Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Görsel: Independent Türkçe

Beşiktaş'ta Fernando Santos dönemi sona erdi

Beşiktaş, teknik direktör Fernando Santos ile yollarını ayırdığını duyurdu. Beşiktaş'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada tecrübeli çalıştırıcıya teşekkür edildi. Siyah-beyazlı kulüpten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Teknik Direktör Fernando Santos’la yollarımızı ayırmış bulunmaktayız. Santos’a hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, bundan sonraki hayatında başarılar dileriz. Futbol A Takımımızın Teknik Sorumluluğunu sezon sonuna kadar Serdar Topraktepe yapacaktır.


İsrail'de İran tehdidi nedeniyle okullar iki gün tatil edildi

İsrail ordusu, İran'dan olası saldırı tehdidine ilişkin endişe artarken ülke genelinde okulların iki gün tatil edildiğini duyurdu. İsrail ordusu, tehdit değerlendirmesinin ardından ülke saatiyle bu gece 23.00'ten itibaren iki gün boyunca geçerli olacak güvenlik talimatlarını açıkladı. Güvenlik uygulamaları kapsamında İsrail genelinde okullar iki gün tatil edildi. Ülke genelinde uyarı yapılan yerler hariç bin kişiye kadar toplanmaya izin verildi, açık havada çalışmaya ve iş yerlerine ise kısıtlama getirilmedi. Gazze Şeridi'nin çevresindeki bazı bölgelerde açık havada 100, kapalı mekanlarda 300 kişiye kadar toplanılabileceği belirtildi. "Çatışma riskinin yüksek" olduğu belirtilen kuzeydeki bölgelerde açık havada 30, kapalı mekanlarda 300 kişiye kadar toplanılmasına izin verildiği, Gazze Şeridi ve kuzeydeki plajların kapatıldığı kaydedildi. Her iki bölgede de yakınlarda güvenli sığınak bulunması halinde açık alanda veya iş yerlerinde çalışılabileceği belirtildi. Güvenlik uygulamalarının yürürlüğe konulduğu kuzeydeki bölgeler ile Gazze Şeridi çevresinde, yakınlarda güvenli sığınak olması halinde açık alanda veya iş yerlerinde çalışılabileceği bildirildi. Her iki bölgede de yakınlarda güvenli sığınak bulunması halinde açık alanda veya iş yerlerinde çalışılabileceği kaydedildi.


İslami Cihad'dan açıklama: İsrail, Batı Şeria'yı sokak savaşına sürüklemeye çalışıyor

İslami Cihad, işgalci yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin son günlerde Batı Şeria'da artan saldırılarının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Yerleşimcilerin, hükümetin kışkırtması ve askerlerin koruması altında Batı Şeria'daki Filistin halkına, topraklarına ve evlerine düzenlediği saldırıların, Filistinlileri Batı Şeria'dan tehcir planlarının ve Gazze'deki soykırımın bir parçası olduğu" kaydedildi. Silahlarla donanmış işgalci yerleşimcilerin Filistin halkına yönelik saldırıları ve işlediği suçların, İsrail'in üzerine kurulduğu çete zihniyetini ve Tel Aviv'in Batı Şeria'yı bir sokak savaşına sürükleme çabalarını yansıttığı ifade edildi. İslami Cihad, "Direniş güçlerine, sahip oldukları tüm araçlarla Filistin halkını müdafaa görevini yerine getirme" çağrısında bulundu. Uluslararası toplumun, "Yahudi yerleşimci çetelerin" işlediği suçlar karşısında sessiz kalması ve Filistin halkını; topraklarını, vatanlarını ve çocuklarının canlarını müdafaa için gerekli en basit araçlardan mahrum bırakması nedeniyle yaşananlardan sorumlu olduğu belirtilen açıklamada, Filistin halkına "saldırılara var gücüyle güçle karşı koyma" çağırısı yapıldı. İslami Cihad ayrıca, tüm Arap ve Müslümanlardan, kutsal değerleri ve Filistin topraklarını savunmak adına her alanda baskıyı artırmalarını istedi. Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşim yerinde yaşayan bir çocuğun ortadan kaybolmasının ardından dünden bu yana silahlı Yahudi yerleşimciler Filistin beldelerine saldırılarını artırdı. İsrail ordusu gün içerinde yaptığı açıklamada, Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşim yerinde yaşayan 14 yaşındaki bir çocuğun cesedinin kırsal arazide bulunduğunu duyurdu. Yahudi yerleşimcilerin dün akşamdan bu yana Filistin'in köy ve beldelerine düzenlediği saldırılarda bir Filistinlinin hayatını kaybettiği, onlarcası gerçek mermiyle olmak üzere yaralananların sayısının 50'ye çıktığı ifade edildi.


İrlanda, İtalya, İsveç ve Avusturya'da Filistin'e destek eylemleri

İrlanda'nın başkenti Dublin'de ABD ve Almanya büyükelçiliklerinin önünde Filistin'e destek gösterileri düzenlendi. ABD'nin Dublin Büyükelçiliği önündeki gösteri, İrlanda Filistin Dayanışma Derneği, Filistin için İrlandalı Sağlık Çalışanları ve Soykırıma Karşı Anneler Derneği tarafından organize edildi. İrlandalı sağlık çalışanları, Gazze'de yaralanan meslektaşlarına dikkati çekmek amacıyla kol ve bacaklarını sargı bezleriyle sararak öldürülenleri temsilen yere yattı.

İtalya'nın başkenti Roma’da binlerce gösterici, "Filistin halkına yönelik soykırım dursun" çağrısıyla yürüdü. Farklı sivil toplum kuruluşları ve öğrenci derneklerinin desteğiyle düzenlenen yürüyüşte katılımcılar, başkentin işlek meydanlarından Piramide’den hareket etti ve tarihi amfi tiyatro Kolezyum'un önünden geçerek Vittorio Emanuele Meydanı'na ulaştı. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte göstericiler sık sık, "Özgür Filistin", "Gazze'ye özgürlük", "Katil İsrail" ve "Hepimiz Filistinliyiz" sloganları attı. 

İsveç'in başkenti Stockholm'de Filistin’e destek yürüyüşü düzenlendi. Filistin bayrakları ve pankartlar taşıyan göstericiler İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto ederek acil ateşkes çağrısında bulundu.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen yürüyüşte, İsrail’in Gazze’ye yönelik 6 aydır sürdürdüğü saldırılar protesto edildi. Başkentin önemli noktalarından Mariahilfer Strasse’de toplanan göstericiler, Filistin bayraklarının yanı sıra "Soykırıma hayır", "Acil ateşkes" ve "Özgür Gazze" yazılı pankartlar taşıdı. İnsan Hakları Meydanı’na yürüyen göstericiler, "Çocuk katili İsrail", "Filistin’e özgürlük" ve "Gazze’yi yaşat" sloganları attı.


ABD Savunma Bakanı Austin'den İsrailli mevkidaşına "tam destek"

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile telefon görüşmesinde, "İran'ın olası saldırılarına karşı ABD'nin İsrail'e desteğinin tam olduğunu" belirtti. Pentagon'dan yapılan açıklamada Austin'in, telefonda görüştüğü Gallant ile Orta Doğu'daki son gelişmeleri değerlendirdiği aktarıldı. Açıklamada, Austin'in İsrail'e tam desteğini dile getirdiği kaydedildi ve "Bakan Austin, İran veya onun bölgedeki uzantılarının saldırılarına karşı kendini savunma noktasında İsrail'in ABD'ye tamamen güvenebileceğini vurguladı." ifadesine yer verildi.


Diyarbakır'da barış için buluşturulan husumetli aileler arasında silahlı kavga: 4 kişi yaralandı

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde barışmaları için buluşturulan husumetli aileler arasında çıkan silahlı kavgada ilk belirlemelere göre biri ağır 4 kişi yaralandı. İlçedeki kahvehanede dün husumetli aileler arasında henüz bilinmeyen nedenle başlayan tartışma kavgaya dönüştü. Çevredekilerin müdahalesiyle kavganın büyümesi önlendi. Bazı mahalle muhtarları, bugün barıştırmak istedikleri aileleri Şirinevler Mahallesi'ndeki evde bir araya getirdi. Bu sırada bazı aile fertleri arasında çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu ilk belirlemelere göre biri ağır 4 kişi yaralandı. İhbar üzerine bölgeye polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar, ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırıldı.


Beyoğlu'nda silahlı saldırıda 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

Beyoğlu Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Etibank Caddesi'ne gelen 3 şüpheli, silahla çevreye ateş açtı. 20'li yaşlarda olduğu öğrenilen şüpheliler, daha sonra olay yerinden kaçtı. Saldırıda 2'si ağır olmak üzere 5 kişi yaralandı. İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Çevredeki hastanelere kaldırılan yaralılardan biri, yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Olay yerine güvenlik şeridi çekerek inceleme yapan polis ekipleri, kaçan şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı.


Biden, Orta Doğu'daki gelişmeleri takip için tatilini kesip Beyaz Saray'a dönüyor

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ile Orta Doğu'daki gelişmeleri yakından takip etmek amacıyla tatilini yarıda keserek başkent Washington'a dönüyor. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Biden, Delaware'deki hafta sonu tatilini yarıda keserek ABD yerel saatiyle bugün öğleden sonra başkente dönecek. Açıklamada, "Başkan bugün öğleden sonra Orta Doğu'daki gelişmelerle ilgili olarak ulusal güvenlik ekibiyle istişareler için Beyaz Saray'a dönüyor." ifadesine yer verildi. Biden, önceki günkü açıklamasında, olası bir İran saldırısına karşı her anlamda İsrail'in destekçisi olacaklarını ifade etmişti. ABD medyasına yansıyan haberlerde ise İran'ın 48 saat içinde bir saldırı düzenleyebileceği ileri sürülmüş, Biden son açıklamasında ise İran'ın "her an" İsrail'e karşılık verebileceğini iddia etmişti.


Pakistan'da şiddetli yağış ve yıldırım düşmesi sonucu 26 kişi hayatını kaybetti

Pakistan'ın Pencap, Belucistan ve Hayber Pahtunhva eyaletlerinde şiddetli yağış ve yıldırım düşmesi sonucu 26 kişi yaşamını yitirdi. Eyalet yetkililerinin açıklamasına göre, Pencap eyaletindeki şiddetli yağışlar nedeniyle 12'den fazla kişinin yaralandığı Rahim Yar Han, Bahawalpur, Bahawalnagar and Lodhran bölgelerinde yıldırım düşmesi sonucu 17 kişi hayatını kaybetti. Belucistan eyaletinin farklı bölgelerinden gelen ihbarlara göre şiddetli yağış ve sel nedeniyle 8 kişi yaşamını yitirdi, 10'dan fazla kişi yaralandı. Hayber Pahtunhva eyaletindeki yetkililer ise eyaletin kuzeybatısında 1 kişinin yaşamını yitirdiğini, 2 kişinin yaralandığını aktardı.


MHP'den elektronik seçim çağrısı

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, elektronik seçim çağrısı yaptı. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Kütahya itirazlarının reddedildiğini belirteün Yıldız; elektronik seçim sistemine geçilmesi şart olduğunu, yasal düzenlemenin geciktirilmeden yapılması gerektiğini söyledi. Yıldız şu ifadeleri kullandı:

Kütahya Belediye Başkanlığı seçimleri ile ilgili YSK’ya yapmış olduğumuz -tam kanunsuzluk-nedeniyle "seçimlerin iptali ve yenilenmesi" İtirazımız reddedildi. Araştırma sürecinin ayrıntıya girilmesine imkan vermemesi başta olmak üzere çeşitli sebeplerle, itirazların sonuçlarında standart sağlanamıyor. Tüm bu tartışmalara son vermek için, elektronik seçim sistemine geçilmesi şarttır. Yasal düzenleme geciktirilmeden yapılmalıdır.


Almanya, Berlin'de Filistin'e destek konuşması yapmaya hazırlanan Yunanistan eski Maliye Bakanı Varufakis'e konuşma yasağı getirdi

Yunanistan'ın eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Filistin'i destekleyen söylemleri nedeniyle Almanya İçişleri Bakanlığının kendisine Almanya'daki siyasi faaliyetlere katılım yasağı getirdiğini bildirdi. Varufakis, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Almanya İçişleri Bakanlığının, kendisi için Almanya'da siyasi faaliyetlere katılım yasağı getirdiğini açıkladı. Bu kapsamda Almanya'yı siyasi amaçla ziyaret edemeyeceğini belirten Varufakis, ayrıca çevrim içi toplantılara da katılmasının yasaklandığını ifade etti. Varufakis, yasağın sebebinin 12 Nisan'da Berlin'de düzenlenen Filistin Kongresi için planladığı Filistin'e destek konuşması olduğunu söyledi. Konuşmasının Alman polisi tarafından engellendiğini aktaran Varufakis, engellenen söz konusu konuşmayı web sitesi üzerinden paylaştı.

Varufakis, konuşmasında, Filistinlilerin yaklaşık 80 yıldır adeta bir yarı açık cezaevinde yaşadığını, asgari düzeyde gıda ve su ile idare ettiğini, dış dünya ile bağlantısının bulunmadığını ve periyodik olarak bombalandığını vurguladı. Filistinlilere yaşadıkları kısıtlı alanda gölgesine sığınacakları ve meyvesini tadacakları bir ağaç bile bırakılmadığını vurgulayan Varufakis, Filistinli çocukların keskin nişancılar tarafından öldürüldüğüne de işaret etti. Varufakis, kimin işlediğine bakmaksızın soykırımı ve savaş suçlarını kınadığını belirterek, "Çünkü Güney Amerika ve Güney Afrika'da olduğu gibi İsrail-Filistin topraklarında da ırkçılığa karşı çıkıyoruz. Çünkü tarihi Filistin topraklarında Yahudiler, Filistinliler, Bedeviler ve Hristiyanlar arasında eşitlik, evrensel insan hakları ve özgürlüğü savunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Filistin asıllı rektör de Almanya'ya sokulmamıştı

İsrail'in Gazze saldırılarının başlamasının ardından 9 Ekim 2023'te bölgeye giderek 40 gün boyunca görev yapan Glasgow Üniversitesi'nin Filistin asıllı Rektörü, cerrah Gassan Ebu Sitte de dün, X'teki hesabından yaptığı paylaşımda, Gazze'de yaşadıklarını anlatması için Berlin'deki konferansa davet edildiğini ancak ülkeye girişinin engellendiğini belirtmişti. Ebu Sitte, "Alman hükümeti benim ülkeye girmemi zorla engelledi. Uluslararası Adalet Divanının bir soykırım tanığının susturulması, Almanya'nın devam eden katliamdaki suç ortaklığını artırıyor." ifadesini kullanmıştı.


Evren Barış Yavuz tutuklandı

Sosyal medyada yer alan "Alevilerin neden bir PKK'sı olmalıydı" başlıklı yazı nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Evren Barış Yavuz tutuklandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, resen başlattığı soruşturma çerçevesinde söz konusu yazıyı kaleme aldığı öne sürülen Yavuz hakkında gözaltı kararı verdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Başsavcılığın talimatı doğrultusunda Yavuz'u gözaltına aldı. Şüphelinin, söz konusu yazıyı 1 Ocak 2024'te Galata Köprüsü'nde çekilen bir görselle alıntılayıp paylaştığı öğrenildi. Yapılan sorgulamada şüphelinin, "terör örgütü propagandası, hakaret ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlarından kaydı olduğu tespit edildi. Evren Barış Yavuz, emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne götürüldü. Yavuz, savcılıktaki ifadesi sonrası "yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, delilleri karartma şüphesi ve kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut olguların bulunması nedeni ve adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle Yavuz'un tutuklanmasına karar verdi. Soruşturma, Yavuz ve yazıyı yayınlayanlar hakkında, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" ile "suç işlemeye tahrik" suçlarından yürütülüyor.


İstanbul Valiliği'nden bayram dönüşü tedbiri: İstanbul'a büyük araçların girişi 15 Nisan sabahına kadar yasaklandı

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre büyük araçların 14 Nisan saat 05.00'den 15 Nisan saat 05.00’e kadar İstanbul’a girişleri yasaklandı. İstanbul Valiliği, büyük araçların 14 Nisan saat 05.00 ile 15 Nisan saat 05.00’e kadar İstanbul’a girişlerine izin verilmeyeceğini duyurdu. İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

İçişleri Bakanlığı’nın Trafik Tedbirleri Genelgesi kapsamında, İstanbul’da tedarik süreçlerinin aksamaması için; yaş sebze, meyve, süt ve süt ürünleri gibi bozulabilir gıdalar, dondurulmuş gıdalar, canlı ve kesme çiçek, ilaç, tıbbi malzeme, akaryakıt taşıyan kamyon, çekici ve tanker cinsi taşıtlara ana arterler haricindeki güzergahlarda, zorunluluk halinde ise ana arterler üzerinde en az süreyle bulunacak şekilde izin verilecek. Büyük araçların 14 Nisan saat 05.00 ile 15 Nisan saat 05.00’e kadar İstanbul’a girişlerine izin verilmeyecek.


YSK'den 22 itirazın tamamına ret kararı

Yüksek Seçim Kurulu, MHP'nin olağanüstü itirazda bulunduğu Kütahya ve Yozgat'ın Kadışehri ilçesinin de olduğu 22 seçim bölgesinde itirazları reddetti. Kütahya'da Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) seçimlerin iptali ve yeniden yapılması üzerine yaptığı olağanüstü itiraz YSK tarafından reddedildi. Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart seçimlerine ilişkin yapılan itirazları görüşmeye devam ediyor. Kurul bugün 22 başvuruyu ele aldı. YSK, aralarında Kütahya Belediyesi seçimlerine ilişkin MHP tarafından yapılan başvurunun da bulunduğu itirazların tamamını reddetti.


İstanbul-İzmir Otoyolu'nda tatilcilerin dönüş yoğunluğu devam ediyor

Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla İstanbul-İzmir Otoyolu'nda başlayan hareketlilik sürüyor. Marmara Bölgesi'nin güneyi ve Ege Bölgesi'nden İstanbul ve çevre illere araçlarıyla hareket eden tatilciler otoyolda hareketlilik oluşturuyor. Osmangazi Köprüsü'ne gidişte otoyolun Yalova ve Bursa'daki güzergahlarında zaman zaman yoğunluk artarken Batı gişelerinde araç kuyruğu gözleniyor. İstanbul'a doğru seyreden araçlar nedeniyle otoyoldaki diğer gişelerde de kalabalık oluşuyor. Tatilde köprü, otoyol ve kara yollarında olumsuzluk yaşanmaması için güvenlik önlemlerini artıran trafik ekipleri, sürücülere dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulunuyor. 


İngiltere'de binlerce kişi Filistin’e destek yürüyüşü düzenledi 

İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya gelen binlerce kişi Filistin’e destek yürüyüşü düzenledi. Russell Meydanı'nda toplanan göstericiler Parlamento Meydanı'na yürüdü.


İsrail Ordu Sözcüsü Hagari: İran, durumu daha da tırmandırmayı seçmenin sonuçlarına katlanacak

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun İsrail ile bağlantılı olduğu öne sürülen Portekiz bandıralı yük gemisine el koyduğunun duyurulmasının ardından İran ile artan gerilime dair yazılı açıklama yaptı. “İran, durumu daha da tırmandırmayı seçmenin sonuçlarına katlanacak. İsrail yüksek alarma geçti.” ifadelerini kullanan Hagari, İsrail’in İran’dan gelecek saldırıya karşı “hazırlığını artırdığı ve yanıt vermeye de hazır olduğunu” kaydetti.

Tesnim Haber Ajansına göre Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri, İsrail ile bağlantılı olduğunu iddia ettiği bir yük gemisine Basra Körfezi'nde el koymuştu. Portekiz bandıralı ”MSC Aries" adlı geminin, Londra merkezli "Zodiac Maritime" şirketi sahibi İsrailli iş adamı Eyal Ofel'e ait olduğu öne sürülmüştü.


Şırnak'ta taciz iddiasıyla darbedilen kamu görevlisi açığa alındı

Şırnak'ta taciz iddiasıyla darbedilmesi sonucu yaralanan kamu görevlisi açığa alındı. Kentin Orman kavşağında dün 21.30 sıralarında kamu görevlisi Z.Ç'nin taciz iddiasıyla kalabalık bir grubun saldırısı sonucu darbedilmesine ilişkin başlatılan soruşturma sürüyor. Yaralanan ve hastanede tedavisi süren Z.Ç, valilik kararıyla açığa alındı. Z.Ç. hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Şırnak Valiliği’nce, kentte kamu görevlisi Z.Ç'nin taciz iddiasıyla dün kalabalık bir grup tarafından darbedildiği belirtilmiş, yaralanan kamu görevlisinin hastaneye kaldırıldığı, olaya ilişkin 4 şüphelinin gözaltına alındığı duyurulmuştu.


Süper Lig'in ilk yabancı VAR hakemi belli oldu

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Süper Lig'de yabancı VAR hakemlerinin görev alacağını açıklamasının ardından resmi olarak ilk atama yapıldı. TFF'den yapılan açıklamaya göre; Ankaragücü - Gaziantep FK maçında İspanyol hakem Mario Melero Lopez görev yapacak. 44 yaşındaki hakem, İspanya La Liga'nın hakem kadrosu içinde yer alıyor. Bu maçla birlikte Süper Lig tarihinde ilk kez yabancı bir VAR hakemi görev almış olacak


Avustralya'da alışveriş merkezindeki bıçaklı saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti

Avustralya basınındaki haberlere göre, emniyet yetkilileri Sydney'in doğusundaki Westfield Bondi Junction alışveriş merkezine yerel saatle 16.00 civarında çok sayıda kişinin bıçaklandığı ihbarıyla acil durum ekiplerinin çağrıldığını belirtti. Yeni Güney Galler (NSW) ambulans yetkilileri, aralarında 9 aylık bir bebeğin de bulunduğu bıçakla yaralanan çok sayıda kişinin hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

Emniyet yetkilisi Anthony Cooke, düzenlediği basın toplantısında, saldırı sonucunda 5 kişinin yaşamını yitirdiğini, hastaneye kaldırılan çok sayıda yaralı bulunduğunu aktardı. Cooke, yaralıların bazılarının durumunun ağır olduğunu belirtti. İlk soruşturmanın, saldırganın tek başına hareket ettiğini gösterdiğini aktaran Cooke, saldırganın ölmesi nedeniyle herhangi bir tehdit bulunmadığını kaydetti. Komiser Cooke, saldırganın yerel saatle 15.10 civarı girdiği alışveriş merkezinden kısa süreliğine çıktığını, 10 dakika sonra yeniden AVM'ye dönerek 9 kişiye saldırdığını anlattı.

Alışveriş merkezinde bulunan bir polisin saldırgana arkadan yaklaştığını ancak ateş etmeden önce saldırgan tarafından bıçakla yaralandığını aktaran Cooke, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını kaydetti. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, X hesabından yaptığı açıklamada, federal polisin olaya dair kendisini bilgilendirdiğini belirterek saldırıdan etkilenenlerin ve yakınlarının acılarını içinde hissettiğini ifade etti.


Bayram tatilinin 7 günündeki trafik kazalarında 55 kişi öldü, 7 bin 331 kişi yaralandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, tatilin 7. gününde 664 trafik kazası meydana geldiğini, 349 bin 174 aracın denetlendiğini, 24 bin 583 araca hız ve radar işlemi, 27 bin 808 araca ise diğer işlemlerin yapıldığını belirtti. Yerlikaya, tatilin 7 günündeki toplam 4 bin 370 trafik kazasında 55 kişinin hayatını kaybettiğini, 7 bin 331 kişinin yaralandığını kaydetti

Taşıma yapan bazı araçların seyirlerine izin verilecek

Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı’nın bayram tatili dönüşü İstanbul ve Ankara'daki trafik yoğunluğunun azaltılabilmesi için kamyon, çekici ve tanker cinsi araçların, yarın saat 05.00'ten 15 Nisan Pazartesi saat 05.00'e kadar İstanbul ve Ankara'ya girişlerine izin verilmeyeceğini duyurduğunu hatırlattı. Yerlikaya şunları kaydetti:

"Tedarik süreçlerinin aksamaması için yaş sebze/meyve, süt ve süt ürünleri gibi bozulabilir gıdalar, dondurulmuş gıdalar, canlı ve kesme çiçek, ilaç, tıbbi malzeme ve akaryakıt taşıyan kamyon, çekici ve tanker cinsi taşıtların öncelikle ana arterler haricindeki güzergahlarda, zorunluluk halinde ise ana arterler üzerinde en az süreyle bulunacak şekilde istisnai olarak seyirlerine izin verilecektir.


Bayraktar paylaşımına tepki göstermişti: Evren Barış Yavuz gözaltına alındı

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında polemiğe neden olan “İsrail’e jet yakıtı satmışlar” paylaşımını yapan siyasal iletişimci  Evren Barış Yavuz sabah saatlerinde gözaltına alındı.  Yavuz hakkında , "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla soruşturma açılmıştı.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sosyal medyadaki “Baykar Holding İsrail jet yakıtı satıyor” paylaşımlarına tepki göstermiş ve sözkonusu iddia ile ilgili ilk paylaşımı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun iletişim kampanyalarını yöneten ekipten olan Evren Barış Yavuz olduğunu söylemişti.

Bayraktar, İmamoğlu’na yönelik, “Tasmalı köpeklerini saldırtmayı bırak. Yalandan başka söyleyecek lafın varsa, mertçe yüzümüze söyle de cevabını verelim” demiş, İBB ise yaptığı açıklamada, “İçindeki kin ve nefreti toplumu kutuplaştırmak için kullanıyor” diyerek tazminat davası açacağını duyurmuştu.

İBB, Haluk Bayraktar hakkında hem kişisel hem de kurumsal hukuksal süreç başlattığını duyururken tartışmaların odağı haline gelen Evren Barış Yavuz ise yaptığı yazılı açıklamada, “Benim özel olarak Bayraktar ailesini, ya da Baykar Holding’i hedef almak gibi bir niyetim yoktu. Çok paylaşılan bir ‘Gazze Mitingi’ fotoğrafıyla T.C. Ticaret Bakanlığı’nın resmi ‘kısıtlama’ duyurusunu alıntılayarak paylaştım” ifadelerini kullanmıştı.


Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde deprem

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, sarsıntı saat 05.23'te, 5,68 kilometre derinlikte gerçekleşti. Sarsıntının merkez üssünün Çanakkale'nin Gökçeada ilçesine uzaklığı, 246,77 kilometre olarak ölçüldü.


THY uçağına bomba ihbarı asılsız çıktı

Türk Hava Yollarının (THY) Varşova-İstanbul seferini gerçekleştiren yolcu uçağı, bomba ihbarının ardından Romanya'nın başkenti Bükreş'e zorunlu iniş yaptı.

THY Basın Müşavirliğinin açıklamasına göre, 150 yolcusu bulunan TK 1766 sefer sayılı uçak, İstanbul seferini yapmak üzere akşam Varşova Havalimanı'ndan havalandı. Bomba ihbarı yapılması üzerine uçağın kaptan pilotu, Romanya Bükreş Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi ile irtibata geçerek iniş için izin istedi. THY uçağı, Bükreş Havalimanı’na inişini sorunsuz şekilde gerçekleştirdi. Uçakta bulunan yolcular tahliye edilirken, Romanya polisi, uçağın kabin ve kargo bölümünde detaylı arama başlattı. İncelemede ihbarın asılsız olduğu anlaşıldı.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU