiye ve Libya arasındaki enerji iş birliklerinin ele alındığı görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin Doğu Akdeniz'deki ortak çıkarlarının korunması için yakın temas içinde bulunmasının gerektiğini belirtti. Filistin davasına Libya'nın verdiği desteği takdirle karşıladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'nın da Türkiye gibi Uluslararası Adalet Divanı'ndaki İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olma kararının isabetli olduğunu söyledi.


Gezi'nin Vali'si Hüseyin Avni Mutlu avukat oldu

Gezi eylemleri döneminde İstanbul Valisi olan Hüseyin Avnu Mutlu, avukat oldu. Avukatlık ruhsatını X hesabından paylaşan Mutlu; FETÖ operasyonlarında tutuklanmış, daha sonra beraat etmişti. Mutlu'nun paylaşımı şöyle:

Bugün Avukatlık yeminimizi yaptık ve  ruhsatımızı aldık.
Uzun yıllar   Kaymakamlık, Valilikler sonrası  Silivride  20 aylık  haksız tutukluluklar..
Yargıtayda tamamı lehimize  beraat ile  sonuçlanan bir sürü örgüt  iftiraları, yalan ve haksızlıklar.. 
 Bundan sonrası  da Avukatlık ile Adalet için devam edecek bir ömür..
Her şey için Allaha hamd olsun.. Nihayette  hesapların adil ve seri görüleceği ahirete yolculuk..
Herkes hazır mı, biz çoktan hazırız..
Biz şimdi  68 yaşında  da  olsak, 28 yaşında gibi inançlı, azimli  ve heyecanlı, sağlıklıyız hamdolsun.. Müvekkillere adalet için  hizmet edeceğiz..
Lakin gerçek Vekil dünyada da, ahirette de Yüce Allah.
Sadece O'na kulluk ediyor ve sadece O'ndan yardım bekliyoruz.
Elhamdülillah...


İran'da cumhurbaşkanlığı seçimleri: Eski Merkez Bankası Başkanı Himmeti adaylık başvurusu yaptı

İran'da cumhurbaşkanı seçiminde aday olmak isteyenler için 5 günlük başvuru sürecinin ikinci günü sona erdi. Eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani döneminde Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapan reformist kimliğiyle bilinen Abdunnasır Himmeti, İçişleri Bakanlığına gelerek başvuruda bulundu. Himmeti, başvurunun ardından yaptığı açıklamada, ülkede yüksek enflasyon nedeniyle ulusal para biriminin ciddi değer kaybettiğini ve devam eden yaptırımlar nedeniyle de ülkenin kalkınmasının büyük oranda kısıtlandığını söyledi. Kendisinin "geleceğe dair umutlu olduğunu" ve geleceğin gençlerin elinde olduğunu ifade eden Himmeti, "Yeniden yapılanma için güvene ihtiyaç var. Halkı kontrol etme yaklaşımı halka güvenme yaklaşımına dönüşmelidir." dedi. Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a yakınlığıyla bilinen eski Kuzey Horasan Valisi Mahmud Ahmedi Bigeş ile eski muhafazakar Tahran Milletvekili Muhammed Hoşçehre de adaylık başvurusu yapan diğer isimler oldu.


Tesla 125 bin 227 aracını geri çağıracak

ABD Ulusal Kara Yolu Trafik Güvenliği İdaresinden (NHTSA) yapılan açıklamada, söz konusu kararın 2012-2024 yılları arasında üretilen Model S, 2015-2024 yılları arasında üretilen Model X, 2017-2023 yılları arasında üretilen Model 3 ve 2020-2023 yılları arasında üretilen Model Y araçları kapsadığı aktarıldı. Açıklamada, toplam 125 bin 227 aracın emniyet kemeri uyarı sistemindeki arıza nedeniyle çağrılacağı bildirildi. Arıza nedeniyle sürücü emniyet kemeri takmadığında uyarı ışığı ve sesli uyarının devreye girmeyebileceği belirtilen açıklamada, bu nedenle söz konusu araçların federal güvenlik koşullarına uymadığı kaydedildi. Açıklamada, sürücüyü emniyet kemerinin takılı olmadığı konusunda uyarmayan bir araçta, bir çarpışma sırasında yaralanma riskinin artacağı belirtildi.


Fenerbahçe'den İsmail Kartal'a duygusal veda: Emeklerine minnettarız, her zaman güzel hatırlanacaksın

Fenerbahçe Kulübü, teknik direktör İsmail Kartal ile yollarını ayırdığını açıkladı. Fenerbahçe'nin resmi X hesabından yapılan açıklamada "Yolun açık olsun" denildi. Açıklamanın tam metni şöyle:

Renklerine, tarihine ait olduğun; formasını gururla taşıyıp onurla temsil ettiğin Fenerbahçe’n ile ortaya koyduğun eşsiz mücadele, hem senin hem de sana inanan milyonlarca sarı lacivert sevdalısının hayallerinin gerçeğe dönüşme inancıydı. Ne sen vazgeçtin bu kulübe inanmaktan ne milyonlarca Fenerbahçeli vazgeçti senin yanında durmaktan. Duruşuna, Değerlerine, Aidiyetine, Saygına ve Fenerbahçeliliğine teşekkür ederiz. Emeklerine minnettarız. Güzel izler bıraktın ve her zaman güzel hatırlanacaksın… Yolun açık olsun. Bu camia hakkımızı yiyenleri unutmayacak, onlarla mücadelemiz bitmeyecek! İlk gün söylediğin o sözü bir kez daha sonsuz inançla haykırıyoruz: “FENERBAHÇE BİZİM FENERBAHÇE HEPİMİZİN…”


BM Irak Yardım Misyonu'nun görev süresi son kez 1 yıl uzatıldı

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Yardım Misyonu'nun (UNAMI) görev süresinin son kez 1 yıl uzatılması kararlaştırıldı. BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yapılan oylamada, UNAMI'nin görev süresinin 31 Aralık 2025'e kadar uzatılması kararı oy birliğiyle kabul edildi. Oylama sonrasında açıklama yapan ABD Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, Irak'ın son yıllarda çok büyük değişim geçirdiğine dikkati çekti. UNAMI'nin görev süresinin son kez uzatıldığını ifade eden Wood, misyonun görevini yerine getirdiğine işaret etti. Wood, UNAMI'nin geçiş sürecinde seçimler için teknik destek ve insan haklarının korunması gibi konularda yardım sağlayacağını bildirdi. Güvenliğin sağlanmasının yanında Irak'ın kalkınması ve yeniden yapılanmasında hükümete yardımcı olma misyonuna sahip olan UNAMI'nin, aynı zamanda Irak'taki insan hakları ihlallerini izleme görevi bulunuyor.


AB'den İran'a yeni yaptırımlar

Avrupa Birliği (AB), İran'dan Rusya'ya insansız hava araçları (İHA) transferi yapılmasından ve Orta Doğu ile Kızıldeniz bölgesindeki silahlı gruplar ve oluşumlara füze veya İHA sağlanmasından sorumlu kişi ve kuruluşlara yönelik yeni yaptırımlar uygulama kararı aldı. AB Konseyi'nden yapılan açıklamada, İran'ın Rusya'ya yönelik askeri desteği ve İHA tedariğinin "kabul edilemez olduğu" kaydedilerek bu faaliyetler kınandı. İran'a yeni yaptırımların duyurulduğu açıklamada, Rusya'ya İHA transferi yapan ve Orta Doğu ile Kızıldeniz bölgesindeki silahlı gruplar ve oluşumlara füze veya İHA sağlamasından sorumlu kişi ve kuruluşların yaptırım listesine eklendiği aktarıldı.Açıklamada yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşlar arasında insansız hava araçları için parça üreten, tedarik eden ve satan şirketler, Hatemü'l Enbiya Merkez Karargahı, Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri ve İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani'nin yer aldığı bildirildi.


Gazze'de can kaybı 36 bin 284'e çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 238 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 5 "katliam" gerçekleştirdiği, söz konusu saldırılarda 60 Filistinlinin daha yaşamını yitirdiği, 280 Filistinlinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 36 bin 284'e, yaralı sayısının 82 bin 57'ye yükseldiği kaydedildi.


İYİ Parti'ye bağlı belediyelere "Şeffaflık, Eşitlik ve İsrafla Mücadele Genelgesi" gönderildi

İYİ Parti'ye bağlı belediyelere, Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu ve Yerel Yönetimler Başkanı Cumali Durmuş imzasıyla "Şeffaflık, Eşitlik ve İsrafla Mücadele Genelgesi" gönderildi. Partiden yapılan açıklamada, genelgenin İYİ Parti'ye bağlı belediyelerin kamu kaynaklarını etkin, verimli ve adil şekilde kullanmasını sağlamak, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerini benimsemek ve kamu yönetiminde etik standartları yükseltmek için hazırlandığı belirtildi. Genelgenin, Türkiye genelindeki tüm belediyelerde de prensip olarak uygulanması önerildi. Genelgede, "Eşitlik ve Şeffaflık İlkesi", "İsrafı Önleme", "Doğal Yaşamı Koruma ve Sürdürülebilirlik" olmak üzere 3 başlık altında 7 maddeye yer verildi. "Eşitlik ve Şeffaflık İlkesi" başlığı altında, "İYİ Partili belediyelerin içerisindeki tüm atamalar ve terfiler, liyakate dayalı olarak gerçekleştirilmeli, işe alımlar ve terfi süreçleri, adayların nitelikleri, deneyimleri ve performanslarına dayanmalıdır. Belediye başkanları ve yöneticiler, aile üyelerini veya yakın ilişkide bulundukları kişileri atama veya terfi yapmaktan kaçınmalıdır." uyarısı yapıldı.


CHP Genel Başkanı Özel, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin'i kabul etti

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, görev süresi haziranda dolacak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'i kabul etti.

Partinin basın biriminden yapılan açıklamaya göre Özel, veda ziyaretinde bulunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin ile TBMM'deki makamında görüştü.

GO6EYxdXcAA96vE.jpeg
Fotoğraf: X / @CHPfotograf

Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal: Hayvan sahiplenmeyi teşvik edecek birtakım düzenlemeler yapılması gerekiyor

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, partisinin Denizli İl Başkanlığını ziyaret ederek partililerle buluştu. Daha sonra Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyen Uysal, yaptığı konuşmada, sahipsiz köpek saldırılarının önemli bir sorun oluşturduğunu, bu sorunun itlaf noktasına gelmeden çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Sorunun siyasi itiş kakış alanı olarak görülmemesi gerektiğine işaret eden Uysal, "Burada genel ve yerel idareler bir ortak çalışma yapmalı. Meseleyi siyasi itişme kakışma meselesi olarak görmemek gerekiyor. Çözüm üretecek bir formül üretilmesi lazım. Nüfusun büyük çoğunluğunun metropollerde yaşadığı günümüzde hayvan sahiplenmeyi teşvik edecek birtakım düzenlemeler yapılması gerekiyor. Bu düzenlemeler merkeze alınarak bir çözüm bulmak gerek" dedi.

27 Mayıs 1960 askeri darbesinin yıl dönümünü geride bıraktıklarını hatırlatan Uysal, darbeyi yapanların isimlerinin kamusal alanlardan kaldırılması ile ilgili teklifte bulunduklarını ancak destek bulamadıklarını kaydetti. Uysal'a basın toplantısında partisinin İl Başkanı Yıldıray Akıncı ile partililer de eşlik etti.


Kocaeli'de trafik kazası geçiren Alper Gezeravcı, tedbiren hastaneye kaldırıldı

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde D-100 kara yolu Ankara istikameti Yenidoğan Mahallesi mevkisinde bir midibüs, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu otomobile arkadan çarptı.

Haber verilmesi üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Ambulansla tedbiren Kocaeli Şehir Hastanesi'ne kaldırılan Gezeravcı'nın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.


"Yaren" leyleğin yavrularından birisi tedavi altına alındı

Bursa'nın Karacabey ilçesinde, Uluabat Gölü'nün kıyısındaki kırsal Eskikaraağaç Mahallesi'nde yaşayan balıkçı Adem Yılmaz'la kurduğu "dostluk hikayesi" ile tanınan, göç mevsiminde Avrupa Leylek Köyleri Birliği üyesi Eskikaraağaç'a 13'üncü yılında da gelen Yaren'in 4 yavrusu oldu. "Yaren" ile "Nazlı" leyleğin yavrulardan ikisi, yumurtadan çıktıktan sonraki günlerde öldü. Diğer yavrulardan biri, yuvada bitkin düştüğünün fark edilmesi üzerine Karacabey Belediyesi ekiplerince yuvadan alınarak tedavisine başlandı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü Rehabilitasyon Merkezine götürülen yavru leyleğin bir süre enfeksiyon nedeniyle tedavi göreceği öğrenildi.

Doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, yaptığı açıklamada, Türkiye ve Avrupa'da takip edilen tüm leylek yuvalarında bazı sorunlar yaşandığını bildirdi. Bazı ülkelerde leyleklerin yumurtadan çıkar çıkmaz öldüğünü aktaran Tüydeş, "Yavrulara yetişemeyen ebeveynler yuvayı terk etti veya bazı yavruları yuvadan atmak zorunda kaldı. Bir yuvada, aynı anda 4 yavru ani yağmurdan dolayı öldü. Bu olayları iklim değişikliğinin etkilerine bağlıyorum. Ani ısınan ve soğuyan hava, orantısız yağışlar, onları zor duruma sokuyor " ifadesini kullandı. "Yaren" ile eşinin geçmişte 6 yavru büyüttüğünü aktaran Tüydeş, tedaviye alınan yavrunun durumunu yakından takip ettiklerini belirtti. Veterinerlerle görüştüğünü kaydeden Tüydeş, "Yavru leyleğimiz düne göre biraz daha iyi ama bu kritik durumu atlattığı anlamına gelmiyor" bilgisini paylaştı. 


Slovenya'da hükümet binasına Filistin bayrağı asıldı

Slovenya'nın başkenti Lübliyana'daki hükümet binasına Filistin bayrağı asıldı. Slovenya hükümetinin, Filistin Devleti'ni tanıma kararı almasından sonra Filistin bayrağı, Avrupa Birliği (AB) ve Slovenya bayraklarının yanına konumlandırıldı.

Slovenya hükümeti dün düzenlenen oturumda, Filistin Devleti'nin tanınması maddesini değerlendirmişti. Başbakan Robert Golob, oturumun ardından yaptığı açıklamada, Filistin'i uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla, bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanımaya karar verdiklerini ifade etmişti. Golob, ayrıca söz konusu kararı meclise ileteceklerini ve milletvekillerinden destek istediklerini de söylemişti. Slovenya Meclisinin Filistin Devleti'nin tanınması maddesini görüşmek üzere gelecek hafta toplanması bekleniyor. Bu arada, İspanya, Norveç ve İrlanda da 28 Mayıs'ta Filistin'i resmen tanıma kararı almıştı.


Dışişleri Bakanlığı: Almanya Türk Toplumu üyeleri Alman vatandaşlıklarını koruyarak, Türk vatandaşlıklarını yeniden kazanabilecekler

Dışişleri Bakanlığı, Almanya’da 27 Haziran’da yürürlüğe girecek kanun değişikliği hakkında açıklama yaptı.Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

Almanya’da 27 Haziran’da yürürlüğe girecek Kanun değişikliğiyle, Almanya Türk Toplumu üyeleri artık Alman vatandaşlıklarını koruyarak, Türk vatandaşlıklarını yeniden kazanabilecekler. Almanya’daki tüm Başkonsolosluklarımız anılan tarihten itibaren başvuruları almaya hazır olacaklar. Almanya’daki Türk toplumunun uzun yıllardır beklediği ve hak ettiği sözkonusu yasal düzenleme, Türk-Alman ilişkileri bakımından olumlu, anlamlı ve değerli bir gelişme.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Yeniden Türk Vatandaşlığına Başvuru Süreci" hakkında bilgilendirmeye de yer verildi.


İstanbul Valiliği’nden Gezi yasağı: Taksim ve Şişhane istasyonları kapatılacak

İstanbul Valiliği, Gezi Direnişi'nin 11. yıl dönümü için yapılacak anma öncesi saat 15.00'ten itibaren Yenikapı-Hacıosman metro hattının Şişhane ve Taksim istasyonlarının kapatılmasına karar verdi.

Taksim Dayanışması, bugün saat 19.00'da Taksim'de Gezi Direnişi'nin 11. yılı vesilesiyle basın açıklaması düzenleyeceğini duyurmuştu.


FETÖ elebaşının Pensilvanya'daki çiftliği sessizliğe büründü

ABD'nin Pensilvanya eyaletinde, FETÖ lideri Fetullah Gülen'in, uzun yıllar kaldığı örgüt merkezinden başka bir yere götürüldüğü iddiaları güçlenirken, AA'nın görüntülediği çiftlik alanının sessizliği dikkati çekiyor.

15 Temmuz darbe girişiminin bir numaralı ismi Gülen'in, 1999'dan bu yana kaldığı ve örgüt mensuplarını kabul ettiği merkezden kaçırıldığı iddiası yeğeni Ebuseleme Gülen tarafından gündeme getirilmişti. Bu gelişmenin ardından, örgüte ait yayın organlarında adı "Golden Generation Worship & Retreat Center" olarak geçen FETÖ merkezine ziyaretlerin durduğu ve çiftlikteki misafirhanelerde kalanların bulundukları evleri boşalttığı öğrenildi.

AA'nın dron çekimlerine yansıyan görüntülerde de çiftlikte daha önce boş yer olmayan otoparkta sadece birkaç araç bulunduğu, yaklaşık 60 dönümlük kamp alanında sadece bir kişinin misafirhanelerden birine giriş çıkış yaptığı görüldü. Daha önce çiftliğin girişinde 24 saat aralıksız nöbet tutan silahlı ve üniformalı Amerikalı güvenlik görevlilerinin de artık yerinde bulunmadığı görüntülere yansıdı. AA, Fetullah Gülen'i çiftlikten kaçırdığı iddia edilen Cevdet Türkyolu ile kızlarına ait evlerin bulunduğu bölgeyi de havadan görüntüledi.


Rusya: Batı ile çatışmanın "son aşamaya" geçme ihtimali göz ardı edilemez

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, medya hesabından Ukrayna Savaşı ve Batılı ülkelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Ukrayna'nın kullandığı uzun menzilli silahların Batılı askerler tarafından kontrol edildiğini savunan Medvedev, bu durumun da askeri yardım yerine savaşa katılma anlamına geldiğini kaydetti.

Batılı ülkelerin, Rusya'nın taktik nükleer silah kullanmasına ihtimal vermemesini "hata" olarak tanımlayan Medvedev, "Ne yazık ki bu ne bir korkutma, ne de nükleer bir blöftür. Batı ile mevcut askeri çatışma mümkün olan en kötü senaryoya göre gelişiyor. Dolayısıyla çatışmanın 'son aşamaya' geçme ihtimalini bugün kimse göz ardı edemez" ifadelerini kullandı. Medvedev, Batılı ülkelerin birkaç yıl öncesine kadar Rusya'nın Ukrayna ile askeri çatışmaya girmeyeceğine de inandığına işaret ederek, "Yanlış hesap yaptılar. Bir savaş var" değerlendirmesinde bulundu.


İmamoğlu'nun ihaleye fesat karıştırdığı iddiasıyla yargılandığı davanın görülmesine 2 Ekim'de devam edilecek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü belediye başkanı olduğu dönemde ihaleye fesat karıştırdığı iddiasıyla yargılandığı davanın bir sonraki duruşmasının 2 Ekim'de yapılmasına karar verildi.

İmamoğlu için bu davada 7 yıla kadar hapis cezası ve siyasi yasak talep ediliyor. Savcılık davada ayrıca, İmamoğlu için siyasi yasak anlamına gelen "belli haklardan yoksun bırakılma" cezası da talep ediyor. İmamoğlu daha önce yaptığı açıklamada bu davayı, "içi boş" olarak nitelendirmiş ve ve "İstinafta bu sürecin kapatılmasını bekliyorum" demişti.


İsrail Gazze'ye gıda satışlarını yeniden başlattı

İsrail ordusunun saldırılarının Gazze'ye yapılan yardımların yapılmasını zora sokmasının ardından, İsrail ordusu, İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria'dan Gazze'ye yönelik gıda satışları üzerindeki yasağı kaldırdı.

Filistinli yetkililere ve bölge sakinlerine göre geçen yıl Ekim ayında savaşın başlamasından bu yana İsrail'de ya da İsrail işgali altında olan Batı Şeria'da üretilen malların Gazze'ye girişine ilk kez izin verilmiş oldu. Filistinli yetkililerin bildirdiğine göre, İsrail kuvvetlerinin Gazze'nin güneyinde bulunan Refah kentine saldırıları başlatmasından günler sonra, İsrail ordusu yetkilileri İsrail ve Filistinli tedarikçilerden taze meyve, sebze ve süt ürünleri gibi gıda alımlarına devam etmeleri için Gazzeli tüccarlara yeşil ışık yaktı.

Gazze Ticaret Odası Başkanı Ayed Abu Ramadan, "İsrail, savaştan önce Batı Şeria ve İsrail'den mal satın alan Gazzeli distribütörleri aradı ve malların teslimatını koordine etmeye hazır olduğunu söyledi" dedi. İsrail ordusunun yardım aktarımlarından sorumlu birimi COGAT, Reuters'ın teslimatların yeniden başlamasıyla ilgili sorusu üzerine, insani yardımları ve Gazze'de satılan gıda miktarını artırmanın yollarını aradıklarını söyledi. Birimin sözcüsü Shimon Freedman, "Özel sektörün Gazze Şeridi'ne biraz gıda getirmesine izin vermek, gelen gıda miktarını arttırma çabalarının bir parçası" dedi.


Edirne Açık Cezaevinde gıda zehirlenmesi: Hastaneye kaldırılan 128 mahkum taburcu edildi

Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda, dün yaklaşık 2 bin 500 kişi için hazırlanan fırında tavuk, pirinç pilavı ve karpuzdan oluşan öğle yemeğini hem mahkumlar hem de görevliler yedi.   Yemekten birkaç saat sonra karın ağrısı şikayetiyle revire başvuran bir mahkum hastaneye sevk edildi, tedavisi sonrası taburcu edildi. Mahkumlardan bazıları da akşam saatlerinde bulantı, baş dönmesi, kusma şikayetleri olduğunu belirterek revire başvurdu. 128 mahkum kentteki hastanelere sevk edildi.

Tedavileri tamamlanan mahkumların tamamı taburcu edildi. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı. Cezaevinden incelenmek üzere su ve yemek numunesi alındı.


Defne Samyeli’nden Gazze açıklaması: Tüm cevapların da tribünlere oynamak olduğunu düşünüyorum

Ünlü oyuncu ve sunucu Defne Samyeli katıldığı bir davette gazetecilerin İsrail Gazze saldırısı hakkındakibir soruya "Bu sorunun da buna verilen tüm cevapların da tribünlere oynamak olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu konu on yıllardır devam eden altında çok farklı dinamiklerin olduğu bir konu” diye yanıt verdi. Samyeli şunları söyledi:

Taraflar konusunda haklı haksız demek ya da burada bir davette siz mikrofonu uzattığınızda iki satır "A çocukları ölmesin, gözyaşları artık dinsin, savaş olmasın barış olsun" demenin son derece yüzeysel, günü kurtarmaya yönelik açıklamalar olduğunu düşünüyorum.

Elbette ki dünyada insanların katledilmesi kimsenin oturup huzur içinde izleyebileceği bir şey değil. ama bu dünyada sistem böyle olduğu müddetçe, bizim askerlerimiz, ordularımız, silahlarımız olduğu müddetçe barışın olacağını düşünmek de son derece safça bir yaklaşım.


Şehirlerarası otobüslerde emeklilere yüzde 20 indirim yapılmasına yönelik hüküm yönetmeliğe girdi

Şehirlerarası otobüs taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişilerce emekli olduğunu belgeleyenlere tarife üzerinden yüzde 20 indirim yapılmasına yönelik hüküm yönetmeliğe girdi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ve karayolu taşıma yönetmeliğinde değişiklikler yapan yönetmeliğe eklenen geçici bir maddeye göre, 2024 yılı sonuna kadar uygulanmak üzere, emekli olduğunu bilgi ve belgeyle beyan ve ispat edenlere, düzenlenecek yolcu biletlerinde Ulaştırma Bakanlığı'na bildirilen tarife üzerinden yüzde 20 indirim uygulanacak. Bu hükme uymayan karayolu taşımacılığı B1 ve D1 yetki belgesi sahiplerine, her bir ihlal için 5 uyarma verilecek.


ABD: Kuzey Kore'ye ait füzelerin parçaları Ukrayna'da tespit edildi

ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) bağlı Savunma İstihbarat Ajansı (DIA), Kuzey Kore füzelerine ait parçaların Ukrayna'da bulunduğunu öne sürdü. DIA'nın resmi internet sitesinden, "Kuzey Kore, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik füze saldırılarını etkinleştiriyor" başlıklı rapor yayımlandı. Raporda, Ukrayna'nın birçok yerinde tespit edilen balistik füzelere ait parçaların Kuzey Kore'ye ait olduğu belirtildi.

DIA uzmanlarınca, ocakta Ukrayna'nın Kharkiv bölgesinden analiz edilen görüntülere göre, buraya isabet eden patlayıcının Kuzey Kore'ye ait kısa menzilli bir füze olduğu kaydedilen raporda, "Görüntülerin yan yana analizi, Ukrayna'daki füze enkazının, Kuzey Kore'nin balistik füzesine ait olduğunun neredeyse kesin olduğunu gösteriyor." ifadesi kullanıldı. Raporda ayrıca Pyongyang ile Moskova arasında "gelişen ve güçlenen" ilişkiye işaret edilerek, "Pyongyang'ın süregelen yeni askeri yetenekler geliştirme çabaları, iki ülke arasında artan bağların bir sonucu olarak Rusya tarafından destekleniyor" ifadesine yer verildi.

Başta ABD olmak üzere Batılı birçok ülke, Kuzey Kore ile Rusya arasında geçen yıl yapılan karşılıklı üst düzey ziyaretleri, askeri işbirliği ve silah alışverişi şeklinde yorumlanmış ve bu yönde birçok iddiada bulunmuştu. Öte yandan, Kuzey Kore söz konusu iddiaları yalanlamıştı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, ülkenin silah sistemlerinin Rusya'ya ihraç edildiğine ilişkin iddiaların, hatalı bir bakış açısı ve kurguyla oluşturulduğunu söyleyerek, askeri alanda teknolojilerini herhangi bir ülkeye transfer etme ya da kamuya açma niyetleri bulunmadığını belirtmişti.


İsrail, hasar almış evlerine dönen Filistinlilere ateş açtı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesinden ardında büyük bir yıkım bırakarak çekilmesiyle bölgedeki evlerine dönmek isteyen Filistinlilere İsrail askerleri ateş açtı. Moloz yığınına dönmüş bölgeye evlerine geri dönme umuduyla gelen Filistinliler açılan ateşten koşarak kaçmaya çalıştı.


Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığına yönelik atama ve görevden almalara ilişkin kararlar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürü Bekir Kurtoğlu ile Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş görevden alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığında açık bulunan başmüfettişliklere, müfettişler Mehmet Yavuz Ateş, Erdinç Yılmaz ve Mustafa Babur atandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında ise iş müfettişleri Ali Akkurt ve Embiya Yıldırım görevden alındı.


Zonguldak'ta üniversite öğrencisi yurtta ölü bulundu

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Zonguldak Meslek Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Programcılığı birinci sınıf öğrencisi D.K. (21), kaldığı yurtta tuvalete gitti. D.K'nin uzun süre buradan çıkmaması üzerine arkadaşı durumu yurt görevlilerine bildirdi. Olay yerine çağrılan itfaiye ekipleri tarafından kapının kırılmasıyla D.K'nin yerde hareketsiz şekilde yattığı görüldü. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde D.K'nin hayatını kaybettiği belirlendi. Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmalarının ardından D.K'nin cenazesi, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morguna götürüldü. Öte yandan epilepsi hastası olduğu öğrenilen D.K'nin ölüm nedeninin kalp krizi olduğu değerlendiriliyor.


Hamas'tan yeni açıklama: Filistin halkına karşı soykırım devam ederken müzakereleri kabul etmeyeceğiz

Hamas, kendisi de dahil Filistinli grupların, Filistin halkına karşı soykırım devam ederken İsrail'le müzakereyi kabul etmeyeceklerini duyurdu. Hamas, Tel Aviv yönetiminin, Mısır ve Katarlı arabuluculara, esir takası ve Gazze'de ateşkese ilişkin müzakerelerin yenilenmesi teklifini iletmesi hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, Hamas'ın daha önceki tüm dolaylı müzakere turlarında arabulucuların çabaları karşısında olumlu ve esnek bir tutum sergilediği ve bu sürecin Hamas'ın 6 Mayıs'ta da arabulucu kardeş ülkelerin teklifine onay vermesi aşamasına ulaştığı anımsatıldı. Ancak İsrail'in bu müzakereleri Filistin halkını hedef alan saldırı ve katliamlarını sürdürmek için kılıf olarak kullandığı, Hamas'ın müzakerelerdeki olumlu tutumuna "Refah'a saldırı düzenleyerek ve sınır kapısını işgal ederek" yanıt verdiği, arabulucuların çabalarını aksatacak açıklamalar yaptığı vurgulandı. Hamas ve Filistinli grupların, "saldırılar, katliam, abluka, aç bırakma ve Filistin halkına yönelik soykırımın gölgesinde müzakereleri sürdürerek bu politikanın bir parçası olmayı kabul etmeyeceği" ifade edildi.


Süper Lig'e yükselen Bodrum FK kupasını aldı

Trendyol 1. Lig play-off finalinde normal süresi 1-1 biten ve uzatmaya giden maçta Sakaryaspor'u 3-1 yenerek Süper Lig'e çıkan Bodrum FK kupasını aldı. Yeni Adana Stadı'ndaki müsabakanın bitiş düdüğünden sonra büyük sevinç yaşayan Bodrum FK'li futbolcular coşkularını kendilerini desteklemeye gelen taraftarlarıyla paylaştı. Kupa töreni için hazırlanan platforma çıkan futbolcu ve teknik heyete madalyaları takdim edildi. Bodrum FK'nin kazandığı kupa teknik direktör İsmet Taşdemir ve futbolcuların elinde yükseldi. Futbolcular ve teknik heyet, kupayı aldıktan sonra Süper Lig'e çıkmayı taraftarlarıyla kutladı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU