Siyasette ‘akraba atamaları’ tartışılıyor

31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediyelerde yapıldığı iddia edilen usulsüz atamalar gündeme oturdu. CHP’li belediyelerde 'akraba atamaları', AK Parti'de 'belediye şirketinden ikinci maaş' tepki topladı

Yerel seçimlere 'liyakat' vurgusuyla giren CHP'li belediyelerdeki atamalar tartışma konusu oldu Fotoğraf: AA

CHP, 31 Mart yerel seçimlerinde 11’i büyükşehir 263 belediye başkanlığı kazanarak dikkat çekti. Seçim çalışmalarını ‘Halkçı belediyecilik’ sloganı ile yapan CHP,  ‘İşi ehline vereceğiz’, ‘Atamalardaki tek kriter liyakat olacak’ söylemleri ile seçmenden oy istedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, Afyon’da bir araya geldiği belediye başkanlarına işi ehline verme çağrısı yaptı. ‘Belediyede yapacağınız her atama liyakatli olacak’ diyen Kılıçdaroğlu, ‘Partinin Genel Başkanı olarak söylüyorum ‘Falan milletvekili aradı onun akrabasıymış’ hiç dinlemeyeceksiniz. ‘Genel Başkanın akrabası’ hiç dinlemeyeceksiniz, kapının önüne koyacaksınız’ dedi.

Ancak tüm bunlara rağmen, seçim çalışmalarının merkezine tasarruf ve liyakati koyan CHP'li belediyelerden torpilli atama haberleri gelmeye başladı. Atamalar hem parti içinde hem de sosyal medyada büyük tepki çekti. Tepkiler nedeniyle bazı atamalar iptal edildi.

İzmir’de 4 belediyede tartışmalı atama

İzmir'in Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, üniversite öğrencisi oğlu Efe Uygur’u, 7 bin lira maaşla belediye şirketi olan Torbalı Personel Özel Güvenlik Gıda İnşaat Temizlik Şirketi’ne (TORBEL) Genel Müdür Yardımcısı olarak atadı.  Gelen tekiler üzerine geri adım atan Uygur oğlunu görevden aldı.

Yine İzmir’de, CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Şengel, kuzeni Oya Ceritoğlu'nu, Selçuk Belediyesi'ne sekreter olarak işe aldı.

Menderes Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Kayalar amcasının oğlunun eşi Nuriye Kayalar'ı özel kalem müdürü olarak göreve başlattı. Kayalar, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü görevini de üstlendi.

CHP'den İzmir Menderes Belediye Başkan aday adayı olan Mesut Taşdemir, Park Bahçeler Müdürü olarak atandı.

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un, halasının eşi İrfan Aras'ı başdanışmanı olarak atadığı da basına yansıdı.

Karabük’ün Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse'nin de kardeşi Zafer Köse'yi özel kalem müdürlüğü görevine getirdi.

Son haber ise Adana Seyhan'dan geldi. CHP'li Belediye Başkanı Akif Kemal Akay'ın damadı Ahmet Erdal Şenyurt'u özel kalem müdürü olarak atadığı ortaya çıktı. Duruma Genel Merkez el koydu.

Parti içinde de tepki var

Akraba atamaları parti içinde de tepkilere neden oldu. Partide, liyakat ilkesini ihlal eden başkanlara yönelik yaptırımların konuşulduğu iddia ediliyor. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da usulsüz atama yapan belediye başkanlarını arayıp, atamaları iptal ettirdiği ileri sürülüyor.

Birgün gazetesine konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, ‘Olayları tek tek değerlendiriyoruz. Bundan sonra böyle olaylar yaşanmaması için hem genel başkanımız, hem biz gerekli uyarıları yaptık. Buna rağmen aynı olaylar devam ederse gerekli işlemler yerine getirilir” dedi.  “Beyazda leke çabuk belli olur” diyen Torun, medyaya yansıyan konuların da incelendiğini aktardı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de ‘Akraba atamalarının ve belediye başkanlarının ikinci maaş almasının önüne geçecek bir kanun teklifi hazırladıklarını duyurdu.

İki başkan şirketlerinin yönetiminde

CHP’de bunlar yaşanırken, AK Partili bazı belediye başkanları da yaptıkları benzer uygulamalarla basına konu oldu.

Trabzon’da AK Parti’den belediye başkanı seçilen Murat Zorluoğlu’nun 5 belediye şirketine yönetim kurulu üyesi olarak atandığı iddia edildi. Bir açıklama yapan Zorluoğlu 5 değil sadece bir belediye şirketinde yönetim kurulu üyesi olduğunu belirterek ‘Bu da parti ayrımı olmaksızın ülkemizde genel bir uygulamadır’ dedi. 

AK Partili Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da kendisini belediye şirketlerinde yönetim kurulu başkanı olarak görevlendirildiği iddialarıyla gündeme geldi. Aktaş'ın her bir şirketten ‘huzur hakkı' olarak aylık en az 5 bin lira aldığı ileri sürüldü. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU