İsrail saldırısına küresel kınama

BM Güvenlik Konseyi Refah katliamının ardından bugün acil olarak toplanacak

Filistinliler, İsrail'in Refah kentindeki bir kampa düzenlediği hava saldırısının olduğu yerde toplandı / Fotoğraf: AFP

Diplomatik kaynaklar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Gazze Şeridi'nin güneyinde yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı bir kampa düzenlenen saldırının ardından, Refah'taki durumu görüşmek üzere bugün acil bir toplantı yapacağını söyledi.

Konseyin Facebook sayfasında yapılan açıklamada, istişarelerin "Filistin meselesi de dâhil olmak üzere Orta Doğu'daki durumu görüşmek üzere" gerçekleştirileceği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dün AFP'ye konuşan bazı diplomatik kaynaklar, kapalı kapılar ardındaki toplantının konseyin daimî olmayan üyesi Cezayir'in talebi üzerine yapılacağını açıkladı.

Yetkililer dün yaptıkları açıklamada, İsrail hava saldırısının Refah kentindeki kampta 45 kişinin ölümüne neden olan büyük bir yangını tetiklediğini ve İsrail saldırısının durdurulması için Uluslararası Adalet Divanı kararının uygulanması çağrısında bulunan uluslararası liderlerin tepkisini çektiğini belirtti.

Filistinli aileler, pazar gecesi geç saatlerde gerçekleşen saldırının cılız çadırları ateşe vermesinin ardından, yakınlarının naaşlarını kefenlemek için hastanelere akın etti.

İsrail ordusu, Refah'ta Hamas liderlerine yönelik saldırının, yangına neden olduğu yönündeki haberleri araştırdığını duyurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırının sivilleri öldürme amacı taşımadığını söyledi.

Knesset'te yaptığı ve muhalefet milletvekillerinin yuhalamalarıyla kesilen konuşmasında Netanyahu, "Refah'ta bir milyon kadar savaşçı olmayan kişiyi tahliye ettik ve savaşçı olmayanlara zarar vermemek için azami çaba göstermemize rağmen trajik şekilde bir şeyler ters gitti" dedi.

İsrail ordusu pazar günü gerçekleşen hava saldırısının "doğru istihbarata" dayandığını ve Hamas'ın Batı Şeria ofisinin başındaki kişi ile İsraillilere yönelik saldırılardan sorumlu bir başka üst düzey Hamas liderinin öldürüldüğünü açıkladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU