Gürsel Tekin: Zenginleşen AK Parti'lilerin çoğunluğu CHP'li belediyelerce yönetilen ilçelere taşınıyor

Başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerdeki göç hareketlerine dair konuştuğumuz CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, zenginleşen AK Parti'lilerin mahallelerini terk ederek merkezi ilçelere taşındığını öne sürdü

İnsanlar tarih boyunca sürekli hareket halinde oldular. Hiçbir yer mevcut nüfus sonuna kadar muhafaza edilemedi.

Kimi zaman savaşlar, kimi zaman doğa olayları, kimi zaman ekonomik ve siyasal koşullar insanları farklı yerlere taşınmaya veya göçe zorladı.

Bu hareketlilik günümüzde de devam ediyor. Ülkelerin, şehirlerin, semtlerin insan kitleleri zaman içerisinde değişiyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin geçtiğimiz haftalarda bir  "göç haritası" açıkladı.

Tekin, İstanbul'da hangi semtte hangi milletten yabancı göçmenlerin yoğun olduğuna dair tespitlerde bulundu.

Tekin'in göçe dair tespitleri yabancı göçmenlerden ibaret değil. Tekin'e göre sadece yoksullar değil, zenginler de göç halinde.

Üstelik bunların bir kısmı kendi tabiriyle: "Siyaset zenginleri"

Tekin ile "siyaset zengini" olarak nitelediği insanların en çok göç ettiği yerler arasında olduğunu söylediği Kadıköy'ün Bağdat Caddesi'nde buluştuk ve konuştuk.

"Parası olan Bodrum'a, daha az olan Körfez illerine, hiç olmayan köyüne göçüyor" 

Hayat pahalılığı nasıl bir göçü tetikledi?

Ekonomik sefalet aynı zamanda toplumsal meseleleri de derinleştiriyor. Yani sosyolojik yapıyı değiştiriyor. Göç hareketlerini hızlandırıyor. Şimdi daha önce İstanbul'daki kira ve konut haritasını açıkladım. Gerçekten kiralar çok yüksek oranda. Türkiye ortalaması 6 bin 500, İstanbul ortalaması 8-9 bin lira. Böyle olunca İstanbul'da yaşamanın maliyeti çok ağır bir hale geliyor. Doğal olarak çaresiz kalınca yapacağınız bir tek şey var. Daha ucuz semtlere kaçmak istiyorsunuz. İstanbul'un merkezi yerlerinde oturanlardan ekonomik durumu iyi olanlar Ege'ye, İzmir, Muğla ve benzeri yerlere göç ettiğini görüyorum. İkinci bir şey ise rahmetli Özal'ın orta kesim dediği kesimin yani daha çok emekli insanların da Körfez'e gittiğini görüyoruz. İşte Balıkesir'dir, Çanakkale'dir falan. Üçüncü bir kesim var ki gerçekten ekonomik krizde çok büyük tahribat gören bir kesim var ki bunlar da köyüne, kasabasına gitmek zorunda kaldılar.

 

eşyataşıma.jpg
İstanbul'da tutunamayanlar farklı illere göç ediyor

 

"10 bin 800 hane İBB kanalıyla göç etti, 3 bini gitmeyi bekliyor"

Bu konuda veriler var mı?

İstanbul Büyükşehir Belediye'mizin tersine göç hizmeti veren bir birimi var. O birimin verilerine baktığımızda son 2,5 yılda 10 bin 800 hane İstanbul'dan İstanbul Belediyesi'nin kamyonlarıyla köyüne, kasabasına döndü. Şu anda da 3 bin hane İBB'nin önümüzdeki günlerde kamyonlarıyla köylerine kasabasına gidecek. Peki kim bunlar? Bunlar İstanbul'un çeperlerinde çoğunlukla günübirlik çalışanlar. Çoğunluğu işini kaybedince çaresiz kalıp köyüne gitmek zorunda kaldılar. Nedeni buradaki pazarların çoğu daha çok yabancıların eline geçti. Çünkü onlar aynı zamanda ucuz iş gücü.

 

akparti.jpg
Tekin, zenginleşen AK Parti'li seçmenlerin yaşadıkları mahalleleri terk ettiklerini öne sürdü 

 

"İstanbul'da AK Parti zenginlerinin göçünü görüyoruz"

İstanbul'da büyükşehirlerde siyasetten kaynaklı bir göç yaşandığı iddianız nedir?

AK Parti'nin zenginleri, orta sınıfı ve yoksulları gitti. Ama aynı zamanda İstanbul ve İstanbul'a benzer şehirlerde iktidar, AK Parti zenginlerinin ve siyaset zenginlerinin göçünü de görüyorsunuz. Birçok ilçede, mahallede siyasete başlamış, çeşitli kademelerde görev yapmış sonra ticarete girmiş, iktidarın bütün nimetlerinden rantından faydalanarak çok orantısız zenginleşenler var. Bu orantısız zenginleşme doğal olarak onun da sosyal statüsünü değiştiriyor. İşte çocukların Mercedes arabaları oluyor. Bütün bu değişim mahalledeki komşu ilişkilerinde de bir sıkıntı yaratıyor.. Çünkü aynı mahallenin insanlarısınız, aynı mahallede büyümüşsünüz. Kısa süre içerisinde büyük bir servet sahibi olunca yapacağınız bir tek şey var. Göç etmek zorunda kalıyorsunuz. Nereye göç ediyorsunuz? Gariban İstanbul'un çeperlerinde size oy verenler köyüne, kasabasına dönerken sizin iktidarınızda zenginleşenler Kadıköy, Beykoz, Üsküdar, Beşiktaş, Sarıyer ve daha çok böyle zengin semtlere göç ediyor. Bunu kendilerini kamufle etmek için yapıyorlar.

 

iranlıturistler.jpg
İranlılar yalnızca turizm amaçlı değil yerleşmek amaçlı da İstanbul'u tercih ediyor / Fotoğraf: TRTHaber

 

İranlılar da göç edenler arasında ilk sırada

Bahsettiğiniz semtlere yabancılar da göç ediyor mu?

Son dönemlerde Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan kaynaklı gerekse İran'daki sorunlardan kaynaklı iki üç farklı göç var buralara. Burada tutunamayanlar, İstanbul'un çeperlerine, mümkünse yazlık yerlere, Körfez illere gidenlerin yerine kimler geldi? Birinci sırada iktidar zenginleri ve siyaset zenginleri buralarda yerleşik hale geldi. İkinci İranlılar var. Çok yüksek oranda İranlıyı burada görebilirsiniz. Üç Ruslar..Çok derin bir değişimin olduğunu görüyorsunuz. Bu sadece Kadıköy'de mi? Hayır. İstanbul'un çeşitli bölgelerinin tamamında.

 

tekinvatandaşlar1.jpg
Tekin, Kadıköy'de gözlemlediği değişimi uzun yıllardır burada esnaflık yapan vatandaşlarla da konuştu / Fotoğraf: Burak Ütücü / Independent Türkçe

 

"AK Parti'li zenginlerin siyasi tercihi taşındıktan sonra zamanla değişiyor"

AK Parti'li olup farklı mahallerden CHP'nin yoğun olduğu semtlere gelen ailelerin siyasi çizgisi aynı mı kalıyor?

Hani bu pandemide bir şey öğrendik mutasyona uğramak diye. Bu zenginler de zamanla taşındığı bölgenin koşullarına uygun bir siyasi partiye oy vermek zorunda kalıyorlar.

 

oyvermek.jpg
Tekin, AK Partili zenginlerin de CHP'ye oy verebileceği iddiasında 

 

"AK Parti'nin önemli zenginleri CHP'ye oy verebilir"

Neden peki?

Nedeni de şu. Çünkü takdir edersiniz ki orantısız bir zenginleşmenin bir tek dayanağı var. Sağlıklı bir hukuk sistemine ihtiyacınız var. Çünkü öbür türlü malınız her an tartışılabilir hale gelir. Sağlıklı hukuk sistemini kim taahhüt ediyor? Cumhuriyet Halk Partisi. Önümüzdeki seçimlerde AK Parti'nin önemli zenginleri CHP'ye oy verebilirler. CHP, bir an önce yönetilen yoksullarla yüzleşmeli. Zenginlerde sorun yok. Zenginler niçin CHP'ye oy verecek? Çünkü sermayesini korumanın bir tek yolu evrensel hukuktur. Evrensel hukuku kim taahhüt ediyor CHP. Zenginler onun için bu semtlere geldiği zaman bu semtlerin koşullarına uygun hale gelirler merak etme.

 

kiralar.jpg
Artan kiralar İstanbul'da merkezi semtlerde yaşayanları daha fazla zorluyor / Fotoğraf: AA

 

"150 yıllık Modalı bir aileden abimiz Sarıgazi'ye taşınmak zorunda kaldı"

Peki Kadıköy ve Beşiktaş gibi ilçelerin yerlisi olup maddi durumu iyi olmayan insanlar kentin daha uzak mahallerine göç ediyor mu?

Tabii ki mesela daha geçen Sarıgazi'deydim. Bir abimizi gördüm. Kendisi aynı zamanda da Moda Deniz Kulübü'nün üyesiydi. Orada karşılaşmıştım. "Hayırdır" diye sordum, "Buraya yerleştim" dedi. Ailesi 150 yıllık Modalı. Yani İstanbul'a Anadolu'dan sonra gelmiş değil. Dededen İstanbullu. Çaresiz kalmış. Çünkü burada yaşam o kadar pahalı ki. Moda'da sabahleyin çıktığınızda bir kafeye gittiğinizde bir kahve içmek isterseniz 30 lira tutuyor ama Sarıgazi'de işte 5 liraya kahve içiyorsunuz. Moda'daki evini 18 bin liraya kiraya vermiş. Burada 6 bin 500 liraya kiralık eve taşınmış. Bu bir değil, benzeri binlerce var.

 

seçmenlisteleri.jpg
Tekin, değişimin seçmen listeleri açıklandığında daha iyi fark edileceği görüşünde / Fotoğraf: AA

 

"Seçmen listelerinde büyük değişimi göreceğiz"

Bu değişimin tam olarak ne zaman farkına varacağız?

İnşallah önümüzdeki günlerde seçim kurullarındaki listeler geldiğinde o listelerde de göreceksiniz. Büyük bir değişim var. Özellikle son iki yıldır. İster istemez insanların çoğu tutunamayıp buralardan taşınmak zorunda kaldı. Yerine kim geldi? Yerine işte biraz önce bahsettiğim daha çok işte sonradan zenginleşen, siyasette zenginleşen insanların geldiğini görüyorsunuz. Bu büyük bir değişimi sadece Kadıköy'de değil bütün çevre ilçelerde, İzmir'de Ankara Çankaya'ya gittiğinde de görebilirsiniz.

"Siyaset zenginlerinin göçü dengeleri değiştirmez"

Bu nüfus değişimi önümüzde seçimde kimi ilçelerde partilere verilen oylarda ciddi değişimlere yol açabilir mi?

Hayır burada böyle bir ihtimal yok çünkü. Bu ilçelerin nüfus sayısı çok yüksek. Benim söylemiş olduğum Kadıköy'de yeni göç dediğimiz ortalama 20 bin. Bu seçim sonucunu etkileyebilecek bir durum değil.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU