İsrail basını: Cumhurbaşkanı Herzog, Türkiye’de tutuklanan İsrailli çift için müdahale edebilir

İsrail basını, tutuklanan çiftin Türkiye’de bir pazarlık kozu haline geldiğini iddia etti

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog / Fotoğraf: AP

Üsküdar'daki Çamlıca Kulesi'nden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konutunun fotoğraflarını çektikleri iddiasıyla gözaltına alınan İsrail uyruklu çiftin de aralarında bulunduğu 3 şüpheli tutuklanmıştı.

İsrail basını ise, çift ile ilgili İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog krize son vermek için müdahale edebileceğini yazdı.

Yedioth Ahronoth gazetesi, çiftin Türkiye’de bir pazarlık kozu haline geldiğini iddia etti.

Gazeteye göre, Türkiye ile temasların başarılı olmaması durumunda, İsrail’in vatandaşlarına ‘Türkiye’ye seyahat uyarısı’ yapacağına dair Türkiye’yi bilgilendirmesi bekleniyor.

The Times of Israel ise, çiftin tutukluluk süresinin 20 gün daha uzatıldığını bildirerek, son dönemde Türk mevkidaşı Erdoğan ile temas halinde olduğu göz önüne alındığında, Cumhurbaşkanı Herzog’un olaya bizzat müdahale etmesinin muhtemel olduğuna dikkati çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, dün gece yaptığı açıklamada, çiftin serbest bırakılması için her düzeyde çalıştığını belirterek, çiftin hiçbir İsrail istihbarat servisi için çalışmadıklarını vurguladı.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz hafta İstanbul’u ziyaret eden Mordy ve Natali Oknin çifti, Çamlıca Kule Restoranı’ndan Erdoğan’ın İstanbul’daki evini fotoğrafladıkları yönünde polise yapılan bir ihbar sonucunda gözaltına alındı.

Bunun ardından adliyeye sevk edilen çift ‘siyasal ve askeri casusluk’ suçundan tutuklandı.

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid, çiftin ailesiyle görüşerek, bakanlığının çift için acil bir konsolosluk ziyareti talep ettiğini ve çiftin serbest bırakılması için her düzeyde çalıştıklarını bildirdi.

Çiftin avukatı Nir Yaslovizh, Lapid’e hitaben bir mektup yazarak, çiftin burada fotoğraf çekmenin yasak olduğunu bilmediği için fotoğrafı çekip ailelerine gönderdiklerini ifade etti.

İsrailli çiftin tutuklanması, Türkiye’nin kendi topraklarında Mossad adına faaliyet gösteren bir casusluk şebekesini ortaya çıkarmasından sadece üç hafta sonra geldi.

Geçen ay, Türkiye’de İsrail adına casusluk faaliyeti yürüttükleri suçlamasıyla en az 15 kişi tutuklandı.

 

Independent Türkçe, Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU