Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: AA

DEM Parti Eş Genel başkanı Hatimoğulları: İstanbul’un kaderini her türlü DEM Parti belirleyecek

DEM Parti İstanbul İl Örgütü’nün düzenlediği halk buluşmasında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DEM Parti olarak, seçim çalışmalarını sadece sandık bazlı yürütmeyeceklerini,  aynı zamanda partilerinin 3’üncü Yol fikriyatını tüm topluma aktarma siyasetini izleyeceklerini kaydetti. Yerel seçimlerde İstanbul’un büyük bir önem taşıdığına dikkat çeken Hatimoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Batı için Kent Uzlaşısından bahsettik. Kent Uzlaşısını bazıları sadece siyasi partilerle görüşme şeklinde algılıyor. Bu büyük bir eksiliktir. Kent Uzlaşısı demek o kentte bulunan bütün siyasal ve toplumsal dinamiklerin bir arada olması demektir. Kent Uzlaşısından amaçladığım şeylerden birisi de seçim işbirliğini sağlamaktır. Ancak Kent Uzlaşısı sağlanamayan yerlerde adaylarımızı açıkladık. Bu kentlerimizden birisi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) oldu. İstanbul’un kaderini her türlü DEM Parti belirleyecek. Kent Uzlaşısı demek sadece siyasi parti birliktelikleri değildir. O yüzden mahallerimizde ilçelerimizde bütün demokrasi güçleriyle görüşmek ve onlarla birlikte ortak tutum belirlemek seçim çalışmalarını beraber yürütmek oldukça önemlidir.


CHP önünde Avcılar protestosu: Turan Hançerli'yi yeniden aday gösterin

CHP İstanbul İl Başkanlığı önünde, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli'nin yerel seçimlerde yeniden aday gösterilmeyeceği iddiası üzerine toplanan bir grup, duruma tepki gösterdi. Grup adına açıklama yapan Aslan Uzun, Avcılar'da Turan Hançerli'nin yeniden aday olmasını istediklerini söyledi. Uzun, ilçeye ithal başkan istemediklerini belirterek, "Turan Hançerli Avcılar'da 40 yıllık imar sorununu çözdü. Kesinlikle Turan başkanımızı geri istiyoruz. Turan başkan olmadan Avcılar kazanılmaz, Avcılar olmadan Turan başkan olmaz." dedi.
Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz "Cumhuriyet Halk Partisi içinde ülke nüfusunun yüzde 13’ünü, engellileri temsil eden bir belediye başkanını içinde barındıramıyorsa bana göre Cumhuriyet Halk Partisinde adalet de yoktur, vicdan da yoktur" diye konuştu.
Tokat Zile Dernekler Federasyonu Başkanı İsmail Bektaş ise Avcılar'da yaşayan herkesin Turan Hançerli'nin aday olmasını istediğini belirterek, "Turan Hançerli engelli olmasına rağmen, engel tanımayan bir belediye başkanı. Tokatlıların, Çorumluların, Kastamonuluların, herkesin gönlünde taht kurmuş bir belediye başkanı." diye konuştu.
 


Hamas yöneticisi Hamdan: Netanyahu siyasi geleceği için savaşı uzatıyor


Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Usame el Hamdan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun savaşın durdurulması için herhangi bir anlaşmaya yanaşmayarak şahsi siyasi hedefleri için vakit kazanmaya çalıştığını söyledi. Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda Gazze Şeridi'nde tam ve nihai bir ateşkes ve kapsamlı bir esir takası için Paris'te yapılan "anlaşma" görüşmelerine İsrail'in bizzat temsilcilerinin katılıp onay verdiğini belirten Hamdan, şöyle konuştu:

İsrail'in verdiği yanıttan Paris anlaşmasından çekildiğini, halkımıza yönelik saldırıların sonlandırılmasını sağlayacak bir anlaşmaya varılmasının önüne şartlar ve engel koyduğunu gördük. Gazze Şeridi'ndeki insanların özgürce harek etme, yerinden olanların evlerine dönmesi, işgal güçlerinin tamamen Gazze Şeridi'nden çekilmesi garantisi vermiyor. Aynı zamanda esir takası için işgalcilerin önerdiğine bakıldığına anlaşmaya varmada ciddi olmadıkları görülüyor. Netanyahu'nun davranışı ve duruşu, siyasi geleceğine yönelik yaptığı hesaplamalarından vakit kazanmak için savaşı uzatmak, herhangi bir anlaşmaya yanaşmamak ve kaçma politikasını uyguladığını teyit ediyor.

Hamdan, Hamas'ın olası bir ateşkes ve esir takası için mevcut tutumunu koruduğunu ve Filistin halkına yönelik saldırıların durdurulması için anlaşma yapmayı hala arzuladığını kaydetti.


İsrailli bakandan Mısır'a "Hamas" suçlaması: Hamas'ın silahlanmasında Mısır'ın payı var

İsrail'in "Haaretz" gazetesinde yer alan habere göre,  İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023'te düzenlediği saldırılarla ilgili Mısır'ı suçladı. Smotrich "Hamas'ın silahlanması, büyük oranda Mısır üzerinden oldu. Mısırlılara, 7 Ekim'de yaşananlardan büyük sorumluluk düşüyor" dedi. İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, X hesabından yaptığı paylaşımda, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya İsrail ve Hamas arasındaki esir takası görüşmeleri için Mısır’ın başkenti Kahire’ye temsilci göndermemesi çağrısında bulundu.


UCM Başsavcısından İsrail'e uyarı

 Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Han, İsrail’in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik bombardımanları ve muhtemel kara operasyonundan derin endişe duyduğunu belirterek, "Hukuka uymayanlar, mahkeme daha sonra yetkisi uyarınca harekete geçtiğinde şikayet etmemeli." uyarısında bulundu. İsrail'in, savaş hukuku kurallarına aykırı tutumunda gözle görülür bir değişiklik olmadığını belirten Han, "Ofisim işlendiği iddia edilen her türlü suçu aktif bir şekilde soruşturmaktadır. Yasaları ihlal edenlerden hesap sorulacaktır.” uyarısında bulundu.


Kassam Tugayları: İsrail saldırılarında ağır yaralanan 8 esirden 3'ü öldü

İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında ağır yaralanan 8 esirden 3'ünün öldüğünü duyurdu. Kassam tarafından esirlerle ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Gazze Şeridi'ne dün düzenlenen saldırılarda ağır yaralandığını duyurduğumuz 8 İsrailli esirden 3'ü öldü." ifadesine yer verildi. Ölen esirlerin isimleri ve fotoğraflarının, diğer yaralıların akıbetleri netleşince açıklanacağı aktarıldı. İsrail'den konuya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.


Deniz Yücel: Haluk Levent'e kurumsal teklif yapmadık
Haluk Levent: Zaten teklif yazılı değil sözlü yapıldı

Haluk Levent, CHP Sözcüsü Deniz Yücel'in "Kurumsal düzeyde Sayın Haluk Levent’e ya da başka birisine adaylık teklif edilmesi gibi bir şey söz konusu değil" açıklamasının ardından bir açıklama daha yaptı. Sosyal medyada paylaşım yapan Levent, "CHP sözcüsü Deniz Yücel “Haluk Levent ‘e kurumsal bir teklif yapmadık” demiş. Herkes arıyor beni. Haliyle açıklayayım" diyerek şunları yazdı:

Evet bana yazılı bir teklif yapılmadı. Ben zaten yazılı bir resmi teklif geldi demedim. Sözlü yapıldı. Üst düzeyden yapıldı. 3 kez arandım. Konuştuk. Hatta “lütfen bu konuşmalar aramızda kalsın” dedim. Sabah gazeteciler art arda arayıp soru sordular. Şaşkınlıkla “kimden duydunuz?” dedim. Hepsi de parti içinden duyduk dediler. Haberi yapan gazeteci Murat Ağırel bence ona sorsunlar kimden duymuş diye. Keşke bu tartışmaların içinde hiç olmasaydım ama yapacak bir şey yok.


İspanya'da eylemlerini sürdüren çiftçiler, hükümetten somut adım bekliyor

İspanya'da yol kapatma eylemlerinde birinci haftayı geride bırakan çiftçiler, hükümetten somut adım atmasını bekliyor. Tarım sektörü çalışanlarının bağlı olduğu Asaja, COAG ve UCA adlı sendikalar ile aşırı sağın desteklediği 6 Şubat Platformu'nun çağrılarıyla 6 Şubat'ta başlayan protestolarda 7. gün geride kaldı. Son iki gündür başkent Madrid'in çevresinde de trafiği yavaşlatma ve yol kapatma eylemleri yapan çiftçiler, bugün güneyde Sevilya, Badajoz, Caceres, Malaga ve Murcia, kuzeyde ise Huesca, Zaragoza, Barselona kentleri ile Navarra ve Rioja bölgelerinde protestolarını yoğunlaştırdı. Çiftçilerin eylemlerine İspanya'daki nakliyeciler de bugünden itibaren destek verme kararı alırken balıkçılık sektörü çalışanları da benzer şekilde protestolara katılacaklarını duyurdu. Madrid'in 30 kilometre kadar kuzeyindeki Valdemoro ile Torrejon de Velasco ilçeleri arasında 50 kadar traktörle trafiği yavaşlatma eylemi yapan çiftçiler, hükümet ve Avrupa Birliği (AB) somut çözümler için adım atana kadar protestolarına devam edeceklerini söyledi.


UNRWA Genel Komiseri Lazarini: Gazze'de "güvenli yer" ne demek bilmiyorum

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in saldırıları altındaki Gazze Şeridi’nde “güvenli bir yerin ne anlama geldiğini bilmediğini” söyledi. UNRWA’nın X sosyal medya hesabından Lazzarini’nin İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarına ilişkin açıklamasına yer verildi. Lazzarini, açıklamasında, "İnsanlar bir yerden başka bir yere taşınıyor. Her seferinde belirli bir yere gitmeleri söylendiğinde, buranın daha güvenli olacağı söyleniyor ancak bu yerin güvenli olmadığı kanıtlanmıştır.” ifadelerini kullandı. Lazzarini, ayrıca, "Gazze Şeridi'nde güvenli yerin ne anlama geldiğine dair hiçbir fikrim yok." değerlendirmesinde bulundu.


Adana'da makamında saldırıya uğrayan Özel Kalem Müdür Vekili Güdük hayatını kaybetti
 

Adana Büyükşehir Belediyesi'nde uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralanan Özel Kalem Müdür Vekili Samet Güdük, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Belediyenin merkez Seyhan ilçesi Atatürk Caddesi'ndeki hizmet binasında Özel Kalem Müdürlüğüne giren M.G. (44), Müdür Vekili Samet Güdük'e tabancayla ateş etti. Ağır yaralanan Güdük, kaldırıldığı özel hastanede doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamadı. Güdük'ün hastane önünde bekleyen yakınları gözyaşı döktü. Polis ekipleri, belediyenin halk ekmek biriminde çalıştığı belirlenen zanlıyı gözaltına aldı. Ekiplerin olayla ilgili soruşturması sürüyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD ile bir süredir yürüttüğümüz F16 talebimizin olumlu sonuçlanmasından memnuniyet duyuyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Kabine Toplantısı sona erdi. 3 saat 15 dakika süren toplantı sonrası Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz


İsrail muhalefetinin lideri Lapid: Hükümet esirleri terk etti

İsrail ana muhalefet lideri Yair Lapid, İsrail ve Hamas arasındaki esir takası için küçük bir fırsat olduğunu ancak hükümetin “en küçük şansı bile göz ardı edemeyeceğini” belirtti. Esirler serbest bırakılmadan “bir zafer” olmayacağını vurgulayan Lapid, bu kişilerin hükümet ve güvenlik sistemi tarafından terk edildiğini dile getirdi. Lapid, “Netanyahu, kaçırılanlar ile zaferden yana olanlar varmış gibi bizi bölmeye yönelik kötü, gülünç ve siyasi deneyine son vermeli.” ifadelerini kullandı.


Cansu Bektaş, Avrupa şampiyonu oldu

Milli halterci Cansu Bektaş, Avrupa Şampiyonası'nda kadınlar 45 kiloda, koparmada 75 kilo kaldırarak Türkiye'nin şampiyonadaki ilk altın madalyasını kazandı.


İsrail'in saldırdığı Refah'ın belediye başkanı konuştu: Gece insanlar uykudayken saldırdılar

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kenti Belediye Başkanı Ahmed es-Sufi, İsrail'in kente düzenlediği hava saldırılarının, şehrin yaşadığı insani ve sağlık felaketlerinin yanı sıra gelecek günlerde gerçekleştirilecek daha büyük katliamların habercisi olduğunu ifade etti. Sufi, İsrail'in dün gece Refah'a düzenlediği saldırıların, geniş çaplı olduğunu, çok sayıda ev ve iki camiyi hedef aldığını belirtti.

Gece yarısı uyudukları sırada sivillerin evlerinin vurulmasına tepki gösteren Sufi, saldırıların düzenlendiği yerlerin farklı farklı olmasının sivil savunma ekiplerinin işini daha da zorlaştırdığını aktardı.


Türkiye'de silahlı şiddet: En fazla şiddet Marmara'da, en az şiddet Doğu Anadolu'da

“Türkiye’nin silahlı şiddet haritası”nı raporlaştıran Umut Vakfı 2023 Yılı Şiddet Haritası’nı yayınladı. Raporda 2023 yılında yaşanan 3 bin 773 silahlı şiddet olayında 2 bin 318 kişinin öldüğü 3 bin 820 kişinin de yaralandığı belirtildi. 2023 yılının Şiddet Haritası’na göre meydana gelen 3 bin 773 olayın; yüzde 29.23’ü yani bin 103’ü Marmara Bölgesi’nde, yüzde 14.71’i yani 555’i Karadeniz Bölgesi’nde, yüzde 14.44’ünü kapsayan 545’i Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, 473 olayı kapsayan yüzde 12.54’ü Ege Bölgesinde, 464 olayı kapsayan yüzde12.30’u İç Anadolu Bölgesi’nde, yüzde 11’ini kapsayan 415’i Akdeniz ve yüzde 5.78’i yani 218’i de Doğu Anadolu Bölgesinde yaşandı. Rapora göre, bir önceki yıl şiddet olayları sıralamasında dördüncü sırada olan Karadeniz Bölgesi en çok olayın yaşandığı ikinci bölge olurken 2023 yılında, ikinci sırada olan Akdeniz Bölgesi ise altıncı sıraya geriledi. Türkiye’de her kentte silahlı şiddet yaşandığına vurgu yapılan raporda; "Bu yılın en sakin sayılabilecek şehri; bir olayla Erzincan olarak dikkat çekiyor" ifadelerine yer verildi.


Küçükçekmece'deki saldırının yeni görüntüleri ortaya çıktı

AK Parti Küçükçekmece Belediye Başkan adayı Aziz Yeniay'ın, seçim çalışması kapsamında Kanarya Mahallesi'ndeki bir derneği ziyareti sırasında kimliği belirsiz kişilerce uzun namlulu silah ve tabancayla düzenlenen saldırıya ilişkin yürütülen soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 17 şüphelinin emniyetteki işlemleri devam ederken, silahlı saldırıya ilişkin yeni görüntülere ulaşıldı.


İskoçya Bölgesel Başbakanı Yusuf'tan, Birleşik Krallık hükümeti ve muhalefetine Gazze tepkisi

İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf, Birleşik Krallık hükümeti ile muhalefetteki İşçi Partisinin, Gazze'de derhal ateşkes çağrısında bulunma konusundaki isteksizliğinin asla affedilmeyeceğini belirterek, Gazze'de katliama tanıklık ederken "utanç içinde başlarını öne eğmeleri gerektiğini" belirtti.

Yusuf, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, İskoçya Ulusal Partisinin (SNP) İngiltere Parlamentosundaki lideri Stephen Flynn'in, Gazze'de derhal ateşkes çağrılarını desteklemeleri için İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer'a yazdığı mektuba yer verdi.

Söz konusu mektubu alıntılayan Yusuf, paylaşımında şunları kaydetti:

Keir Starmer ve Sunak'ın, derhal ateşkes çağrısında bulunma konusundaki isteksizliği asla unutulmayacak ve affedilmeyecektir. İngiliz hükümeti ve İşçi Partisi muhalefeti, gözlerimizin önünde binlerce kadın ve çocuğun öldürüldüğü bir katliama tanıklık ederken utanç içinde başlarını öne eğmelidir.


İsrail, Lübnan'ın güneyine art arda hava saldırıları düzenledi

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesine art arda düzenlediği hava saldırılarında 2 kişinin yaralandığı belirtildi.

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre, İsrail savaş uçakları, sınırın hemen yanında yer alan Tel el-Avayda bölgesine üst üste iki hava saldırısı düzenledi.

Savaş uçaklarının yine sınırda yer alan Lübnan'ın El-Hiyam ve Marun er-Ras beldesindeki boş evleri hedef aldığı kaydedildi.

NNA'da yer alan başka bir haberde, İsrail ordusunun Teyr Harfa beldesinin merkezinde bir eve hava saldırısı düzenlediği ifade edildi. Saldırı sonucu evdeki 2 kişinin ağır yaralandığı ve ambulansla hastaneye kaldırıldıkları bildirildi. Evde mahsur kalan diğer 3 kişinin de sivil savunma ekiplerince güvenli bölgeye tahliye edildikleri aktarıldı. İsrail güçleri, 4 ayı aşkın süredir Lübnan'ın güneyindeki 120 kilometrelik sınır hattında yer alan köy, belde ve ilçelere hava saldırıları düzenliyor. Söz konusu saldırılar nedeniyle Lübnan'ın sınır bölgelerinde 80 binden fazla sivil yerinden edildi.


Dünya Hükümetler Zirvesi Dubai'de başladı

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde düzenlenen "2024 Dünya Hükümetler Zirvesi" 25'ten fazla devlet başkanı ve hükümet liderinin katılımıyla başladı.

BAE resmi haber ajansı WAM'da yer alan haberde, "Geleceğin Hükümetlerini Şekillendirmek" temasıyla gerçekleşen Dünya Hükümetler Zirvesi'nin 14 Şubat'a kadar süreceği belirtildi.

Zirvede dünyanın karşı karşıya kaldığı acil sorunların gölgesinde geleceğe dair fırsat ve zorlukların ele alınacağı aktarılan haberde, zirveye 25'ten fazla devlet ve hükümet liderinin katılım gösterdiğine işaret edildi.

Dubai'de gerçekleşen zirveye dünyanın farklı ülkelerinden 120 hükümet heyetinin yanı sıra 85'i aşkın uluslararası ve bölgesel örgütün katılım sağladığı vurgulanan haberde, 4 binden fazla katılımcı arasında dünyanın dört bir yanından uzman, düşünür ve yetkililerin de zirvede bulunacağı ifade edildi.

Haberde, Dünya Hükümetler Zirvesi kapsamında 6 ana temada gerçekleşecek 15 küresel forumda gelecekteki küresel büyük dönüşümlerin ele alınacağına dikkat çekildi.


Birleşik Krallık’tan 4 Yahudi yerleşimciye yaptırım kararı

Birleşik Krallık, Batı Şeria'daki Filistinlileri silahla tehdit eden ve kışkırtıcı eylemlerde bulunan 4 Yahudi yerleşimciye yaptırım uygulama kararı alırken, Dışişleri Bakanlığınca "İsrail'in harekete geçmedeki başarısızlığı, Batı Şeria'daki aşırılık yanlısı yerleşimcilerin neredeyse tamamen dokunulmaz olduğu bir ortama yol açtı" açıklamasında bulunuldu.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Batı Şeria'daki yerleşimci şiddetinin daha önce görülmemiş seviyede arttığı belirtildi.

Bugün alınan kararla 4 isme seyahat ve vize yasağı ile mallarını dondurma yaptırımı uygulanacağı ifade edilen açıklamada, sözkonusu kişilerin silahla tehdit, Filistinlileri yerinden etmek için saldırı, mülklerin yok edilmesi gibi tansiyonu artırıcı girişimlerde bulunduğu vurgulandı.

Açıklamada, "İsrail'in harekete geçmedeki başarısızlığı, Batı Şeria'daki aşırılık yanlısı yerleşimcilerin neredeyse tamamen dokunulmaz olduğu bir ortama yol açtı" değerlendirmesi yapıldı.


İsrail ordusu Gazze'de 2 gazeteciyi daha öldürdü

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin Refah ve Cibaliye kentlerine düzenlediği saldırılarda gazeteci Ela Hasan el-Hıms ile Enğam Ahmed Advan'ın hayatını kaybettiği belirtildi.

İsrail'in Gazze'de 7 Ekim'den bu yana öldürdüğü gazetecilerin sayısının 126'ya çıktığı kaydedildi.


Reuters: Türkiye, girişi engellenen gıda yardımları konusundaki sorunu çözmek için İsrail ile temasta

Türkiye’nin, İsrail'in limanına girişi engellenen gıda yardımları konusundaki sorunu çözmek için İsrail ile görüştüğü belirtildi

Reuters’a konuşan Ankara'daki diplomatik kaynaklar, İsrail'deki bir limana girişi engellenen yardım malzemeleri konusundaki sorunu çözmek için Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nınnın İsrailli yetkililerle irtibat hâlinde olduğunu belirttiler.

Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA) dün yaptığı açıklamaya göre, Gazze'deki 1.1 milyon kişinin bir ay boyunca ihtiyacını karşılamaya yönelik un, nohut, şeker ve yemeklik yağ da dahil olmak üzere Türkiye'nin gönderdiği 1,049 konteynerlik yardım sevkiyatının limana girişi engellendi.


Meksika'da sporcuları taşıyan uçak acil iniş yaptı: Plajdaki 1 kişi hayatını kaybetti

Meksika'nın Oaxaca eyaleti yetkilileri, yaptıkları açıklamada, skydiving (gökyüzü dalışı) sporuyla uğraşan 4 Kanadalı ve 1 Meksikalı sporcuyu taşıyan uçağın ülkenin güneyindeki bir plaja acil iniş yaptığını bildirdi.

Yetkililer, uçağın acil iniş sırasında plajda bulunan bir kişinin ölümüne neden olduğunu bildirdi. Uçaktaki mürettebatın tedavi altına alındığını ve durumlarının "stabil" olduğunu açıklayan yetkililer, uçağın neden acil iniş yaptığına dair herhangi bir bilgi paylaşmadı.


Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayını tanıttı

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, bir dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, partisinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Burcu Bostancıoğlu'nu tanıttı.

Milletin önünde kuvvetli bir alternatif olmak için sıkı şekilde çalışacaklarını ifade eden Uysal, "Yerel seçim rekabetinde kendi çizgimizde pozitif bir siyaset anlayışıyla hareket edeceğiz. Belediyelerin sadece bugünü değil yarını da kucaklayacağı bir vizyonla buluşması gerekiyor. Hızla değişen dünyada yerel yönetimler o ilin gelişimine büyük katkı sağlıyor" diye konuştu.

dp.jpeg
Fotoğraf: AA

Uysal, Burcu Bostancıoğlu'na başarılar diledi. Bostancıoğlu da Cumhuriyet'in 100. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün en sevdiği şehirlerden birine belediye başkan adayı olmanın gururunu yaşadığını belirtti.

Yaklaşık 5 yıldır yerel siyaset içerisinde kente hizmet ettiğini aktaran Bostancıoğlu, "İzmir'i daha yaşanılır bir şehir haline getirmek ve İzmirlilerin refahını arttırmak için yola çıkıyorum. İzmir'i hak ettiği yere taşımak için var gücümle çalışacağım" ifadesini kullandı.


Dünya rekortmeni Kenyalı maratoncu Kiptum, 24 yaşında hayatını kaybetti

Geçen yıl ekim ayında koşulan Chicago Maratonu'nda 2 saat 35 saniyelik derecesiyle dünya rekoru kıran Kenyalı maratoncu Kelvin Kiptum, antrenörü Gervais Hakizimana ile birlikte geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi. 24 yaşındaki atletin ülkesi Kenya'da arabasının ağaca çarpması sonucu öldüğü bildirildi.

Kiptum'un Chicago Maratonu'nda elde ettiği dereceyle, vatandaşı Eliud Kipchoge'e ait rekoru 34 saniye geliştirmesinin ardından bu yaz Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek 2024 Olimpiyat Oyunları'nda maraton mücadelesinin büyük çekişmeye sahne olması bekleniyordu. Rekortmen atlet, geçen yıl Londra Maratonu'nu da kazanmıştı.

erlypy.JPG
Fotoğraf: AFP

MetroPOLl’den "Bu pazar bir seçim olsa” anketi

MetroPOLL Araştırma Şirketi "Bu pazar bir seçim olsa" anketinin sonuçlarını paylaştı. Verilerde AKP'nin 34.6 puan ile ilk sırada yer aldığı görülürken; CHP'nin puanı ise 25.1 oldu. Ankete göre 14 Mayıs sonrası AKP, İYİ Parti ve DEM Parti'nin oylarını artırdığı görüldü. MetroPOLL Araştırma'nın Yöneticisi Özer Sencar “Ocak 2024’te partilerin oy destekleri kararsızlar oransal dağıtıldıktan sonra 14 Mayıs 2023’ün tekrarı gibi olmuş” dedi


Dışişleri Bakanlığı: Uluslararası toplumu İsrail'i durdurmak için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz

Dışişleri Bakanlığı İsrail’in Gazze’de bulunan Refah kentine yönelik saldırılar hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada “BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere, uluslararası toplumu İsrail'i durdurmak için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz” denildi.  Refah kentine düzenlenen saldırılardan “büyük endişe” duyulduğu belirtilen açıklamada, “ Bu harekatı Gazze halkını kendi topraklarından sürme planının bir parçası olarak değerlendiriyoruz” denildi


Adana'da Başkan Zeydan Karalar'ın özel kalem müdürü makamında vuruldu

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın özel kalem müdürü vekili Samet Güdük, makamında silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda vücüduna 3 kurşun isabet eden Güdük hastaneye kaldırıldı. 

İhbar üzerine bölgeye yönlendirilen polis, zanlıyı yakaladı. 

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz


Endonezya'da maç sırasında üzerine yıldırım düşen futbolcu hayatını kaybetti

34 yaşındaki Septian Raharaja, Endonezya'nın Bandung şehrindeki Siliwangi Stadı'nda oynanan futbol maçı sırasında üzerine yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

Bandung Emniyet Müdürü Budi Sartono, yerel medyaya yaptığı açıklamaya göre olay, Bandung City ile FBI Subang arasında oynanan dostluk maçında yaşandı.

Sartono, "Hava güzeldi, Raharaja aniden yere düştü" ifadelerini kullandı. Yıldırım düşen Raharaja'nın hemen yere düştüğü ve ayağa kalkamadığı görülüyor. Maçın ikinci yarısında başlangıçta sıcak olan havanın, daha bulutlu hale geldiği ve birkaç kez şimşek sesinin duyulduğu ifade edildi.


Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 28 bin 340 oldu

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı son 10 günde 1102 artarak 28 bin 340'a, yaralı sayısı 67 bin 984'e yükseldi.


ABD Savunma Bakanı Austin yoğun bakıma alındı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in, nükseden mesane sorunu nedeniyle kaldırıldığı hastanede, yoğun bakıma alındığı bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan açıklamada, acil mesane sorunu nedeniyle gün içerisinde hastaneye kaldırılan Austin'in, yapılan testler ve değerlendirmeler sonrası destekleyici tedavi ve yakın izleme amacıyla yoğun bakım ünitesine nakledildiği belirtildi.

Bakan Austin'in ne kadar hastanede kalacağının bilinmediği, mesane sorununun umulan tam iyileşme sürecini değiştirmesinin beklenmediği kaydedilen açıklamada, "Kanser prognozu mükemmel durumda" ifadesi kullanıldı.

Geçen yıl aralık ayında prostat kanseri teşhisi konulan Bakan Austin, 22 Aralık'ta operasyon geçirmişti.


Gökhan Zan Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı oldu

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Hatay İttifakı’nın Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıkladı. TİP’in Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı eski futbolcu Gökhan Zan oldu.

Haberin tamamına ulaşmak için tıklayın


Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı yurda döndü

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevini tamamlayan Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı yurda döndü.


Suriye, BM'nin Türkiye'den yardım ulaştırmaya devam etme iznini üç ay daha uzattı

Suriye'nin Birleşmiş Milletler (BM) elçisi, BM'nin ülkenin kuzeybatısında muhaliflerin kontrolündeki bölgelere iki Türk sınır kapısı üzerinden yardım ulaştırma izninin üç ay daha uzatıldığını açıkladı.

Şubat 2023'te Türkiye ve Suriye'de resmi istatistiklere göre 50,000'den fazla insanın ölümüne yol açan depremlerin ardından Suriye yönetimi, BM'nin Türk sınır kapıları üzerinden yardım göndermesine üç aylığına izin vermişti. Bu izin süresi, dördüncü kez olmak üzere 13 Mayıs 2024'e kadar uzatıldı.

Suriye'nin BM Elçisi Koussay Aldahhak Cumartesi günü yaptığı açıklamada BM'nin Öncüpınar (Bab el-Selam) ve Ceylanpınar (El Ra'ee) sınır kapılarını kullanmaya devam edebileceğini belirtti.


ABD'li seçmenlerin yüzde 86'sı, Biden'ı ikinci dönem başkanlık için "çok yaşlı" buluyor

ABC News/Ipsos tarafından yapılan ankette, seçmenlerin 5'te 4'ünden fazlası Başkan Joe Biden'ı bir dönem daha başkanlık yapamayacak kadar yaşlı olduğu yönünde görüş bildirdi.

9-10 Şubat'ta yapılan ankete göre, katılımcıların yüzde 86'sı, 81 yaşındaki Biden'ın ikinci dönem başkanlık yapmak için "çok yaşlı" bulduğunu söyledi.

Aynı kitlenin yüzde 59'u, Biden'la eski ABD Başkanı Donald Trump'ın da ikinci dönem başkanlık için çok yaşlı olduğunu dile getirdi.


İsrail’in, Refah’a saldırılarında 100’den fazla kişi öldü

İsrail’in, güvenli bölge olduğunu iddia ederek insanları sürdüğü Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah kentine düzenlediği saldırılarında 100’den fazla kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildi.

Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz


İsrail ordusu, Gazze'deki çatışmalarda iki askerinin daha öldüğünü duyurdu

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyinde yaşanan çatışmalarda Adi Eldor ile Alon Kleinman adındaki iki askerin öldürüldüğü, üç askerin de ağır yaralandığı belirtildi.

Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 229'u karadan işgal sürecinde olmak üzere 566'ya yükseldi.


Pençe-Kaplan harekat bölgesinde kaza: Bir asker şehit oldu

MSB'den yapılan açıklamada, "Pençe-Kaplan operasyonu bölgesinde, 11 Şubat 2024 tarihinde, kahraman silah arkadaşımız P. Söz. Onb. Mustafa Özkardeş meydana gelen araç kazası sonucu şehit olmuştur." denildi.

Açıklamada, "Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz." ifadelerine yer verildi.


Yoldan çıkan araç evin balkonuna düştü: 2 yaralı

Muğla'nın Fethiye ilçesinde, yoldan çıkarak bir evin balkonuna düşen otomobildeki 2 kişi yaralandı.  Karaçulha Mahallesi Çalıca Tepesi mevkisinde, kimliği henüz belirlenemeyen sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yoldan çıkarak bir evin balkonuna düştü. Yaklaşık 5 metre yükseklikten düşerek ters dönen otomobildeki 2 kişi yaralandı. Çevredekilerin ihbarı üzerine kaza yerine sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi.


Ünlü oyuncu Ruffalo'dan Gazze çağrısı: Barışa bir şans verin

ABD'li oyuncu Mark Ruffalo, Gazze'de kalıcı ateşkes çağrısında bulunarak, "Dünya liderlerinden özellikle Başkan Joe Biden'dan bir ateşkes, kalıcı bir ateşkes talep etmesini, barışa bir şans vermesini istiyoruz." dedi. Sanatçılar olarak Gazze'de kalıcı ateşkes çağrısında bulunduklarını aktaran Ruffalo, bombalamanın işe yaramadığının artık anlaşıldığını kaydetti. Ruffalo şunları söyledi:

Barışa bir şans vermenin neresi yanlış? Refah sınırında, yeniden bir bombardıman dalgasıyla karşı karşıya 1 milyon mülteci bulunuyor, 400 bin kişi açlıktan ölüyor ve oraya hiçbir insani yardım giremiyor. Bu nedenle, dünya liderlerinden özellikle Başkan Joe Biden'dan, bir ateşkes, kalıcı bir ateşkes talep etmesini, barışa bir şans vermesini istiyoruz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU