ABD'li yetkililer uluslararası baskı karşısında İsrail'den ‘sınırlı’ bir yanıt bekliyor

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'a ABD'nin İsrail'in kendini savunmasına verdiği kararlı destek konusunda güvence verdi

İran'ın İsrail'e insansız hava araçlarıyla saldırısı sırasında Kudüs semalarında yer yer patlamalar görüldü / Fotoğraf: AA

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'a ABD'nin İsrail'in kendini savunmasına verdiği kararlı destek konusunda güvence verdi

ABD'li dört yetkili bugün (Salı) NBC News'e yaptıkları açıklamada, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısına verilecek yanıtın kapsamının sınırlı olmasını beklediklerini ve bunun her an gerçekleşebileceğini belirtti. Yetkililer, İsrail'in vereceği karşılığın İran'ın askeri kuvvetlerine ve ülke dışındaki vekil güçlerine yönelik saldırıları içereceğini öne sürdü.

NBC'ye göre bu değerlendirme, İran'ın geçtiğimiz cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı (İHA) ve füze fırlatmasından önce ABD'li ve İsrailli yetkililer arasında gerçekleşen diyaloglara dayanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'li yetkililer, İsrail olası bir İran saldırısına hazırlanırken, İsrailli yetkililerin ABD'li muhataplarını yanıt seçenekleri konusunda bilgilendirdiğini söyledi. Ancak İsrail'in nasıl karşılık vereceğine dair nihai kararı konusunda bilgilendirilmediklerini vurgulayan yetkililer, İran saldırısından bu yana seçeneklerin değişmiş olabileceğine dikkat çektiler. Yetkililer, İsrail'in yanıtının ne zaman verileceğinin belli olmadığını, ancak her an verilebileceğini de ifade ettiler.

Jerusalem Post gazetesi bugün İsrail'in bölgedeki Arap ülkelerine İran'ın olası bir saldırısına vereceği yanıtın kendilerini ya da hükümetlerini tehlikeye atmayacağını söylediğini bildirdi.

İsrail üzerindeki baskı

İsrail Yayın Kurumu bugün, İsrail'deki karar alıcıların İran saldırısına karşılık vermemeleri ya da sınırlı bir karşılıkla yetinmeleri yönünde büyük bir baskı altında olduklarını bildirdi. Yayın kuruluşunun İsrailli yetkililerden aktardığına göre ABD ve Avrupa ülkelerinden, önemsiz bir karşılıkla yetinmeleri ya da İran füzelerinin yüzde 99'unun düşürülmesini ‘İran'a karşı kazanılmış bir zafer olarak görmeleri ve ilave bir zafere gerek olmadığı’ yönünde açık bir mesaj var.

Şarku’l Avsat’ın İsrail Yayın Kurumu’ndan aktardığına göre söz konusu ülkeler İsrail'in İran saldırısına karşılık vermemesi ya da ölçülü ve orantılı bir şekilde karşılık vermesi gerektiğini, mevcut durum çerçevesinde İsrail hükümetinin ABD ile iş birliği içinde İran'a karşı yürütülen koordineli diplomatik ve siyasi kampanyadan memnun olabileceğini söylediler.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin dün gece İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile İran saldırısının sonuçlarını ve İsrail'in tepkisine ilişkin gelişmeleri görüştü. ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, Austin'in ABD'nin İsrail'in kendini savunmasına yönelik kararlı desteğini vurguladığı ve bölgesel istikrara yönelik stratejik hedefi bir kez daha yinelediği belirtildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU