Rus basınında Gazze savaşı: "Filistinlilerin Gazze Şeridi dışına göç ettirilmesini desteklemiyoruz"

Gazze savaşının 54. gününde Rus medyası yaşananları nasıl görüyor?

Fotoğraf: Reuters

Independent Türkçe için 29 Kasım Çarşamba günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

TASS:
 

 

Filistin'den gelen ilk mülteciler Çeçenistan'a ulaştı

"Gorny Klyuch" çocuk sağlık kampına yerleştirilecekler

Filistin'den 27'si çocuk 50'den fazla mülteci Çeçenistan'a geldi.  TASS muhabirinin olay yerinden bildirdiğine göre, Filistin'den gelen mülteciler Gorny Klyuch Çocuk Sağlık Kampı'na yerleştirilecekler.

Daha önce Çeçenistan, Filistin'den 250'ye kadar mülteciyi kabul etmeye hazır olduğunu açıklamıştı. Bölgede, mültecilerin karşılanması ve yerleştirikmesi için özel bir çalışma grubu oluşturuldu. 
 

 

Zaharova: Filistin-İsrail çatışma bölgesindeki olaylardan tamamen ABD sorumlu

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi temsilcisine göre, bu çatışma bölgesindeki gerilimin temel nedenleri Washington'un yaklaşımlarıydı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Filistin-İsrail çatışma bölgesinde meydana gelen olayların tüm sorumluluğunun Washington'a ait olduğunu söyledi.

Zaharova, "Filistin-İsrail geriliminin tırmanmasıyla ilgili devasa bir trajedinin ortaya çıktığı bölgedeki mevcut çöküşün tamamı, tamamen ve kesin olarak, ABD'nin sorumluluğundadır, daha doğrusu sorumsuzluğudur. Bunun sorumlusu sadece onlar" dedi. 

Zaharova'ya göre, çatışma bölgesindeki gerilimin temel nedeni Washington'un yaklaşımlarıydı. 
 

 

Rusya Federasyonu'nun BM Daimi Temsilciliği: Ortadoğu'daki şiddet sarmalının sona erdiğine dair henüz bir işaret yok

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Chumakov, "bölgelerin arabuluculuğu yoluyla insani duraklama ve rehine değişimi konusunda varılan son anlaşmaların uygulanmasının bir miktar umut ışığı verdiğini" belirtti

Rusya Federasyonu'nun BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Chumakov, salı günü gerçekleştirilen BM Genel Kurulu'nun Filistin genel kurulundaki konuşmasında "Ortadoğu'daki şiddet sarmalının sona ereceğine dair bir işaret yok" dedi. 

Chumakov, "Bölgelerin arabuluculuğuyla insani ara verilmesi ve rehinelerin değişimi konusunda varılan son anlaşmaların uygulanması bir miktar umut ışığı sağlıyor, ancak ne yazık ki bu şiddet dalgasının tamamen sona erdiğine dair bir işaret yok" diye konuştu 

Chumakov, sözlerine şunları ekledi:

"İsrailli yetkililerin, ‘insani ara'nın sona ermesinden sonra Gazze Şeridi'ni yoğun bir şekilde temizlemeye devam etme planları hakkındaki açıklamaları son derece endişe verici. Düşmanlıkların yeniden başlaması, sivil halk arasında yeni devasa kayıplara yol açacak ve insani felaketi daha da kötüleştirecektir."
 

 

BM Genel Sekreteri Gazze'de insani ateşkesi çözüm olarak görmüyor

Antonio Guterres, Birleşmiş Milletler'in insani ateşkes konusunda ısrar ettiğini kaydetti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat ile salı günü gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, "İsrail-Filistin çatışma bölgesinde insani ateşkes çözüm değil; BM ateşkes ve tüm rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısını sürdürüyor" açıklamasında bulundu.

Guterres, "İnsani ateşkes doğru yönde atılmış bir adımdır, bir umut sembolüdür, ancak karşılaştığımız temel sorunları çözmez. Bu nedenle tüm tutukluların koşulsuz ve derhal serbest bırakılmasına yol açacak ve nerede olursa olsun Gazze halkına insani yardımın ulaştırılmasını sağlayacak insani ateşkes konusunda ısrar ediyoruz" dedi.
 

Kommersant:
 

 

ABD, Filistinlilerin yeniden yerleşimine ilişkin rapor olmadan İsrail'in Gazze'nin güneyindeki operasyonunu desteklemeyecek

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nin (NSC) Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD yetkililerinin, bölgede yerinden edilmiş Filistinliler hakkında bir cevap sağlanana kadar İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki askeri operasyonunu desteklemeyeceğini belirtti.

Kirby, "Biz politikamızı çok net bir şekilde ortaya koyduk. Nüfusun (Filistin - Kommersant ) Gazze Şeridi dışına göç ettirilmesini desteklemiyoruz. Ve bakınız, bu insanların çoğu ayrılmak istemiyor. Burası onların evi... Daha önce de söylediğimiz gibi, İsrailliler Gazze Şeridi'ndeki tüm ülke içinde yerinden edilen kişileri hesaba kattıklarını kanıtlayana kadar güneydeki operasyonları desteklemiyoruz" açıklamasında bulundu (Bely'nin web sitesi Houses'tan alıntılanmıştır).

Kommersant'ta Sergey Strokan'ın makalesi özetle şu şekilde:
 

 

Antony Blinken Filistin'i değerlendirecek

ABD Ortadoğu politikasını dengelemeye çalışacak

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yurt dışı gezisi kapsamında hafta sonunda Ortadoğu'ya giderek İsrail, Batı Şeria ve BAE'yi ziyaret edecek. 

Amerikan diplomasisinin başı zor bir görevle karşı karşıya: Arap ve İslam dünyasının yanı sıra, Amerika'daki nüfusun belirli katmanları ve grupları tarafından "fazla İsrail yanlısı" olarak algılanan ABD politikasını düzeltmek.

Altı günlük yurt dışı gezisine çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, (NATO ve AGİT bünyesindeki etkinliklere katılmak üzere) Brüksel ve Üsküp ziyaretinin ardından Ortadoğu gezisine çıkacak.

(…)

Dışişleri Bakanı Blinken'in Ortadoğu'daki görüşmelerinin beklenirken, Başkan Joe Biden ve üst düzey Beyaz Saray yetkilileri, ABD'nin Filistin-İsrail anlaşmasında aktif bir rol oynadığını ve Filistin tarafıyla birlikte hareket etme konusunda Gazze'deki çatışmaların ilk haftalarından daha fazla istekli olduğunu göstermek için tasarlanmış çok sayıda açıklama yapıyorlar.

(…)

Dışişleri Bakanı Blinken, Biden yönetiminin İsrail-Filistin sorununa yaklaşımından dolayı bakanlık içinde farklı görüşlerin olduğunu kabullenmişti.

Ortadoğu sorununun çözümüne ilişkin Washington yapıcı rol sergileme girişimlerine rağmen Moskova'da bu rolü bozuculuk olarak nitelendiriyorlar.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU