Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

AFAD: İran gece görüşlü arama kurtarma helikopteri talep etti

Türkiye, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin kaza yaptığı bölgeye gece görüş özellikli helikopter ve kurtarma ekipleri gönderdi.

AFAD sosyal medya hesabından yapılan açıklamada İran Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla gece uçuş yeteneği olan helikopter talep edildiği belirtildi. Bakanlık açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

Van ve Erzurum AFAD il müdürlüklerimizden 32 dağcı arama kurtarma personeli ile 6 araç bölgeye intikal etmek üzere yola çıkmıştır.

Ayrıca Ankara, Diyarbakır ve Konya’dan 15'er kişilik dağcı arama kurtarma personelimiz teyakkuz halindedir.


Galatasaray-Fenerbahçe derbisi öncesi futbolcular arasında gerginlik çıktı

Trendyol Süper Lig'in 37. haftasında Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanacak derbi müsabakası öncesinde oyuncular arasında gerginlik yaşandı.

RAMS Park'ta oynanacak mücadele öncesinde zemin kontrolüne çıkan sarı-lacivertli oyuncular, Galatasaray seyircisi tarafından ıslıklarla karşılandı. Konuk takımdan Mert Hakan Yandaş'ın tribünlere formasını göstermesi üzerine Galatasaraylı oyuncu Kerem Aktürkoğlu, rakibine tepki gösterdi. Bunun üzerine yaşanan tartışmaya iki takımın diğer futbolcuları ve görevlileri de dahil oldu.

Bu sırada yaşanan arbedede bazı futbolcuların yere düştüğü görüldü. Güçlükle ayrılan futbolcular polis kontrolünde soyunma odasına götürüldü. Galatasaraylı Abdülkerim Bardakcı güçlükle sakinleştirildi. Tribünlerden soyunma odasına giden Fenerbahçeli futbolculara su şişesi atıldı.

AA-20240519-34615859-34615850-GALATASARAYFENERBAHCE_DERBISI_ONCESI_FUTBOLCULAR_ARASINDA_GERGINLIK_CIKTI.jpg
Fotoğraf: AA

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturmasında gözaltına alınan 7 şüpheliye tutuklama istemi

 Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin iddialarda adı geçen ve gözaltına alınan 7 şüpheli, savcılıktaki ifade işlemlerinin ardından tutuklanmaları istemiyle Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin davanın firari sanığı Serdar Sertçelik'in iddiaları üzerine, "suç işlemek için anlaşmak", "adil yargılamayı ve tanığı etkilemeye teşebbüs", "görevi kötüye kullanma" ve "suçluyu kayırma" suçlarından başlatılan soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında gözaltında bulunan 7 şüpheli, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından Ankara Adliyesi'ne getirildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, gözaltındaki 7 şüphelinin, Cumhuriyet Başsavcılığındaki ifade işlemleri tamamlandı. Şüpheliler, Türk Ceza Kanunu'nun, "Yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs" suçunu düzenleyen 277/1, "Göreve ilişkin sırrın açıklanması" suçunu düzenleyen 258/1, "Suçluyu kayırma" suçunu düzenleyen 283/1. maddeleri uyarınca tutuklanmaları istemiyle Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Soruşturmaya ilişkin gözaltına alınan bir şüphelinin emniyetteki işlemleri sürüyor.


İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin konvoyundaki helikopterlerden biri kaza yaptı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin konvoyundaki helikopterlerden birinin kaza yaptığı bildirildi.

Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz


İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatılacak

İstanbul'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları dolayısıyla bazı yollar araç trafiğine kapatılacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğünce yapılan açıklamaya göre, Beşiktaş'ta trafiğe kapatılacak yollar ve alternatif güzergahlar belirlendi.

Buna göre, 17.30 ile 19.00 saatleri arasında Çırağan Caddesi, Beşiktaş Meydan Eski Yıldız Caddesi Kesişimi, Palanga Caddesi ve Muallim Naci Caddesi trafiğe kapatılacak. Sürücüler Eski Yıldız Caddesi, Barbaros Bulvarı, Ortaköy Dereboyu Caddesi ile Portakal Yokuşu Caddesi'ni alternatif güzergah olarak kullanabilecek.


Fransa, kolonisi Yeni Kaledonya'daki olayları bastırmak için silahlı operasyon başlattı

Fransa, topraklarından 17 bin kilometre uzaklıktaki kolonisi Yeni Kaledonya'da, yerel halkın Fransız vatandaşlarına oy hakkı verilmesine tepki olarak başlattığı olayları bastırmak için 600'den fazla jandarmanın katıldığı geniş çaplı operasyon başlattı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, X sosyal medya hesabından, Fransa'nın Yeni Kaledonya'da başlattığı operasyona ilişkin açıklama yaptı. "Cumhuriyet düzenini yeniden tesis etmeleri için" jandarmalara cesaret ve kararlılık dilediğini belirten Darmanin, "Başkent Noumea ile havaalanı arasındaki 60 kilometrelik ana yolun kontrolünü tekrar ele geçirmek üzere Yeni Kaledonya'da, aralarında Ulusal Jandarma Müdahale Biriminden (GIGN) yaklaşık 100 kişinin de bulunduğu 600'den fazla jandarmanın katıldığı büyük bir operasyon başlatılmıştır" ifadesini kullandı.

Yetkililer, operasyon kapsamında Noumea'dan yola çıkan ekiplerin yoldaki tüm engelleri jandarmaya ait zırhlı araçlar ve iş makineleriyle ortadan kaldırdığını bildirdi. Öte yandan, Yeni Kaledonya hükümeti yaptığı açıklamada, şiddet olaylarının yaşandığı adadaki tüm ortaokul ve liselerin 24 Mayıs'a kadar kapalı kalacağını duyurdu. "Okullar, tüm güvenlik koşulları yerine getirilinceye kadar açılmayacaktır." ifadesine yer yerilen açıklamada, ilkokulların kapatılıp kapatılmayacağına ise bulundukları bölgedeki yerel yönetimin karar vereceği belirtildi.

Yeni Kaledonya Cumhuriyeti adıyla bilinen kolonideki Fransız Yüksek Komiseri Louis Le Franc, adadaki ayaklanmaların 6. gününde şiddet olaylarının başlangıcından bu yana toplamda 230 kişinin gözaltına alındığını aktardı. Demokratik haklarının gasbedildiği gerekçesiyle Fransa'nın müdahalesine karşı ayaklanan yerel halka çağrıda bulunan Le Franc, silahları bırakmalarını istedi.


Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturmasında gözaltına alınan 7 şüpheli adliyede

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin iddialarda adı geçen ve gözaltına alınan 7 şüpheli Ankara Adliyesi'ne getirildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin davanın firari sanığı Serdar Sertçelik'in iddiaları üzerine, "suç işlemek için anlaşmak", "adil yargılamayı ve tanığı etkilemeye teşebbüs", "görevi kötüye kullanma" ve "suçluyu kayırma" suçlarından başlatılan soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında gözaltında bulunan 7 şüpheliden 3'ünün emniyetteki işlemleri tamamlandı. Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik açılan davanın firari sanığı Serdar Sertçelik'in iddiaları üzerine gözaltına alınan 3 emniyet görevlisi, sabah saatlerinde Ankara Adliyesi'ne sevk edildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğünce ifade alma işlemleri tamamlanan kalan 4 şüpheli de Ankara Adliyesine getirildi. Şüphelilerin, soruşturmayı yürüten savcı tarafından ifadeleri alınıyor.


Aliyev ve Reisi, Azerbaycan-İran sınırında Kız Kalesi ve Hudaferin barajlarının açılışını yaptı

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Aliyev ve Reisi iki ülke sınırında bir araya geldi.

Reisi, burada yaptığı konuşmada, Aliyev'le yeniden bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Reisi, bugün iki önemli projenin açılışını yapacaklarını belirterek, "Bu projeler, İran ile Azerbaycan'ın bu gibi çok önemli büyük projeleri hayata geçirebileceğinin göstergesidir. Bazıları bizim bir araya gelmemizi ve ortak başarılarımızı hoş karşılamıyor fakat bunlar bizim için önemli değil. Önemli olan ülkelerimiz, devletlerimiz ve halklarımız için iyi olanı hep birlikte hayata geçirmiş olmamız." şeklinde konuştu.

Aliyev de bugünkü görüşme ve törenin İran-Azerbaycan ilişkileri tarihinde güzel ve parlak bir sayfa olarak kalacağını vurguladı. Açılışını yapacakları projenin teknik açıdan çok önemli olduğunu ve aynı zamanda iki halkı, iki devleti daha da yakınlaştıracağını söyleyen Aliyev, şöyle devam etti:

Halkımızın ortak başarısı elbette dostlarımızı mutlu ediyor. Beğenmeyenler ise kendi işlerine baksa daha iyi olur. İran ve Azerbaycan devletleri bugün çok güçlü ortak siyasi irade ortaya koydu, birlikte olduğumuzu ve birlikte olmaya devam edeceğimizi kendi halklarına ve tüm dünyaya açıkça ilan etti. Önemli olan budur. İran-Azerbaycan ilişkileri bölgemizde istikrarın önemli şartıdır. Elbette böylesine güzel bir proje halkımızın refahını, istihdamı artıracak, dolayısıyla başarıya giden bir sonraki adım olacaktır. Gelecekte buna benzer pek çok ortak projenin olacağına eminim.

Aliyev ve Reisi görüşme sonrası Aras Nehri üzerinde iki ülke tarafından ortaklaşa inşa edilen Kız Kalesi ve Hudaferin barajlarının açılışını gerçekleştirdi.

AA-20240519-34612279-34612272-ALIYEV_VE_REISI_AZERBAYCANIRAN_SINIRINDA_KIZ_KALESI_VE_HUDAFERIN_BARAJLARININ_ACILISINI_YAPTI.jpg
Fotoğraf: AA

İstanbul'un farklı noktalarına Atatürk portresi bırakıldı, ortaya duygulandıran görüntüler çıktı

Bir grup genç İstanbul'un çeşitli bölgelerine Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'in portresini bıraktı. Genç grup Mustafa Kemal Atatürk'ün portresini bazen yatık bazen ise yatay bir şekilde kaldırımlara bıraktı. Vatandaşlar Atatürk portresini görür görmez yerden kaldırdı ve posterin dik duracağı şekilde bıraktılar. Bazı vatandaşlar yoldan geçerken bazıları ise araçlarından inip Atatürk portresini yerde bırakmamak için kaldırdı.

 


Narkoçelik-17" operasyonlarında 1 ton 23 kilogram metamfetamin ele geçirildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Emniyet Müdürlüğünce zehir tacirlerine yönelik düzenlenen "Narkoçelik-17" operasyonlarında 1 ton 23 kilogram metamfetaminin ele geçirildiğini, biri yabancı uyruklu 6 uyuşturucu madde imalatçısının yakalandığını bildirdi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince yürütülen çalışmalar sonucu Kağıthane ve Beylikdüzü ilçeleriyle Ankara'nın Güdül ve Gölbaşı ilçelerindeki 10 adres ve 4 araca operasyon düzenlendiğini belirtti.

Operasyonlarda 808 kilogram sıvı ve 60 kilogram kristal metamfetamin, 136 kilogram aseton ve muhtelif miktarda esrarın ele geçirildiği bilgisini paylaşan Yerlikaya, şunları kaydetti:

İstanbul'un Avcılar ilçesinde bir adrese düzenlenen operasyonda ise 147,5 kilogram sıvı metamfetamin ve 7,5 kilogram kristal metamfetamin ele geçirildi. Operasyonlar sonucu bir ruhsatsız pompalı tüfek ve hassas terazilere el konuldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımızı ve operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle.

Bakan Yerlikaya, biri yabancı uyruklu 6 uyuşturucu madde imalatçısının yakalandığını bildirerek, "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki bu mücadelemizi kimler engellemeye çalışıyorsa, kendi karanlık düzenlerinin hakim olmasını istiyorsa, onların o düzenlerini başlarına yıkmaya devam edeceğiz. Ülkemizi zehir tacirlerinden temizlemeye kararlıyız" ifadelerini kullandı.


Yer bilimci Naci Görür: Deprem için çok endişelendiğim üç yer Tunceli, Erzincan, Bingöl-Karlıova arası

Youtube'da yayınlanan 'Asena Kılıç ile Meslek Sırrı' programına katılan deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür deprem için en çok endişelendiği 3 şehri açıkladı. Görür bu yerlerin "Tunceli, Erzincan, Bingöl-Karlıova arası" olduğunu belirtti. Naci Görür şunları söyledi:

Deprem Türkiye'nin gerçeği. Çok endişem ettiğim yerler koordinat olarak 'Tunceli Yöresi, Erzincan, Bingöl-Karlıova arası. Deprem olma periyodu dolmuş, tehlikeli bir duruma gelmiş artık. Deprem üretme zamanı dolmuş. Deprem Türkiye'nin gerçeği. Çok endişem ettiğim yerler koordinat olarak 'Tunceli Yöresi, Erzincan, Bingöl-Karlıova arası. Deprem olma periyodu dolmuş, tehlikeli bir duruma gelmiş artık. Deprem üretme zamanı dolmuş. Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada 13 milyon senedir depremler devam ediyor. Bu mekanizma çalıştığına göre de bu coğrafyada depremler milyonlarca sene de devam edecek. Biz bu coğrafyada yaşayacaksak, burayı yurt tuttuysak, bir gecede binlerce insanımızı toprağa gömmek istemiyorsak oturduğumuz yerleri deprem dirençli yapacağız. Çünkü depremi durduramıyoruz.


İsrail Kabinesi'nde Gantz ile Netanyahu arasında 'çekilme' gerilimi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz’ın Gazze’deki saldırılar sonrasına ilişkin plan onaylanmazsa partisinin hükümetten çekileceğine yönelik açıklamasına tepki göstererek, sunduğu şartların “İsrail’in yenilgisi anlamına geldiğini” öne sürdü. Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Netanyahu, Gantz’ın hükümetten çekilme tehdidinde bulunduğu açıklamasına yanıt verdi. Başbakan Netanyahu, Gantz’ın öne sürdüğü şartların İsrail’in Gazze’deki saldırılarının sona ermesi, İsrail’in yenilgisi, esirlerin çoğunun terk edilmesi ve “Hamas’ın sağlam kalması ve bir Filistin Devleti'nin kurulması” anlamlarına geldiğini savundu.

Gantz, düzenlediği basın toplantısında Netanyahu’ya seslenerek, İsrailli esirlerin geri getirilmesi, “Gazze’deki Hamas yönetiminin devrilerek askerden arındırılması”, “Gazze’de ortak bir ABD, Avrupa, Arap ve Filistin yönetiminin kurulması”, tahliye edilen kuzeydeki İsraillilerin evlerine geri getirilmesi ve Suudi Arabistan ile normalleşmenin desteklenmesi taleplerinde bulunmuştu.


Libya Kızılayı, Sabrata açıklarından bir haftada 10 ceset çıkardı

Libya Kızılayı, ülkenin batısındaki Sabrata'da sahilde bir kişinin cesedine ulaşıldığını bildirdi. Böylece Sabrata açıklarında bir haftada bulunan ceset sayısı 10'a çıktı. Libya Kızılayı Sabrata Şubesi'nden yapılan açıklamada, Kızılay ekiplerinin polisten aldıkları bilginin ardından kent sahilinde arama yaptığı belirtildi. Ekiplerin sahile vuran bir ceset bulduğu ve gerekli işlemlerin yapılması için hastaneye naklettiği ifade edildi. Sabrata Şubesi, kent açıklarında 17 ve 13 Mayıs'ta birer, 12 Mayıs'ta da 7 kişinin cesedine ulaşıldığını açıklamıştı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU