İsrail işgal güçleri mahkeme kararına rağmen ABD vatandaşı kanser hastasını alıkoyuyor

Semaher İsmail, Amerika Birleşik Devletleri'nde doğdu ve çocuklarıyla birlikte orada yaşıyor

Bu ayın başında Batı Şeria'da İsrail işgal güçleri tarafından gözaltına alınan Filistin asıllı ABD vatandaşı ve kanser hastası Semaher İsmail'i (46), İsrailli bir askeri yargıcın suçlamaları reddedip serbest bırakılmasına karar vermesine rağmen, İsrailli yetkililer Semaher İsmail’in yargılanmasında ısrar ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Semaher İsmail, Amerika Birleşik Devletleri'nde doğdu ve çocuklarıyla birlikte orada yaşıyor. Geçen Kasım ayında Filistinli kocasından boşanma belgelerini düzenlemek için Ramallah’a geldi ve Ramallah'ın doğusundaki Silvad köyünde konakladı. Nisan ayında ABD’ye dönmeyi planladı. Ailesine göre, İsrail'in Semaher İsmail'e karşı olumsuz tavrı, İsmail'in kasabada bir gencin hukuksuzca gözaltına alınmasına ve dövülmesine itiraz etmesi ve bunun üzerine askerlerin ona saldırmasıyla başladı.

5 Şubat'ta bir grup İsrail askeri hasta kadını darp edip sonrasında tutukladı; Kaldığı evi tahrip edip dağıttı. 12 Şubat’a kadar yani tutukluluğunun üzerinden 1 hafta geçene kadar mahkemeye çıkarılmadı. Mahkemede, saldırıya uğradığından şikayetçi olup kanser hastası olduğunu belirten belgeler sunmuş, sorgu görevlilerinin kendisine ilaç vermeyi reddettiklerini, kendisine hakaret ettiklerini, aşırı şiddet uyguladıklarını ve 1 hafta boyunca ABD Konsolosluğu’na erişimine izin vermediklerini belirtmişti.

İddia makamı, Semaher İsmail'in sosyal medya hesaplarında 7 Ekim'deki Hamas saldırısını destekleyen ve şiddeti teşvik eden açıklamalar yayınlaması iddiasıyla teröre teşvikle suçlandığını belirtiyor. Hamas saldırısını gösteren bir fotoğrafın altına "Allahu Ekber" yazıldığı ve Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde ile İsrail suikastına kurban giden Yahya Ayyaş’ın fotoğrafıyla birlikte Mescid-i Aksa'nın bir fotoğrafının yayınlandığı yayınlar hakime delil olarak sunuldu.

Yarbay Hâkim Azrael Levy, suçlamaların tahrik içermediğine, yayınların bir kısmını kendisinin ABD'de iken yazdığına, kendisinin ABD vatandaşı olduğuna ve İsrail'in sanığı yargılama hakkı olup olmadığı konusunda şüphe olduğuna karar verdi ve serbest bırakılmasını emretti.

Ancak Askeri Savcılık hâkimin kararını reddettiğini açıkladı ve hakkında dava açma bahanesini kullandı. Duruşmasının başlaması için önümüzdeki pazar günü bir tarih belirlendi. Savcılık, tutukluluk süresinin duruşmanın sonuna kadar uzatılmasını talep edeceğini söyledi. Damun Hapishanesine geri gönderildi. Hâkim kendisine ilaç verilmesine ve ABD Konsolosluğu’nun kendisini ziyaret etmesine izin verilmesine karar verdi.

Şarku’l Avsat’a konuşan Aileye göre ise Semaher, "Facebook paylaşımları ve internette dolaşan 10 yıllık siyasi karikatürler" nedeniyle tutuklandı. Aile tarafından dile getirilen kötü muamele iddialarına yanıt vermeyen İsrail ordusu, Semaher'in "sosyal medyada kışkırtma suçlamasıyla tutuklandığını" doğruladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matt Miller, gizlilik yasalarını gerekçe göstererek ailenin öne sürdüğü belirli iddialar hakkında konuşamayacağını söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU