Davutoğlu ve Karamollaoğlu, erken seçim için tarih verdi

"Doğru olan 24 Haziran 2022’den önce seçimin yapılmasıdır"

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve beraberindeki heyet, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret etti. Gelecek Partisi Genel merkez binasında gerçekleşen ikili görüşmenin ardından iki lider kameraların karşısına geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Temaslarımız devam edecek"

Gelecek Partisine yapılan ziyaretin nedenini Temel Karamollaoğlu, "Siyaset ortamı kızışıyor. Meclis ekim ayında açılacak. Seçimle ilgili Ak Parti'nin Anayasa'da bir takım hazırlıkları var. Ülkede de ekonomik ve siyasi yönden bir gerginlik var. Adalet mekanizmasında aksaklıklar, sağlıkta tatminsizlikler, dış politikada endişeye sevk eden gelişmeler var. Eski Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ile görüşme yapıp fikir alışverişinde bulunalım istedik. Bizim derdimiz, memleketin içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulması içindir. Bundan sonrada temaslarımız devam edecek. Diğer partilerle de gelecek günlerde görüşmelerimiz olacak" ifadelerini kullanarak açıkladı.

"TÜRKİYE BÜYÜK BİR SİYASİ DEĞİŞİM DALGASI İÇİNDE"

Ziyaretleri için Temel Karamollaoğlu'na teşekkür eden Ahmet Davutoğlu, "1 Ekim siyasetin nevruzu, yani başlangıcıdır. Gerçi aktif siyaset yapanlar için yaz ayları büyük bir fırsattır. Sayın Karamollaoğlu dahil olmak üzere hepimiz alandaydık. Bugünkü görüşmede alandaki gelişmelere yoğunlaştık. Her iki heyetinde ortak kanaati şu oldu: Türkiye'yi büyük bir siyasi değişim dalgası bekliyor. İktidara tepkiler had safhaya ulaşmış durumda. Büyük bir seçim kaçınılmaz. Sahadaki herkes de bu sorunların çözümü için iktidar değişimine ihtiyaç olduğu görüşünde hem fikir. Soru şu; İktidar değişimi nasıl olacak? Türkiye'nin geleceğini nasıl inşa edeceğiz? Ankara'daki siyasette adli yıl açılışı ile yeniden hareketlendi. Anadolu tabanından kopmuş iktidar, Ankara'da siyaset mühendisliği yaparak seçimi kazanmanın derdinde. Seçim yasasından tutun, adalet konusu da dahil olmak üzere birçok konuda iflas eden politikaları konusunda vaatler veriyorlar. Ortada vahim bir tablo var. Hep beraber yoğun bir istişare içinde olacağız. Sayın Karamollaoğlu'nun ziyareti bu anlamda önemli oldu" ifadelerini kullandı.

"Aday konuşmak için çok erken"

Merak Akşener'in ilk turda tek aday açıklamasına yönelik "Tek aday mı birden çok aday mı" sorusuna Temel Karamollaoğlu, "Bu tip konular için henüz erken. Meral Hanım'ın ortaya koyduğu teklif daha makul. Gerekirse birden çok aday da çıkarabiliriz. Geçen seçimlerde her parti kendi adayını çıkarttı. Benim kanaatim, eğer üzerinde ittifak sağlanan bir aday belirlenirse bunun daha isabetli olacağını düşünüyorum. Biz bu tip konularda seçim sürecine girmeden spekülasyona sebep olacak ifadeler kullanmayı doğru bulmuyorum. Seçimi kazanacak bir aday olması lazım. Her türlü vasfa sahip ama halkın onaylamadığı bir adayla da bir yere gidilmez" ifadelerini kullandı.

Aynı soruya Ahmet Davutoğlu, "Tek aday veya birçok aday" sorusu dinamik bir sürece karşılık bulmaz. Erken Cumhurbaşkanı adayı tartışması, Cumhur İttifakı'nın muhalefette bir ihtilaf körüklemesinin bir parçası. Günü geldiğinde bunları hepsi konuşulur. Açık olan gerçek, Türkiye'yi bugün çöküşe götüren iktidarın kalmasının bir anlamı yok."  diye yanıtladı.

e2ba9233-912c-4b8d-b98f-7336c6c74b15.jpg
Fotoğraf: Saadet Partisi

 

"'Erdoğan'la görüşmem' dememek için şart koştum"

Temel Karamollaoğlu'nun açıkladığı Cumhur İttifakı'na katılma şartları konusuna yönelik soruya Saadet Partisi Genel Başkanı, "Geçtiğimiz yıllarda da aynı cevabı vermiştim. Biz Cumhur veya Millet ittifakı diye bir ayrım yapmıyoruz. Cumhur İttifakı bugüne kadar ki yanlışlarından döner, biz sizinle aynı fikirleri paylaşıyoruz derse, bunu da adaylarıyla ortaya koyarsa orada veya burada olmak mühim değil. Mühim olan prensiplerde ittifak edebilmek. Bunu keskince ifade etmek; "biz görüşmeyiz dememek için" böyle ifade ettim. Görüşürüz ama onların yanlışlarına destek verecek manasına gelecek hiçbir tavrı sergilemeyiz." diye konuştu.

"İktidar seçim tarihi konusunda açmazda"

" Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden aday olabilmesi 360 milletvekili gerekiyor bu görüşmede gündeme geldi mi?" şeklindeki soruya Karamollaoğlu, "Bu konu gündemimize gelmedi, gelmesine de ihtiyaç yok. Dediğiniz doğru Sayın Erdoğan'ın tekrar aday olabilmesi belli şartlara bağlı. Bunu yaparlar mı? Şu anda bilmiyoruz. Benim kanaatim, seçimlerin vaktinden önce yapılacağı yani 2022'nin sonunda doğru yapılır yönünde. Erdoğan'ın aday olmasına yönelik engeli nasıl aşarlar bunu da zaman gösterecek" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu da anayasa gereği Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesi için doğru olanın seçimin 24 Haziran 202’den önce yapılmasının önünü açmak olduğunu belirterek, Meclis’teki muhalefet partilerinin de bundan kaçınmayacağını söyledi.

Davutoğlu, seçim yasasının bu durumda seçimlere yetişmeyeceği için iktidarın bir açmazda olduğunu söyledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU