Ev sinemasından vizyona bu hafta: Fransa'da yasal bir yabancı; Durgun Su

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Eski moda sinematik detaylara sahip olan bu filmin hem yönetmenliğini hem de yardımcı senaristliğini üstlenen Tom McCarthy'nin gerçek hayattaki bir olaydan esinlenerek çektiği Stillwater; çete suçlarının harap ettiği bir şehrin kültürel yapısını bir Amerikalının gözünden keşfederek duygusal açıdan güçlü bir hikâyeye farklı bir yön veriyor.


Fransa'da yasal bir yabancı; Durgun Su

Yönetmen: Tom McCarthy / Oyuncular: Matt Damon, Camille Cottin, Abigail Breslin, Lilou Siauvaud, Deanna Dunagan, Idir Azougli, Anne Le Ny, Moussa Maaskri, Isabelle Tanakil, Naidra Ayadi, Gilbert Traïna, Pierre Piacentino, Hamza Baggour, Jean-Marc Michelangeli, William Nadylam, Nassiriat Mohamed, Mahia Zrouki, Mama Bouras, Adel Ferrat, Bastien d'Asnières, Céline Defay, Alban Casterman, Jacques Kounta, Jean-Pierre Taïeb, Chris Tomneer, Paul Limonche, Ludovic Marchand, Philippe Callec, Berthélémy Giulj, Khalid Sabirh, Jean-Pierre Gourdain, Grégory Di Meglio, Nicolas Dubus, Jérome Care-Aulanier, Michel Bompoil, Louise Desmullier, Kelly Bellacci, Sarah Brooks, Olivier Ho Hio Hen, Olivier Cruveiller, Victor Sansano, Mathilde Granguillot, Eric Marcel, Abdeljalil Belbraik, Youghorta Mimouni, Mohamed-Yassine Ferrat, Sabri Siad, Lakhdar Mouissette, Fabio Montale, Karim Traikia, Messad Souane, Marc Boubli, Laurent Perez, Kelly Martins, Gilles Gontier, Florine Mullard, Sophia Johnson, Guillaume Le-Xuan, Clarisse Tennessy, Lea McCormick, Jake Washburn, Eric Starkey, Jacinto Segundo Rodriguez III, Carlos Ramirez, Leesa Neidel, Robert Peters, Justin France, Aneatra Aritonna, Geoff Barron, Emily Bertels, Lisandro Boccacci, Victor Caballero, Laurent Casanova, Natália Casanova, Lori Chahal, Bailey Chandra, Tracy Condit, Rustin Daniels, Jay Dee, Devin Derrick, Ronnie Felts, Laurie Frost, Fritz Green, Lena Harmon, Kyle Jacob Henry, Kenda Henthorn, Erin Herring, Andrew Hooks, Nancy Hutchinson, Ty Johnson, Kent Jones, Ryan Music, Ginifer Ree, Thomas Rivas, Ernie Robinson, Gary Sievers, Angela Soldier, Nick Swezey, David C Tam, Pucci Tomas, Angel Vides, April Warren, Mark White, Dustin Wilson / Süre: 139 dakika
 

 

Sırlarla dolu bir şehirde, bir kızın son umudu…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Stillwater adlı bu film; Marsilya'da okuyan kızı Allison'ın, işlemediğini iddia ettiği bir cinayetin zanlısı olarak tutuklanması sonucu kızını hapisten çıkarmak adına soluğu Fransa'da alan Amerikalı bir babanın hikayesini anlatıyor.
 


Daha kendisiyle ilgili bir şeyler söylemeden onun kim olduğu hakkında bir fikre sahip olabileceğiniz bir imaja sahip olan; liseyi terk ettikten sonra içki ve uyuşturucu sorunları nedeniyle çalkantılı bir gençlik geçiren, düzenli bir iş sürdürmekte zorlanan Bill, petrol kuyusu işinden kovulduğundan beri gündelik işlerde çalışan, Amerikan kartalı dövmeli güçlü pazuları olan, 40'lı yaşlarında bir adamdır.

Her zaman eskimiş bir beyzbol şapkası takan ve fazla gülümsemeyen, ama belaya bulaşmak da istemeyen bir adamın yüzüne sahip olan Bill'in geçmişinde yaptığı şeyler kızını ondan tamamen uzaklaştırmıştır.
 


Öyle ki annesi öldükten sonra babasıyla bağını iyice koparan Allison, sırf babasından olabildiğince uzaklaşıp yeni bir başlangıç yapabilmek için öğrenimine Fransa'da devam etmeyi tercih etmiştir.

Ama burada işler Allison için pek umduğu gibi gitmeyince babasıyla yeniden görüşmek zorunda kalır.
 

 

Görüş günü

Marsilya'ya okumak için gelen, ancak burada işlemediği bir suçtan dolayı haksız yere suçlanan kızının hapse girmesi ile büyük bir yıkıma uğrayan Bill, kızının en azından görüş günlerinde yanında olabilmek için Oklahoma'dan Marsilya'ya gider.

Kız arkadaşı Lina'yı öldürmekten dokuz yıl hapis cezası alan ama bu olayda tamamen masum olduğunu iddia eden Allison, içerde yattığı süre içinde bu davayla ilgili süreci değiştirecek bazı ipuçlarına ulaşır ve babası görüş gününde onu ziyarete geldiğinde avukatına iletmesi için Bill'e gizlice bir mektup verir.
 


Bu mektubun avukata ulaşması Allison için çok önemlidir, çünkü mektubun içinde başka bir adamın bu cinayete karışmış olduğuna dair bilgiler vardır.

Bill bir şekilde kızının avukatına ulaşır ve ona mektubu teslim eder, ancak avukat kulaktan dolma bilgilerin bu davayı yeniden açmak için yeterli olmadığını, dolayısıyla bu konuda Allison'a yardım edemeyeceğini belirterek bu isteği reddeder.

Bill'e de altını çizerek, yapabileceği en kötü şeyin kızına yanlış bir umut vermek olduğunu söyler.
 


Ama elbette kızının tüm umutlarını bu mektuba bağladığını bilen Bill için bunu bu şekilde geçiştirmeyi kabul etmek öyle pek mümkün değildir.

İşlemediğini iddia ettiği bir cinayet vakasından dolayı hapis yatan kızını içine düştüğü bu durumdan kurtarmak isteyen ve kızının masumiyetini kanıtlamayı kendine görev edinen Bill, mektup konusunda Allison'a yalan söyler ve ona avukatın ilk fırsatta konuyu araştıracağını söyler.

Sonrasında ise elindeki ipuçlarını takip ederek kendisini zorlu bir mücadelenin içine atar.
 

 

Sessiz ve derinden

Şimdi bu sıradan bir B sınıfı aksiyon filmi olsaydı, Bill'in ateşli bir motivasyonla harekete geçtiğini, listedeki isimleri bir bir bularak onların burnundan fitil fitil getirdiğini vesaire görebilirdik, ancak Stillwater böylesi bir aksiyonun aksine çok daha otantik ve sessiz bir rotada ilerliyor.

Tehlikeli sularda yüzmeye başlayan Bill aksine öfkelenmiyor, duygularını göstermiyor ve böylesi ciddi bir durum içindeki bir adam gibi davranmıyor.

Aksine oldukça yumuşak huylu bir adamdan beklenebileceği üzere işleri sessizce çözmeye çalışıyor ve bu süreç içinde "evet hanımefendi", "hayır hanımefendi", "teşekkür ederim" gibi nezaket cümleleriyle asla kibarlığı elinden bırakmıyor.
 


Elbette bu şekilde davranıyor oluşu tamamen farklı ve hiç bilmediği bir ülkede olmanın getirdiği bir yabancılaşmaya da dayanıyor, çünkü kelimenin tam anlamıyla yabancı bir ülkede yasal bir yabancı olan Bill ülkenin dilini konuşamıyor ve Fransız kültürünü ya da ülkenin hukuk sistemini anlamıyor.

Dolayısıyla böylesi bir motivasyondayken onun işi hiç de kolay değildir; dil engeli ve kültürel farklılıklar bu görevi tek başına üstlenmesini engellediği için Bill yolda tökezliyor.

Bir taraftan dil engelini aşmaya çalışırken, girdiği tekinsiz mahallerde biraz ortalığı karıştırıyor ve kendisini hastanede buluyor.

Bu da hiçbir zaman kendisine güvenmeyen kızının eninde sonunda gerçeği öğreneceği anlamına geliyor ve baba-kız arasındaki gerilim yeniden alevleniyor.
 

 

İkinci bahar

Bu sırada Bill şehirdeki ucuz bir otelde kalırken yerel bir aktris olan Virginie'nin dokuz yaşındaki kızı Maya ile tanışır.
Sempatik bir Fransız kadını olan Virginie, yokluğunda kızıyla ilgilendiği için Bill'e teşekkür etmeye gittiğinde aralarındaki buzlar da kırılmış olur.

Bill kızının Fransızca yazdığı mektubu Virginie'dan kendisine tercüme etmesini istediğinde hiç beklemediği bir gerçeklikle yüzleşen kadın ilerleyen süreçte Bill kendisinden daha fazla yardım isteyince bu süreçte ihtiyaç duyduğu tercümanlık görevini üstlenir.
 


Virginie gibi nazik ve yardımsever bir Fransız tiyatro oyuncusuyla arkadaşlık kurması Bill için büyük bir şanstır.

Öyle ki işlerin beklediğinden daha da uzun süreceği anlaşıldığında Bill'in tercümanlığını yapmayı kabul eden Virginie sonunda Bill'i onunla ve sevimli kızıyla birlikte kalmaya davet eder.

Böylelikle Bill, Marsilya'da kısa süreli inşaat işlerinde çalışmaya başlar ve yerel tiyatro oyuncusu Virginie ve kızı Maya'ya ait dairede bir oda kiralayarak onlarla birlikte yaşamaya başlar.
 


Bill'den ilk gördüğü andan itibaren hoşlanan ve onu bir baba figürü gibi gören Maya'ya karşı Bill de babacan duygular besler, hatta daha da ötesi Virginie ile araları her geçen gün daha da ısınıp etraflarında romantizm çiçekleri açarken geçmişini temize çekerek arındığını hisseder.

Zaman geçtikçe, Bill ve Virginie arasında duygusal bağ ilerler, ancak Allison'ın masumiyetini kanıtlama ihtiyacı, aceleci eylemlere eğilimi olan Bill'in Virginie ve Maya ile mutlu bir yaşam sürmesine engeller ve bu kararlılık onun bu süreçte geri dönüşü olmayan hatalar yapmasını tetikler.
 


Kızını temize çıkarmaya çalışırken Marsilya'da yaptığı bu yeni başlangıçla Bill'in bu süreçte kendini keşfetme yolculuğu da başlar; ancak iyileşen bir alkolik, eski bir mahkûm ve bir dul olan Bill'in, masum kızını kurtarmak gibi imkânsız görünen bir görevi üstlenirken yüzleşmesi gereken birçok şeytan vardır.

Bill, Virginie'nin yardımıyla cinayete karışan adamı bulmayı başarır, ancak tehlikeli bir çeteye dahil olması nedeniyle zanlı, Bill'in elinden kaçınca bu durum onu büyük bir çıkmazda bırakır.
 

 

Titiz bir inceleme

Sonuna doğru bir gerilim filmine evirilmeden önce sürekli bir sakinliğin hâkim olduğu bu film, bir baba-kız'ın küskünlük ve kurtuluş hikayesinin yanı sıra Fransa'da kültür çatışmasıyla karşı karşıya kalan bir Amerikan vatandaşı hakkında da derinlikli bir drama.

Çağdaş Fransa'nın ürkütücü ırkçı siyasetine de bakış atan Stillwater, adalet arayışını, baba-kız dramını, kırklı yaşlardaki romantizmi ve orta yaş iç gözlemini dikkate değer bir yetişkin dramıyla birlikte başarılı bir şekilde harmanlıyor.

Nihayetinde hikâye raydan çıkmaya yaklaştığında bile hayat verdiği karaktere çekici bir iç güven aşıladığı için övgüyü hak eden Matt Damon ekrana hükmetmeyi kusursuz bir şekilde başarıyor.


Haftanın diğer filmleri

Eylül ayında birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrim içi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra Kara Kutu (Black Box), Durgun Su (Stillwater), Best Sellers, Z, Sir Ayet: Ölü Doğan, İnsanlar İkiye Ayrılır ve Elli Kelimelik Mektuplar gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


1. Sınıf Öğrencisi

Yönetmen: Cooper Raiff / Oyuncular: Cooper Raiff, Dylan Gelula, Amy Landecker, Logan Miller, Olivia Scott Welch, Abby Quinn, Joy Sunday, Ashley Padilla, Tre Hall, Alina Patra, Chinedu Unaka, Nick Saso, Wyatt Whipple, Juan Wood, Andrew Hales, Mallory Low, Adan Rocha, Natalie Rousseau, Teddy Padilla, Adam Foster Ballard, Tessa Hope Slovis, Mike Raiff, Harrison Callaghan, Jay Duplass, Ayo Edebiri, Grant Harling, Macey Isaacs, Chris Kleckner, Jenny Leiferman, Denny McAuliffe, Colin McCalla, Leonora Pitts, Scott Pitts, Bianca Pompa, Melissa Stenger, Eva Victor, Will Youmans / Süre: 100 dakika
 

 

Ayrılık kaygısına, yalnızlığa ve aniden yetişkinlerin dünyasına atılmanın yarattığı dehşete samimi ve içten bir bakış…


beIN CONNECT'in Romantik Komediler kuşağında bu hafta gösterime girerek Türkiye'de ilk kez televizyon ekranlarında izleyiciyle buluşan Shithouse (Freshman Year) adlı bu filmde; Alex, üniversite birinci sınıfta okuyan bir öğrencidir.

Kendisini yalnız ve mutsuz hisseden Alex, 1500 mil uzakta bulunan evine geri dönmemek için bir neden bulmaya çalışır.

Böylesi bir ruh hali ile günlerden bir gün Shithouse'da bir partiye giden Alex burada Maggie adında bir kızla tanışır ve çok farklı ailelerden gelen iki genç arasında farklı bir bağ oluşur.

Gerçeği söylemek gerekirse, bu film herkes için olmayabilir ancak üniversite hayatına uyum sağlamakta zorlanandıysanız veya içine kapanık ve duyarlı bir insansanız bu filmi kesinlikle beğeneceksiniz.


Av Günü

Yönetmen: Thomas Sieben / Oyuncular: David Kross, Hanno Koffler, Maria Ehrich, Robert Finster, Yung Ngo, Klaus Steinbacher, Livia Matthes, Nellie Thalbach / Süre: 87 dakika
 

 

Umutsuz bir hayatta kalma mücadelesi…


Netflix'in Almanya Yapımı Gerilim Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Prey adlı bu sürükleyici filmde; vahşi doğada yürüyüşe çıkan beş arkadaş, gizemli bir tetikçinin peşlerine düşmesiyle kendilerini ölümcül bir kovalamacanın ortasında bulur.

Roman, bekârlığa veda partisinin verileceği hafta sonunda arkadaşları ve ağabeyi Albert ile birlikte doğa yürüyüşüne çıkar.

Ekip, yakınlarından gelen silah seslerini ormandaki avcılara yorar, ancak kısa süre sonra gizemli bir tetikçinin peşlerinde olduğunu fark etmeleriyle kendilerini ölümcül bir kovalamacanın ortasında bulurlar.


Baturalp

Yönetmen: Gökhan Aksu / Oyuncular: Gürkan Arıkboğa, Erdem Gömlekçi, Yakup Yavru, Ertan Gürtav, Ayhan Yalnız, Hüseyin Ekşioğlu, Oğuz Serin, Samet Yıldırım / Süre: 88 dakika
 

 

Absürd bir komedi…


Çekimleri Kocaeli ve Yalova'da gerçekleşen ve sinemalarda bu hafta gösterime giren Baturalp adlı bu film; yakın arkadaşı Mahmut ile birlikte kahvehane işleten Baturalp'ın mahallede bir silahlı çatışmaya denk gelmesiyle gelişen olayları konu ediniyor.

Baturalp, küçük, şirin, herkesin birbirini tanıdığı bir mahallede kendi halinde yaşayan biridir.

Kardeşi gibi sevdiği en yakın arkadaşı Mahmut ile birlikte kendisine ait olan bir kahvehaneyi işletmektedir.

Bir gece Mahmut ile birlikte kahvehaneyi kapatmış eve giderlerken sokakta silah sesi duyarlar ve sesin geldiği yöne doğru bakarlar.

O sırada bir arabanın içinden iki kişinin inip koşarak uzaklaştığını gören Baturalp ve Mahmut hemen duruma müdahale etmek için aracın yanına yaklaşırlar ama o an bir adamın ölmüş olduğunu görürler.

Panik atak hastası olan Mahmut korku içinde olay yerinden uzaklaşmak isterken soğukkanlılığını korumaya çalışan Baturalp arabanın içerisinde öldürülen adamın yan koltuğunda büyük siyah bir çanta görünce onu alıp hızla olay yerinden uzaklaşırlar.

O esnada onları izleyen iki mafya elemanı ikilinin peşlerine takılıp eve kadar takip edince cin olmadan adam çarpmaya kalkan ikili başlarının belaya girdiğini çok geçmeden anlarlar.


Çok Satanlar

Yönetmen: Lina Roessler / Oyuncular: Aubrey Plaza, Scott Speedman, Cary Elwes, Michael Caine, Ellen Wong, Veronica Ferres, Victoria Sanchez, Frank Schorpion, Elana Dunkelman, Alexandra Petrachuk, Charli Birdgenaw, Michelle Rambharose, Susan Almgren, Rachel Osborne, Frank Fiola, Christopher Hayes, Elisabeth Etienne, Florence Situ, Max Laferriere, Thomas Niles, Philip Le Maistre, Luc Morissette, Joelle Jeremie, Sebree Laurie, Benjamin Muir, Sarah Navaratnam, Natalie Darbyson, Linda Joyce Nourse, Megan Jonker, Massimo Diem, Patrick Park, Briauna James, Chance Jones, Brandon Lorimer, Alessandro Russotti, Georgia Remond, Sofia Timotheatos, Rahul Gandhi, Udit Bombay / Süre: 100 dakika
 

 

Yayıncılık endüstrisindeki engeller; sanat, ticaret ve şöhretin çatışan amaçları…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Best Sellers adlı bu film; babasının butik yayınevini devralan Lucy'nin, zamanında yayınevine ün getirmiş olan ve şimdilerde inzivaya çekilmiş olan yazar Harris Shaw'un sözleşme gereği kendilerine bir kitap borcu olduğunu fark etmesiyle gelişen olayları anlatıyor.

Lucy Stanbridge babasının butik yayınevini devralmış hırslı bir editördür.

Çıkardığı gençlik kitapları şirketi batırmanın eşiğine getirdiğinde ise son çare olarak tozlu rafların içinden eski bir sözleşme bulur; yıllar önce şirketi meşhur eden eski yazarları Harris Shaw, yayınevine bir kitap borçludur.

İnzivaya çekilmiş, yaşlı, huysuz ve alkolik Harris ile yeni çağın ve teknolojinin tüm pazarlama tekniklerine hâkim genç Lucy, uzun, amansız ve cüretkâr bir kitap turnesine çıkarlar.

Ancak bu yolculuk Lucy'nin, şöhretin servet getirmediğini, Twitter takipçilerinin hiçbir işe yaramadığını ve korumaya çalıştığı mirasın, geçmişin saklayamadığı yalanların küllerinden doğacağını farkına varmasını sağlar.


Doğaya Karşı Mücadele: Neredeyim Ben?

Yönetmen: Ben Simms / Oyuncular: Bear Grylls / Süre: 25 dakika
 

 

Bear Grylls tüm aileyi ekrana kilitleyecek heyecan dolu, yepyeni bir interaktif filmle karşınızda…


Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde 14 Eylül'de gösterime girmesi beklenen You vs. Wild: Out Cold adlı büyük risklerin alındığı bu interaktif macerada; uçak kazasından kurtulan ancak hafıza kaybı yaşayan Bear, yaptığı seçimlerle kayıp pilotu bulup hayatta kalmak zorunda kalır.

Uçağının buzla kaplı bir dağa düşmesinin ardından hafızasını kaybeden Bear, zorlu kış koşullarında hem hayatta kalmak hem de pilotu kurtarmak zorundadır.

Ama bu macerada o hayatta kalmak için kendisine su, yiyecek ve barınak ararken; geçit vermeyen sarp kayalıklarla hem dondurucu hem de karanlık tünellerle ve ürpertici yaban hayvanlarıyla karşı karşıya kalır.

Başı büyük belada olan Bear, enerjisi gittikçe tükenirken arkadaşını bulup bu tehlikeli durumdan kurtulmak için elbette seyircinin yardımına ihtiyaç duyacaktır.


Elli Kelimelik Mektuplar

Yönetmen: Emir Khalilzadeh / Oyuncular: Gizem Karaca Ekmekçi, İlker Kızmaz, Tekin Temel, İlhan Şeşen, Derya Alabora, Zafer Kırşan / Süre: 119 dakika
 

 

Zorluklarla dolu bir ortamda oluşan bir aşk hikayesi ve verilen hukuk mücadelesi…


Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteklediği, ortak yapımcılığını ise TRT ile birlikte İstanbul Medya Akademisi ve Medya Fikir Kulübü'nün üstlendiği, Sadık Yalsızuçanlar'ın "Vefa Apartmanı" kitabından serbest bir şekilde uyarlanan ve sinemalarda bu hafta gösterime giren Elli Kelimelik Mektuplar adlı bu film; Adnan Menderes döneminde Ulaştırma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı ve Bayındırlık Bakanlığı görevlerinde bulunan Tevfik İleri'nin

27 Mayıs darbesiyle Yassıada'ya sürgün edilişini ve ailesinin başından geçen olayları anlatıyor.

27 Mayıs darbesini gerçekleştiren askeri cunta yönetimi tarafından Yassıada'ya sürülen ve aylarca kötü muameleye maruz kalan Tevfik İleri'nin sadece elli kelime yazma hakkı verilen mektuplarla hayata tutunmasını anlatan film, halkın gözünden uzak yargılanmalara ve dönemin haksızlıklarına ışık tutuyor.

1950 yılında milletin büyük çoğunluğunun verdiği oylarla iktidara gelen Demokrat Parti, hız kesmeden ve büyüyerek on sene boyunca iktidarda kalır.

Adnan Menderes ve arkadaşlarını istemeyen bir avuç subay organize olarak 27 Mayıs 1960 günü bir darbe gerçekleştirir.

Bayındırlık Bakanı olan Tevfik İleri de ailesinin yanından alınıp tutuklanır, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

Darbeyle beraber olumsuz anlamda değişen hayatları ve askeri cuntanın yönetimi ele alıp her şeyi kontrol altına almasını beyaz perdeye taşıyarak 1950 ve 1960'lar döneminin gergin günlerini anlatan filmde Gizem Karaca Tevfik İleri'yi savunan idealist bir avukatı, İlker Kızmaz da cuntayı kızdıracak haberler yapan bir gazeteciyi canlandırıyor.


En Korkunç Masal

Yönetmen: David Yarovesky / Oyuncular: Winslow Fegley, Lidya Jewett, Krysten Ritter, Jess Brown, Miley Haik, Khiyla Aynne, Liam Couvion, Luxton Handspiker, Taylor Belle, Eden Gjoka / Süre: 100 dakika
 

 

Herkes kaçmaya çalışır, ama bu hikâyede bir çıkış yolu yok…


Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde 15 Eylül'de gösterime girmesi beklenen Nightbooks adlı bu fantastik korku filminde; korku hikâyeleri meraklısı Alex, her gece tüyler ürpertici bir masal anlatmazsa kötü kalpli bir cadının sihirli dairesinde yeni arkadaşıyla sonsuza dek mahsur kalacaktır.

Alex, en büyük tutkusu korku hikayeleri yazmak olan küçük bir çocuktur.

Ancak onun bu tutkusu tuhaf olarak arkadaşları arasında yaftalanmasına neden olunca bir daha yazmamaya yemin eder.

Bu sırada kötü bir cadı onu New York'taki büyülü dairesinde yakalar ve hayatta kalmak istiyorsa ona her gece yeni bir hikâye yazmaya zorlar.

Cadının onun her hareketini izleyen kedisi Lenore ile büyülü evde mahsur kalan Alex, burada başka bir genç mahkûm olan Yasmin ile tanışır.

Yasmin'in yardımıyla Alex, onu benzersiz kılan şeyi kucaklamayı öğrenmeli ve onları özgür bırakmak için kendi kaderini yeniden yazmalıdır.


Firedrake Gümüş Ejderha (Ejderha Binicisi)

Yönetmen: Tomer Eshed / Oyuncular: Thomas Brodie-Sangster, Felicity Jones, Freddie Highmore, Patrick Stewart, Nonso Anozie, Sanjeev Bhaskar, Meera Syal, Stephen Hogan / Süre: 91 dakika
 

 

İnsanlardan uzakta, güven içinde yaşanabilecek bir cennet arayışı…


Cornelia Funke'nin aynı adlı fantastik romanından uyarlanan ve Netflix'in Alman Yapımı Animasyon Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Firedrake the Silver Dragon (Drachenreiter) adlı bu film; genç bir ejderha olan Firedrake'in, yetim bir çocukla birlikte Himalayalar'a yaptığı macera dolu yolculuğu konu ediyor.

Firedrake, ormanlık bir vadide sürekli saklanmak zorunda kalan ve eski nesil ejderhalara gerçek bir ejderha olduğunu göstermek isteyen genç bir gümüş ejderhadır.

İnsanlar onun ve ailesinin en son sığınağını yok etmek üzereyken, Firedrake herkesin aradığı ama hiç kimsenin şimdiye dek bulamadığı, ejderhaların gizemli sığınağı olan Cennetin Kenarı'nı bulmak için en yakın arkadaşı Kuzukulağı ile birlikte gizlice maceralı bir yolculuğa çıkar.

Firedrake ve Kuzukulağı arayışlarında, bir ejderha binicisi olduğunu iddia eden, yetim ve başıboş Ben ile karşılaşırlar.

Ben ve Firedrake hızla arkadaş olurken, Kuzukulağı giderek güvensizleşir ve her fırsatta yetimden kurtulmak için elinden geleni yapar.

Ancak beklenmedik durumlar nedeniyle üçlü bir araya gelmeyi öğrenmek zorunda kalır, çünkü eğer birlik olmazlarsa bir simyacı tarafından dünyadaki her ejderhayı takip etmek ve yok etmek amacıyla yaratılan kötü, ejderha yiyen bir canavar olan Nettlebrand tarafından avlanmaları an meselesidir.


Gitmesine İzin Ver

Yönetmen: Thomas Bezucha / Oyuncular: Diane Lane, Kevin Costner, Lesley Manville, Kayli Carter, Booboo Stewart, Jeffrey Donovan, Will Brittain, Ryan Bruce, Adam Stafford, Bradley Stryker, Tayden Marks, Caillou Pettis, Connor Mackay, Greg Lawson, Aidan Moreno, Ryan Northcott, Misty Kay, Amber Shaun, Will Hochman, Bram Hornung, Otto Hornung, Andrew Beha, CJ Collard, Ron J. Hamelin, Bud Klasky, Julio Mateo / Süre: 114 dakika
 

 

Bitiremeyeceğin işe başlama…


beIN CONNECT'in Dramatik Suç Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime girerek sinemalardan sonra ilk kez televizyon ekranlarında izleyiciyle buluşan Let Him Go; bir çiftin oğullarını kaybettikten sonra tek torunlarını bulmak ve ailelerine dahil etmek için verdikleri mücadeleyi konu ediniyor.

Larry Watson'ın aynı isimli romanından beyaz perdeye uyarlanan filmde Kevin Costner emekli bir şerife, Diane Lane ise onun eşine hayat veriyor.

1960'larda geçen filmde George ve Margaret çifti, oğulları James, oğullarının eşi Lorna ve torunları Jimmy ile beraber çiftliklerinde yaşamaktalardır.

Oğulları James'in attan düşerek ölmesi tüm aileyi derinden sarsar ve ölümünden üç yıl sonra eşi Lorna başkası ile evlenmeye karar verir ve böylelikle herkes için yeni bir hayat başlar.

Fakat tesadüf eseri Margaret Lorna'nın yeni kocasının torunlarına şiddet uyguladığını görür.

Yeni kocası Lorna'yı ve Jimmy'i de alıp gider ve bu Margaret'in Jimmy için daha da endişelenmesine sebep olur.

Zaten oğullarını kaybetmiş olan çiftin torunlarını da kaybetmeye niyetleri yoktur ve bu yüzden onu gidip geri almaya karar verirler ve bunun üzerine Weboy ailesi denen aileden torunlarını almaya Montana'daki çiftliklerini bırakıp Dakota'ya giderler.

Emekli şerif George Blackledge ve eşi Margaret oğullarını kaybettikten sonra, genç torunlarını Dakota'ta yaşayan ve anneleri Blanche Weboy tarafından yönetilen tehlikeli bir ailenin pençesinden kurtarmak için Montana'daki çiftliklerinden ayrılır.

Dakota eyaletlerinde medeniyetten uzakta yaşayan tehlikeli bir aileyle birlikte kalan genç torunlarını kurtarmaya karar veren ve bunun üzerine ailenin yanına varan çift, ailenin torunlarını serbest bırakma gibi bir niyeti olmadığını çok geçmeden anlar.

Weboy Ailesi'nin çocuğu bırakmak gibi bir niyetleri olmadığını keşfettiklerinde ise medeniyetten ve şehirden uzakta yaşayan bu aile, çift için bir tehlikeye dönüşünce George ve Margaret'ın aileleri uğruna savaşmaktan başka şansı kalmayacaktır.


İnsanlar İkiye Ayrılır

Yönetmen: Tunç Şahin / Oyuncular: Burcu Biricik, Pınar Deniz, Aras Aydın, Başak Daşman, Erdem Akakçe, Nezaket Erden, Gökay Müftüoğlu, Sabahattin Yakut / Süre: 102 dakika
 

 

İnsanlar her durumda ikiye ayrılırlar; borçlu-alacaklı, patron-çalışan, zengin-fakir, av ya da avcı, hangisi olacağınıza karar verebilir misiniz?..


Sinemalarda bu hafta gösterime giren İnsanlar İkiye Ayrılır adlı bu film; bankaların çeşitli sebeplerden peşine düşemedikleri borçları satın alıp, her ne pahasına olursa olsun tahsil etmeyi kendine misyon edinmiş bir şirkette çalışan Duygu ve Bahadır'ın yollarının Ceren'le kesişmesiyle değişen hikâyelerini anlatıyor.

Uzun zamandır iş bulamayan genç bir kadın olan Duygu, son çare olarak bankalar adına telefonla borç tahsilatı yapan şirketlerden birisinde çalışmaya başlar.

Borçlular üzerinde psikolojik baskı kurma metotları öğretilen Duygu, kısa zaman içinde çalıştığı şirketin en başarılı elemanlarından birine dönüşür.

En yüksek tahsilatı yapan çalışanın ek prim kazandığı firmada, başka bir dişli çalışan olan Bahadır'la, Duygu arasında kıyasıya bir rekabet başlar.

Görevleri, borçlu insanları psikolojik baskı ile köşeye sıkıştırarak, yapabilecekleri en yüksek tahsilatı yapmak olan Duygu ve Bahadır, Ceren Gürel adlı bir borçlunun dosyasını takip etmeye başlar.

Duygu ve Bahadır arasındaki çekişme, Ceren Gürel adlı genç bir kadının dosyası üzerinde çalışmaya başlamalarıyla içinden çıkılmaz bir hal alır.

İkili bir yandan genç kadını sıkıştırmak için akıl oyunları oynarken, öte yandan da dosyanın sonunda alınacak prim için birbirlerine karşı amansız bir mücadele içine girer, her ikisi de Ceren'i manipüle ederek kendi tarafına çekmeye çalışır.

Ceren başlangıçta Duygu ile birlikte hareket etmeyi seçse de Bahadır'ın çekimine karşı koyamaz ve zamanla genç adamın etki alanına girer.

Ancak Ceren Gürel dosyası göründüğünden çok daha büyük bir sürpriz içermektedir.


İşte Genç Erkekler

Yönetmen: Eoin Macken / Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Travis Fimmel, Dean-Charles Chapman, Finn Cole, Ferdia Walsh-Peelo, Ralph Ineson, Conleth Hill, Susan Lynch, Emmett J. Scanlan, Lola Petticrew, Rian Sheehy Kelly, Carl Shaaban, Tim McDonnell, Chris Newman, Stevie Greaney, James Mogan, Eoin O'Hara, Eamonn Elliott, Mark Quigley, Dan Shanley / Süre: 96 dakika
 

 

Okulu bitirdiğin yaz, hayatının en güzel zamanı derler, ama bu artık erkekliğe adım attığın ve özgür olduğun son yazdır…


Dünya prömiyerini Galway Film Fleadh'te yapan ve Rob Doyle'un aynı adlı romanından uyarlan gençlik draması türündeki Here Are the Young Men adlı bu film; Dublinli üç genç olan amaçsız Matthew, nihilist Rez ve dengesiz Kearney'e odaklanıyor.

Bir büyüme hikayesi anlatan filmde Matthew, karizmatik arkadaşı Kearney tarafından zararlı düşüncelerin ve nihilizmin yer aldığı bir dünyaya çekiliyor.

Matthew, kendi yolunu çizmiş bağımsız bir kız olan çocukluk aşkı olan Anya Taylor-Joy'un hayat verdiği Jen için yanıp tutuşurken, erken gelişmiş arkadaşları Rez paranoyaya yenik düşmeye başlıyor.


Kahramanım Kovboylar

Yönetmen: Tyler Greco / Oyuncular: Kate Wiltshire, Patrick Wiltshire, Robin Wiltshire / Süre: 22 dakika
 

 

Geçmişini bilmediğiniz yeni bir atınız olduğunda o eşiği geçebilmek bazen zaman alır…


Netflix'in Biyografik Belgeseller kategorisinde 16 Eylül'de gösterime girmesi beklenen My Heroes Were Cowboys adlı bu film; Hollywood western filmlerinden oldukça etkilenen bir göçmen olan Robin Wiltshire'ı kadrajına alıyor.

Robin Wiltshire'ın acı dolu çocukluğundaki kurtarıcısı kovboy filmleri olur, sonrasında da hayatta aradığı anlamı ve huzuru at eğitmenliği yaparak bulur.

Şimdi o, hayallerini yaşıyor ve beyaz perde için çok sevdiği atları eğitiyor.

Budweiser Clydesdale'leri de eğiten Robin Wiltshire'ın atları "Zincirsiz" ve daha birçok filmde kamera karşısına geçmişti.


Kara Kutu

Yönetmen: Yann Gozlan / Oyuncular: Pierre Niney, Lou de Laâge, André Dussollier, Sébastien Pouderoux, Olivier Rabourdin, Mark Baris, Sébastien Corona, Quentin D'Hainaut, Grégori Derangère, Lorène Devienne, Antony Hickling, André Marcon, Aurélien Recoing, Marine Vacth, Aurélia Frachon / Süre: 129 dakika
 

 

Ölümcül kazasının arkasındaki gerçek nedenler…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Black Box (Boîte Noire) adlı bu film; yeni bir uçağın içerisinde yer aldığı ölümcül bir kazanın arkasındaki sır perdesini aralamaya çalışan genç ve yetenekli bir kara kutu analistinin hikâyesini anlatıyor.

Dubai'den Paris'e giderken Alpler'de gerçekleşen bir kaza sonunda bir uçak düştüğünde, başarılı bir kara kutu analisti olan Mathieu kazanın nedenini bulmakla görevlendirilir.

Gerçeği ortaya çıkarmak için çalışmalara başlayan Mathieu, bu süreçte üstlerine meydan okuyup, gün geçtikçe kendisini daha fazla riske atar.


Kate

Yönetmen: Cedric Nicolas-Troyan / Oyuncular: Mary Elizabeth Winstead, Michiel Huisman, Woody Harrelson, Tadanobu Asano, Elysia Rotaru, Miku Patricia Martineau, Miyavi, Jun Kunimura, Amelia Crouch, Gemma Brooke Allen, Mari Yamamoto, Kazuya Tanabe, Patrick Newall, Cindy Sirinya Bishop, Ava Caryofyllis, Eoin O'Brien, Akihiko Sai, Kazuhiro Muroyama, Mav Kang, Nobu T Watanabe, MacDonald Andrew, Hirotaka Renge, Miyavi Lee Ishihara, Takuya Sano, Takayuki Yamamoto, Leigh Barwell, Ulf Pilblad, Kimberly Sellers, Nicholas Verdi / Süre: 106 dakika
 

 

Ölmekte olan bir suikastçının son görevi…


Netflix'in Aksiyon ve Macera Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Kate adlı bu filmde; Tokyo'da çalışan acımasız bir suikastçı, son işinde ölümcül şekilde zehirlenir, ölüm emrini kimin verdiğini bulup intikamını almak içinse 24 saatten az zamanı vardır.

Son derece titiz çalışan ve olağanüstü becerilere sahip olan Kate kariyerinin zirvesinde, gerekli tüm hassasiyetlere sahip, kusursuz bir suikastçıdır.

Ancak Tokyo'da bir yakuza üyesini hedef alan bir görevi kendisinden beklenmeyecek şekilde eline yüzüne bulaştırır ve zehirlendiğini keşfetmesi uzun sürmez.

Acımasız tetikçi, bu hunharca gerçekleşen infaz planıyla zehirlendikten sonra bedeni hızla iflas ederken düşmanlarından intikam almak için yirmi dört saatten az bir zamana sahiptir ve bu süreçte eski kurbanlarından birinin kızıyla beklenmedik bir bağ kurar.


Omo Ghetto: the Saga

Yönetmen: Funke Akindele, Jjc Skillz / Oyuncular: Mercy Aigbe, Funke Akindele, Chioma Chukwuka Akpotha, Yemi Alade, Pascaline Alex, Eniola Badmus, Blossom Chukwujekwu, David Jones David, Timini Egbuson, Alexx Ekubo, Nancy Isime, Femi Jacobs, Esther Kalejaye, Tobi Makinde, Ayo Makun, Ronya Man, Naira Marley, Martinsfeelz, Tina Mba, Zubby Micheal, Akah Nnani, Deyemi Okanlawon, Chioma Omeruah, Shina Peters, Adebayo Salami, Slimcase, Bimbo Thomas, Makinwa Toke, Ibrahim Yekini / Süre: 110 dakika
 

 

İki dünya, farklı hayatlar…


Modern klasiler arasında yer alan 2010 yılına ait Omo Ghetto adlı filmin hikayesini nostaljik bir şekilde devam ettiren ve Netflix'in Afrika Yapımı Filmler kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Omo Ghetto: the Saga adlı bu filmde; zıt yaşam tarzlarına sahip ikizler, iyi kalpli bir kadın gangster olarak yeniden bir araya gelir ve gergin zengin kız kardeşi, aile, suç, polisler ve onları takip eden tüm sorunları üstlenir.

İkizlerden biri saf, eğitimli ve sofistikedir ve genç kızlara incelikli bir şekilde motivasyon konuşmaları yapmaktadır.

Diğeri ise ikizinin aksine tam bir Getto Kraliçesi ve Askamaya Arıları adındaki bir gecekondu çetesinin lideridir.

Tamamen farklı yaşam tarzlarına sahip ikiz kız kardeşin hayatına odaklanan film gangsterizm, hedonizm, uyuşturucu, fuhuş, internet dolandırıcılığı, polis teşkilatındaki yolsuzluk ve gecekondularda nasıl bir arada var oldukları arasında ördüğü olay örgüsüyle insan hayatının hemen hemen her alanına dokunmaya çalışıyor.

Birbirine tamamen zıt iki farklı karaktere harika bir şekilde hayat veren Funke Akindele ise filmdeki performansıyla dikkatleri üzerine çekiyor; her iki rolü de bu kadar beceri ve maharetle tasvir etmesi, onu Nollywood'daki diğer aktrislerden ayırıyor.


Röntgenciler

Yönetmen: Michael Mohan / Oyuncular: Sydney Sweeney, Ben Hardy, Justice Smith, Natasha Liu Bordizzo, Katharine King So, Daniel Grogan, Cait Alexander, Caitlyn Sponheimer, Marie Westbrook, Rhiannon Moller-Trotter, Blessing Adedijo, Madelline Harvey, Alexandra Petrachuk, Inka Malovic, Jimmy Caspeur, Emily Shelton, Jillian Harris, Abdul Ayoola, Noah Parker, Bryan Mittelstadt, Derek Johns, Elisabeth Etienne, Charlotte Poitras, Angie Russo, Ryo Hayashida, Jay Chevery, Martin Dionne, André-Luc Tessier, Sandrine Bergeron, Stephanie White Lamothe, Bianca Blizzard, Cameo Adele, Lou-Gabrielle Vaugeois, L. Fernando Becerra Sánchez, Sarah Donna / Süre: 120 dakika
 

 

Başkalarının hayatını izlemek ne kadar doğru?..


Amazon Prime Video Türkiye'nin eylül ayı gösterim programında yer alan ve bu hafta platformun yayın akışında gösterime giren The Voyeurs adlı bu filmde; Montreal şehir merkezinde güzel bir çatı katı dairesine taşındıktan sonra gitgide kendilerini sokağın karşısındaki garip komşularının cinsel hayatıyla daha fazla ilgilenmeye başlayan genç bir çift konu ediliyor.

Pippa ve Thomas, Downtown Montreal'de hayallerindeki daireye taşınan genç bir çifttir.

Yeni evlerine taşınmalarıyla birlikte çift, karşı apartmanda oturan eksantrik çiftin ilişkisine de tanık olmaya başlarlar.

Masum bir merak olarak başlayan bu ilgi, çift komşulardan birinin diğerini aldattığını öğrendiğinde yavaş yavaş sağlıksız bir takıntıya dönüşüyor.

Çiftin baştan çıkartma ve arzuları, hayatlarını beklenmedik şekilde karmaşık bir hale getirerek ölümcül sonuçlara yol açıyor.

Nihayetinde unutulmuş erotik gerilim türüne yeni bir soluk getiren The Voyeurs, izleyicilere "İzlemek ne kadar doğru?" sorusunu yöneltiyor.


Schumacher

Yönetmen: Hanns-Bruno Kammertöns, Vanessa Nöcker, Michael Wech / Oyuncular: Michael Schumacher, Mika Häkkinen, Sebastian Vettel, Jean Todt, David Coulthard, Flavio Briatore, Bernie Ecclestone, Mark Webber, Mick Schumacher, Eddie Irvine, Damon Hill, Luca Cordero di Montezemolo, Ralf Schumacher, Piero Ferrari, Ross Brawn / Süre: 112 dakika
 

 

Yüzde yüz mükemmellik, inanılmaz bir başarı…


Netflix'in Almanya Yapımı Biyografik Belgeseller kategorisinde 15 Eylül'de gösterime girmesi beklenen Schumacher adlı bu belgesel özel röportajlar ve arşiv görüntüleriyle yedi kez Formula 1 şampiyonluğunu kazanan Michael Schumacher'ın samimi bir portresini sunuyor.

Pilotun ailesi tarafından desteklenen tek film olma özelliğini taşıyan ve Formula 1'in iz bırakan pilotu Michael Schumacher'in yaşamını her yönüyle ele alan belgesel film, az bilinen röportajlar ve daha önce yayınlanmamış arşiv görüntüleriyle, yedi kez dünya şampiyonluğuna ulaşan pilotun hayatına hassas olduğu kadar eleştirel bir bakış da sunuyor.

Belgesel bu kompleks sporcuyu tanımlayan farklı özellikleri mercek altına alarak onun dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından izlenen bu tehlikeli ve zorlu spordaki hızlı yükselişini aktarıyor.

Michael Schumacher güçlü iradesi ve yaşadığı her türlü zorluğa rağmen ortaya koyduğu kazanma arzusu ile tüm dünyanın dikkatlerini üzerinde topladı.

Michael Schumacher'in yolculuğu, milyonlarca insana ilham verse de gözlerden uzak bir hayat sürmeyi tercih eden bu sporcunun başarısı, motor sporlarındaki zaferleriyle sınırlı değildi.

Bu hassas ve içe dönük adam mücadeleci ruhu ve kusursuzluk arayışıyla tanınsa da öz güven eksikliği ve kendinden şüphe etme, onun karakterini tamamlayan diğer özelliklerdi.

Michael'in öyküsünün merkezinde ebeveynleri, çocukları ve hayatının aşkı olan Corinna Schumacher var.
Şimdi onlar Michael'in öyküsünü paylaşmaya hazırlar.


Shikara

Yönetmen: Vidhu Vinod Chopra / Oyuncular: Sadia Khateeb, Aadil Khan, Zain Khan Durrani, Priyanshu Chatterjee, Bhavna Chauhan, Ashwin Dhar, Farid Azad Khan, Saghar Sehrai, Mushtaq Kak, Vinay Raina, Anjna Sood, Faiyaz Dilbar, Shahid Lateef, Purnendu Bhattacharya, Ravi Braroo, Muazzam Bhat, Zamir Ashai, Imran Farooq, Faisal Simon, Raees Khan, Ajay Kaul, Pankaj Handoo, Udita Bhalla, Moosa Salim, Madhav Dhingra, Payal Arora, Hafsa Ashraf, Illu Chauhan, Vinay Dagar, Atul Duggal, Sanjeev Gupta, Abhijat Joshi, Abhya Joshi, Rahul Kilam, Sandeep Kumar, Tabraiz Madani, Shaukat Magre, Late Bansilal Matoo, Scott Milburn, Shikhar Misra, Kunal Narula, Ashok Vinay Pandita, Pyarelal Pandita, Rajendra Kumar Pandita, Sudarshan Patil, Salim Qureshi, Kamlesh Sadrani, Mohd Sadiq Shah, Asthasoom Sharma, Amit Singh, Jatan Singh Soni, Vipul Tak, Sandeep Verma / Süre: 118 dakika
 

 

Ateş denizinde yüzen bir kâğıttan geminin aşıkları…


Netflix'in Hint Dilinde Filmler kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Shikara adlı bu film; bölgesel düşmanlıklar nedeniyle otuz yıl önce Kashmir'den sürgün edilen Hindu Kashmir Panditlerinin yaşadıkları acılar ve uğradıkları kayıpların ortasında dimdik ayakta kalabilen bir aşkın hikâyesini kadrajına alıyor.


Sir-Ayet: Ölü Doğan

Yönetmen: Günay Günaydın / Oyuncular: Efsun Akkurt, Sebahat Adalar, Betül Ceyhan, Şehnaz Dilan, Ceysu Yetkin / Süre: 87 dakika
 

 

Biz bu dünyada kendi zamanımızı yaşarız, onlar da kendi zamanlarını yaşar…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Sir-Ayet: Ölü Doğan adlı bu film; beş yıl önce kaybettiği annesini sürekli rüyalarında görmeye başlayan ve anlam veremediği farklı olaylara da maruz kalan Hazal'ın, bu durumun üzerine gidip araştırmasıyla başından geçenleri konu ediniyor.

Bir klinikte doktor olan Hazal beş yıl önce kaybettiği annesini çok sık rüyalarında görmeye başlar.; gördüğü rüyalarda annesi kötü ve korkunç bir haldedir.

Hazal bu sırada evinde de anlam veremediği bazı gizemli işaretler ve sesler duymaya başlayınca bu durumdan psikolojik olarak etkilenir.

Kendisi gibi doktor olan en yakın arkadaşı Şenay da Hazal'ın son dönemlerdeki değişiminin farkındadır.

Şenay ve Hazal birlikte Şenay'ın annesini ziyarete giderler, Hazal'ın sorunlarını dinleyen Şenay'ın annesi Hazal'a, bu konulara oldukça hâkim olduğuna şahitlik ettiği yaşlı bir şifacı kadına gitmesini tavsiye eder.

Şifacı yaşlı kadın, sorunlarından kurtulabilmesi için Hazal'a yol gösterir ve artık Hazal geri dönülmesi mümkün olmayan korku dolu bir yolculuğa başlar.


Suveydâ

Yönetmen: Mesut Uçakan / Oyuncular: Necip Fazlı Belge, Fatih Küçük, Yusuf Duru / Süre: 89 dakika
 

 

Süleyman, …dedi ki: Ey insanlar, bize kuş dili öğretildi.

Neml:16


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Suveydâ adlı bu film; on bir yaşındaki bir çocuğu kadrajına alıyor ve onun hafız olmak için verdiği mücadeleyi anlatıyor.

Filmde; Hadim evin önünde dedesi ile ders çalışmaktayken karşı duvara beyaz bir güvercin konar, o günden sonra Hadim, bu güvercini aklından çıkaramaz.

Onu kendisiyle konuşmaya gelen bir melek gibi görür ve ona Suveydâ ismini verir.

Suveydâ Derviş'in diyar diyar aradığı sevdiğinin ismidir.

Günler sonra bu beyaz güvercini yeniden rüyasında görür, ancak bu defa rüyası onu ürkütür.

Çünkü, onu önce dedesinin omuzunda, sonra da boş bir tabut içinden çıkarken görmüştür.


Z

Yönetmen: Brandon Christensen / Oyuncular: Keegan Connor Tracy, Jett Klyne, Sean Rogerson, Sara Canning, Stephen McHattie, Chandra West, Ali Webb, Deborah Ferguson, Luke Moore, Fox Rose, Jayson Therrien, Sarah Munn, Grace Christensen, Kevin Doree, Blaine Schlechter, Gerrick Winston, Addelyn Wharton, Andi Russeu, Andrey Murtda, Ashley Chapman, Bobby MacGreggor, Caitlyn Wray, Carla Doyle, Daren Murray, Declan Laloge, Dylan Smith, Errol Gordey, Evan Stevens, Felisha Peddle, Georgia Wharton, Ginny Chapman, Grace West, Hank Ahonen, Hannah Murray, Larry Peddle, Lilly Castillo, Lukas Christensen, Maddix Summeral, Mariel Zamorono, Maryn Smith, Matt Chapman, Matteo Catillo, Morgean Surette, Nolan Smith, Pilsko Phonen, Sandi Gordey, Shirley Santos, Sondra Musa, Vanessa West / Süre: 83 dakika
 

 

Birçok çocuğun hayali arkadaşı vardır…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Z adlı bu film; sekiz yaşındaki oğullarının hayali arkadaşı tarafından musallat olunan bir ailenin gerilim dolu hikâyesini anlatıyor.

Beth ve Kevin'in sekiz yaşındaki oğulları Joshua ile mutlu bir yaşamı vardır.

Joshua, kendisine 'Z' adında hayali bir arkadaş edindiğinde, Beth ve Kevin bu durumu başlangıçta sevimli bulur, ancak çok geçmeden durumun düşündüklerinden bambaşka olduğunu fark ederler.

Beth, geçmişi hakkında gerçekleri ortaya çıkardığında, Joshua'nın hayali arkadaşının sandıkları gibi hayali olmayabileceğini öğrenirler.

Aslında geçmişten gelen bir yaratık olan bu Z, Joshua üzerinde korkunç bir etki yapar ve çiftin masum oğulları tanımadıkları birine dönüşür.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2021 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesinde eylül ayının bu ikinci haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Berlin Sendromu (Berlin Syndrome, 2017)
  • Dokuzuncu Hayat (The 9th Life of Louis Drax, 2016)
  • Galveston (2018)
  • Kara Bela (Detroit 9000, 1973)
  • Rus Gelin (The Russian Bride, 2019)
  • Sade Bir Düğün (A Simple Wedding, 2018)
  • Son Konser (A Late Quartet, 2012)
  • Şanslı Gün (Lucky Day, 2019)
  • Tatlım Tatlım (2017)
  • Tornavida (Mafak / Screwdriver, 2018)
  • Yazlık Ev (Les estivants / The Summer House, 2018)

FilmBox

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde aksiyon ve gerilim ağırlıklı filmlere ağırlık veren FilmBox Extra, en parlak yıldızları, aksiyon, gerilim, heyecan dolu sürükleyici öykülerle birleştiren filmlerle serüvenin temposunu ekranlara taşıyor.

Emilia Clarke, Keanu Reeves, Jean Reno gibi yıldızları heyecan dolu öykülerle buluşturan aksiyon filmlerini eylül ayında FilmBox Extra ekranlarında izleyebilirsiniz.

Ülkemizin yanı sıra 25 ülkede 30 milyon kişiden oluşan geniş bir abone kitlesine ulaşan platformun eylül ayı gösterimleri için yayın kuşağına eklediği filmler şöyle;

  • Katilin Peşinde / Şefkat (Tenderness, 2009)
  • Kenar Mahalle (Suburbicon, 2017)
  • Oyuncu (Gamer, 2009)
  • Ölümsüz (L'immortel / 22 Bullets, 2010)
  • Şüphe Ötesi (Above Suspicion, 2019)
  • Yanlış Kapı (Knock Knock, 2015)
  • Zafere Hücum (Rush, 2013)

MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle eylül ayının bu ikinci haftasında izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • Endişe (1974)
  • Evrim (Évolution, 2015)
  • Maria by Callas (Maria by Callas: In Her Own Words, 2017)
  • Showgirls (1995)
  • Yumurcak (The Kid, 1921)
  • Yuva (Home, 2008)

 

190'dan fazla ülkede 209 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in eylül ayının bu ikinci haftasında kütüphanesine eklediği filmler şöyle;

  • 1917 (2019)
  • Angamaly Günlükleri (Angamaly Diaries, 2017)
  • Babanın Ölümü (Killing Dad or How to Love Your Mother, 1989)
  • Bananas!* (2009)
  • Bir Şampiyon Yüreği (A Champion Heart / A Hors  from Heaven, 2018)
  • Code 8 (2019)
  • Diktatörle Görüşme (The Interview, 2014)
  • Düşmanı Korurken (Safe House, 2012)
  • Ejderin Doğuşu (Birth of the Dragon, 2016)
  • Gazap Ateşi (Man on Fire, 2004)
  • Gökkuşağı (Dhanak, 2015)
  • Gurgaon (2016)
  • Jaws (1975)
  • Jaws 2 (1978)
  • Jaws 3 (1983)
  • Jaws 4: İntikam (Jaws: The Revenge, 1987)
  • Kray'lerin Düşüşü (The Fall of the Krays, 2016)
  • Kray'lerin Yükselişi (The Rise of the Krays, 2015)
  • Maria ve Gölgesi (Maria and Her Shadow, 2013)
  • Ölü Eşekler Sırtlanlardan Korkmaz (Dead Donkeys Fear No Hyenas, 2017)
  • Ötesine Bak (Look Beyond, 2019)
  • Parlak Yıldız (Bright Star, 2009)
  • Piyadenin Yükselişi 3: Pat Masalı Hikayesi (Rise of the Footsoldier 3: The Pat Tale Story, 2017)
  • Robert the Bruce (2019)
  • Robot Hükümdarlığı (Robot Overlords, 2014)
  • Sahtekar (The Good Liar, 2019)
  • Tutku Esirleri (In the Cut, 2003)
  • Yarın Buradan Ayrılırsam: Lynyrd Skynyrd Hakkında Bir Film (If I Leave Here Tomorrow: A Film About Lynyrd Skynyrd, 2018)
  • Yowamushi Pedal Grande Road (2015)
  • Yeniden Başlamak (An Unfinished Life, 2005)
  • Zombieland 2 (Zombieland: Double Tap, 2019)

Tivibu

Eylül ayında okula dönen çocukları özel içeriklerle karşılayan Tivibu, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

Tivibu'nun minik seyircileri için bu ay birbirinden eğlenceli animasyonlar ve çocuk filmleri öne çıkarken yetişkinleri de bol ödüllü filmler bekliyor.

Okulların açılmasıyla birlikte çocukların heyecanına ortak olan Tivibu, Okula Dönüş klasöründeki filmleri tüm paketlere açık şekilde 22 Eylül'e kadar izleyicilere sunuyor.

Animasyon ve çocuk/aile türlerinden oluşan klasörde, 30 adet Seç İzle filmin yanı sıra, fiyatları 99 kuruşa indirilen 10 adet Kampanyalı Kırmızı Halı filmi de çocukları bekliyor.

Okula dönüşte kumanda çocuklarda

Legolar evreninde geçen "Lego Süper Kahramanlar: Aquaman - Atlantis'in Öfkesi", "LEGO DC: Shazam - Sihir & Canavarlar", "Lego Filmi 2",  "Lego Batman Filmi" ve "Lego Ninjago Filmi" gibi yapımlar, çocukları maceradan maceraya koştururken "Batman Bitmeyen Cadılar Bayramı 1-2", "Batman İki-Yüz'e Karşı",  "Batman: Ninja Kaplumbağalar" ve "Örümcek Adam: Örümcek Evreninde" gibi animasyonlar da süper kahramanların kötülerle mücadelesine odaklanıyor.

Tivibu'nun çocuklara özel içerikleri sadece animasyonlarla sınırlı değil; küçük bir kasabada yaşayan ve oyuncu olma hayali kuran Finley Tremaine ekseninde modern bir Külkedisi hikayesi anlatan "Külkedisi Masalı: Şöhret Delisi", bir gizemi çözmek için yola koyulan Nancy ve arkadaşlarının hikayesini konu edinen "Nancy Drew ve Gizli Merdiven" gibi filmler Seç İzle klasöründen ücretsiz izlenebilirken Kırmızı Halı klasöründe yer alan 2021 yapımı "Akıllı Soygun", "Godzilla vs. Kong", "Gully" gibi kampanyalı filmler de minik seyircileri bekliyor.


Büyüklere özel bol ödüllü filmler bu ay Tivibu'da

Çocuklara yönelik birbirinden güzel yapımlara ek olarak Tivibu'da bu ay Türk ve dünya sinemasından ödüllü filmler de seyirci ile buluşuyor.

Dünya festivallerinden ödüllerle dönen Jacques Audiard'ın "Dheepan", Ken Loach'un "Ben, Daniel Blake" ve Rafi Pitts'in "Benim Adım Nero" gibi filmleri sinemaseverlerin seyir zevkini katlarken Erden Kıral imzalı "Vicdan", Uğur Yücel'in yönetmen koltuğuna oturduğu "Soğuk" ve Zeki Demirkubuz'un yönettiği "Bulantı" gibi yerli filmler de öne çıkıyor.

Bol Ödüllü Filmler klasöründe ayrıca Cannes Film Festivali'nin en çok sevdiği yönetmenlerden Nuri Bilge Ceylan da "Kasaba", "Mayıs Sıkıntısı", "Uzak", "İklimler", "Üç Maymun" ve "Bir Zamanlar Anadolu'da" filmleri ile bu ay izleyicilerle buluşuyor.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde eylül ayının bu ikinci haftasında öne çıkan filmler ise şöyle;

  • Annem (2019)
  • Deniz Seviyesi (2014)
  • Juliet'in Gözü (Eye on Juliet, 2017)
  • Kapı (2019)
  • Nefesim Kesilene Kadar (2015)
  • O (It, 2017)
  • Saklı Gerçekler (La vérité / The Truth, 2019)
  • Scooby-Doo: Zombi Adasına Dönüş (Scooby-Doo: Zombi Adasına Dönüş, 2019)
  • Uzun Zaman Önce (2018)

TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin eylül ayının bu ikinci haftasında yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle;

  • 39 Basamak (The 39 Steps, 1935)
  • Avcı (The Hunter, 2011)
  • Bozkır (2019)
  • Çok Şey Bilen Adam (The Man Who Knew Too Much, 1956)
  • Doğayla Mücadele (Against the Wild, 2013)
  • Dünyanın Merkezine Yolculuk (Journey to the Center of the Earth, 2008)
  • Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption, 1994)
  • Eve Yolculuk (Evge / Homeward, 2019)
  • Gönül Dağı: Kurban (2021)
  • Gün Batısı (The Sundowners, 1960)
  • Kapan (2019)
  • Kral Arthur: Kılıç Efsanesi (King Arthur: Legend of the Sword, 2017)
  • Mezarsız (As I Lay Dying, 2013)
  • Müdür (Sorkhpust / The Warden, 2019)
  • Pororoca (2017)
  • Sessizliğin Müziği (La musica del silenzio / The Music of Silence, 2017)
  • Yarım (2016)


Festival ajandası

Adana Altın Koza Film Festivali

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar'ın başkanlığında düzenlenen festivalde geri sayım başladı.

13-19 Eylül tarihlerinde Adana Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenecek olan 28'inci Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Orhan Kemal Emek Ödülleri'ni bu yıl, eserleriyle Türk sinemasının gelişim sürecine vermiş oldukları değerli katkılarından dolayı; 5 Altın Portakal ve pek çok ödülün sahibi görüntü yönetmeni Ertunç Şenkay ile sinema ve kültür hayatımızın "Sevin Ablası", çevirmen, yayıncı, film eleştirmeni, muhabir, spor yazarı, radyocu ve televizyon programcısı Sevin Okyay'a verilecek.

Sevin Okyay ve Ertunç Şenkay'a Emek Ödülleri, 13 Eylül Pazartesi akşamı gerçekleştirilecek festival açılış gecesinde takdim edilecek.


Yaşar Kemal Adana'da özel bir bölümle anılacak

Festivalde özel bir bölümde, Türk Edebiyatı'nın usta ismi ve Yaşar Kemal anısına söyleşi ve film gösterimleri gerçekleştiriliyor.

Festival, Yaşar Kemal Vakfı ile birlikte "Çukurova'dan Dünyaya Açılan Pencere" temasıyla, adı Adana kentiyle özdeşleşmiş hemşerisi Yaşar Kemal'i bu yıl "Yaşar Kemal ile Çukurova'da Dünden Yarına" başlığı altında bir dizi etkinlikle anıyor.

Yaşar Kemal Vakfı ile birlikte tasarlanan etkinliklerin ilki "Sinemada Yaşar Kemal" olacak.

14 Eylül'de Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilecek 'Sinemada Yaşar Kemal' söyleşisi Mazlum Vesek moderatörlüğünde, Nebil Özgentürk'ün yönettiği belgesel gösterimi ile başlayacak.

Lale Mansur, Doç. Dr. Aydın Çam, Prof. Dr. Cihan Erdönmez, Nebil Özgentürk'ün konuşmacı olarak katılacağı söyleşiye, Türkan Şoray, Zülfü Livaneli, Arif Keskiner, Selim İleri online olarak katılım gösterecek.

Yaşar Kemal anısına festival süresince, usta ismin eserlerinden uyarlanan Ağrı Dağı Efsanesi, Muradın Türküsü ve Yer Demir Gök Bakır filmleri gösterilecek.

"Yaşar Kemal ile Çukurova'da Dünden Yarına" etkinlikleri 8 Ekim-12 Kasım 2021 tarihleri arasında da devam edecek.


Antalya Altın Portakal Film Festivali

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 2-9 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yarışma heyecanı başlıyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek yaptığı yazılı açıklamada; "58. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin sinema sanatına desteği geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da devam ediyor. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na seçilen 10 film, 14 kategoride toplam 770 bin TL değerinde ödül için yarışacak. Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması filmleri 30 bin TL, Ulusal Belgesel Film Yarışması filmleri ise 60 bin TL değerindeki ödüller için Altın Portakal heyecanı yaşayacak" diye belirtti.


Merakla beklenen Ulusal Yarışma Filmleri belli oldu!

Mehmet Açar, Muammer Brav ve Sevin Okyay'dan oluşan seçici kurulun gelen 44 başvuruyu değerlendirmesi sonucu belirlenen 10 film Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na seçildi.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yarışacak filmler şöyle:

  • Anadolu Leoparı (Emre Kayiş)
  • Bağlılık Hasan (Semih Kaplanoğlu)
  • Bembeyaz (Necip Çağhan Özdemir)
  • Birlikte Öleceğiz (Hakkı Kurtuluş, Melik Saraçoğlu)
  • Diyalog (Ali Tansu Turhan)
  • İki Şafak Arasında (Selman Nacar)
  • Kafes (Cemil Ağacıkoğlu)
  • Kerr (Tayfun Pirselimoğlu)
  • Okul Tıraşı (Ferit Karahan)
  • Zuhal (Nazlı Elif Durlu)

Türkiye'de ilk kez Antalya'da izleyici karşısına çıkacak yarışma filmlerinden "Birlikte Öleceğiz", "Diyalog", "Kafes" ve "Zuhal"in aynı zamanda dünya ilk gösterimleri Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yapılacak.

Festivalde ilk filmlerini yapan yönetmenlerin aday olabildiği Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü için ise "Anadolu Leoparı", "Bembeyaz", "Diyalog", "İki Şafak Arasında" ve "Zuhal" yarışacak.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri üyeleri ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.


Kısa Metraj ve Belgesel Film yarışmalarına seçilen filmler açıklandı!

Ulusal Kısa Metraj ve Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda yarışacak filmlere, Doç. Dr. Ahmet Gürata, Senem Erdine ile Engin Palabıyık'tan oluşan seçici kurul karar verdi.

Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nda 151 başvuru arasından seçilen 12 film ise şöyle:

  • Agna (Mazlum Demir)
  • Aile Tablosu (Burcu Uğuz)
  • Ajotin (Muhammed Seyyid Yıldız)
  • Gece Kuşağı (Yasemin Demirci)
  • Göl Kenarı (Aziz Alaca)
  • İkinci Gece (Ali Tansu Turhan)
  • Kaya (Okan Avcı)
  • Larva (Volkan Güney Eker)
  • Rewşen (Musab Tekin)
  • Siz Biraz Uzak Kaldınız (Elif Refiğ)
  • Soğuk (Adar Baran Değer)
  • Stiletto: Pembe Bir Aile Trajedisi (Can Merdan Doğan)

İlk gösterimi Antalya'da yapılacak yılın en yeni belgesellerini bir araya getirecek olan Ulusal Belgesel Film Yarışması'na 49 başvuru arasından 9 film seçildi.

Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda yarışacak filmler şöyle:

  • Acı ve Tatlı (Didem Şahin)
  • An Kalır (Ebru Şeremetli)
  • Bekleyiş (Aslı Akdağ)
  • "EDE" Bir Ayrılık, Bir Yoksulluk, Bir Ölüm (Ersen Çıra)
  • Her Şey Dahil (Volkan Üce)
  • Kapıyı Açık Bırak (Ümran Safter)
  • Muhtaç (Mehmet Emre Battal)
  • Unkapanı: Bitmeyen Masal (Tayfun Belet)
  • Vatansız (Esra Yıldız)

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in başkanlığını yaptığı 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin idari direktörlüğünü Cansel Tuncer, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu üstlenirken, sanat yönetmenliğini Başak Emre yürütecek.


Boğaziçi Film Festivali

Türk ve dünya sinemasının son döneminde ilgi çeken ve ödüller toplayan yapımlarını 23-30 Ekim tarihleri arasında izleyiciyle buluşturacak olan 9. Boğaziçi Film Festivali'nin yarışmalı bölümleri ve endüstri bölümüne başvurular açıldı: Son başvuru tarihi: 24 Eylül.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteği ve TRT'nin Kurumsal İş Ortaklığı ile Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından 23-30 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek 9. Boğaziçi Film Festivali'ne başvuru süreci başladı.

İlk yılından bu yana seyircisini sinema salonunda filmlerle buluşturan ve geçen yıl pandemi sürecinin olumsuz koşullarına rağmen tüm gösterimlerin sosyal mesafeli olarak fiziki şekilde gerçekleştirildiği festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Kısa Film Yarışması ve Bosphorus Film Lab başvuruları için son tarih 24 Eylül olarak belirlendi.

Festival kapsamında düzenlenecek tüm yarışmalı bölümlerin yönetmelikleri ve başvurularına bogazicifilmfestivali.com üzerinden erişilebilir.

Yılın en iyi yerli filmine 100.000 TL!

1 Ocak 2020 tarihinden sonra tamamlanmış filmlerin başvurabileceği 9. Boğaziçi Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alacak filmlerden bir tanesi En İyi Ulusal Uzun Metraj Film Ödülü için verilen 100 bin TL'yi almaya hak kazanacak.

Yarışmada bunun yanı sıra En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Sinematografi ve En İyi Kurgu dallarında da ödüller dağıtılacak.

Kategori ödüllerinin yanı sıra ulusal yarışmada FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü ile Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) tarafından bir filmin tüm süreçlerini başarıyla yürüten yapımcıları ve bağımsız sinemayı desteklemek amacıyla FİYAB En İyi Yapımcı Ödülü de yarışmadaki filmler için bir diğer prestijli ödül olacak.


Uluslararası filmler Türkiye prömiyerini 9. Boğaziçi Film Festivali'nde yapacak

Dünya sinemasının en çok konuşulan örneklerinden, festivallerde ödüller toplamış ve beğeni kazanmış yapımların yer alacağı Uluslararası Uzun Metraj, Uluslararası Kısa Kurmaca ve Uluslararası Kısa Belgesel film yarışmalarında yer alan filmlerin tamamı, bu yıl da Türkiye'deki sinemaseverler tarafından ilk kez 9. Boğaziçi Film Festivali'nde izlenecek.


Projelerin gelişme süreci Bosphorus Film Lab ile sürdürülecek!

Festivalin endüstriye yönelik etkinlikleri ve proje geliştirme bölümü olan Bosphorus Film Lab'de Pitching Platformu, Work in Progress ve First Cut Lab için de başvuru süreci başladı.

TRT'nin kurumsal iş ortaklığıyla düzenlenen ve Türkiye sinemasında filmlerin gelişmesine katkı sağlamak, genç yapımcı ve yönetmenlerin yeni filmler üretmesine maddi ve manevi destek oluşturmak amacıyla gerçekleşen Bosphorus Film Lab'e yapım ya da fikir aşamasındaki film projeleri katılabilecek.

Pitching Platformu'nda yer alacak bir proje TRT Ortak Yapım Ödülü'nü alırken bir proje de Postbıyık Renk Düzenleme Ödülü'nün sahibi olacak.

Work in Progress kapsamında yer alan projeler de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü ile CGV Mars Dağıtım Ödülü için sunumlarını gerçekleştirecek.


Kısa filmlere verilen önem bu yıl da devam ediyor

Festivalin ilk yılından bu yana büyük önem verdiği kısa film üretimine destek dokuzuncu yılında da devam ederek Ulusal Kısa Kurmaca Film Yarışması ve Ulusal Kısa Belgesel Film Yarışması gerçekleştirilecek.

Festivalde süresi 20 dakikayı aşmayan deneysel, animasyon ve kurmaca filmler Ulusal Kısa Kurmaca Film Yarışması'na, süresi 30 dakikayı aşmayan belgesel filmler ise Ulusal Kısa Belgesel Film Yarışması'na başvurularını gerçekleştirebilecek.

Kurmaca kategoride yer alacak filmlerden biri ise İstanbul Medya Akademisi tarafından verilecek Genç Yetenek Ödülü'ne layık görülecek.

Festivalin yarışmalı kısa bölümlerinde yer alan tüm filmler aynı zamanda Ahmet Uluçay Büyük Ödülü için de aday olacak.
9. Boğaziçi Film Festivali 23-30 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek.

Festival hakkında detaylı bilgi ve başvuru süreçleri bogazicifilmfestivali.com üzerinden gerçekleştirilebilir.


Harput Kısa Film Festivali

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle Elazığ Valiliği tarafından ilk kez düzenlenen Harput Kısa Film Festivali protokol, jüri üyeleri ve basının katılımıyla Elazığ Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle başladı.

Elazığ Vali Yardımcısı Sn. Abdulkerem Abbasoğlu "Bilindiği üzere festivaller şehirlerin tanıtımının yapılmasında, turizmin canlanmasında katkılar sağlamaktadır. Harput Kısa Film Festivali sayesinde ilimiz sosyokültürel anlamda daha da cazibe merkezi haline gelecektir. İnsan yaşamı sanattan ayrı düşünülemez. Güzel sanatların dalı olan sinema sanatı hem ilimiz hem de ülkemiz için oldukça önemlidir. Bu festivalin hayırlara vesile olmasını diliyorum." diyerek festivalin açılışını gerçekleştirdi.

Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Sn. Nazif Bilginoğlu da "Belediye olarak ilimize katkı sağlayacak kültürel ve sanatsal etkinliklere destek olmaya gayret ediyoruz. Harput Kısa Film Festivali'nin de ilimize değer katacağına yürekten inanıyoruz" diyerek ödül töreni için sahneyi ustalara teslim etti.


Törende yaşam boyu onur ödülü usta sanatçı Yılmaz Gruda'ya verildi

Harput'un tanıtımını yaparak Elazığ şehrinin kültür ve sanat hayatına katkı sağlamayı amaçlayan, ulusalda ise sinema sanatı ve sanatçılarına destek olmayı hedefleyen festivalin ilk yılında, açılış töreninde onur ödülü yılların usta sanatçısı Yılmaz Gruda'ya verildi.

Gruda yaptığı konuşmada Elazığ'da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti ve "Yaptığınız festivalle bütün Anadolu'yu burada donatacaksınız. Burada yaşayan insanların hepsi birer hazine. Bu tarz festivaller sayesinde böylesine değerli insanlarla tanışıyor ve onlarla birlikte vakit geçirme şansını elde ediyoruz" diyerek sözlerine devam etti.


Festivalde yarışan filmler

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Elazığ Valiliği tarafından 8-11 Eylül tarihleri arasında ilki düzenlenen Harput Kısa Film Festivali'nin kısa film dalında jüri üyeliğini Osman Sınav (Yapımcı Yönetmen), Ahu Türkpençe (Oyuncu), Raşit Çelikezer (Yönetmen-Senarist), Mehmet Çepiç (Oyuncu) ve Natali Yeres (Sanat Yönetmeni) yapıyor.

Prof. Dr. Hakan Aytekin'in (Akademisyen-Belgesel Yönetmeni) jüri başkanlığını üstlendiği belgesel jürisinde ise Müjgan Taner (Belgesel Yönetmeni), Murat Tolga Şen (Sinema Yazarı), Dr. Musa Ak (Akademisyen-Belgesel Yönetmeni) ve Tülin Tezel (Belgesel Yönetmeni) gibi isimler var.

Yarışmanın senaryo dalının jüri üyeleri Doç. Dr. Burak Medin ve Öğr. Gör. Günşad Özger'den oluşuyor.


Kısa film kategorisinde yer alan filmler

  • Bir Nehir Kıyısında (Muhammed Furkan Daşbilek)
  • Brigitte Bardot (Çağıl Bocut)
  • Hemnefes (Abdullah Şahin)
  • İklim Değişimi (Yasemin Demirci)
  • Kıyıya Vuran Dalgalar (Halil Efe Akdemir)
  • Majid'den Sevgilerle (Yiğit Armutoğlu)
  • Ronaldo (Raşit Algül)
  • Tepetaklak Cinayet (Çamran Azizoğlu)
  • Vesikalık (Ali Rıza Erdemir)
  • Zemberek (Recep Çavdar)
  • Belgesel film kategorisinde yer alan filmler
  • 2-0 (Cihan Emre Zengin)
  • Arasta (Hüseyin Baltacı, Mutlu Kahya)
  • Arayış (Ömer Güler)
  • Bir Ömür Anadolu (Özer Kesemen)
  • Bu da mı Gol Değil? (Feyzi Baran, Kamil Kahraman)
  • Bulak (Evrim İnci)
  • Büyülü Fener Bekçileri (Ferhat Zengin, Bahadır Kapır)
  • Gonca Yörüğün Tohumları (Mehmet Köprü)
  • Seval (Ahmet Keçili)
  • Tülütabaklar: Ölümsüz Kahramanlar (Yasin Öztürk)

Sevilen mizah ustası Müfit Can Saçıntı "Lafını Esirgemeyenler" isimli tek kişilik gösterisi ve "Yaşamak Güzel Şey" isimli filmiyle de Elazığlı sanatseverlerle buluşacak.

Festivalin kazananları 11 Eylül Cumartesi akşamı düzenlenecek olan ödül töreninde açıklanacak.

Festivalle ilgili ayrıntılı bilgileri festivalin internet sitesi harputfilmfestivali.com üzerinden takip edebilirsiniz.


Uluslararası Kadın Kısa Film Yönetmenleri Festivali

Birbirinden özel etkinliklerle sanatseverleri buluşturan Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat, eylül ayında Kadın Kısa Film Yönetmenleri Festivali'ne yaptığı ev sahipliğiyle sezonu açıyor.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde eylül ayında Directed By Women adıyla gerçekleştirilen festivalin Türkiye organizasyonu olan Directed By Women Turkey: Uluslararası Kadın Kısa Film Yönetmenleri Festivali, bu sene 3'üncü kez seyirciyle buluşuyor.

Uluslararası ve ulusal düzeyde kadın kısa film yönetmenlerini ve filmlerini İstanbul'da bir araya getirecek olan festival, 16-19 Eylül tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi'nin desteğiyle Kadıköy Yeldeğirmeni Sanat'ta gerçekleşecek.

Türkiye'de, kadın kısa film yönetmenlerine yönelik ilk uluslararası festival olan Directed By Women Turkey, sinema alanında kadınların yaratım süreçlerini desteklemeyi, üretimlerini teşvik etmeyi ve farklı ülkelerden kadın yönetmenlerin arasındaki kültürel ve sanatsal etkileşimi artırmayı hedefliyor.

Bu sene üçüncüsü gerçekleşecek olan festivalde Ulusal, Uluslararası, Belgesel ve Genç Bakış kategorilerinde 40'tan fazla film gösterilecek, sektörel söyleşi ve atölye çalışmaları yer alacak.

Her kategoride seçilecek bir filme en iyi film ödülü verilecek ve ayrıca bu sene Danimarka Kültür Enstitüsü iş birliği ile festival programında Danimarka kısa film seçkisi ve özel konukları olacak.


Pandemi günlerinde yaşam: Taxi Malta

Pandeminin başlangıcından bu yana İstanbul merkezli kültürlerarası Diyalog derneği, Suriyeli/Kanadalı film yapımcı Kutaiba Hajira ile iş birliği içinde Kanada, Eritre, Almanya, Irak, Malta, Suriye, Hollanda ve Türkiye'den katılımcılarla Zoom üzerinde deneysel Video prodüksiyonu için uluslararası bir platform yürütüyordu.

Cep telefonları ile oluşturulan kısa filmlerin konusu göç, hareketlilik, sürgün ve pandemi günlerinde yaşamdı.

Festival boyunca gösterimin öne çıkan filmi, Malta'ya yaptığı yolculuk, sürgün ve mobil olma arzusu hakkında müşterileriyle cıvıldayan Eritre'den bir Malta taksi şoförü hakkında kısa bir film olan Taxi Malta filmi de etkinlik programında yer alacak.

Metin Erksan'ın Ölümsüz Eseri "Sevmek Zamanı" Kadıköy Sokaklarında

Milyonlarca sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan dijital platform MUBI, illüstratör ve sokak sanatçısı Furkan Nuka Birgün ve yaratıcı tasarım projelerini hayata geçiren Gökhan Yücel'le bir araya gelerek, Kadıköy sokaklarına sinemamızın en unutulmaz imgelerinden birini nakşediyor.

Furkan Nuka Birgün'ün büyük usta Metin Erksan'ın başyapıtlarından Sevmek Zamanı'ndan ilham alan mural çalışması, Kadıköy, Moda, Rıza Paşa Sokak, 33 numarada, nostaljik tramvayın Moda caddesini kestiği yollardan birinde ziyaretçilerini bekliyor.

Kadıköy Belediyesi'nin destekleriyle 6 Eylül'de tamamlanan proje, bu unutulmaz klasiğin hafızamıza kazıdığı "Ben resmine âşığım, ölünceye kadar da onu seveceğim" repliğiyle birlikte, Erksan'ın aşk, suret ve hakikat üzerine düşünen filminin ruhunu sokağa taşıyor.

Kreatif ajans Fikr'et ile iş birliği içinde yürütülen "Klasiklere Övgü" projesi kapsamında, Erksan'ın Sevmek Zamanı da dahil olmak üzere sinemamızın pek çok başyapıtı MUBI'de seyirciyle buluşacak, bu klasiklerle özdeşleşmiş imgeler, afişler, günümüzün en önemli illüstrasyon sanatçıları tarafından yeniden yorumlanacak.


Müze Gazhane'de 'Filmlerdeki İstanbul'

Müze Gazhane, mekân, bellek ve kimlik arasındaki ilişkileri merkeze alan filmleri Filmlerdeki İstanbul programı kapsamında izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Eylül ayı boyunca her perşembe günü bir filmin açık hava sinemasında gösterileceği mekânda 16 Eylül akşamı Atıf Yılmaz imzalı Ah Güzel İstanbul (1966) izlenebilecek.

Türkiye'nin en önemli endüstriyel kültür miraslarından biri olan Kadıköy'deki tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce (İBB) yürütülen restorasyon çalışmaların ardından geçen temmuz ayında Müze Gazhane adıyla hizmete açıldı.

Çeşitli kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan tarihî mekânda eylül ayı boyunca Sinema ve Şehir Hafızası serisi kapsamında Filmlerdeki İstanbul etkinliği düzenlenecek.

2 Eylül'de Halit Refiğ'in Gurbet Kuşları (1964) filminin gösterimiyle başlayan açık hava sinemasında eylül sonuna kadar gösterimler devam edecek.

İstanbul beyefendisi Haşmet'le artist olmak için İzmir'den İstanbul'a gelen Ayşe'nin arkadaşlığı odağında modernleşme sancıları, toplumun tüketim pratikleri gibi tartışmalara yanıt arayan Ah Güzel İstanbul (1966), hiç ummadığı bir anda zengin olan boyacı Mahmut'un yoksul yaşamını yeğleyecek derecede zorluklarla karşılaşmasını konu alan Boyacı (1966) ve sokaklarda yaşayan Mahsun'un toplum ve mekânda dışlanmışlığını anlatırken romantize edilmiş İstanbul manzarasının da dışına çıkan Tabutta Rövaşata (1996) da etkinliğin diğer filmleri arasında yer alıyor.

Etkinlik programında yer alan filmlerin gösterim tarihleri ise şu şekilde:

  • Ah Güzel İstanbul (Atıf Yılmaz, 1966) / 16 Eylül Perşembe, saat 20.00
  • Boyacı (Sırrı Gültekin, 1966) / 3 Eylül Perşembe, saat 20.00
  • Tabutta Rövaşata (Derviş Zaim, 1996) / 30 Eylül Perşembe, saat 20.00

Eylül ayı boyunca perşembe günleri saat 20:00'de yapılacak gösterimlere ücretsiz katılım sağlanabiliyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU