Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Özel: Belirli yerlerde uzlaşı sağlanmış durumda ama DEM’in adayları var ve bize de kaybettirecekleri birçok yer olabilir

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, tv100 kanalında sorulara yanıt verdi. Özel "DEM Partisi ile görüştüğünüz bir protokol veya bir ittifak, bir anlaşma var mı yok mu?" sorusuna "Bunu kaç kere söylesin CHP? Bu CHP'nin tek başına girdiği bir seçim. Herhangi bir ittifak yok. Bu seçim çok özel bir seçim. Yeni bir denklem var. Millet İttifakını kurduğumuz partilerle birlikte değiliz. Millet İttifakını oluşturan seçmen bir yere gitmedi. Kimse bize mecbur değil, herkesten oy istiyoruz. Seçmenin temel itirazları duruyor" yanıtını verdi.

Özel'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Şimdi kent uzlaşısı, DEM'in kent uzlaşısı yorumu 'Biz kimseyle anlaşmayacağız, kendi adayımızı çıkaracağız. Kazanamayacağımız yerlerde aday olarak oy verebileceğimiz kişileri destekleyeceğiz' şeklinde. DEM'den çok farklı açıklamalar duyduğumuz oluyor.

Bizim bu seçimde DEM’le olan ilişkimizde ne onların kayıtsız şartsız bize desteği söz konusu ne de bizim DEM’le kazanmaya yönelik iş birliğimiz söz konusu. Belirli yerlerde kent uzlaşısı olarak adlandırılan uzlaşı sağlanmış durumda ama DEM’in adayları var ve bize de kaybettirecekleri birçok yer olabilir."

DEM’in bir adayı var mı İstanbul’da? Var. O DEM’in adayı varken Ekrem İmamoğlu DEM ile yan yana mı değil mi demek.


Dışişleri: İsrail’in masum sivilleri hedef alması Filistin halkını yok etmeyi hedeflediğinin delilidir

Dışişleri Bakanlığı, "Gazzelileri açlığa mahkum eden İsrail’in, bu defa yardım kuyruğundaki masum sivilleri hedef almasının Filistin halkını bilinçli biçimde ve toplu olarak yok etmeyi hedeflediğinin delili olduğunu" bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'de yardım bekleyen sivillere saldırısına ilişkin, "İsrail, Nabulsi meydanındaki Filistinlileri öldürerek, işlemekte olduğu insanlığa karşı suçlara bir yenisini eklemiştir. Gazzelileri açlığa mahkum eden İsrail’in, bu defa yardım kuyruğundaki masum sivilleri hedef alması, Filistin halkını bilinçli biçimde ve toplu olarak yok etmeyi hedeflediğinin delilidir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:

İsrail, Gazze’deki askeri operasyona derhal son vermek zorundadır, ancak İsrail hükümeti bu kararı alabilecek sağduyu ve vicdana sahip değildir. Tüm dünya, Gazze’de yaşanan zulmün bölgenin de ötesinde küresel yansımaları olacak bir felakete dönüşmek üzere olduğunu görmelidir. Bu çerçevede, İsrail hükümeti üzerinde etkisi olan tüm kesimleri, Gazze’de yaşanan vahşeti durdurmaya çağırıyoruz.

Yardım bekleyen Filistinlilerin öldürülmesi

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze kentinin güneyinde Reşid Caddesi'ndeki Nablusi Kavşağı'nda insani yardım bekleyenlere yönelik saldırısında 112 kişinin öldüğünü, 760 kişinin yaralandığını açıklamıştı.


Dünya Bankasından Ukrayna için 760 milyon dolarlık ek hibe

Dünya Bankası Grubu, Ukrayna'nın kritik hükümet hizmetlerini sürdürmesi için 760 milyon dolarlık ek hibe açıkladı.

Bankadan yapılan açıklamada, 760 milyon dolarlık bağış desteğinin Ukrayna'nın ulusal ve bölgesel düzeyde kritik hükümet hizmetlerini sürdürmesine yardımcı olmak için gerçekleştirileceği ifade edildi.

Açıklamada, bu hibenin öğretmenler, ilk müdahale ekipleri ve acil servis personeline maaş desteğinin yanı sıra ülke içinde yerinden edilmiş kişiler ve yaşlılara sosyal yardım sağlamaya devam eden proje kapsamında altıncı ek finansman olduğu belirtildi.


Netanyahu: Seçim, zafere bu kadar yakınken ulusal birliğimize bir darbe olacak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, muhalefetin ve sokaktaki protestocuların dile getirdiği erken seçim çağrılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Şimdi erken seçim ülkenin felç olması ve savaşın durması anlamına geliyor" ifadesini kullanan Netanyahu "Savaşçılarımız bölünecek. Seçimlerde duygular, başkaldırı devreye girecek. Seçim, zafere bu kadar yakınken ulusal birliğimize bir darbe olacak" dedi.

Netanyahu, erken seçimlerin "Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve İran'ın hayali olduğunu" söyleyerek, dünya liderlerine hitaben "Bizim hakkımızda yanılmayın. Kesin zafere ulaşana kadar savaşmakta kararlıyız." ifadesini kullandı.

İsrail Başbakanı ayrıca Ultra Ortodoks (Haredi) Yahudilerin askerlik hizmetine katılması için yeni hedefler belirlendiğine işaret etti ve yeni askerlik yasasında "herkesin ortak fikirde olmasının mümkün olmadığını" kaydetti.


Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Kuzeyde sağlık hizmetinin verilmemesi 700 bin kişinin idamı demek

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, kuzeyde sağlık hizmetinin verilmemesinin, 700 bin Filistinlinin idama mahkum edilmesi anlamına geldiğini belirterek, Birleşmiş Milletler'den (BM), uluslararası insancıl hukuku ve 4. Cenevre Sözleşmesini devreye sokmasını istedi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerde jeneratörlerin durmasının bu hastaneleri zayıf tıbbi mekanlar haline getirdiğini kaydetti.

Kuzeydeki hastanelerin, hayat kurtaran hizmetleri veremediğini aktaran Kudra, "Gazze'nin kuzeyinde sağlık hizmetlerinin durması, 700 bin kişinin idama mahkum edilmesi demek" ifadesini kullandı.


BMGK Gazze gündemiyle toplanıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze'deki son gelişmeleri ele almak üzere toplanacak.


Biden'dan Gazze'deki ateşkese dair yeni açıklama

ABD Başkanı Joe Biden, önceki açıklamasının aksine, Gazze'de pazartesi gününe kadar muhtemelen bir ateşkes sağlanmayacağını ancak yine de ümitli olduğunu açıkladı.

ABD Başkanı Biden, Texas'a hareketinden önce Beyaz Saray'ın bahçesinde bir basın mensubunun Gazze'ye ilişkin sorusunu yanıtladı.

Biden, kendisine, "Gazze'de bu pazartesi gününe kadar ateşkes sağlanması konusunda ümitliyim" şeklindeki sözlerini hatırlatan gazeteciye, "Umutlar bitmez. Bölge liderleriyle telefon görüşmeleri gerçekleştirdim. Muhtemelen (ateşkes) bu pazartesi değil ancak halen ümitliyim." diye cevap verdi.

ABD Başkanı Biden, hafta başında New York'a yaptığı ziyarette basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlamıştı. Biden, Gazze'de ne zaman bir ateşkes sağlanabileceğine ilişkin soruya, "Umuyorum bu hafta sonuna kadar. Ulusal güvenlik danışmanım çok yakın olduğumuzu söyledi ama daha tamamlamadık. Umuyorum ki gelecek pazartesiye kadar (Gazze'de) bir ateşkes sağlanacaktır." şeklinde yanıt vermişti.


Almanya'da gözaltına alınan eski RAF üyesinin evinde "savaş silahları" bulundu

Almanya'nın başkenti Berlin'de 26 Şubat'ta gözaltına alınan eski "Kızıl Ordu Fraksiyonu" (RAF) adlı solcu örgütün üyesi Daniela Klette'in evinde "ağır savaş silahları" bulunduğu belirtildi.

Ülke basınının Verden Savcılığına dayandırdığı haberlere göre, Klette'nin Kreuzberg semtindeki 7 katlı bir binada yer alan dairesinde yapılan aramalarda, “ağır savaş silahlar” ele geçirildi.

Aramalar sırasında binadaki insanların tahliye edildiği ve evde patlayıcı madde, tanksavar silahı, aralarında kalaşnikof, hafif makineli tüfek ve tabancanın da bulunduğu silahlar ile el bombası bulunduğu belirtildi

30 yıldan beri aranan Klette'nin 1993'te Hessen eyaletindeki Weiterstadt cezaevine düzenlenen bombalı saldırıdan sorumlu olduğu, ayrıca çok sayıda para aracına yönelik soyguna katıldığı belirtiliyor.

RAF, 1970'te Andras Baader, Gudrun Ensslin, Horst Mahler ve Ulrike Meinhof gibi tanınmış isimler tarafından kurulmuştu. RAF, 1970 ila 1990'lı yıllarda işlenen 33 cinayetten sorumlu tutuluyor.

Örgüt üyeleri, 1977'de banka soygunlarını ve bombalı saldırılarını artırmış, zamanın Federal Başsavcısı Siegfried Buback'a suikast düzenlemiş, Dresdner Bank Başkanı Jürgen Ponto'yu kaçırma girişimi sırasında öldürmüştü. RAF, 1998'de dağıldığını açıklamasına rağmen bazı örgüt üyelerinin para araçlarına ve marketlere yönelik saldırılarını sürdürdüğü ifade ediliyor.


Batı Şeria'da düzenlenen silahlı saldırıda 2 Yahudi yerleşimci öldürüldü

Batı Şeria'nın Ramallah kentinin kuzeyinde yer alan "Eli" isimli yasa dışı Yahudi yerleşim birimi yakınında düzenlenen silahlı saldırıda 2 yerleşimci öldü.

İsrail ordu radyosunun sağlık ekiplerinden aktardığı habere göre, yasa dışı Yahudi yerleşim birimi "Eli" yakınında bir akaryakıt istasyonuna gelen silahlı şüphelinin ateş açtığı araçtaki 2 Yahudi yerleşimci öldü. Basına konuşan İsrail polis kaynakları, çevredeki silahlı bir sivilin saldırganı etkisiz hale getirdiğini söyledi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, silahlı bir kişinin benzin istasyonuna gelerek saldırı düzenlediği ve saldırganın etkisiz hale getirildiği ifade edildi. Ordunun çevredeki yolları trafiğe kapattığı kaydedildi. Batı Şeria'daki aynı noktada Haziran 2023'te de 4 yerleşimcinin öldüğü, 4'ünün yaralandığı bir silahlı saldırı düzenlenmişti.


Rusya, benzin ihracatını yarından itibaren 6 ay süreyle yasakladı

Rus hükümeti, benzin ihracatını 1 Mart'tan itibaren 6 ay süreyle yasakladı.

Rus hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, ülke akaryakıt piyasasında istikrarın korunması için önlem alındığı belirtilerek, bu kapsamda benzin ihracatının 1 Mart'tan itibaren 6 ay süreyle yasaklandığı, Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri dahil hükümetlerarası anlaşmalarla yapılan sevkiyatın bu karar kapsamında olmadığı bildirildi.

Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, dün yaptığı açıklamada, benzin ihracatına yönelik olası yasak kararının planlanandan önce kaldırılabileceğini söylemişti. Rusya'da benzin ve motorin fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle Eylül 2023'te de benzin ihracatı yasaklanmış, yaklaşık 2 ay sonra yasak kaldırılmıştı.


Süper Lig ve 1. Lig yayın hakları ihalesi iptal edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), gelecek 3 sezonu kapsayan Trendyol Süper Lig ve Trendyol 1. Lig yayın hakları ihalesinin iptal edildiğini duyurdu.

Federasyondan yapılan açıklamada, teklif bedellerinin yetersiz bulunması nedeniyle Yayın İhale Komisyonu tarafından ihalenin iptali yönünde tavsiye kararı alındığı belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

Yayın İhale Komisyonunun gelen teklifleri yetersiz bulduğu gerekçesiyle aldığı ihalenin iptaline yönelik tavsiye kararı, TFF Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilmiş ve bu doğrultuda yayın ihalesi iptal edilmiştir. TFF Yönetim Kurulu tarafından alınan karar gereği Yayın İhale Komisyonunun önerileri doğrultusunda belirlenen yayın ihalesi muhammen bedeli ve diğer kriterlerin sağlanması şartıyla, Süper Lig ve 1. Lig yayın haklarının devrine ilişkin olarak tüm ilgililere 2 Mart Cumartesi günü saat 13.00'e kadar tekliflerini iletmeleri için süre verilmiştir.

Süper Lig ve 1. Lig yayın haklarının kapsamı ve sağlanması gereken asgari şartlar hakkında bilgi almak isteyenlerin, en geç 1 Mart Cuma günü saat 17.00'ye kadar Türkiye Futbol Federasyonu ile iletişime geçmesi istendi.


Kartlı ödemeler ocakta 970,1 milyar lira oldu

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ocak ayında yapılan toplam ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 118 artarak 970,1 milyar lira oldu. Ocak ayı itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 119 milyon, banka kartı sayısı 190,5 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 91,1 milyon oldu. Geçen yılın ocak ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 17'lik, banka kartı adedinde yüzde 11'lik, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 24'lük artış yaşandı. Kart sayısı ise 400,6 milyona ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artış gösterdi. Kredi kartı ile yapılan  ödemelerde geçen yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 126, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 78 olurken, ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 124 şeklinde gerçekleşti. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ocak ayında yapılan toplam ödeme adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 1,4 milyar oldu.


Doping testi pozitif çıkan Juventuslu Pogba'ya 4 yıl men cezası verildi

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, ligde Ağustos 2023'te Udinese ile oynanan ilk hafta maçının ardından alınan numunesinde yüksek oranda testosterona rastlanan Pogba, futboldan 4 yıl men edildi. Eylül 2023'te yapılan ilk testi pozitif çıkan 30 yaşındaki Pogba, geçici men cezası almıştı. Pogba'nın daha sonra Ekim 2023'te ikinci numunesine yapılan test de pozitif çıkmıştı. Son olarak Juventus'un 3 Eylül 2023'te Empoli ile oynadığı maçta görev yapan Pogba, söz konusu tarihten bu yana sahalardan uzak kalmıştı.


Perinçek: Rusya, Türkiye'nin dünya ile ticaretinde herhangi bir ülke değil, birinci ticaret ortağımız

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Rusya'nın, Türkiye'nin dünya ile ticaretinde herhangi bir ülke olmadığını, birinci ticaret ortağı olduğunu belirtti.

Perinçek, partisinin İstanbul İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Rusya ile Türkiye arasında ticaretin durdurulması konusunda iş dünyasına ciddi baskı uygulandığını savundu.

Doğrudan ya da dolaylı ticaret yapan Türk firmalarının ABD tarafından kara listeye alınmakla tehdit edildiğini öne süren Perinçek, bu durumun ihracata ve Türkiye ekonomisine çok ağır zarar verdiğini kaydetti.

Türkiye'nin Rusya'ya sebze ve meyvenin yanı sıra makine de ihraç ettiğini söyleyen Perinçek, "Makine sektörünün ihracatımızda Rusya yakın zamana kadar ilk 10'da bile değildi, şu anda 2'inci sırada. Ancak ABD'nin yaptırım baskıları nedeniyle ihracatımız hızla düşüyor" dedi. Perinçek, Rusya'nın, Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

Rusya, Türkiye'ye enerji satışında ayrıcalık düzeyinde fiyat kolaylıkları ve güvenceler sağlıyor. Dahası Türkiye Rusya'nın dünyaya enerji ihracında bir köprü işlevi de görüyor ve çok önemli yatırım projeleri gündemde. İhracatçılarımız, sanayicilerimiz, turizmcilerimiz, sebze ve meyve üreticilerimiz, bankalarımız, otelcilerimiz, turizme bağlı olarak hayatını kazanan esnafımız feryat ediyor. Rusya, Türkiye'nin dünya ile ticaretinde herhangi bir ülke değil, birinci ticaret ortağımız.


Fırat Tanış'tan açıklama: 6284 nolu yasanın gücüne inandığım için susuyorum, sükutum ikrardan değil yasaya inanmaktan

Hakkında piyanist İklim Tamkan tarafından şiddet iddiaları ileri sürülen oyuncu Fırat Tanış; 6284 nolu yasanın gücüne inandığı için sustuğunu ancak susmasının ikrardan gelmediğini açıkladı.

Tanış sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yargıyı işaret ederek şunları söyledi:

Yıllarca varlığını savunduğum 6284 nolu yasanın gücünün ve toplumun kadının beyanı temelinde örgütlenmesinin gelecek yıllarda kendi kız çocuğum dahil herkesin iyiliğine olduğunun bilincindeyinm. Bu nedenle de bir açıklama yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Ancak bilinmesini isterim ki; sükutum ikrar değil yasanın varlığına duyduğum saygıdandır. Tüm süreç olması gerektiği gibi adli mercilerce yürütülecek ve yargının haklılığımı ortaya çıkaracağına ve oluşan mağduriyetimin sona erdireceğine inanıyorum.


Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı: Deprem bölgesinin yeniden imarı sektörümüz için büyümede itici güç olmaya devam etmiştir

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2023 yılına ilişkin büyüme verilerini değerlendirdi.

Küresel ekonomik sorunlar ile siyasi ve jeopolitik gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 4,5 büyümesinin sevindirici olduğunu aktaran Eren, inşaat sektörünün de aynı dönemde yüzde 7,8 ile Türkiye ekonomisinin üstünde büyüdüğüne işaret etti. Eren, "Başta işçilik olmak üzere, yüksek girdi maliyetleri sektörümüz için sınırlayıcı olsa da deprem bölgesinin yeniden imarı çalışmaları sektörümüz için büyüme anlamında itici güç olmaya devam etmiştir" ifadesini kullandı.

Eren, sektör olarak 2023 yılında olağanüstü şartlara bağlı olarak önemli büyüme yakalandığına işaret ederken, 2024 yılı Yatırım Programı'na yeni proje alınmamasıyla yurt içi büyümenin 2023 yılı kadar olmayacağının öngörüldüğünü bildirdi. Bu nedenle 2024 yılında sektörün rotasının ağırlıklı yurt dışı projeler olacağına işaret eden Eren, şunları kaydetti:

Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerimiz için en büyük potansiyeli taşıyan hedef ülke olarak Suudi Arabistan öne çıkmaktadır. Bunun yanı sıra Irak, Kalkınma Yolu Projesi ile ayrıca ülkede gerçekleştirilmesi planlanan enerji, sağlık, konut, okul ve hastane gibi projelerle diğer bir hedef ülkemizdir.


Rus savaş uçaklarının İdlib'e düzenlediği hava saldırısında 1 sivil öldü

Suriye’de muhaliflere ait uçak gözlemevinden alınan bilgiye göre, yerel saatle 10.02'de Lazkiye'deki Hımeymim Hava Üssü'nden art arda kalkan 2 Rus savaş uçağı, İdlib kent merkezinin batısındaki marangoz atölyesine 4 hava saldırısı düzenledi.

Sivil Savunmadan (Beyaz Baretliler) alınan bilgiye göre ise saldırıda 1 sivil hayatını kaybetti, 5 sivil yaralandı. Yaralılar, çevredeki hastaneye kaldırıldı.

AA-20240229-33842107-33842095-RUS_SAVAS_UCAKLARININ_IDLIBE_DUZENLEDIGI_HAVA_SALDIRISINDA_1_SIVIL_OLDU.jpg
Fotoğraf: AA

İsrail'in 146 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 30 bini geçti

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 146 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verdi. İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi'nde 81 Filistinliyi daha öldürdüğünü kaydeden Kudra, Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısının 30 bin 35'e yükseldiğini aktardı.

 Kudra, son saldırılarda İsrail güçlerinin 132 Filistinliyi daha yaraladığını ve Gazze Şeridi'nde toplam yaralı sayısının da 70 bin 457'ye ulaştığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kudra, hâlen enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğunu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığını vurguladı.


"Soykırıma ortak olmayacağım" diyerek kendini yakan ABD'li asker Bushnell, birikimlerini Filistinli çocuklara bağışlamış

ABD'nin Ulusal Halk Radyosu’na (NPR) konuşan gazeteci Quil Lawrence, ABD ordusunun İsrail'in Gazze'deki eylemlerine ortak olmayacağını söyleyerek kendisini yakan ve hayatını kaybeden Amerikalı asker Aaron Bushnell'in birlikte çalıştığı yardım kuruluşuyla vasiyetini oldukça dikkatli şekilde planladığını açıkladığını kaydetti. Lawrence, Bushnell'in eylemini önceden planladığına işaret ederek, "Bir vasiyetname hazırlamış ve birikimlerinin Filistinli Çocuklara Yardım Fonuna bağışlanmasını istemiş" dedi. Gazeteci, ayrıca Bushnell'in kedisine komşusunun bakmasını sağlamaya kadar her şeyi ayarladığını anlattı.

Askerlik arkadaşı Levi Pierpont ise kendisi ve Bushnell'in orduda şahit oldukları olaylar nedeniyle zaman içinde savaşlara bakışlarının değiştiğini söylemişti. Pierpont, arkadaşının güçlü bir adalet duygusuna sahip olduğunu dile getirmişti. Sosyal medyada ABD'deki sosyal adalet hareketleri hakkında içerik üreten kişiler tarafından cesaretlendirildiklerini vurgulayan Pierpont, "Yıllar geçtikçe ikimizin de savaşa ilişkin inançlarının değiştiğini biliyorum, bunun nedeni büyük ölçüde orduda gördüklerimiz ve ordunun bir parçası olduğumuz için öğrendiklerimizdi" ifadesini kullanmıştı


NATO'nun görevlendirdiği Türk birliği Kosova'ya ulaştı

NATO'nun Kosova'daki Barış Gücünden (KFOR) yapılan açıklamada, Kosova'nın kuzeyinde yaşanan gerginliğin ardından NATO'nun talebi üzerine görevlendirilen Türk birliğinin, Kosova'ya intikal ettiği bildirildi.

Açıklamada, "Türk birliğinin konuşlandırılması, KFOR'un Kosova'da yaşayan tüm toplulukların yararına güvenli, emniyetli bir ortam ve hareket özgürlüğünün her zaman tarafsız olarak sağlanmasına devam etme yönündeki kararlılığını yansıtmaktadır" ifadesine yer verildi.

AA-20240229-33841310-33841304-NATONUN_GOREVLENDIRDIGI_TURK_BIRLIGI_KOSOVAYA_ULASTI.jpg
Fotoğraf: AA

MSB’den F-16 tedariki ile ilgili açıklama: ABD’den teklif ve kabul mektupları geldi, incelemelere başlandı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 40 yeni F-16 Blok-70'in tedariki, mevcut 79'unun ise modernizasyonu, mühimmat ve teçhizatını içeren talebe ilişkin ABD'den "Taslak Teklif ve Kabul Mektubu"nun Bakanlığa ulaştığını bildirdi.

Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz


Gazze'de, 7 çocuk daha "açlıktan" öldü

İsrail'in 4 aydan uzun süredir saldırılarını sürdürüp yardım girişini engelleyerek "insani bir felakete" sebep olduğu Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesinde 7 çocuğun daha açlıktan öldüğü belirtildi.

Kemal Advan Hastanesi Müdürü Husam Ebu Safiye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yetersiz beslenme nedeniyle 7 Filistinli çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi. İsrail'in engeli nedeniyle İnsani yardımların ulaştırılamadığı Gazze Şeridi'nin kuzeyinde ve Gazze kentinde açlıktan ölen çocukların sayısı 13'e yükseldi.


Çorlu tren kazası davası, 25 Nisan'a ertelendi: Davaya CHP lideri Özel de katıldı

Tekirdağ Çorlu’da 2018’de 7’si çocuk, 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 317 kişinin yaralandığı Çorlu tren katliamı davasının 19’uncu duruşmasında karar çıkmadı Dava 25 Nisan 2024 tarihine ertelendi. CHP Lideri Özgür Özel, duruşma öncesinde ailelerin yürüyüşüne destek verdi. Özel, duruşma öncesinde aileler ile bir araya geldi. Ailelerin yürüyüşüme katılan Özel, konuşmasında, “Siyasi iktidar mahkemeye diyor ki ‘Ben suçlumun arkasındayım, ben onu koruyorum, onu kimseye vermedim hatta genel müdür yaptım. Bugün kararı ona göre verin’ diyor. Millet sandığa gittiğinde bunları cezalandırmazsa bu duyarsızlık devam edecek.” ifadelerini kullandı. Hayatını kaybedenlerin yakınları, duruşma salonunda kararı “Katil yargı”  sloganları atarak protesto etti.  Bir aile yakınını “Katillerden ne farkınız var? Sanıkları sevindirdiniz bugün” diyerek isyan etmesinin ardından hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek anıldı.


Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına bugün başlanacak

Takvim doğrultusunda, bugüne kadar seçime katılma yeterliliğine sahip siyasi parti sayısı 36 olarak belirlenirken, Yenilik Partisi ile Genç Partinin seçimlere katılmayacağını YSK'ye bildirmesi sonrası bu sayı 34'e düştü. Siyasi partiler ve bağımsız adaylar da 20 Şubat'ta il ve ilçe seçim kurullarına adaylık listelerini teslim etti. Seçime katılacak siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri de 27 Ocak'ta YSK Başkanlığında yapılan kura çekimiyle belirlendi. Takvim kapsamında, vatandaşların nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıtlarının bugün itibarıyla döküm ve dağıtımına başlanacak. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı, 24 Mart Pazar günü tamamlanacak.


Kafes-50 operasyonu: 2 organize suç örgütü çökertildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kafes-50 operasyonuna yönelik açıklamada bulundu. Yerlikaya, “Hatay’da elebaşılığını B.Ç. ve M.Ç.’nin, Aydın’da elebaşılığını Hüseyin Avni Demirkol'un yaptığı 2 ayrı organize suç örgütü çökertildi” dedi.


ABD Hazine Bakanı Yellen, Bakan Şimşek ve TCMB Başkanı Karahan ile görüştü

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, G20 toplantıları kapsamında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan ile bir araya geldi.

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Yellen, Brezilya'nın Sao Paulo kentinde düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı kapsamında Şimşek ve Karahan ile görüştü.

Görüşmede, ikili ilişkilerin önemi vurgulanırken, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele ile bu kapsamda yaptırımların uygulanması da dahil olmak üzere önemli bölgesel sorunları çözmek için Türkiye ile ABD'nin birlikte nasıl çalışabileceği ele alındı. Yellen, X hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye ve ABD'nin önemli bölgesel sorunları çözmek için nasıl birlikte çalışabileceğini Bakan Mehmet Şimşek ile görüştüm. İkili ilişkilerimizin önemini de vurguladım" ifadelerini kullandı.

AA-20240229-33839149-33839148-ABD_HAZINE_BAKANI_YELLEN_BAKAN_SIMSEK_ILE_GORUSTU.jpg
Fotoğraf: AA

Beyaz Saray’dan, Biden’ın sağlık durumuna ilişkin açıklama: Başkanlık görevine devam edebilir mi?

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın güncel sağlık durumuna dair paylaştığı raporla, görevini yapmasına engel durum olmadığını duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre tarafından yapılan yazılı açıklamada, Biden'ın doktoru tarafından onaylanan ve durumunun iyi olduğu belirtilen raporun içeriği yer aldı.

Biden'ın doktoru Kevin O'Connor'ın 81 yaşındaki Başkan'ın yıllık muayenesine ilişkin raporunda, sağlığıyla ilgili "yeni bir endişe" olmadığı bilgisi paylaşıldı. O'Connor'ın raporunda, "Başkan kendini iyi hissediyor ve bu yılki fiziki muayenede yeni bir endişe tespit edilmedi. Herhangi bir muafiyet veya kolaylık olmaksızın tüm sorumluluklarını tam olarak yerine getiriyor" ifadeleri yer aldı.

Raporda, "Başkan Biden, 81 yaşında, sağlıklı, aktif, güçlü bir erkek. İcra kurulu başkanlığı, devlet başkanlığı ve başkomutanlık dahil başkanlık görevlerini başarıyla yerine getirebilecek formdadır" değerlendirmesine yer verildi. Biden'ın kalp ritminden kolesterol değerlerine kadar her türlü ayrıntılı bilginin yer aldığı raporda, ABD Başkanı'nın uyku apnesi rahatsızlığının da stabil kaldığı belirtildi.


Brezilya'da şiddetli yağışlar nedeniyle 11 bin kişi tahliye edildi

Güney Amerika ülkesi Brezilya'nın Acre eyaletinde, şiddetli yağışların yol açtığı seller nedeniyle 11 bin kişinin tahliye edildiği bildirildi. Devlet Sivil Savunma Koordinatörü Carlos Batista basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Acre eyaletine bağlı bazı kasabalarda olağanüstü hal ilan edildiğini ve Acre Nehri'nin taşma ihtimaline karşı 11 bin kişi için tahliye emri verildiğini belirtti. Batista, şiddetli yağış ve sellerin 17 kentte etkili olduğunu, sivil savunma ekiplerinin bu bölgelerde arama kurtarma çalışması yürüttüğünü kaydetti.


İstanbul'da sis: Gemi trafiği durdu, vapur ve uçak seferleri iptal edildi

İstanbul Boğazı'nda sis nedeniyle gemi trafiği ve vapur seferleri etkilendi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan bilgilendirmeye göre, İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiği kuzey-güney yönlü olarak 05.30, güney-kuzey yönünde de 05.43 itibarıyla askıya alındı. Çanakkale Boğazı da yoğun sis nedeniyle çift yönlü olarak transit gemi geçişine kapatıldı.

Şehir Hatlarından yapılan duyuruya göre, 06.15 Eminönü-Beykoz, 07.55 Eminönü-Beylerbeyi, Anadoluhisarı-Eminönü, Sarıyer-Eminönü, Beykoz-Sarıyer, Anadolu Kavağı-Rumeli Kavağı-Sarıyer, Kanlıca-Küçüksu-Kabataş-Beşiktaş, İstinye-Çubuklu (Arabalı Vapur), Küçüksu-İstinye, Kadıköy-Sarıyer, Çengelköy-Eminönü ve Arnavutköy-Eminönü seferlerinin ikinci bir duyuruya kadar yapılamayacağı bildirildi. İptal edilen seferlere "sehirhatlari.istanbul/tr/duyurular/iptal-seferler-905" internet adresinden ulaşılabiliyor.

Sis nedeniyle İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmekte zorlanan bazı uçaklar havada uzun süre tur attı. Yakıt kritiğine giren bazı uçaklar ise çevredeki havalimanlarına yönlendirildi. Havalimanından yapılacak kalkışlar da gecikmeli olarak gerçekleştiriliyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan bu durum halen devam ediyor.


İYİ Partili Yörükçüoğlu ile Hasan Öztürk tartıştı

tv100'de yayınlanan Kübra Par'la Farklı Açılar programında, Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk ile İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Türker Yörükçüoğlu arasında tartışma yaşandı.

Türker Yörükçüoğlu "Stadyum düzeni siyasete hakim oluyor. Liderler kulüp başkanı, genel merkezler kulüp yönetimi. Yazar çizer takımı amigo. Biz kutup olmak istemediğimiz için genel başkanımız bu düzeni yıkmak için siyasete girdiği için asla dahil olmaz buna." ifadelerini kullandı.

Hasan Öztürk, Yörükçüoğlu'nun açıklamalarına, "Ben 55 yaşındayım, 39 yıldır bu işi yapıyorum. Bana amigo derseniz ben sizi burada konuşturmam. Siz kimsiniz bana amigo diyeceksiniz? ifadelriyle tepki gösterdi.


Canlı yayında "ittifak" tartışması; CHP'li Ali Haydar Fırat programı terk etti

CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Haydar Fırat, Habertürk'te katıdığı program sırasında "CHP-DEM iş birliği" tam olarak ne?" KJ'sine epki gösterdi.

Habertürk yazarı Nasuhi Güngör de Fırat'a "Sen kimsin" ifadeleriyle müdahale etti. "Cumhuriyet Halk Partisi üyesiyim. Partimi korumak zorundayım" sözleriyle yanıt veren Fırat yayını terk etti.

 

Yaşananların ardından CHP'li Fırat, kişisel sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yaptı. Fırat açıklamasında "Ekrem İmamoğlu’nu karalamak adına gösterilen çabayı görmezden gelemezdim" dedi.


Avrupa Parlamentosu Gazze'de "acil ve kalıcı ateşkes" çağrısı yaptı

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda "Dünyada insan hakları ve demokrasinin durumu ile AB'nin buna yönelik politikası" konusunda hazırlanan 2023 raporu, 265 lehte, 253 aleyhte ve 10 çekimser oyla kabul edildi.

AP'deki Sol Grup üyelerinin değişiklik talebinde bulunduğu raporun 62'nci maddesine "Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes çağrısı" eklendi.

Revize edilerek onaylanan yeni raporda, "AB'ye, üye ülkelere ve uluslararası topluma Gazze Şeridi'nde, herkesin gıda ve suya kesintisiz erişimini sağlamak amacıyla özellikle acil ve kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunulur" ifadesi yer aldı. Böylece AP ilk kez, Gazze'de ateşkes çağrısında bulunmuş oldu. 18 Ocak'ta kabul edilen kararda, "kalıcı ateşkes", tüm esirlerin serbest bırakılması ve Hamas'ın tasfiyesi şartlarına bağlanmıştı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU