Türkiye genelinde stok ve fiyat denetimleri başladı

İncelemeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişleri ve gelir uzmanları tarafından birlikte gerçekleştiriliyor

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde gelir uzmanları ve müfettişlerden oluşan timler, 81 ilde stok ve fiyat denetimine başladı.

Dünya'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, denetimlerin Ramazan ayı sonuna kadar devam edeceği kaydediliyor. Ankara’da şimdiye kadar 150 civarında ekibin denetim yaptığı bildiriliyor.

İlk olarak galerilerde başladı

Son dönemlerde çip krizine bağlı olarak sıfır ve ikinci el otomobillerde aşırı fiyat hareketliliği, bu kapsamdaki denetimlerin de galerilerde başlamasına yol açtı. Ocak ayının son haftasında galerilerde başlayan denetimler, yine sebze meyve fiyat artışlarına bağlı olarak soğuk hava depolarına kaydı.

Kalabalık ekipler seyrekleştirildi

Bu iki temel sektörün dışında birçok alanda da sektör ayrımı gözetmeksizin yapılan denetimlerde, gelir uzmanlarından oluşan denetim elemanları tabletlerle tutanak tutarken, müfettişlerin hazırladığı raporlara da imza atarak süreci tamamlıyorlar. İlk etapta iki müfettiş, iki uzmandan oluşan ekiplerde şimdi bir müfettiş, bir uzman görev yapıyor.

Zaman zaman geç saatlere kadar denetim yapan uzmanların başta yemek olmak üzere dışarda yaptıkları masrafl arın karşılanmamasının da rahatsızlığa yol açtığı aktarılıyor.

Uzmanlar VUK 127 ile denetim yapıyor

Yürürlükteki mevzuatta uzmanların işletmelerde doğrudan denetim yapma yetkisi bulunmuyor. Ancak yapılan bu denetimlerin Vergi Usul Kanunu’nun, 127’nci maddesinde yer alan ‘yoklama’ yetkisi ile gerçekleştirildiği aktarılıyor.

Yoklama yetkisi kapsamında, ödeme kaydedici cihazlar, belge düzenleri, faturasız mal bulunup bulunmadığı gibi unsurlar denetleniyor.

 

Dünya, Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU