Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

CHP'li Yavuzyılmaz, belge paylaştı: İliç'te yığın liçi onayı, dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilmiş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, bugün X hesabından Erzincan İliç’teki madende yığın liçi onay belgelerinin eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum döneminde verildiğini açıkladı. Yavuzyılmaz’ın açıklaması şöyle:

Erzincan İliç’te, Anagold şirketinin işlettiği altın madenindeki; felaketin gerçekleştiği yığın liç sahasının, çamur olarak akan 4. Fazına ait yığın liçi onay belgelerinin dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum imzasıyla verildiğini tespit ettik. Kaynak: 13.09.2022 tarihli Çevre Bakanlığı resmi belgesi.


Hamas'ın 24 taburundan 18'ini yok ettiklerini öne süren Netanyahu: Esir takasında anlaşma olursa Refah'a saldırı gecikebilir

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, esir takası mutabakatı olması halinde, Gazze Şeridi’ndeki saldırılardan kaçan 1,5 milyon kişinin sığındığı güneydeki Refah şehrine saldırının "gecikebileceğini" belirtti. CBS News’e İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarına ilişkin açıklama yapan Netanyahu; "Hamas’ın 24 taburundan 18’ini yok ettiklerini" öne sürdü. Netanyahu, Refah'a saldırı ve buradaki sivillerin tahliyesi için ordudan ikili bir plan sunmasını istediğini belirterek, "Eğer bir anlaşma yaparsak, Refah’a saldırı biraz gecikecek. Ama saldırı olacak. Anlaşma olmazsa yine yaparız. Yapılmalı." ifadelerini kullandı. Netanyahu ayrıca, Genelkurmay Başkanı ile bugün Refah’a saldırı planını görüşeceklerini kaydetti.


Beyaz Saray: Refah'la ilgili tavrımız net, İsrail'den yanıt bekliyoruz

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrailli yetkililerle görüşmelerinde açık şekilde Refah'ta sivilleri korumaya yönelik bir plan görmeden "askeri operasyon" istemediklerini söylediklerini aktardı.  NBC ve CNN'e röportaj veren Sullivan; "Gazze'nin diğer tarafında yürütülen operasyonlar nedeniyle küçücük bir alana sıkıştırılmış 1 milyon kişiden bahsediyoruz. Aynı zamanda tüm insani yardım sistemi de burada." dedi. Görüşlerini İsrail'e net bir şekilde aktardıklarını belirten Sullivan, bu çerçevede Tel Aviv'in dönüş yapmasını beklediklerini bildirdi.


TBMM heyeti, Filistin'in işgaline ilişkin Türkiye'nin sunumunu takip için Lahey'de

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığındaki heyet, Uluslararası Adalet Divanında (UAD), İsrail'in, Filistin'deki işgal ve ilhak uygulamalarına ilişkin Türkiye'nin yarın yapacağı sözlü sunumu takip etmek üzere Hollanda'nın idari başkenti Lahey'e geldi. Heyette Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel ve Anayasa Komisyon Üyesi ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan da yer alıyor. Yüksel, Dışişleri Bakanlığının İsrail'in Filistin'deki işgal ve ilhak uygulamalarına ilişkin yarın UAD'de sözlü sunum yapacağını belirtti.


Bakan Bayraktar'tan İliç'teki maden sahasında ilişkin açıklama: Heyelan riskini ortadan kaldırmaya çalışıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden sahasında meydana gelen toprak kaymasının ardından çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Yeni heyelan riskini ortadan kaldırmak, aramaların güvenliğini sağlamak için yürüttüğümüz faaliyetler hızlanarak devam ediyor." ifadesini kullandı.

Bakan Bayraktar, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

İliç’te maden sahasında yaşanan heyelanın 13. gününde çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Yeni heyelan riskini ortadan kaldırmak, aramaların güvenliğini sağlamak için yürüttüğümüz faaliyetler hızlanarak devam ediyor. Bugün heyelanın gerçekleştiği Sabırlı Deresi'ne kadar inerek alanı daha yakından inceledik. Bundan sonraki süreçte atılacak adımlarla ilgili değerlendirmelerde bulunduk.


Murat Sancak, Adana Demirspor başkanlığını bıraktı

Adana Demirspor Kulübü Başkanı Murat Sancak, görevinden istifa etti. Sancak, başkanlığı Metin Korkmaz'a devrettiğini duyurdu.

Sancak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Çok değerli Adanademirspor taraftarları, şu dakika itibarıyla başkanlığı metin Korkmaz’a devrediyorum, niye niçin diye sorgulamayın, öyle gerektiği için nedenini ve niçinini sezon sonu bir basın toplantısıyla anlatırım, sizlerden çok ricam Metin Korkmaz'ın etrafında kenetlenin ve gereken desteği verin ama verin,bana saygı duyuyorsanız ve bu takımı seviyorsanız destek verin, daha güçlü yarınlara diyorum ve hakkınızı helal edin, benim hakkı m varsa helaldir, Allah a emanet olun, bu takım ligte kalacaktır merak etmeyin, ama bu hale gelmesine sebep olanlarla birebir uğraşacağıma ve daha yüksek sesle uğraşacağıma emin olun ve bana güvenin.


İstanbul'daki raylı sistem hattı açılışı nedeniyle yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açılış töreni nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce, yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul programları kapsamında trafiğe kapatılacak yollar ve alternatif güzergahlar belirlendi. Buna göre, bu akşam saat 20.00 itibarıyla Devlet Demiryollarına ait otopark araç alımına kapanırken, saat 20.00'den yarın program bitimine kadar da Kazlıçeşme Marmaray İSPARK alanına araç alınmayacak. Yarın saat 06.00'dan itibaren program bitimine kadar, İETT Kazlıçeşme son durağı da kullanıma kapanacak. Sirkeci İstasyon Caddesi yarın saat 07.00 itibarıyla program bitimine kadar kapatılırken, sürücüler alternatif güzergah olarak Sahil Kennedy ve Ankara caddelerini kullanabilecek.


Kirada yüzde 25 zammı sürecek mi: Adalet Bakanı 'sürmeyecek' demişti, DMM'den tam tersi açıklama geldi

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi kiralarda yüzde 25 artışının devam etmeyeceğine dair açıklamaları yalanladı. DMM'den yapılan açıklamada "Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, 'iralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının uzatılmamasına karar verildi'iddiası doğru değildir" denildi. Açıklama şu ifadelerle sürdü:

Fahiş kiralarla ilgili vatandaşlarımızdan gelen şikayetler üzerine TBMM Genel Kurulunda konut kira artışlarının bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25’ini geçmemesine ilişkin düzenleme 2022 Haziran ayında kabul edilmiştir. 2 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 6098 sayılı Borçlar Kanunu’na konut kira sözleşmelerinde kira artış oranının sınırlı olduğuna dair eklenen Geçici Madde 2 hükümleri doğrultusunda yüzde 25’lik kira artış oranı 1 Temmuz’a kadar uzatılmıştır. Herhangi bir resmi kurumdan, ’yüzde 25 zam sınırının kaldırıldığına’ yönelik bir açıklama yapılmadığı tespit edilmiştir. İddialara dayanak olarak gösterilen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un açıklamasında, ’Kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının uzatılmamasına karar verildi’ şeklinde bir ifade kullanılmadığı belirlenmiştir.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç,  Tv100'de katıldığı canlı yayında "1 Eylül’den itibaren kira davalarında arabuluculuk dönemini başlattık. Yüzde 25 kira artışı durumunun sürmesine gerek kalmayacak" demişti. 


Libya Petrol Tesisleri Muhafızları, ülkedeki petrol sahaları ve limanlarının kapatıldığını duyurdu

Libya Savunma Bakanlığına bağlı Petrol Tesisleri Muhafızları, petrol ihraç eden tüm petrol sahaları ve limanların kapatıldığını duyurdu. Libya El-Ahrar televizyonunun haberine göre, Libya Petrol Tesisleri Muhafızları ülkedeki petrol sahaları ve limanların kapatıldığını ve tesislerin yeniden açılması için şartlarının yerine getirilmesini talep ettiklerini açıkladı. Petrol Tesisleri Muhafızları ayrıca, şartlarının yerine getirilmemesi durumunda adli yollarla haklarını arayacaklarını ifade etti.


"Kandil İttifakı" söyleminden sonra Destici'den "TİKKO ve DHKP/C" ile işbirliği iddiası

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Kadir Has Kongre Merkezi'nde düzenlenen aday tanıtım toplantısında CHP'yi eleştirdi. CHP'yi 'terörle işbirliği' yapmakla suçlayan Destici; Esenyurt, Gebze ve Mersin'de bunun yapıldığını öne sürerek şöyle konuştu:

PKK'nın siyasi partisi biliyorsunuz her devir isim değiştiriyor. En son isimleri DEM Parti olmuş. Öbür tarafta TİKKO'nun, DHKPC'nin partisi, belli illerde ve ilçelerde iş birliği yapıyorlar. Bunun adına da 'kent uzlaşısı' diyorlar. Bakın İstanbul Esenyurt'ta, Gebze'de, Mersin Akdeniz'de bunu yaptılar. Daha onlarca ilçede bunu yapıyorlar.Ey İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP'nin tecrübesiz Genel Başkanı Özgür Özel, bunun hesabını bu millete, devlete nasıl vereceksiniz? Bunların Diyarbakır'da, Mardin'de, Van'da, Hakkari'de belediyeleri ele geçirdiklerinde neler yaptıklarını bilmiyor muyuz? Devletin, milletin tüm imkanlarını, terör örgütlerinin önüne serdiklerini kadrolarını, terör örgütlerinin belirlediğini bilmiyor muyuz? Bir seçim kazanma uğruna terörle, terör örgütüyle, terör uzantılarıyla iş birliği yapanlara yazıklar olsun diyoruz. 


İmamoğlu'na davetiye gönderen Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan konuştu: Polemikçi değil çalışkan başkan istiyoruz

Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, Sirkeci-Kazlıçeşme arasındaki raylı sistemin açılışıyla ilgili İBB Başkan Adayları Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu arasındaki "davetiye" polemiğine dahil oldu. Turan, İmamoğlu'nu "polemikçi", Kurum'u ise "çalışkan" olarak nitelendirerek, "Biz polemikçi değil, İstanbul için çalışan bir başkan istiyoruz" dedi. Turan, "Ben bu tartışmaları toplumun vicdanına havale ediyorum" dedi. Turan, İstanbul'un ihtiyaçlarını karşılayacak, polemiklerden uzak duracak ve hizmet odaklı çalışacak bir belediye başkanına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Ayrıca, İmamoğlu ve Kurum arasındaki tartışmanın İstanbul'un asıl ihtiyaçlarından sapma yarattığını belirterek, konuyu toplumun vicdanına bıraktığını söyledi.

Ne olmuştu?

Davetiye meselesi, Kurum'un İmamoğlu'na herhangi bir davet gönderilmediğini söylemesi ve İmamoğlu'nun kendisine bir davet ulaştığını iddia etmesiyle başladı. İmamoğlu, Kurum'un iddialarına karşılık olarak, kendisine ulaşan davetiye mailinin detaylarını paylaşarak, davetin Fatih Belediye Başkanı Turan tarafından yapıldığını ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı protokolüne ulaştığını belirtti.

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz


Ürdün, İsrail'in Gazze saldırılarını sürdürmesiyle bölgede savaşın genişleyeceği uyarısında bulundu

Ürdün, Ramazan ayı yaklaşırken İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının devam etmesinin bölgeyi savaşın genişleme riskiyle karşı karşıya bırakacağı konusunda uyardı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, ülkesini ziyaret eden Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile başkent Amman'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Safedi, mevcut koşullar altında Ramazan ayı başlamak üzereyken Gazze'ye yönelik saldırıların devam etmesinin, tüm bölgeyi savaşın genişlemesi ve genel olarak bölgesel durumun patlaması tehlikesiyle karşı karşıya bırakacağı uyarısında bulundu. Safedi, savaş devam ederken geçen her günün durumun patlama riskini ve can kayıplarını artırdığını dile getirdi.


ABD'de Cumhuriyetçi aday adaylarından Haley'nin memleketinde ön seçimlerin galibi Trump oldu

ABD'de 2024 başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Partinin aday adaylarından Nikki Haley'nin memleketi South Carolina'daki ön seçimleri, eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin aday adayı Donald Trump kazandı.

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için ön seçim süreci devam ederken, Cumhuriyetçi aday adayı Haley'nin memleketi ve bir dönem valiliğini yaptığı South Carolina'da eyalet yönetiminin düzenlediği ön seçimler tamamlandı. Associated Press (AP) haber ajansının duyurduğu ve resmi olmayan sonuçlara göre, seçimlerde Trump oyların yaklaşık yüzde 60'ını alırken, Haley, yüzde 40 civarında kaldı. Haley'nin memleketinde galip gelen Trump, zafer konuşmasında "Cumhuriyetçi Partiyi hiç bu kadar birlik içinde görmemiştim. (Bu galibiyeti) 15 dakika kutlayabilirsiniz. Sonra işimizin başına dönmeliyiz." diye konuştu.


AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İnci, trafik kazasında yaralandı

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İnci'nin de aralarında bulunduğu 5 kişi yaralandı.

D-100 kara yolu İstanbul istikametinde seyreden Ali İnci idaresindeki 54 AK 901 plakalı otomobil, Ormanköy ışıkları mevkisinde Hüseyin B. yönetimindeki 34 DTP 952 plakalı hafif ticari araçla çarpıştı.

Kazada Milletvekili İnci ile diğer sürücü ve araçtaki ikisi çocuk biri kadın 3 kişi yaralandı. İhbar üzerine kaza mahalline itfaiye, sağlık ve polis ekibi sevk edildi. 


Mısır basını, Gazze'de ateşkes sağlanması hedefiyle Doha'da müzakerelerin yeniden başladığını duyurdu

Mısır medyası, 7 Ekim'den bu yana ağır saldırılara maruz kalan Gazze'de ateşkes sağlanması hedefiyle müzakerelere Katar'ın başkenti Doha'da yeniden başlandığını yazdı.

Mısır'daki yönetime yakın el-İhbariyye haber kanalı, güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberinde, Katar'ın başkenti Doha'da Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması amacıyla uzmanlar düzeyinde müzakerelere başlandığını duyurdu.

Müzakerelerin ne zaman başladığı ve gelişmelere dair ayrıntılı bilgi verilmezken, konuya ilişkin diğer ilgili taraflardan henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ayrıca haberde, Doha'daki görüşmelerin ardından toplantıların Kahire'de devam edeceğine işaret edildi.

Öte yandan İsrail Kanal 12 televizyonu, İsrailli bir yetkiliden aktardığı bilgide, Gazze'de alıkonulan esirlerin serbest bırakılması için görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini ayrıca, tüm ayrıntıları görüşmek üzere gelecek birkaç gün içinde Katar'a bir heyet gönderileceğini duyurdu. İsrail resmi televizyonu ise, Kahire'de daha önce yapılan görüşmelerde, esir takası için Hamas'ın Gazze'de savaşın bitirilmesi şartında ısrar etmiş olduğunu hatırlattı.


Akşener'in eski danışmanından İmamoğlu'na seçim şarkısı: Beş yıllık şahitliğimin ürünüdür bu şarkı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in eski danışmanı Murat İde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu için seçim şarkısı hazırladı.

Şarkıyı sosyal medya hesabından paylaşan İde, "Gözlerin Kapalı Dinle İstanbul... Beş yıllık şahitliğimin ürünüdür bu şarkı... Helali hoş olsun..." ifadelerini kullandı. İde, İmamoğlu'na hediye ettiği seçim şarkısının vokalliğini de üstlendi. 


Husiler: ABD ve Birleşik Krallık ülkenin çeşitli kentlerine 22 hava saldırısı düzenledi

ABD ve Birleşik Krallık'nin Sana kenti dahil 3 kente toplam 22 hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Husilere bağlı SABA haber ajansına göre, ülkenin güneybatısında yer alan Taiz kentindeki iletişim hatları üç kez hedef alındı.

Husilerin kontrolündeki Sana kenti ve kırsalı 17 defa ABD ve İngiliz hava saldırılarına maruz kaldı. Kuzeybatıdaki Hacce kentinde bulunan çiftliklere de iki hava saldırısı düzenlendi. Haberde, saldırılar sonucu oluşan can kaybı veya hasara ilişkin detay verilmedi. ABD ve İngiltere'den söz konusu saldırılara dair henüz açıklama yapılmadı.


Çin'in Sincan Uygur Bölgesi'nde 5,8 büyüklüğünde deprem

Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Bölgesi'nde 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Çin Deprem Ağları Merkezinden (CENC) yapılan açıklamaya göre, sabah saatlerinde merkez üssü Sincan Uygur Bölgesi'ne bağlı Kızılsu Kırgız İli'nin Akçi ilçesi olan 5,8 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Yerin 11 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde, ilk belirlemelere göre can kaybı veya hasar olmadı. Dün aynı bölgede 5,3 büyüklüğünde deprem kaydedilmişti.


Hiroşima'nın kalıntılarında bulunan kol saati 31 bin dolara satıldı

Japonya'nın güneybatısındaki Hiroşima'ya 1945 yılında atılan atom bombasının kalıntılarında bulunan erimiş kol saati, 31 bin 113 dolara alıcı buldu.

ABD'nin Boston kentindeki "RR Auction" müzayedesinde, bombalanan Hiroşima'nın kalıntılarından çıkarılan; yerel saatle patlama anı olan 08.15'te durarak eriyen kol saati, 31 bin 113 dolara satıldı.

Saati satın alan müşterinin ismi açıklanmadı. Müzayededen yapılan açıklamada, meşhur kol saati "nükleer çağın şafağının işareti ve uygarlığın alacakaranlığının habercisi" olarak nitelendirildi.

Saat, acil yardım malzemeleri götürmek için kente gelen bir İngiliz askeri tarafından bulunmuştu.


İsrail medyasına göre Tel Aviv esir takası görüşmeleri için Katar'a heyet gönderecek

İsrail Savaş Kabinesinin, Hamas ile esir takası görüşmelerini tamamlamak için Katar'a heyet gönderme kararı aldığı belirtildi.

İsrail'in Kanal 12 Televizyonunun haberine göre, Paris konferansındakinden daha düşük temsil düzeyine sahip bir İsrail heyeti, esir takası anlaşmasıyla ilgili müzakerelere devam etmek için Katar'a gidecek.


Bakan Yerlikaya duyurdu: Kafes-47 operasyonlarında organize suç örgütü çökertildi, 8 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Yalova merkezli Kocaeli, Sakarya ve Bursa'da operasyonlar düzenlendiğini, Yalova'da Yılmaz ve Erdem Çakar'ın elebaşı olduğu "Çakar" olarak bilinen örgütün çökertildiğini, 8 örgüt üyesinin gözaltına alındığını belirtti.

Yerlikaya, organize suç örgütü üyesi şüphelilerin, Altınova ilçesinde faaliyet gösteren oto lastik, petrol istasyonu, işçi servisi işletmeciliği ve çiçek yetiştiriciliği yapan şahısların bir araya gelip, suç işlemek amacıyla örgüt kurarak fahiş miktarlarda faiz karşılığında vatandaşları borçlandırarak tefecilik suçu işledikleri, faiz borcuna batan esnaflara baskı kurarak borçlulara senet imzalattırdıkları, borç karşılıklarını ise bazen nakit bazen de işyerlerine ait malları, araçları, şirketleri, gayrimenkulleri cebren ve hileyle ele geçirerek "yağma" suçunu işledikleri bilgisini verdi.

İçişleri Bakan Yerlikaya, şüphelilerin, borcunu aksatan şahıslara karşı silahla tehdit, ikametin kurşunlanması, genel güvenliğin kasten tehlikeye düşürülmesi, tehdit ve hakaret suçlarını işlemek suretiyle korku oluşturdukları, esnafları sindirdikleri ve kurdukları sanal şirketlerin banka hesapları aracılığıyla ticari alışveriş yaptıkları görüntüsü vererek belirli bir bedel ile sahte fatura düzenledikleri bilgisini de paylaştı.

Şüphelilerin, 2014 yılından bugüne kadar açıp kapattıkları şirket hesapları incelendiğinde yaklaşık 1 milyar lira haksız kazanç elde ettiklerinin tespit edildiğini vurgulayan Yerlikaya, operasyonlarda, 4 ruhsatsız tabanca, 2 kurusıkı tabanca, 2 av tüfeği, çok miktarda Türk lirası ile senet, çek, tapu ve dijital materyale el konulduğunu dile getirdi. Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı ve operasyonları düzenleyen polisleri tebrik eden Yerlikaya, şunları kaydetti:

Aziz milletimizin bilmesini isterim ki; Suçta kibirlenenlere, halkımızın huzurunu kaçıranlara, organize suç örgütlerine ve çetelere göz açtırmayacağız. Hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip, tek tek kafese koyacağız.


İtalya'da Cumhurbaşkanı, polisin Filistin gösterilerine sert müdahalesinden ötürü İçişleri Bakanı'nı uyardı

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın, bazı kentlerdeki Filistin'e destek yürüyüşlerinde polisin gençlere coplu sert müdahalesinden ötürü İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi'yi uyardığı bildirildi.

Floransa ve Pisa kentlerinde 23 Şubat’ta öğrencilerin düzenlediği Filistin’e destek yürüyüşlerine polislerin coplu sert müdahalesi, ülke gündemindeki yerini koruyor.

Muhalefet partilerinin sert tepki gösterdiği müdahalenin ardından Cumhurbaşkanı Mattarella'nın bugün İçişleri Bakanı Piantedosi ile görüştüğü açıklandı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı'na güvenlik güçlerinin otoritesinin coplarla değil güvenliği sağlarken ifade özgürlüğünü de koruma kapasitesiyle ölçülebileceğini hatırlattı. Gençlerin coplanması, başarısızlığın ifadesidir" bilgisi paylaşıldı.


Papa, çocuk istismarını göz ardı ettiği ileri sürülen başpiskoposun istifasını kabul etti

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, "çocuk istismarını örtbas ettiği" ileri sürülen Polonyalı başpiskopos Andrzej Dziega'nın istifasını kabul etti.

Vatikan konuya ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada, Papa Franciscus'un "başpiskopos Andrzej Dziega'nın Szczecin-Kamien başpiskoposluğu görevinden istifasını kabul ettiği" bildirildi.

Polonya'nın TVN24 kanalının 2021'de yayınladığı belgeselde, o dönemde vefat eden rahip Andrzej Dymer'in "çocukları istismar ettiği" ve bağlı olduğu Szczecin-Kamien piskoposluğunun başpiskoposu Andrzej Dziega'nın 1995'ten bu yana istismardan haberi olmasına rağmen hakkında herhangi bir işlem başlatmadığı iddia edilmişti.

Yerel basında yer alan haberlerde de Dymer'in 2008'de bir kilise mahkemesince çocuklara cinsel istismarda bulunmaktan suçlu bulunduğu ve Dymer'in temyize gitmesine rağmen başvurusunun ölümünden önce görülmediği bildirilmişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU