Türk Lirası'ndaki kayıplar devam ediyor... Dolar, yeni haftaya rekorla başladı

Türk Lirası'nın dolar karşısında bir yıl içerisindeki değer kaybı yüzde 50'yi aştı

Fotoğraf: AA

Dolar, haftanın ilk gününe Türk Lirası karşısında rekor kırarak başladı.

Günün ilk saatlerinde17,62 liraya çıkan dolar öğleden sonra 17,75 seviyesine geldi. Güne 19,84 lira ile başlayan euro ise 20 lira bandını gördü.

Altın dört hanelerde

Geçen cuma 998 lirayla dört haneye dayanan gram altın da rekor kırdı.

Gram altın, 1003 lirayla tarihi zirvesini görürken aynı dakikalarda çeyrek altın da zirvesini 1637 liraya taşıdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“TL’deki değer kaybı nasıl duracak?”

Reuters’a konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Faiz olması gereken yerden çok ciddi aşağıda. Ekonomi yönetimi piyasa kurallarından taviz verilmeyeceğini söylüyor. Bu koşullarda TL'deki değer kaybı nasıl duracak? Bizde bu sorunun yanıtı yok. Hazine bu yönde bir çalışması olduğunu kamu bankaları ile yeni enstrümanı kısa sürede açıklayacağını belirtmiş. Bizim bildiğimiz iktisat kuralları içerisinde mevcut konjenktürde pek mümkün diyemeyiz" dedi.

Faiz indi, dolar fırladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son dört toplantısında 500 baz puan faiz indirirken, faiz indirimlerine başladığının ilk sinyalini verdiği eylül ayı başından cuma gününe göre TL yaklaşık yüzde 51, sene başından beri yüzde 56'nın üzerinde değer yitirdi. Dolar/TL kuru yılbaşına göre yüzde 129 yükseldi. Değer kayıplarının büyük bölümü son bir buçuk ayda meydana geldi.

Merkezin müdahalesi fayda etmedi

Kendine ait döviz rezervleri negatifte olan TCMB piyasaya aralık başından beri beşinci kez müdahalede bulundu. Bankacıların yaptığı hesaplamaya göre cuma günü müdahale tutarı yaklaşık 2 milyar dolar oldu ve toplam 5 müdahale 6 milyar doları aştı.

Faiz mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu farklı yerlerde yaptığı açıklamalarda faiz karşıtı açıklamalarına devam etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de banka genel müdürlerine, "Faiz artırımı tartışmaya kapalı. Bunun dışındaki önerilerinizi dinlemeye hazırım" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU