Babasının gölgesinden uzaklaşamayan El Kaide varisi: Hamza bin Ladin

ABD'li yetkililerce öldürüldüğü iddia edilen Hamza bin Ladin, 2011'de babası Usame bin Ladin'in öldürülmesinin ardından El Kaide'nin yeni lideri olarak anılıyor

30 yaşındaki Hamza bin Ladin, 2015'den beri sosyal medya üzerinden babasının intikamının alınması için çağrıda bulunuyor / Fotoğraf: AP (Arşiv)

ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Adalet İçin Ödül Programı, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in oğlu Hamza Bin Ladin hakkında istihbarat bilgisi paylaşana 1 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu.

ABD’li 3 yetkili dün, Hamza bin Ladin’in öldürüldüğünü duyursa da, henüz bu bilgi doğrulanmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Hamza bin Ladin’in ABD ve müttefiklerine saldırı başlatmakla tehdit eden El Kaide’nin yeni lideri olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington yönetimi iki yıl önce Hamza’yı terör listesine dAhil etti. Bakanlık daha sonra, babasının izinden giderek El Kaide’ye katılan bu kişiyi uluslararası teröristler listesine koydu.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı, geçtiğimiz mart ayında İçişleri Bakanlığına dayandırdığı haberinde Suudi Arabistan’ın, Hamza bin Ladin’i vatandaşlıktan çıkardığını aktarmıştı.

El Kaide’nin mevcut lideri Eymen ez-Zevahiri, 2015 yılında yayınlanan bir videosunda Hamza bin Ladin’i "yuvadan bir aslan" olarak tanıtarak örgütün önemli görevleriyle ilişkilendirmişti.

Ancak son yıllarda Hamza bin Ladin, örgüt tarafından El Kaide’nin önemli pozisyonlarında “yükselen bir yıldız olarak” ortaya çıktı ve örgüte saati saatine ABD ve müttefiklerine saldırı yapma çağrısında bulundu.

Terör konularında uzman kişiler, Hamza bin Ladin’in örgüt içerisinde etkin bir isim olmasının, Usame bin Ladin’den sonra ortadan kaybolan El Kaide militanlarının örgüte geri dönmesinde etkili olduğunu ifade etti.

Şarku’l Avsat, 30 yıl CIA’de görev yapmış ve hali hazırda Brookings Enstitüsü’nde proje direktörü olarak görev yapan Bruce Riedel’in açıklamalarını yayınladı.

Riedel açıklamasında, Hamza bin Ladin için, “Tarih ve eğilimleri sebebi ile yeni nesildeki en karizmatik figürlerden biri” ifadeleri yer alırken, ayrıca ez-Zevahiri ve IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin ışığının söndüğü bir zamanda Hamza’nın önemli bir figür olarak ortaya çıktığını söyledi.

Hayatı

1989 yılında doğduğu düşünülen Hamza bin Ladin, 1996 yılında babası ile Afganistan’a taşındı. Burada Usame bin Ladin tarafından yayınlanan propaganda videolarında göründü.

Usame bin Ladin'in 20 çocuğundan 15'incisi olan Hamza’nın annesi ise Usame’nin üçüncü karısı olan Khairiah Sabar. Sabar, 2011 yılına kadar askeri akademiye yakın olan Abbottabad şehrinde öldürülen Usame ile birlikte yaşadı.

Hamza çocukluğunun ilk yıllarını Suudi Arabistan’ın ardından Sudan ve Afganistan’da ailesi ile geçirdi.

Babasının öldürülmesinden sonra

Usame bin Ladin’in 2011 yılında Pakistan’ın Abbottabad kentinde düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmesinin ardından örgüt liderlerinden birinin kızı ile evlenen Hamza bin Ladin, 2015 yılında babasının intikamını alacağı konusunda yemin etti.

New York Times’ın Georgetown Üniversitesi'ndeki terörle mücadele uzmanlarından biri olan Bruce Hoofman’dan alıntıladığı habere göre, Hamza bin Ladin, 11 Eylül 2011 saldırılarının ardından El Kaide’nin diğer üyeleri ile birlikte İran’a kaçtı.

İran’ın ardından Hamza bin Ladin ailesi ile birlikte Pakistan sınırına gitti. Yetkililer, son yıllarda Suriye’ye seyahat ettiğini ve babasının halefi olan Eymen ez-Zevahiri ile Afganistan’daki Taliban ilişkilerini sürdürmek için çalışma yaptığını belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Tuğba Alnıaçık

DAHA FAZLA HABER OKU